Μανούσος Βολουδάκης: Μόλις 57 ετών ο Χανιώτης βουλευτής που «έφυγε» από καρκίνο - Η πολιτική και η τελευταία του εμφάνιση

Κρήτη
Μανούσος Βολουδάκης: Μόλις 57 ετών ο Χανιώτης βουλευτής που «έφυγε» από καρκίνο - Η πολιτική και η τελευταία του εμφάνιση

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Μόλις το περασμένο Σάββατο, ο Χανιώτης βουλευτής μιλούσε σε ημερίδα του Συλλόγου Πνευμονολόγων Χανίων με αφορμή την παγκόσμια ημέρα κατά του καρκίνου του πνεύμονα! Αφήνει πίσω του τη σύζυγό του και τρία ανήλικα παιδιά

Θλίψη στα Χανιά και στον πολιτικό κόσμο της χώρας σκόρπισε η είδηση του θανάτου του επί σειρά ετών βουλευτή της Νέας Δημοκρατίας Μανούσου Βολουδάκη, ο οποίος “έφυγε” χθες Τετάρτη 8 Φεβρουαρίου, μετά από σκληρή μάχη με τον καρκίνο σε ηλικία 57 ετών, αφήνοντας πίσω του τη σύζυγο και τα τρία ανήλικα παιδιά τους. Ο Χανιώτης πολιτικός δεν κατάφερε να νικήσει τον καρκίνο, με τον οποίο πάλευε τα τελευταία χρόνια με σθένος και αξιοπρέπεια.

Μόλις το περασμένο Σάββατο, σε ημερίδα του Συλλόγου Πνευμονολόγων Χανίων με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα κατά του Καρκίνου του Πνεύμονα, έστελνε μήνυμα αισιοδοξίας και ελπίδας σε όσους νοσούν και στις οικογένειές τους. Σε επιστολή που απέστειλε ενώ ήδη νοσηλευόταν, ο Μανούσος Βολουδάκης τόνιζε ότι «σήμερα έχουμε πολλά “όπλα” στη μάχη κατά του καρκίνου. Κάθε μέρα έχουμε και περισσότερα. Ήδη πολλές μορφές είναι ιάσιμες ή αντιμετωπίζονται ως χρόνιες παθήσεις. Γι’ αυτό έχει μεγάλη σημασία να δώσουμε ελπίδα στους ασθενείς και τις οικογένειές τους. Κάθε μέρα που κερδίζεται μας φέρνει πιο κοντά στη νίκη. Πολιτεία, κοινωνία κι ο καθένας κι η καθεμία ξεχωριστά πρέπει να μεταδίδουμε διαρκώς αυτό το ελπιδοφόρο μήνυμα».

Η τελευταία του εμφάνιση

Η τελευταία δημόσια εμφάνισή του στα Χανιά ήταν στις 6 Δεκεμβρίου, στην Ακαδημία Πολιτικής Επιμόρφωσης Στελεχών της Νέας Δημοκρατίας. Στην πρόσφατα κάθοδο του πρωθυπουργού στο Ηράκλειο, η υγεία του είχε επιδεινωθεί, ο ίδιος όμως και πάλι έδειχνε να μη χάνει την πίστη του.

«Μια επιπλοκή στο γνωστό θέμα της υγείας μου δε θα μου επιτρέψει να παραστώ σήμερα στην επίσκεψη του πρωθυπουργού στο Ηράκλειο (θα το ξεπεράσω και αυτή τη φορά). Παρίσταμαι και στηρίζω νοερά! Εμπρός για τη δεύτερη τετραετία της Ν.Δ.!», ανέφερε σε ανάρτησή του σε μέσο κοινωνικής δικτύωσης.

Την είδηση του θανάτου του έκανε γνωστή ο πρόεδρος της Βουλής Κώστας Τασούλας, χαρακτηρίζοντας τον Μανούσου Βολουδάκη εξαίρετο φίλο και αγαπημένο συνάδελφο, και υπογραμμίζοντας ότι εκπροσώπησε τον νομό Χανίων επάξια επί σειρά ετών.

Ο Μανούσος Βολουδάκης νοσηλευόταν τις τελευταίες 10 ημέρες και η κατάστασή του, όπως μετέδωσε το ΑΠΕ-ΜΠΕ, είχε παρουσιάσει επιδείνωση από το Σάββατο. Η είδηση του ξαφνικού θανάτου του έπεσε σαν κεραυνός στην εκλογική του περιφέρεια, τα Χανιά, στον τόπο που ζούσε και μεγάλωνε τα παιδιά του, αλλά και στον τόπο καταγωγής του, τα Σφακιά.

