Καύσιμα: "Μάστιγα" οι "πειραγμένες αντλίες" - Σταδιακή υποχώρηση των τιμών πετρελαίου στην Κρήτη

Κρήτη
Καύσιμα: "Μάστιγα" οι "πειραγμένες αντλίες" - Σταδιακή υποχώρηση των τιμών πετρελαίου στην Κρήτη

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ένα συνηθισμένο κόλπο είναι οι «πειραγμένες» αντλίες που δείχνουν μεγαλύτερη ποσότητα από αυτήν που μπαίνει στο ρεζερβουάρ - Τι δηλώνει ο πρόεδρος των πρατηριούχων στο Ηράκλειο Λυκούργος Σαμόλης μιλώντας στο neakriti.gr

Νέες "βόμβες" αυτή τη φορά από τον πρόεδρο της Ομοσπονδίας Πρατηριούχων Εμπόρων Καυσίμων (ΠΟΠΕΚ) Θέμη Κιουρτζή, έρχονται από τους εκπροσώπους των πρατηριούχων υγρών καυσίμων, ενώ την ίδια ώρα αυξάνεται λόγω του χιονιά η κατανάλωση του πετρελαίου θέρμανσης στην Κρήτη και ταυτόχρονα έχουμε μείωση των τιμών σε θέρμανσης και κίνησης. Σχεδόν μηδενικές είναι οι μειώσεις στην Αμόλυβδη, όπως λέει στο neakriti.gr  ο πρόεδρος των βενζινοπωλών του νομού Ηρακλείου Λυκούρος Σαμόλης, που καλεί τους καταναλωτές να μην επηρεάζονται από το Παρατηρητήριο Τιμών αλλά να προτιμούν την αγορά καυσίμων από τα βενζινάδικα που έχουν τη μέση τιμή της αγοράς. Γιατί στον χώρο των καυσίμων..."το αφεντικό τρελάθηκε και πουλάει στη μισή τιμή", προφανώς και δεν μπορεί ποτέ να ισχύσει!

Για "μάστιγα" κάνει λόγο ο πρόεδρος του ΠΟΠΕΚ, αναφορικά με την εξαπάτηση που γίνεται με τα κομπιουτεράκια και τις "πειραγμένες" αντλίες. Συγκεκριμένα, όπως καταγγέλλει και ο ίδιος, ορισμένοι έμποροι πετρελαιοειδών και πρατηριούχοι προκειμένου να προσελκύσουν πελάτες και με δόλωμα τις χαμηλές τιμές στην βενζίνη, το diesel καθώς και το πετρέλαιο θέρμανσης «πειράζουν» τις αντλίες τους.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο της Ομοσπονδίας Πρατηριούχων Εμπόρων Καυσίμων (ΠΟΠΕΚ) Θέμη Κιουρτζή, «η μαύρη αγορά στα καύσιμα αυξάνεται χρόνο με τον χρόνο, με γεωμετρική πρόοδο, διότι δεν γίνονται έλεγχοι και υπάρχει ατιμωρησία».

Ο συνδικαλιστής ανέφερε επίσης ότι στην αγορά δημιουργεί σημαντικό πρόβλημα το λαθρεμπόριο στο πετρέλαιο και στο υγραέριο κίνησης. Εδώ οι κύριες μορφές απάτης είναι η πώληση καυσίμων για τα οποία δεν αποδίδονται ο Ειδικός Φόρος Κατανάλωσης και άλλοι φόροι

Αυτό αφορά είτε την παράνομη πώληση καυσίμων στη λιανική αγορά καυσίμων ειδικής χρήσης που απαλλάσσονται από τη φορολογία (π.χ. ναυτιλιακό πετρέλαιο) ή τη νόθευση της βενζίνης με χημικές ουσίες, κυρίως διαλύτες, που είναι πολύ πιο φθηνοί και επίσης δεν υπόκεινται σε ειδική φορολόγηση.

Παράλληλα, ένα εξίσου συνηθισμένο κόλπο είναι οι «πειραγμένες» αντλίες που δείχνουν μεγαλύτερη ποσότητα από αυτήν που μπαίνει στο ρεζερβουάρ.

Τεράστιες οι απώλειες σε βάρος του κόσμου

Μόνο από τις "πειραγμένες" αντλίες, σύμφωνα με τις ίδιες καταγγελίες, οι καταναλωτές χάνουν περίπου 50-90 εκατομμύρια ευρώ από την αγοραστική τους δύναμη.

Ωστόσο, οι επιτήδειοι διαρκώς βρίσκουν και άλλους τρόπους προκειμένου να κερδοσκοπήσουν. Πλέον εξελίσσονται με ραγδαίους ρυθμούς και οι ηλεκτρονικές απάτες.

Χάκερ μπορούν πλέον και παρεμβαίνουν σε όλα τα συστήματα εισροών-εκροών. Όπως αναφέρουν οι ειδικοί υπάρχουν δύο τρόποι προκειμένου να αποφύγουν οι καταναλωτές τις παγίδες. Να επιλέγουν πρατήριο της εμπιστοσύνης τους και να αποφεύγουν πρατήρια με χαμηλότερες τιμές από τον μέσο όρο της αγοράς.

Υποχωρούν οι τιμές στο πετρέλαιο

Στο μεταξύ, μια καλύτερη ψυχολογία στην τοπική αγορά, δημιουργεί η μικρή υποχώρηση στο πετρέλαιο θέρμανσης και κίνησης. "Είναι σήμερα που μιλάμε θεωρητικά μια καλή τιμή το 1,25 ευρώ το λίτρο, που ως μέση τιμή είναι αρκετά χαμηλότερη από το 1,33 που ήταν μέχρι πριν από λίγες μέρες", λέει χαρακτηριστικά στο neakriti.gr ο Λυκούργος Σαμόλης.

Στο μεταξύ και στο πετρέλαιο κίνησης οι τιμές είναι από 1,77 έως 1,78 ευρώ το λίτρο, από 1,83 με 1,84 που ήταν μέχρι πριν από λίγες μέρες. Η αμόλυβδη παραμένει σχεδόν με μηδενικές μειώσεις στα επίπεδα των 1,89 έως 1,95 ευρώ το λίτρο.

"Έχει αρχίσει να έχει πολύ καλή κίνηση η αγορά του πετρελαίου θέρμανσης λόγω της μείωσης της τιμής και του τσουχτερού κρύου", όπως λέει ο Λυκούργος Σαμόλης, που προ ημερών κατήγγειλε σε μας ότι η Κρήτη αυτή τη στιγμή δεν έχει υποστεί τα πλήγματα της Ελληνικής μαφίας που λυμαίνεται τον χώρο των καυσίμων. Αλλά αν δεν βγει ο κρατικός μηχανισμός να ξεκινήσει κοστολογικούς ελέγχους, θα αρχίσει να απλώνει αυτό το κύκλωμα τα πλοκάμια του και στο νησί μας, που έως τώρα προστατεύεται λόγω της θάλασσας. Είναι όμως κατά τα λοιπά ένας προορισμός που τον "καλοβλέπουν" οι μαφιόζοι για να "χτυπήσουν" ανά πάσα στιγμή στο μέλλον...

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News