Συλλαλητήρια: Επί ποδός κτηνοτρόφοι και υγειονομικοί στην Κρήτη

Κρήτη
Συλλαλητήρια: Επί ποδός κτηνοτρόφοι και υγειονομικοί στην Κρήτη

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Οργανώνονται οι κτηνοτρόφοι της Κρήτης για την κινητοποίηση της 1ης Μαρτίου - Μετά τις ζωοτροφές, τις απλήρωτες ενισχύσεις και το κόστος παραγωγής στη λίστα των αιτημάτων βάζουν και το μεταφορικό ισοδύναμο - “Απόβαση” και από την Ιεράπετρα στο αυριανό παγκρήτιο πανυγειονομικό συλλαλητήριο στην πλατεία Ελευθερίας στο Ηράκλειο

Μέσω των τιμολογίων των ζωοτροφών που αγοράζουν να είναι απευθείας αποδέκτες του μεταφορικού ισοδύναμου ζητούν οι κτηνοτρόφοι της Κρήτης. Αυτό τονίζουν σε κοινή τους επιστολή προς τον υπουργό Ναυτιλίας Γιάννη Πλακιωτάκη, ενώ απευθύνονται επίσης στον ίδιο τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη.

Στο μεταξύ, όπως είπε στο neakriti.gr, ο πρόεδρος της προσωρινής διοίκησης του Συλλόγου Επαγγελματιών Κτηνοτρόφων Ν. Ηρακλείου Γιώργος Τζουλιαδάκης, είναι σε καλό δρόμο οι προετοιμασίες για να είναι μαζικό το παγκρήτιο συλλαλητήριο της Τετάρτης 1 Μαρτίου, με στόχο ο κτηνοτροφικός κόσμος της Κρήτης να διεκδικήσει από την κυβέρνηση πραγματικές και γενναίες χρηματοδοτήσεις για να αντέξουν το κόστος παραγωγής και να μπορέσουν να συνεχίσουν να παράγουν.

Συγκεκριμένα, οι κτηνοτροφικοί σύλλογοι αναφέρουν στην επιστολή τους: «Κατά τη συνάντηση των μελών όλων των κτηνοτροφικών συλλόγων Κρήτης την Τρίτη 14 Φεβρουαρίου, με στόχο να ληφθούν αποφάσεις για τις καταστάσεις που βιώνει ο κτηνοτροφικός κόσμος της Κρήτης, αποφασίστηκε ομόφωνα να προχωρήσουμε σε παγκρήτιο συλλαλητήριο διαμαρτυρίας την Τετάρτη 1η Μαρτίου, στις 11 το πρωί, με προσυγκέντρωση στο Παγκρήτιο Στάδιο του Ηρακλείου.

Έπειτα από ομόφωνη απόφαση, ζητάμε για τη δράση “Μεταφορικό Ισοδύναμο” να είναι απευθείας αποδέκτης ο παραγωγός στα αγροτικά προϊόντα που αγοράζει. Σας ζητάμε άμεση συνάντηση για να σας μεταφέρουμε και να αναλύσουμε εκτενώς το παραπάνω ζήτημα, έτσι ώστε να βρούμε από κοινού λύση. Σας ευχαριστούμε εκ των προτέρων και περιμένουμε τις ενέργειές σας».

Την επιστολή υπογράφουν οι πρόεδροι: του Συλλόγου Κτηνοτρόφων Ν. Ρεθύμνου Γιώργος Βενιεράκης, του Κτηνοτροφικού Συλλόγου Χανίων Γιάννης Βερυκάκης, του Κτηνοτροφικού Συλλόγου Ανωγείων Βασίλης Μανουράς, του Κτηνοτροφικού Συλλόγου Αμαρίου Γιάννης Μανουσάκης, του Κτηνοτροφικού Συλλόγου Ν. Λασιθίου Γιάννης Μπρόκος, του Κτηνοτροφικού Συλλόγου Μυλοποτάμου Γρύλλος Παπαδάκης, ο εκπρόσωπος του Συνδέσμου Ελληνικής Κτηνοτροφίας Μανόλης Πατεράκης και ο πρόεδρος του ΣΕΚΝΗ Γιώργος Τζουλιαδάκης.