Καταιγισμός συλλυπητήριων μηνυμάτων

Την είδηση του θανάτου του Χανιώτη πολιτικού διαδέχτηκε καταιγισμός συλλυπητήριων μηνυμάτων και ψηφισμάτων. Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης σε ανάρτησή του εξέφρασε τη συντριβή του για την απώλεια του καλού φίλου, συνεργάτη αλλά και αγαπημένου συμπατριώτη και πιστού συμμαχητή του στη Νέα Δημοκρατία.

«Ο Μανούσος αφήνει ένα αποτύπωμα ποιότητας σε όλη τη διαδρομή του. Ως βουλευτής, ως οικονομολόγος, ως Χανιώτης. Ενώ η δημόσια ζωή τού οφείλει πολλά, καθώς ως υφυπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης πολέμησε γενναία τη γραφειοκρατία» σημείωσε, υπογραμμίζοντας ότι η κυβέρνηση και η παράταξη θρηνούν για τον τόσο πρόωρο χαμό του.

«Η σκέψη μας είναι τώρα στην οικογένειά του. Στην αγαπημένη του Σέβη και στα τρία τους παιδιά. Δάφνη, Σήφη και Γιώργο, να θυμάστε πάντα τον πατέρα σας. Και να είστε περήφανοι γι’ αυτόν», συμπλήρωσε ο πρωθυπουργός.

Ο πρώην πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς επισήμανε ότι «ένας υπέροχος νέος άνθρωπος, ευγενής, πολιτισμένος, κατηρτισμένος, προσηνής, οικογενειάρχης, χάθηκε. Μας συνέδεε βαθιά προσωπική φιλία, πολιτική συναντίληψη, κοινή αγωνία για το μέλλον της πατρίδας μας. Πολιτεύτηκε με ήθος, με επιχειρήματα και προπαντός με ανυπέρβλητη μαχητικότητα. Η οικογένειά του, τα Χανιά, η παράταξή του, οι φίλοι του, δε θα τον ξεχάσουμε ποτέ».

«Με βαθύτατη θλίψη αποχαιρετώ τον Μανούσο Βολουδάκη. Έναν πολιτικό με ήθος, με όραμα για τον τόπο και την ιδιαίτερη πατρίδα του, έναν άξιο νέο άνθρωπο που είχε πολλά να προσφέρει. Στην οικογένειά του εκφράζω τα ειλικρινή συλλυπητήριά μου» ήταν το μήνυμα του πρώην πρωθυπουργού Κώστα Καραμανλή.

«Η οικογένεια της Νέας Δημοκρατίας αποχαιρετά με οδύνη τον βουλευτή Χανίων Μανούσο Βολουδάκη, έναν άξιο πολιτικό, έναν ακέραιο άνθρωπο και έναν πολύτιμο αγωνιστή της παράταξής μας. Λόγω της απώλειας του Μανούσου Βολουδάκη, αναβάλλονται όλες οι προγραμματισμένες εκδηλώσεις της Νέας Δημοκρατίας μέχρι και την Παρασκευή 10 Φεβρουαρίου», αναφέρει η Ν.Δ.

«Ο Μανούσος Βολουδάκης ήταν ιδιαίτερα αγαπητός στην ιδιαίτερη πατρίδα του, την Κρήτη.

Εκφράζουμε τα συλλυπητήριά μας στην οικογένειά του και στο κόμμα του, τη Νέα Δημοκρατία», αναφέρει ο ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ.

Με τα συλλυπητήριά του και εκ μέρους του ΣΥΡΙΖΑ προς τη Νέα Δημοκρατία για τον Μανούσο Βουλουδάκη ξεκίνησε την ομιλία του στη συζήτηση για το μπλόκο στο “κόμμα Κασιδιάρη” και ο Αλέξης Τσίπρας.

«Ο ξαφνικός θάνατος του βουλευτή Μανούσου Βολουδάκη βύθισε στη θλίψη ολόκληρο τον πολιτικό κόσμο. Ήταν ένας μετριοπαθής, σοβαρός και εργατικός πολιτικός, που τίμησε την Κρήτη με την κοινοβουλευτική του παρουσία» το μήνυμα του προέδρου του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝ.ΑΛ. Νίκου Ανδρουλάκη.

Ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας ανέφερε πως «ο Μανούσος Βολουδάκης διακρινόταν για το ήθος του και τη συνέπειά του στην άσκηση των κοινοβουλευτικών του καθηκόντων και ο θάνατός του προκαλεί θλίψη σε όλους μας».

«Αποχαιρετούμε έναν σπουδαίο άνθρωπο και άξιο στέλεχος της παράταξής μας. Υπήρξε για μένα εξαιρετικός συνάδελφος και φίλος, συμπατριώτης μου Κρητικός, και υπηρέτησε τον τόπο του με ήθος και αίσθημα προσφοράς», έγραψε στο μήνυμά του ο υπουργός Ναυτιλίας Γιάννης Πλακιωτάκης.

«Μέχρι και πριν ένα μήνα έδινε μάχες στη Βουλή για τα συμφέροντα των Χανιωτών. Αφήνει πίσω του ένα δυσαναπλήρωτο κενό για την οικογένειά του, την οικογένεια της Ν.Δ., αλλά και ολόκληρο τον λαό των Χανίων», αναφέρει η βουλευτής Χανίων και πρώην υπουργός Ντόρα Μπακογιάννη.

«Τα Χανιά τίμησαν δικαίως τον Μανούσο Βολουδάκη πολλές φορές κι εκείνος, σε όλη του την πολιτική διαδρομή, φρόντισε να ανταποδώσει την τιμή και την ευθύνη», σημειώνει ο βουλευτής Χανίων της Ν.Δ. Βασίλης Διγαλάκης.

«Με τον Μανούσο μάς ένωναν πάρα πολλά: η σφακιανή μας καταγωγή, η στενή φιλία των οικογενειών μας, οι δύσκολοι πολιτικοί αγώνες που δώσαμε από το μετερίζι της Νέας Δημοκρατίας, οι ιδέες μας και η αγωνία μας για μια καλύτερη Ελλάδα» ήταν τα λόγια της Όλγας Κεφαλογιάννη.

«Ο Μανούσος πορεύτηκε πάντοτε με ήθος και εντιμότητα στον προσωπικό και πολιτικό του βίο και παρέμεινε αταλάντευτος στις ιδέες και τα πιστεύω του, ιδιαίτερα για τον τόπο του, τα Χανιά. Υπήρξε εξέχον στέλεχος της παράταξής μας, μα πάνω απ’ όλα λάτρης της Κρήτης», επισημαίνει ο βουλευτής Ρεθύμνου Γιάννης Κεφαλογιάννης.

«Ήμασταν πολιτικοί αντίπαλοι, συγκρουστήκαμε αρκετές φορές στη Βουλή, αλλά και συνεργαστήκαμε για το καλό της επαρχίας Σφακίων. Υπήρχε μεταξύ μας, λόγω και κοινής καταγωγής από τα Σφακιά, αλληλοσεβασμός, παρά τις ιδεολογικές διαφορές», το μήνυμα του βουλευτή Χανίων του ΣΥΡΙΖΑ Παύλου Πολάκη.

«Ο Μανούσος εκπροσώπησε για χρόνια τα Χανιά στη Βουλή με ήθος, ευσυνειδησία, εντιμότητα και προάσπιση του κοινού καλού», αναφέρει ο πρώην υπουργός Γιώργος Σταθάκης.

«Ήταν ένας εξαίρετος επιστήμονας. Ένας άξιος πολιτικός.

Η απώλεια για τα Χανιά είναι μεγάλη. Πολιτικοί άνδρες με το ήθος και το ανοικτό μυαλό του Μανούσου είναι δυσεύρετοι», αναφέρει ο βουλευτής Ηρακλείου της Ν.Δ. Μάξιμος Σενετάκης.

«Κατά την πολιτική του διαδρομή στα κοινά, υπηρέτησε τον τόπο μας από διάφορες θέσεις ευθύνης, πάντοτε με ήθος, συνέπεια και αποφασιστικότητα», το μήνυμα του βουλευτή Ηρακλείου του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. Χάρη Μαμουλάκη.

«Εκφράζω τη βαθιά θλίψη μου για τον χαμό ενός νέου ανθρώπου, ενός πολιτικού άνδρα, του βουλευτή Χανίων της Ν.Δ., Μανούσου Βολουδάκη, που “έφυγε” νικημένος από την επάρατη νόσο, μετά από έναν άνισο αγώνα», είπε ο βουλευτής Ηρακλείου του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. Σωκράτης Βαρδάκης.

