Κακοκαιρία «Μπάρμπαρα»: Σε πλήρη ετοιμότητα ο κρατικός μηχανισμός στα Χανιά - Πιθανό κλείσιμο σχολείων τη Δευτέρα (vid)

Κρήτη
Κακοκαιρία «Μπάρμπαρα»: Σε πλήρη ετοιμότητα ο κρατικός μηχανισμός στα Χανιά - Πιθανό κλείσιμο σχολείων τη Δευτέρα (vid)

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Σε πλήρη ετοιμότητα βρίσκεται ο κρατικός μηχανισμός στα Χανιά για την αντιμετώπιση του επικείμενου χιονιά - Το πρωί συνεδρίασε εκτάκτως το συντονιστικό όργανο πολιτικής προστασίας με τη συμμετοχή του μετεωρολόγου Μανώλη Λέκκα ο οποίος τόνισε πως το ανατολικό τμήμα της περιφερειακής ενότητας Χανίων και περιοχές του Ρεθύμνου προβλέπεται να πληγούν περισσότερο από το απόγευμα της Κυριακής
  • Με αναμμένες μηχανές τα εκχιονιστικά στα Χανιά
  • Έκτακτη σύσκεψη του Συντονιστικού Οργάνου Πολιτικής Προστασίας
  • Χιόνια ακόμα και κάτω από τα 600 μέτρα
  • Σε αυξημένη ετοιμότητα και ο ΔΕΔΔΗΕ
  • Πιθανό κλείσιμο σχολείων τη Δευτέρα

Με τις μηχανές αναμμένες για να κρατήσουν ανοιχτό το επαρχιακό οδικό δίκτυο των Χανίων από αύριο το απόγευμα οπότε προβλέπεται η έναρξη της σφοδρής χιονόπτωσης και για τις επόμενες ημέρες, βρίσκονται τα εκχιονιστικά μηχανήματα της περιφέρειας, των δήμων και ιδιωτών εργολάβων.

Ο κρατικός μηχανισμός στα Χανιά είναι έτοιμος να αντιμετωπίσει τον επερχόμενο χιονιά με τις κατευθύνσεις να δίνονται στη σημερινή έκτακτη συνεδρίαση του συντονιστικού νομαρχιακού οργάνου πολιτικής προστασίας.

«Εμείς έχουμε ενεργοποιήσει τα μνημόνια μας με πάρα πολλούς εργολάβους σε όλα τα μήκη και τα πλάτη της περιφερειακής ενότητας ,διότι όταν περιμένεις χιονόπτωση που μπορεί να κατέβει στα 300 και στα 200 μέτρα, αντιλαμβάνεστε ότι είναι και η ζώνη όλων των ημιορεινών χωριών», ανέφερε ο αντιπεριφερειάρχης Χανίων Νίκος Καλογερής.

Από τα Ασκύφου Σφακίων, μέχρι το Θέρισσο και τα Κεραμειά και από την Κάντανο, τα ορεινά χωριά του Σελίνου, το Έλος και τους Λάκκους προβλέπονται έντονες χιονοπτώσεις που θα αρχίσουν να εκδηλώνονται από τις μεσημβρινές και πρώτες απογευματινές ώρες αύριο. 

Την ίδια ώρα ο αντιπεριφερειάρχης Χανίων Νίκος Καλογερής απηύθυνε έκκληση σε όσους βρεθούν αύριο στο Οροπέδιο του Ομαλού και στο καταφύγιο Καλλέργη και για διάφορους λόγους θα πρέπει να επιστρέψουν στα σπίτια τους.

Όπως χαρακτηριστικά είπε: «Καλό θα είναι το μεσημέρι της Κυριακής να αποχωρήσουν. Εκτός αν δεν έχουν κάποιο πρόβλημα να αποκλειστούν για κάποιες μέρες. Ας μείνουν μόνο οι μόνιμοι κάτοικοι οι οποίοι είναι και συνηθισμένοι και έχουν τον τρόπο τους». 

Κάτοικοι ορεινών χωριών που υποβάλλονται σε αιμοκάθαρση ή για άλλους λόγους υγείας θα πρέπει την Δευτέρα να βρίσκονται στα Χανιά, καλούνται να φροντίσουν εγκαίρως για την μεταφορά τους στην πόλη. Οι δε κτηνοτρόφοι που έχουν αφήσει τα κοπάδια τους σε μεγάλα υψόμετρα έχουν περιθώριο μέχρι αύριο το μεσημέρι να τα κατεβάσουν στις χαμηλότερες ζώνες.  

«Να δώσουμε κι ένα μήνυμα προς τους ανθρώπους να είναι πολύ προσεκτικοί στις μετακινήσεις τους. Επίσης για τους κτηνοτρόφους, επειδή προτεραιότητα έχουν οι δρόμοι να εκχιονιστούν και όχι τα μαντριά, να κατεβάσουν πιο χαμηλά και να φροντίσουν για τις τροφές τους», τόνισε την ίδια ώρα ο κ. Καλογερής.

Παράλληλα ο Διοικητής Πυροσβεστικών Υπηρεσιών Χανίων Ξενοφών Τσιλιμιγκάκης είπε: «Οι πολίτες όταν μένουν πολλές μέρες στα σπίτια να τα αερίζουν με δεδομένο ότι ανάβουν τζάκια και άλλες θερμαντικές συσκευές… Να αποφεύγουν να μετακινούνται τη νύχτα». 

Την ίδια ώρα να μην υπάρξει νοικοκυριό που θα μείνει χωρίς ρεύμα θα επιχειρήσουν τα συνεργεία του ΔΕΔΔΗΕ που είναι επίσης σε αυξημένη ετοιμότητα. Όπως είπε ο Γιώργος Πλοκαμάκης (στέλεχος Περιφέρειας Κρήτης και νησιών ΔΕΔΔΗΕ): «Σε όλα τα κρίσιμα σημεία που τροφοδοτούν μεγάλες και σημαντικές διακλαδώσεις υπάρχει ετοιμότητα αντιμετώπισης ,υπάρχει η οργάνωση από την υπηρεσία και έχουμε αποδείξει ότι τα αντιμετωπίζουμε πολύ γρήγορα. Ο στόχος μας είναι να μη μείνουν πελάτες χωρίς ρεύμα, ειδικά το βράδυ. Κυρίως ηλικιωμένοι στα χωριά. Έστω και με προσωρινές αποκαταστάσεις». 

Με το χιονιά να βρίσκεται προ των πυλών, ανοιχτό είναι το ενδεχόμενο να ληφθεί απόφαση για κλείσιμο σχολικών μονάδων τη Δευτέρα στις ορεινές και ημιορεινές περιοχές - πιθανόν και σε όλη την περιφερειακή ενότητα. 

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News