«Είναι μονόδρομος οι κινητοποιήσεις»

Καμία ελπίδα για επίλυση προβλημάτων από τη σημερινή πολιτική ηγεσία του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων δεν έχει, όπως ξεκαθάρισε στο neakriti.gr χθες ο πρόεδρος της προσωρινής διοίκησης του ΣΕΚΝΗ Γιώργος Τζουλιαδάκης. Όσο για το Μεταφορικό Ισοδύναμο, ο ίδιος εναποθέτει τις όποιες ελπίδες του στον Γιάννη Πλακιωτάκη, λέγοντας: «Αν μας δώσουν τα χρήματα αυτά βάσει τιμολογίων ζωοτροφών, θα υπάρξει μια βοήθεια. Ό,τι έκαναν, δηλαδή, με τα λιπάσματα. Έδωσαν τα 60 εκατομμύρια ευρώ, με βάση τα τιμολόγια αγοράς. Και σε αντίθεση με τις ζωοτροφές όπου υπάρχουν χιλιάδες κτηνοτρόφοι απλήρωτοι, στα λιπάσματα είδατε ότι δεν υπήρξαν αντιδράσεις»...

Όσο για τα 110 εκατομμύρια ευρώ μέσω του ΕΛΓΑ που ανακοίνωσε ο κ. Γεωργαντάς πως θα δοθούν εντός της τρέχουσας εβδομάδας, ο Γιώργος Τζουλιαδάκης τονίζει: «Πρόκειται για χρήματα που προέρχονται από εμάς υπό τη μορφή των ασφαλιστικών εισφορών. Έτσι κι αλλιώς όμως στην Κρήτη πάλι θα έρθουν “ψίχουλα” και θα πάνε μόνο σε επιτραπέζια σταφύλια και πουθενά αλλού»...

Κάλεσμα για το Ρέθυμνο

Τη Δευτέρα 20 Φεβρουαρίου, εξάλλου, η διοίκηση του Κτηνοτροφικού Συλλόγου Ρεθύμνου έδωσε στη δημοσιότητα την ακόλουθη ανακοίνωση:

«Κατά τη συνάντηση των μελών των Κτηνοτροφικών Συλλόγων Κρήτης στο Ρέθυμνο την Τρίτη 14 Φεβρουαρίου, με στόχο να ληφθούν αποφάσεις για τις καταστάσεις που βιώνει ο κτηνοτροφικός κόσμος της Κρήτης, αποφασίστηκε ομόφωνα να προχωρήσουμε σε παγκρήτιο συλλαλητήριο διαμαρτυρίας την Τετάρτη 1η Μαρτίου, στις 11 το πρωί, με προσυγκέντρωση στο Παγκρήτιο Στάδιο του Ηρακλείου. Καλούμε όλους τους αγροτοκτηνοτρόφους και παραγωγικούς φορείς του νομού».

Παρέμβαση βουλευτών ΣΥΡΙΖΑ

Στο μεταξύ, σε νέα κοινοβουλευτική παρέμβαση για τις ενισχύσεις των κτηνοτρόφων πραγματοποίησαν 37 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτικής Συμμαχίας, με πρωτοβουλία του βουλευτή Ηρακλείου Σωκράτη Βαρδάκη, καταθέτοντας σχετική ερώτηση προς τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων.

Συγκεκριμένα, όπως τονίζεται στην παρέμβαση, «σε απόγνωση είναι οι κτηνοτρόφοι, καθώς αδυνατούν να ανταπεξέλθουν στα πολύ υψηλά κόστη παραγωγής οι κτηνοτρόφοι, ενώ πολλοί από αυτούς έμειναν εκτός του Μέτρου 22, που αφορά στην ενίσχυση για την αντιμετώπιση έστω μέρους της τεράστιας αύξησης των τιμών των ζωοτροφών, αλλά και εκτός της ενιαίας ενίσχυσης. Τόσο η διατήρηση του ζωικού τους κεφαλαίου, όσο και η παραγωγή ζωικών προϊόντων λόγω του υψηλού κόστους των ζωοτροφών και του πετρελαίου κίνησης τίθενται σε κίνδυνο.

Αξίζει να σημειωθεί ότι για το θέμα της στήριξης των κτηνοτρόφων η κυβέρνηση είχε δεσμευτεί μέσω του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Γεωργαντά, να ενισχυθούν οι κτηνοτρόφοι ανά κεφαλή ζώου με το συνολικό ποσό των 150 εκατ. ευρώ. Το δε Μέτρο 22 αφορούσε 89 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων 3 εκατομμύρια χάθηκαν στον δρόμο! Τελικά, η απογοήτευση των κτηνοτρόφων είναι μεγάλη, καθώς η έκτακτη προσωρινή στήριξη δε λύνει το πρόβλημα αφενός, και αφετέρου αποκλείονται από αυτήν πολλοί κτηνοτρόφοι.

