Ελαιόλαδο: Ανεβαίνουν οι τιμές παραγωγού στην Κρήτη - 3.000 τόνοι γέμισαν τις δεξαμενές και φεύγουν για δημοπρασία

Κρήτη
Ελαιόλαδο: Ανεβαίνουν οι τιμές παραγωγού στην Κρήτη - 3.000 τόνοι γέμισαν τις δεξαμενές και φεύγουν για δημοπρασία

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ανοδικές τάσεις για το κρητικό ελαιόλαδο μετά την “κοιλιά” των γιορτών - Η τελευταία τιμή στα 5,15 ευρώ το κιλό επιτεύχθηκε για τους ελαιοπαραγωγούς, μέλη του Αγροτικού Ελαιουργικού Συνεταιρισμού Κριτσάς - «Έχουμε 3.000 τόνους ελαιόλαδο μέσα. Γεμίσανε όλες οι δεξαμενές. Θα φύγουν προς δημοπρασία. Είναι λάδια που πάνε για εμπορικές πράξεις και θα “φύγουν” το επόμενο χρονικό διάστημα», υπογραμμίζει ο πρόεδρος της ΕΑΣΗ, Μύρων Χιλετζάκης

Ανοδικές τάσεις στο κρητικό ελαιόλαδο επιβεβαιώνουν τις προβλέψεις ότι ολοένα και περισσότερες εμπορικές πράξεις θα γίνονται στο διάστημα αυτό πάνω από τα 5 ευρώ το κιλό, κάτι που μπορεί όποιος ενδιαφέρεται να το διαπιστώσει και μέσω της ιστοσελίδας της Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών Ηρακλείου και το πρώτο Παρατηρητήριο Τιμών Παραγωγού Ελαιολάδου στη χώρα μας, που φαίνεται ήδη να “τα σπάει” σε επισκεψιμότητα, έχοντας συμβάλλει καθοριστικά στην άνοδο των τιμών.

Ήδη στην Ελλάδα, η μεγαλύτερη τιμή παραγωγού βρίσκεται στα 5,30 ευρώ το κιλό, με τις τιμές στην Κρήτη να προσεγγίζουν ή και να υπερβαίνουν τα 5 ευρώ το κιλό, κυρίως από δημοπρασίες των αγροτικών συνεταιρισμών.

Η τελευταία τιμή στα 5,15 ευρώ το κιλό επιτεύχθηκε για τους ελαιοπαραγωγούς-μέλη του Αγροτικού Ελαιουργικού Συνεταιρισμού Κριτσάς. Όπως έχει διευκρινίσει στη “Νέα Κρήτη” ο πρόεδρος της πρωτοπόρας οργάνωσης Νίκος Αφορδακός, ο συνεταιρισμός αλέθει στον κοινό σωρό, δημοπρατεί το λάδι των μελών του κατά διαστήματα και στο τέλος της διαχειριστικής περιόδου πληρώνει τους παραγωγούς με έναν μέσο όρο των τιμών με τις οποίες διέθεσε το προϊόν. Έτσι άλλωστε λειτουργούν οι δημοπρασίες ελαιολάδου, δηλαδή οι μαζικές πωλήσεις που γίνονται κατόπιν πλειοδοτικών διαγωνισμών. Ο έμπορος θα προσφέρει τη μεγαλύτερη τιμή, θα αγοράσει και το προς πώληση ελαιόλαδο.

Στο μεταξύ, οι δημοπρασίες στο νησί μας συνεχίζονται: Ο Αγροτικός Ελαιοκομικός Συνεταιρισμός Σκοπής στη Σητεία, ακολουθώντας τις καλές πρακτικές για τη διάθεση ελαιολάδου, προκηρύσσει διαγωνισμό πώλησης ελαιολάδου οξύτητας 0,48% και αναζητά προσφορές μέχρι και σήμερα Τετάρτη 18 Ιανουαρίου. Ακόμα, ο Αγροτικός Συνεταιρισμός Εμπάρου προκήρυξε διαγωνισμό πώλησης έξτρα παρθένου ελαιολάδου εσοδείας 2022-2023, οξύτητας 0,28%, και αναζητά προσφορές μέχρι και αύριο Πέμπτη 19 Ιανουαρίου.

