Φρ. Παρασύρης: Πυλώνες του τουρισμού οι μάγειρες και οι ζαχαροπλάστες

Κρήτη
Φρ. Παρασύρης: Πυλώνες του τουρισμού οι μάγειρες και οι ζαχαροπλάστες

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Σε συνάντηση του Σωματείου Μαγείρων-Ζαχαροπλαστών και Προσωπικού Κουζίνας με τον π. βουλευτή τέθηκε μεταξύ άλλων το θέμα του Ταμείου Ανεργίας για τους ξενοδοχοϋπαλλήλους

Με ξενοδοχοϋπαλλήλους και συγκεκριμένα με τη Διοίκηση του Σωματείου Μαγείρων-Ζαχαροπλαστών και Προσωπικού Κουζίνας Νομού Ηρακλείου συναντήθηκε ο π. βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Φραγκίσκος Παρασύρης την Πέμπτη 12/1.

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης συζητήθηκαν διεξοδικά τα ζητήματα που απασχολούν το Σωματείο Μαγείρων-Ζαχαροπλαστών και Προσωπικού Κουζίνας Ν. Ηρακλείου και αφορούν τον κλάδο.

Από τα μέλη της Διοίκησης του Σωματείου και τον πρόεδρο Νεκτάριο Μωυσάκη έγινε ιδιαίτερη αναφορά στο ζήτημα του Ταμείου Ανεργίας, με δεδομένο το γεγονός ότι οι ξενοδοχοϋπάλληλοι καλούνται να επιβιώσουν λαμβάνοντας το σχετικό επίδομα για 3 μόνο μήνες, αν και μέχρι την έναρξη της τουριστικής περιόδου του 2023 οι μήνες που παραμένουν άνεργοι ξεπερνούν τους 6.  Η αναλογικότητα των ενσήμων με τις ημέρες επιδότησης ανεργίας προκρίνεται ως η καλύτερη λύση για τους ξενοδοχοϋπαλλήλους, γεγονός που συνεπάγεται και στη βελτίωση των συνθηκών απασχόλησης. Αναφορικά με τη Σχολή Τουριστικών Επαγγελμάτων, τονίστηκε η αναγκαιότητα χρηματοδότης από το Ταμείο Ανάκαμψης για την αναβάθμιση των κτηριακών υποδομών, αλλά και ο λειτουργικός εκσυγχρονισμός της, προκειμένου να μετατραπεί σε μια επαγγελματική σχολή με αναβαθμισμένους τίτλους σπουδών για τους αποφοίτους.

Από τη δική του πλευρά ο Φραγκίσκος Παρασύρης χαρακτήρισε «πυλώνες του τουρισμού και της κρητικής γαστρονομίας» τους μάγειρες, τους ζαχαροπλάστες και το προσωπικό κουζίνας που εργάζονται σε ξενοδοχειακές μονάδες και σε χώρους εστίασης, επιμένοντας στην ανάγκη για την ανάληψη άμεσων πολιτικών πρωτοβουλιών για την ενίσχυση των εργαζόμενων στον τουρισμό, όπως και στον επισιτισμό και στους υπόλοιπους εργασιακούς κλάδους που σχετίζονται με τον τουρισμό τονίζοντας πως «απαιτείται ο σχεδιασμός και η εφαρμογή μιας Εθνικής Τουριστικής Πολιτικής που θα ανταποκρίνεται στις προκλήσεις του διεθνούς ανταγωνισμού στην τουριστική αγορά και θα ενσωματώνει τις αυξημένες εργασιακές ανάγκες των χιλιάδων εργαζομένων στον τουρισμό». Αναφερόμενος συγκεκριμένα στην ανάγκη για τη στήριξη των εργαζομένων στον τομέα της εστίασης συμφώνησαν με τα μέλη της Διοίκησης του Σωματείου πως «η ελληνική και σίγουρα η ιδιαίτερη κρητική γαστρονομία με την υποστελέχωση των εστιατορίων, την έλλειψη ανθρώπινου δυναμικού, κινδυνεύει να αλλοιώσει την ταυτότητά της. Λαμβάνοντας, μάλιστα, υπόψη και το γεγονός ότι, σύμφωνα με σχετικές έρευνες, το 30% των ξένων επισκεπτών που επιλέγουν τη χώρα μας το πράττουν επειδή θέλουν να γνωρίσουν το θησαυρό των ελληνικών γεύσεων, γίνεται αντιληπτό ότι οι εργαζόμενοι στις κουζίνες, στα ζαχαροπλαστεία και στα εστιατόρια πρέπει να στηριχθούν με κάθε τρόπο».  

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News