Δυστυχώς, όμως οι κτηνοτρόφοι ήδη είναι σε δυσχέρεια, καθώς, μετά την καταβολή της πρώτης δόσης της ενιαίας ενίσχυσης του Οκτωβρίου του 2022, δεν άνοιξε το σύστημα για να γίνουν διορθώσεις, γεγονός πρωτοφανές, με αποτέλεσμα πολλοί από αυτούς να μη λάβουν ούτε την πρώτη ούτε τη δεύτερη δόση της επιδότησης. Αντίθετα, μέχρι και πέρυσι η πλατφόρμα άνοιγε τέλη Οκτωβρίου για διορθώσεις, ακολούθως με την ολοκλήρωση των πληρωμών τέλη Δεκέμβρη, ενώ βάσει των διορθώσεων, που φέτος δεν έγιναν, πληρώνονταν τέλος Φεβρουαρίου με αρχές Μαρτίου οι κτηνοτρόφοι που είχαν διορθώσει τα στοιχεία τους.

Ιδιαίτερα στην Κρήτη, οι κτηνοτρόφοι προσπαθούν απλά να συντηρήσουν τα κοπάδια τους, καθώς πληρώνουν τις ζωοτροφές ακριβότερα σε σχέση με την υπόλοιπη Ελλάδα, ενώ δίνουν το γάλα σε τιμή χαμηλότερη.

Αύξηση της χρηματοδότησης

«Επειδή ο κίνδυνος περαιτέρω μείωσης του ζωικού κεφαλαίου, αλλά και ελλείψεων σε ζωικά προϊόντα είναι πλέον ορατός», οι ερωτώντες βουλευτές της αξιωματικής αντιπολίτευσης καλούν τον αρμόδιο υπουργό να απαντήσει εάν:

  • Προτίθεται να αυξήσει το ύψος της έκτακτης προσωρινής στήριξης στους κτηνοτρόφους, ώστε πραγματικά να καλύπτεται ένα σημαντικό μέρος της αύξησης του κόστους παραγωγής,
  • Θα προβεί σε επιπλέον ενέργειες για τη στήριξη των κτηνοτρόφων,
  • Θα ανοίξει η πλατφόρμα που αφορά στην ενιαία ενίσχυση των κτηνοτρόφων, ώστε να δοθεί δυνατότητα διόρθωσης λαθών, ώστε να λάβουν την ενιαία ενίσχυση που δικαιούνται.

Πάνδημος ο ξεσηκωμός για τη Δημόσια Υγεία

Πιστοί στην υπόσχεση που έδωσαν οι 10.000 Ιεραπετρίτες διαδηλωτές, στο τέλος του πρόσφατου μεγάλου συλλαλητηρίου, κόντρα στη διάλυση του ΕΣΥ και την πλήρη αποδιοργάνωση του Νοσοκομείου Ιεράπετρας, ότι θα μεταφέρουν αυτόν τον αγώνα στο Ηράκλειο σε παγκρήτιο επίπεδο, άρχισαν ήδη να ξεσηκώνονται, να οργανώνονται και να ετοιμάζονται να ταξιδέψουν μέχρι την πλατεία Ελευθερίας αύριο Τετάρτη 22 Φεβρουαρίου, ώστε να δώσουν βροντερό “παρών” στο πανυγειονομικό συλλαλητήριο, που θεωρούν ότι μπορεί, αν είναι μαζικό, να ανατρέψει τα σχέδια της κυβέρνησης.

Μετά τον πάνδημο ξεσηκωμό της Ιεράπετρας, ξεσηκώνεται ολόκληρη η Κρήτη.

«Καλούμε όλους τους πολίτες της Ιεράπετρας και της νοτιοανατολικής Κρήτης στο μεγάλο παγκρήτιο συλλαλητήριο για την Υγεία την Τετάρτη 22 Φεβρουαρίου (σ.σ. αύριο), στις 5 μ.μ., στην πλατεία Ελευθερίας του Ηρακλείου. Όσο ο καιρός περνάει, το νοσοκομείο μας καθημερινά βρίσκεται σε χειρότερη κατάσταση. Πρέπει να είναι κανείς τυχερός να εφημερεύει γιατρός για να σώσει τη ζωή του σ’ ένα τροχαίο, ένα έμφραγμα κ.λπ.

