Joides Resolution: Έφτασε στο Ηράκλειο για να ερευνήσει τα μυστικά της Καλντέρας το μεγαλύτερο ερευνητικό σκάφος των ΗΠΑ (vid)

Κρήτη
Joides Resolution: Έφτασε στο Ηράκλειο για να ερευνήσει τα μυστικά της Καλντέρας το μεγαλύτερο ερευνητικό σκάφος των ΗΠΑ (vid)

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Εντυπωσιάζουν οι εικόνες από το Joides Resolution, το οποίο βρέθηκε στο λιμάνι του Ηρακλείου
  •  Επιστήμονες προχώρησαν σε υποθαλάσσιες γεωτρήσεις γύρω από την ηφαιστειακή ζώνη της Σαντορίνης  
  • Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει και το μικροβιολογικό υλικό που συλλέχθηκε και το οποίο θα οδηγεί για αναλύσεις στα εργαστήρια του ΙΘΑΒΙΚ
  • Τα μυστικά της Καλντέρας βρέθηκαν στο επίκεντρο μεγάλης ερευνητικής αποστολής από όλο τον κόσμο, με το μεγαλύτερο ερευνητικό σκάφος των ΗΠΑ το Joides Resolution, το οποίο έδεσε σήμερα στο λιμάνι του Ηρακλείου, με τις εικόνες να εντυπωσιάζουν.

    Πρόκειται για το μεγαλύτερο ερευνητικό σκάφος - γεωτρύπανο των ΗΠΑ, το οποίο πραγματοποίησε υποθαλάσσιες γεωτρήσεις γύρω από την ηφαιστειακή ζώνη της Σαντορίνης και στις ηφαιστειακές περιοχές, τη Σαντορίνη, το Κολούμπο και τα Χριστιανά.

    Οι έρευνες πραγματοποιήθηκαν σε βάθη που δεν έχουν ερευνηθεί έως σήμερα, με τους επιστήμονες να συλλέγουν σημαντικά ευρήματα, τα οποία έχουν εξαιρετικό ενδιαφέρον. 

    Τριάντα επιστήμονες από όλο τον κόσμο, ανάμεσα τους και τρεις Έλληνες, εντυπωσιάστηκαν από την αποστολή, η οποία στοχεύει στην αποκάλυψη στοιχείων για τη γεωλογική ιστορία του ηφαιστειακού συγκροτήματος των Χριστιανών, της Σαντορίνης και του Κολούμπο.

    Μεταξύ των ερωτημάτων που θα απαντηθούν είναι και το πόσες ηφαιστειακές εκρήξεις έχουν γίνει τα τελευταία 3 εκατομμύρια χρόνια.

    Για το ηφαίστειο της Σαντορίνης, δεν συντρέχει λόγος ανησυχίας,  τονίζει η κ. Πολυμενάκου η οποία αναφέρθηκε και στη τοποθέτηση υποθαλάσσιου παρατηρητηρίου, τον περασμένο Δεκέμβριο.

    Για έναν βιοτεχνολογικό παράδεισο έκανε λόγο η Παρασκευή Πολυμενάκου η οποία αναφέρθηκε στις μεγάλες προοπτικές που ανοίγονται στον τομέα της Βιοτεχνολογίας και Βιοενέργειας.

    Επιστήμονες θα είναι σε θέση να κατανοήσουν καλύτερα τα ενεργά ηφαίστεια και το ιστορικό του κλίματος καθώς και τον ρόλο των μικροοργανισμών, ενώ όλα τα ευρήματα θα μελετηθούν και θα παρουσιαστούν το προσεχές Καλοκαίρι.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News