«Πάμε για παραπέρα άνοδο των τιμών»

«Αρχίζουν και ανεβαίνουν οι τιμές του ελαιολάδου. Υπάρχουν εμπορικές πράξεις στην υπόλοιπη Ελλάδα που είναι στα 5,20 ευρώ το κιλό. Στην Κρήτη μας, το λάδι ξαναβρίσκει το 5ευρω, που το είχε χάσει τις προηγούμενες μέρες. Υπάρχει τεράστια ζήτηση από το εξωτερικό για τα δικά μας λάδια. Σήμερα που μιλάμε οι τιμές στον παραγωγό στην Ιταλία είναι στα 7,20 ευρώ το κιλό και στην Ισπανία 6,10 ευρώ το κιλό», όπως είπε στην “ΚΡΗΤΗ ΤV” ο αντιπρόεδρος της Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών Ηρακλείου Μύρων Χιλετζάκης. «Έχουμε ανοδική τάση και ανοδικό ενδιαφέρον από τους εμπόρους», σύμφωνα με τον ίδιο, που βλέπει ότι τις επόμενες μέρες θα υπάρξουν νέες αυξήσεις και σε πολλές περιοχές θα υπάρχει η τιμή παραγωγού των 5,20 ευρώ το κιλό.

Γέμισαν οι δεξαμενές του Δημοπρατηρίου της ΕΑΣΗ

Στο μεταξύ, οι αποθηκευτικοί χώροι του Δημοπρατηρίου “Δημέλαιο” της ΕΑΣΗ στη Βιομηχανική Περιοχή Ηρακλείου είναι “φουλ” από φετινό εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο, το οποίο και θα πουληθεί μέσα από δημοπρασίες. Όπως ξεκαθαρίζει ο Μύρων Χιλετζάκης, «έχουμε 3.000 τόνους ελαιόλαδο μέσα. Γεμίσανε όλες οι δεξαμενές. Θα φύγουν προς δημοπρασία. Είναι λάδια που πάνε για εμπορικές πράξεις και θα “φύγουν” το επόμενο χρονικό διάστημα»... Τα λάδια αυτά προέρχονται τόσο από ιδιώτες ελαιουργούς, όσο και από συνεταιριστικά ελαιουργεία.

Στο μεταξύ, στη Μεσαρά έχει συγκομιστεί γύρω στο 50% μόνο, λόγω της έλλειψης των εργατικών χεριών. Θεωρείται ότι για την περίοδο αυτή, η ελαιοσυγκομιδή στη Μεσαρά έχει καθυστερήσει. Μάλιστα, πολλοί παραγωγοί δίνουν μεροκάματα ακόμα και 70 ευρώ για να προσελκύσουν εργάτες στα λιόφυτά τους και να προλάβουν να μαζέψουν τη σοδειά τους, όσο ο καιρός το επιτρέπει και όσο ανεβαίνουν και οι τιμές παραγωγού.

Να υπενθυμίσουμε ότι, σε επίπεδο Κρήτης, φέτος εκτιμάται ότι η παραγωγή του ελαιολάδου θα ξεπεράσει τους 100.000 τόνους, γεγονός που συνιστά “ρεκόρ παραγωγής” για τα τελευταία χρόνια. Την ίδια ώρα, πάντως, οι ελαιοπαραγωγοί φαίνεται πως “κόβουν” λάδι για να καταφέρουν να ανταπεξέλθουν στα καλλιεργητικά τους έξοδα και τα έξοδα των οικογενειών τους. Οι ανάγκες είναι μεγάλες και βέβαια έχει - πέρα από τις τιμές παραγωγού - αυξηθεί δραματικά από πέρυσι και το κόστος παραγωγής και συγκομιδής του προϊόντος.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News