Ακόμη και μετά την τεράστια κινητοποίησή μας δεν έχουν δείξει καμία πρόθεση να λυθούν έστω τα βασικά προβλήματα στο νοσοκομείο μας. Οι υπεύθυνοι της εξαθλίωσης του ΕΣΥ σε ολόκληρη την Κρήτη συνεχίζουν να αδιαφορούν.

Για τους λόγους αυτούς απαιτούμε: Άμεση κάλυψη όλων των κενών οργανικών θέσεων .Ένταξη στην Α’ Ζώνη. Αύξηση του προϋπολογισμού. Αυτοδιοίκητο Νοσοκομείο. Δημόσια Δωρεάν Υγεία.

Θα είμαστε όλοι την Τετάρτη 22 Φεβρουαρίου στο Ηράκλειο. Τα λεωφορεία θα ξεκινήσουν στις 3 μ.μ. από τα ΚΤΕΛ της Ιεράπετρας και η μεταφορά θα είναι δωρεάν. Τηλέφωνο για κράτηση θέσης: 6972/995.555. Θα μπουν όσα λεωφορεία απαιτηθούν», αναφέρει σχετικά η Συντονιστική Επιτροπή Φορέων της Ιεράπετρας για τη Δημόσια Υγεία.

Πριν από 20 μέρες, με το παλλαϊκό συλλαλητήριο της 2ας Φεβρουαρίου, ο λαός της νοτιοανατολικής Κρήτης διεκδίκησε δυναμικά το δικαίωμά του στην Υγεία και το συνταγματικό δικαίωμά του στην ισότιμη ανάπτυξη και ισοπολιτεία. Πάνω από 10.000 άτομα κατέκλυσαν το κέντρο της Ιεράπετρας και “αγκάλιασαν” το νοσοκομείο.

«Τώρα δεν μπορούν να μας αγνοούν. Όσο και αν προσπάθησαν να αποκρύψουν το συλλαλητήριό μας στα μεγάλα ΜΜΕ των Αθηνών ή να υποβαθμίσουν την αποφασιστικότητα του λαού μας, η φωνή ήταν τόσο δυνατή, που ακούστηκε παντού. Κατάλαβαν ότι δε δεχόμαστε τους σχεδιασμούς τους. Ούτε μπορούν να ισχυριστούν ότι δεν ήξεραν. Το μήνυμα το έστειλε σύσσωμος ο λαός μας. Και το μήνυμα είναι ότι δε θα ανεχθεί την υποβάθμιση του νοσοκομείου του.

Δε δέχεται τις νέες δήθεν αποστολές που θέλουν να του αναθέσουν, που στην ουσία αποτελούν συνέχεια των συγκεκαλυμμένων προσπαθειών τους να το υποβαθμίσουν. Ούτε αποδέχεται το νοσοκομείο του να είναι δορυφορική υπομονάδα άλλου νοσοκομείου. Βροντοφώναξε το αίτημά του για ένα πλήρως στελεχωμένο αυτοδιοίκητο Γενικό Νοσοκομείο. Ας σταματήσουν λοιπόν τους σχεδιασμούς τους για συγχωνεύσεις και αλλαγή της αποστολής. Απαιτούμε τη σωστή λειτουργία κλινικών και εργαστηρίων όλες τις μέρες του μήνα. Τις μαζικές διακομιδές των ασθενών με ασθενοφόρα και ίδια μέσα πρέπει να τις σταματήσουν τώρα. Είναι υποχρέωση της Πολιτείας να ανατάξει τη ζημιά που η ίδια έχει προκαλέσει στο νοσοκομείο μας, αντιμετωπίζοντάς την όπως η Πολιτική Προστασία αντιμετωπίζει τις έκτακτες καταστάσεις, γιατί τέτοιας έκτασης είναι!

Ο λαός απαιτεί ΤΩΡΑ και για αρχή 12 γιατρούς σε μόνιμες οργανικές και ελκυστικές θέσεις, για να αρχίσει το νοσοκομείο να λειτουργεί. Την εγκληματική σε βάρος της Ιεράπετρας ενιαία διοίκηση των νοσοκομείων την κατάργησε με μια φωνή. Τώρα το νοσοκομείο, με λαϊκό αίτημα, διαθέτει διοικητή και όχι αναπληρωτή διοικητή, ο οποίος έχει υποχρέωση να διεκδικεί την εύρυθμη λειτουργία του Γενικού Νοσοκομείου Ιεράπετρας, απευθυνόμενος απευθείας στην 7η Υ.ΠΕ. και το υπουργείο.

