Σοβαρά προβλήματα: “Έσπειραν θύελλες” οι άνεμοι στην Κρήτη - Οι νοτιάδες έφτασαν τα 80χλμ./ώρα

Κρήτη
Σοβαρά προβλήματα: “Έσπειραν θύελλες” οι άνεμοι στην Κρήτη - Οι νοτιάδες έφτασαν τα 80χλμ./ώρα

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Τραυματισμός 27χρονης από λαμαρίνα που αποκολλήθηκε από τους θυελλώδεις νοτιάδες και έπεσε πάνω της - Τουλάχιστον έξι περιστατικά πτώσης δέντρων στο Ηράκλειο, ευτυχώς χωρίς δυσάρεστες συνέπειες

Σοβαρά προβλήματα προκάλεσαν σε διάφορες περιοχές του Ηρακλείου οι θυελλώδεις νότιοι άνεμοι που έπνεαν καθ’ όλη τη διάρκεια της χθεσινής ημέρας. Στην ευρύτερη περιοχή του Ηρακλείου έπεσαν χθες Τετάρτη 18 Ιανουαρίου, συνολικά... έξι δέντρα. Ευτυχώς κανένα εξ αυτών δεν έμελλε να προκαλέσει κάποιον τραυματισμό. Δυστυχώς, κάτι τέτοιο δεν αποφεύχθηκε στην περίπτωση ενός πάνελ λαμαρίνας, το οποίο - όπως όλα δείχνουν - αποκολλήθηκε λόγω των θυελλωδών νοτιάδων, στη λεωφόρο Καζαντζίδη.

Μια 27χρονη κοπέλα, η οποία περπατούσε αμέριμνη εκείνη την ώρα, χτυπήθηκε από το εν λόγω πάνελ το οποίο προσγειώθηκε πάνω της! Η εικόνα της νεαρής γυναίκας να κείτεται στο οδόστρωμα ήταν σοκαριστική για τους περαστικούς, που έσπευσαν να της προσφέρουν τις πρώτες βοήθειες. Για καλή της τύχη, πάντως, η 27χρονη γλίτωσε τα χειρότερα, καθώς “αποκόμισε” ρωγμώδες κάταγμα στον αυχένα και της τοποθετήθηκε ειδικό κολάρο.

Ήταν λίγο πριν τις 12:30 χθες το μεσημέρι όταν πάνελ λαμαρίνας εθεάθη να... ίπταται από διερχόμενους οδηγούς και πεζούς στη λεωφόρο Καζαντζίδη. Μια 27χρονη κοπέλα, που περπατούσε εκείνη την ώρα στην περιοχή, είχε την ατυχία να δει το πάνελ να πέφτει πάνω της! Η κοπέλα σωριάστηκε στο έδαφος και στο σημείο επικράτησε μεγάλη αναστάτωση. Εργαζόμενοι και περαστικοί έσπευσαν προκειμένου να της προσφέρουν τις πρώτες βοήθειες. Εξάλλου, ενημερώθηκε άμεσα το ΕΚΑΒ, κινητή μονάδα του οποίου μετέβη τάχιστα επιτόπου. Διασώστες με πολύ προσεκτικές κινήσεις παρέλαβαν με φορείο την 27χρονη τραυματία, μεταφέροντάς την στο ασθενοφόρο. Στη συνέχεια, η κοπέλα διακομίστηκε στο Βενιζέλειο Νοσοκομείο Ηρακλείου. Σύμφωνα με πληροφορίες, η γυναίκα υποβλήθηκε σε αξονική τομογραφία, η οποία βγήκε «καθαρή». Εντούτοις, χρειάστηκε να παραμείνει για βραχεία νοσηλεία στο νοσοκομείο προκειμένου να εξεταστεί από τους γιατρούς η εξέλιξη της υγεία της. Τελικά, τοποθετήθηκε κηδεμόνας (κολάρο) στην κοπέλα, εξαιτίας του ρωγμώδους κατάγματος που αποκόμισε στον αυχένα. Μπορεί η 27χρονη να γλίτωσε τα χειρότερα, ωστόσο το σοκ που υπέστη ήταν ισχυρότατο.