«Ένας συνάδελφος στη Βουλή που σεβόταν τον αντίθετο πολιτικό λόγο και που ξεχώρισε για το ήθος, την ευγένεια και την εντιμότητά του στην πολιτική. Θερμά συλλυπητήρια στους οικείους του», αναφέρει ο βουλευτής Ηρακλείου του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. Νίκος Ηγουμενίδης.

Τα συλλυπητήρια των αυτοδιοικητικών

Ο περιφερειάρχης Κρήτης Σταύρος Αρναουτάκης αναφέρει σε μήνυμά του για τον Μανούσο Βολουδάκη: «Ο θάνατός του αφήνει ένα δυσαναπλήρωτο κενό στα Χανιά, στο κόμμα της Νέας Δημοκρατίας, στην Ελληνική Βουλή και βεβαίως στους συνεργάτες και την οικογένειά του. Η μνήμη του θα αποτελεί για όλους μας πολύτιμη παρακαταθήκη και οδηγό».

«Ικανός, αποτελεσματικός και σταθερά κοντά στους ανθρώπους των Χανίων, αφήνει πίσω του ένα ανεξίτηλο αποτύπωμα ουσιαστικής πολιτικής διαδρομής πολλών ετών», σημειώνει η ειδική γραμματέας της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Κρήτης Μαρία Κοζυράκη.

«Είτε από τη θέση του υπουργού, είτε από τη θέση του βουλευτή, υπηρέτησε τα Χανιά αλλά και τη χώρα μας με ακεραιότητα, ευθύτητα και συνέπεια, τιμώντας με τον καλύτερο τρόπο τη σπουδαία πολιτική παράδοση της οικογένειάς του», αναφέρει ο αντιπεριφερειάρχης Χανίων Νίκος Καλογερής.

«Ένας άξιος πολιτικός της Κρήτης, ένας μαχητής με υποδειγματικό ήθος και ικανότητες, έπαψε να βρίσκεται κοντά μας. Όσοι είχαμε την τύχη να συνεργαστούμε μαζί του, θα θυμόμαστε πάντα την αγάπη του για το νησί μας, την αγωνιστικότητα που τον διέκρινε και τη βαθιά πίστη και αισιοδοξία του για ένα καλύτερο αύριο», το μήνυμα του προέδρου της ΠΕΔ Κρήτης Γιάννη Κουράκη.

«Πολλές από τις σημαντικές επιτυχίες του Δήμου επιτεύχθηκαν χάρη στη δική του συμβολή. Προσωπικά, αποχαιρετώ σήμερα έναν ευπατρίδη. Κηρύσσουμε, με ομόφωνη απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου, ημέρα πένθους για τον Δήμο Χανίων την ημέρα που θα τελεστεί η κηδεία» ήταν τα λόγια του δημάρχου Χανίων Παναγιώτη Σημανδηράκη.

«Τόσο η απλότητα του χαρακτήρα του, όσο και η προσφορά του στον τόπο του, απ’ όποια θέση κι αν υπηρέτησε, τον έκαναν ιδιαίτερα αγαπητό στην κοινωνία των Χανίων», επισημαίνει ο δήμαρχος Πλατανιά Γιάννης Μαλανδράκης.

«Στάθηκε ακούραστος μαχητής της ζωής, σωστός οικογενειάρχης, ένας άνθρωπος προσηνής και ιδιαίτερα αγαπητός σε όλους. Η απώλειά του αφήνει πιο φτωχή την πολιτική ζωή του τόπου μας», αναφέρει ο δήμαρχος Κισσάμου, Γεώργιος Μυλωνάκης.

«Για τον ξαφνικό και απροσδόκητο θάνατο του Μανούσου Βολουδάκη εκφράζω τα θερμά μου συλλυπητήρια στην οικογένειά του και στους οικείους του», επισημαίνει ο δήμαρχος Καντάνου-Σελίνου Αντώνιος Περράκης.

«Τα Σφακιά έχασαν σήμερα ένα φιλότιμο, αξιοπρεπή, αγωνιστή πολιτικό! Σε ευχαριστούμε για όλα, Μανούσο», αναφέρει ο δήμαρχος Σφακίων Μανούσος Χιωτάκης.

«Υπήρξε ένας πολιτικός που πορεύτηκε πάντοτε με ήθος και εντιμότητα στον προσωπικό και πολιτικό του βίο, ενώ ήταν κι ένας από εκείνους, που εργάστηκαν με στοχοπροσήλωση για την ιδέα του “μετασχηματισμού” του Οργανισμού Ανάπτυξης Κρήτης, στη σημερινή του μορφή», σημειώνει ο διευθύνων σύμβουλος του ΟΑΚ Α.Ε. Άρης Παπαδογιάννης.