Ο λαός της Ιεράπετρας γνωρίζει ότι η ευθύνη βαραίνει όχι μόνο αυτούς που προκαλούν την υποβάθμιση του νοσοκομείου, αλλά και αυτούς που την ανέχονται. Και με την καθολική, μαζική και μαχητική συμμετοχή του στο παλλαϊκό συλλαλητήριο της 2ας Φεβρουαρίου, απέδειξε ότι δεν την ανέχεται. Η ευθύνη λοιπόν είναι της κυβέρνησης και της Υ.ΠΕ. Κρήτης.

Εμείς, ως λαός της νοτιοανατολικής Κρήτης, διατηρούμε την εγρήγορσή μας, είμαστε έτοιμοι για αγώνες και σας παρακολουθούμε. Σύσσωμοι με μια φωνή. Χωρίς κομματικές ή άλλες ιδεολογικές διαφορές», διατρανώνει προς πάσα κατεύθυνση ο Σύλλογος Φίλων Νοσοκομείου Ιεράπετρας.

Έρχονται από κάθε γωνιά της Κρήτης

Ο Σύλλογος Εργαζομένων ΟΤΑ Ν. Λασιθίου εκφράζει τη συμπαράστασή του στην πανυγειονομική κινητοποίηση και το παγκρήτιο συλλαλητήριο που γίνεται από τις Ενώσεις Γιατρών ΕΣΥ Κρήτης, τα Σωματεία Εργαζομένων δημόσιων νοσοκομείων Ηρακλείου, Ρεθύμνου, Χανίων και Λασιθίου, τους Φοιτητικούς Συλλόγους Ιατρικής και ΣΕΥΠ Ηρακλείου αύριο Τετάρτη 22 Φεβρουαρίου, στο Ηράκλειο, με αιτήματα:

«Πλήρη στελέχωση όλων των δημόσιων νοσοκομείων και των δομών της πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας με το αναγκαίο μόνιμο προσωπικό. Άμεση προκήρυξη του συνόλου των κενών θέσεων. Να μην κλείσει και να μην αλλάξει χαρακτήρα κανένα νοσοκομείο. Όχι στη μετατροπή νοσοκομείων σε ΝΠΙΔ. Όχι στο “νέο ΕΣΥ”. Καμία κατάργηση-συγχώνευση τμήματος, κλινικής ή οποιασδήποτε άλλης υπηρεσίας Υγείας. Κατάργηση πληρωμών ασθενών για εξετάσεις, φάρμακα, χειρουργεία και άλλες θεραπείες.

Επικαιροποίηση απαρχαιωμένων οργανισμών νοσοκομείων με βάση τις σύγχρονες ανάγκες. Κατάργηση ελαστικών σχέσεων εργασίας. Μονιμοποίηση όλων των συμβασιούχων. Γιατροί ΕΣΥ πλήρους αποκλειστικής απασχόλησης. Όχι σε μετακινήσεις γιατρών και άλλων υγειονομικών μεταξύ μονάδων Υγείας. Αυξήσεις μισθών σε επίπεδα ανάλογα με την αύξηση του πληθωρισμού. Επαναφορά 13ου-14ου μισθού. Ένταξη στα ΒΑΕ όλων των υγειονομικών. Όχι στον αυταρχισμό των διοικήσεων. Καμία υποβάθμιση της αξίας των πτυχίων Ιατρικής με την εισαγωγή κριτηρίων αξιολόγησης-φίλτρων. Το πτυχίο να είναι η μοναδική προϋπόθεση για άσκηση επαγγέλματος.

Καλούμε τα μέλη μας να δώσουν το “παρών” στο απογευματινό παγκρήτιο συλλαλητήριο, που θα γίνει την Τετάρτη 22 Φεβρουαρίου και ώρα 5 μ.μ., στο Ηράκλειο».

Ενώ συνεχίζουν να φτάνουν ψηφίσματα συμπαράστασης και συμμετοχής σε αυτόν τον αγώνα απ’ όλους τους φορείς και τις συλλογικότητες, ο Σύλλογος Μικρασιατών Ιεράπετρας καλεί τα μέλη του να συμμετέχουν στο παγκρήτιο συλλαλητήριο για το νοσοκομείο αύριο την Τετάρτη, στην πλατεία Ελευθερίας στο Ηράκλειο και ώρα 5 μ.μ. Η μεταφορά θα είναι δωρεάν.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News