Πτώσεις δέντρων

Κατά τη διάρκεια της χθεσινής ημέρας καταγράφηκαν τουλάχιστον έξι περιστατικά πτώσης δέντρων - όπως όλα δείχνουν - εξαιτίας των πολύ ισχυρών νοτιάδων. Λίγο μετά τις 12 τα μεσάνυχτα της Τρίτης προς χθες Τετάρτη, σημειώθηκε πτώση δέντρου σε δρόμο στις Κάτω Ασίτες Ηρακλείου. Επιτόπου μετέβη η Πυροσβεστική με ένα όχημα και δύο υπαλλήλους, οι οποίοι απομάκρυναν το δέντρο από τον δρόμο. Ευτυχώς, από την πτώση δεν τραυματίστηκε κάποιος συνάνθρωπός μας.

Χθες το μεσημέρι, είχαμε πτώση δέντρου στην “καρδιά” του Ηρακλείου και συγκεκριμένα στο κτήριο του Αρχαιολογικού Μουσείου Ηρακλείου. Ευτυχώς, ούτε στη συγκεκριμένη περίπτωση σημειώθηκε κάποιος τραυματισμός. Εξάλλου, χθες καταγράφηκαν άλλες δύο πτώσεις δέντρων στη λεωφόρο Κνωσού, μία πτώση επί της Κονδυλάκη, ενώ έπεσε κι ένα δέντρο στη Νέα Αλικαρνασσό. Το τελευταίο συμβάν σημειώθηκε επί της οδού Σταδίου, νοτίως των φυλακών, με το δέντρο να κλείνει μάλιστα τον δρόμο. Επιπρόσθετα, σύμφωνα με το neakriti.gr, ένα... πλαστικό δέντρο που βρισκόταν σε ταράτσα κτηρίου, στην περιοχή του Υγειονομικού, παρασύρθηκε από τον αέρα και τελικά προσγειώθηκε στον δρόμο, χωρίς να τραυματίσει κάποιον άνθρωπο ή να προκαλέσει κάποια υλική ζημιά.

SOS για στύλο της ΔΕΗ που πήρε κλίση στις Άνω Γούβες Ηρακλείου

Στο μεταξύ, οι ισχυρότατοι νοτιάδες είχαν ως αποτέλεσμα, τη χθεσινή ημέρα, στύλος της ΔΕΗ στις Άνω Γούβες Ηρακλείου να λάβει... αρκετά επικίνδυνη κλίση. Μόνο στην όψη του γερμένου στύλου, προκλήθηκε τρόμος στους διερχόμενους, καθώς ενδεχόμενη πτώση του θα μπορούσε να γίνει αιτία... άκρως δυσάρεστων καταστάσεων. Ο εν λόγω στύλος βρίσκεται στο οδικό δίκτυο που συνδέει τις Γούβες προς Κόξαρη.

Πάντως, ενημερώθηκαν τάχιστα οι αρμόδιοι και στην περιοχή μετέβη συνεργείο ούτως ώστε να προβεί στην αποκατάσταση του προβλήματος. Ωστόσο, η εν λόγω διαδικασία διήρκεσε πολλές ώρες, κάτι που είχε ως αποτέλεσμα μια ολόκληρη περιοχή να μείνει χωρίς ηλεκτροδότηση.

Ρεκόρ 15ετιας στη θερμοκρασία

Θυελλώδεις νοτιοανατολικοί άνεμοι σαρώνουν από χθες τις περισσότερες περιοχές της Κρήτης, την ώρα που το Κεντρικό Λιμεναρχείο Ηρακλείου προειδοποιεί για περαιτέρω ενίσχυση των ανέμων από σήμερα και καλεί τους ιδιοκτήτες σκαφών να μεριμνήσουν για την ασφάλειά τους. Από τη Σητεία μέχρι τον Άγιο Νικόλαο και το Ρέθυμνο κι από τα Φαλάσαρνα μέχρι το Ελαφονήσι, καταγράφηκαν ασυνήθιστα υψηλές θερμοκρασίες, ενώ οι ριπές των ανέμων έφτασαν σε πολλές περιοχές τα 80 χιλιόμετρα την ώρα. Τα Χανιά, ακόμη στο νότιο τμήμα τους, δεν επηρεάστηκαν από τους ισχυρούς ανέμους, με εξαίρεση τα δυτικά της περιφερειακής ενότητας, και συγκεκριμένα τον δήμο Κισσάμου, από τη μια άκρη του ως την άλλη.