«Αποχαιρετούμε τον Μανούσο Κωνσταντίνο Βολουδάκη με βαθύ σεβασμό για την προσφορά του και οδύνη, αναλογιζόμενοι όσα μπορούσε ακόμα να προσφέρει στον τόπο μας», σημειώνει ο περιφερειακός σύμβουλος Χανίων Λευτέρης Κοπάσης.

«Η επιχειρηματική κοινότητα των Χανίων στερούμαστε - όπως και οι συμπολίτες μας - μια από τις σημαντικότερες πολιτικές προσωπικότητες των τελευταίων δεκαετιών», αναφέρει ο πρόεδρος του ΕΒΕ Χανίων Αντώνης Ροκάκης.

Συλλυπητήριες ανακοινώσεις εξέδωσαν ακόμη οι τοπικές οργανώσεις όχι μόνο της Ν.Δ., αλλά και των υπόλοιπων κομμάτων, η Ένωση Αστυνομικών Υπαλλήλων Χανίων, το Παράρτημα Χανίων της ΕΛΕΠΑΠ, ο Ιατρικός Σύλλογος Χανίων, η διοίκηση του Νοσοκομείου Χανίων και δεκάδες ακόμη εκπρόσωποι φορέων, ενώ συγκινητικό είναι το «αντίο» των πολιτών στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Μετά τη χηρεία της έδρας - Ο γ.γ. του ΕΟΤ πρώτος επιλαχών

Με τον θάνατο του Μανούσου Βολουδάκη χηρεύει η έδρα του στα Χανιά και, εφόσον δεν έχουν προκηρυχθεί εκλογές και δεν έχει διαλυθεί η παρούσα Βουλή, θα κληθεί να την καταλάβει ο γενικός γραμματέας του ΕΟΤ Δημήτρης Φραγκάκης, ο οποίος είναι πρώτος επιλαχών. Αν ο Δημήτρης Φραγκάκης δεν αποδεχτεί τη θέση, θα κληθεί ο αμέσως επόμενος, που είναι ο γιατρός Γιάννης Κασσελάκης.

Σημειώνεται ότι ο Δημήτρης Φραγκάκης τον Δεκέμβριο του 2022 με μια ανάρτησή του στο Facebook, που συνοδευόταν με φωτογραφία μαζί με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, έκανε γνωστό ότι δεν επρόκειτο να πολιτευτεί στις εθνικές εκλογές του 2023 και πως θα έμενε στα μετόπισθεν να βοηθήσει το κόμμα του.

Τον κέρδισε η πολιτική - Εκλέχτηκε πρώτη φορά βουλευτής το 2007

Γεννημένος στην Αθήνα στις 16 Δεκεμβρίου 1966, γιος του βουλευτή Χανίων Γιώργου Βολουδάκη, ήταν παντρεμένος με τη δικηγόρο Σέβη Αμανατίδου, με την οποία είχε αποκτήσει τρία παιδιά: τον 15χρονο Γιώργο, τον 14χρονο Σήφη και την 9χρονη Δάφνη. Με σπουδές στο Τμήμα Οικονομικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Αθηνών και στην Πολιτική Οικονομία, διάλεξε πολύ νωρίς τον δρόμο της πολιτικής. Εκλέχθηκε πρώτη φορά βουλευτής Χανίων με τη Ν.Δ. το 2007. Επανεξελέγη στις διπλές εκλογές του 2012, καθώς και τον Ιούλιο του 2019. Διετέλεσε γενικός γραμματέας Εμπορίου στο υπουργείο Ανάπτυξης, γραμματέας Νέων Τεχνολογιών, Έρευνας και Καινοτομίας της Ν.Δ., ενώ τον Ιούνιο του 2012 τοποθετήθηκε στη θέση του υφυπουργού Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης.

Από τον Οκτώβριο του 2015 έως τον Ιούνιο του 2019 εργάστηκε στον ιδιωτικό τομέα, αναλαμβάνοντας τη θέση του διευθύνοντος συμβούλου της εταιρείας International Trade S.A. του ομίλου ΒΙΟΧΑΛΚΟ, με έδρα τις Βρυξέλλες, ενώ τον Ιούλιο του 2019 επανεκλέχθηκε βουλευτής Χανίων.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News