Οι νοτιάδες σε συνδυασμό με τις μετεωρολογικές συνθήκες, που δεν επέτρεψαν ψύξη του εδάφους και των χαμηλών στρωμάτων της ατμόσφαιρας ούτε τις νυχτερινές ώρες, ανέβασαν στα ύψη τον υδράργυρο, με τα επίπεδα που καταγράφηκαν να είναι από τα υψηλότερα της δεκαπενταετίας για μήνα Ιανουάριο. Είναι χαρακτηριστικό πως στα Χανιά χθες η μέγιστη τιμή έφτασε τους 21 βαθμούς Κελσίου.

Οι ισχυροί άνεμοι ωστόσο, που έπνεαν από 5-6 μποφόρ αλλά με ενισχυμένες ριπές, είναι που προκάλεσαν ανησυχία στους πολίτες και σε πολλές περιπτώσεις κινητοποίησαν τις Αρχές. Οι ισχυρότερες ριπές ανέμου, σύμφωνα με τους σταθμούς του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, καταγράφηκαν στα Φαλάσαρνα, στο Ελαφονήσι και το Καστέλι Κισσάμου, όπου έφτασαν τα 80 χιλιόμετρα την ώρα, στο Ηράκλειο από το πρωί και ως αργά το βράδυ καταγράφηκαν ριπές έως και 78,9 χιλιομέτρων, στα Μάλια έφτασαν τα 75,6 χιλιόμετρα, στο Ρέθυμνο τα 69,2 και στην Ιεράπετρα 62,8 χιλιόμετρα την ώρα.

Σήμερα οι νότιοι άνεμοι στο Ηράκλειο θα πνέουν ακόμα πιο ενισχυμένοι από 6-7 μποφόρ και προβλέπεται να εκδηλωθούν ριπές των 80 χλμ./ώρα. Αντίστοιχα και στο Ρέθυμνο διατηρούνται οι νοτιάδες με ριπές των 70 χιλιομέτρων. Στα Χανιά οι νοτιοανατολικοί άνεμοι θα πνέουν ασθενείς με εξαίρεση τις νότιες περιοχές, όπου προβλέπεται να ενισχυθούν φτάνοντας έως και τα 7 Μποφόρ με ριπές από 50 έως 70 χιλιόμετρα την ώρα. Αύριο Παρασκευή προβλέπεται μικρή εξασθένηση των ανέμων, θα είναι όμως πρόσκαιρη, αφού από το Σάββατο ενισχύονται και πάλι σε πολλές περιοχές του νησιού και διατηρούνται μέχρι και τη Δευτέρα.

Ασυνήθιστες για την εποχή θερμοκρασίες

Αίσθηση ωστόσο προκαλούν τα ασυνήθιστα για την εποχή επίπεδα της θερμοκρασίας, τα οποία συγκριτικά είναι από τα υψηλότερα της τελευταίας δεκαπενταετίας. Έως και 10 βαθμούς Κελσίου υψηλότερες είναι οι ελάχιστες θερμοκρασίες στο νησί σε σχέση με αυτές που καταγράφηκαν από το 2007 μέχρι πέρυσι. Ενδεικτικά χθες στα Χανιά η χαμηλότερη τιμή που καταγράφηκε ήταν 9,8 βαθμοί και η υψηλότερη 21 βαθμοί Κελσίου.

Στο Ηράκλειο η ελάχιστη ήταν στους 15,2 βαθμούς και η μέγιστη έφτασε τους 18 βαθμούς Κελσίου. Στο Ρέθυμνο και στον Άγιο Νικόλαο η ελάχιστη τιμή της θερμοκρασίας ήταν στους 13 βαθμούς και η μέγιστη στους 18. Με θερμοκρασίες που παραπέμπουν κυρίως σε μήνα Απρίλιο αναμένεται να κυλήσει και το επόμενο διήμερο.

Οι ισχυρότερες ριπές ανέμου στην Κρήτη

ΦΑΛΑΣΑΡΝΑ     80 km/h

KIΣΣΑΜΟΣ          80 km/h

ΗΡΑΚΛΕΙΟ           78,9 km/h

MAΛΙΑ 75,6 km/h

ΡΕΘΥΜΝΟ          69,2 km/h

IEΡΑΠΕΤΡΑ         62,8 km/h

Οι υψηλότερες θερμοκρασίες Ιανουαρίου 2007-2021 (meteo)

Πόλη     Σήμερα Μέση θερμοκρασία Ιανουαρίου

ΧΑΝΙΑ   21οC      11,9oC

ΗΡΑΚΛΕΙΟ           18oC      13,4οC

ΡΕΘΥΜΝΟ          18οC      13οC

ΑΓΙΟΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ             18οC      13οC

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News