Ανομβρία: Σκέψεις για μείωση της ύδρευσης σε Ηράκλειο, Άγιο Νικόλαο και Χερσόνησο από τον Αποσελέμη

Κρήτη
Ανομβρία: Σκέψεις για μείωση της ύδρευσης σε Ηράκλειο, Άγιο Νικόλαο και Χερσόνησο από τον Αποσελέμη

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η πληρότητα του φράγματος Αποσελέμη, από το οποίο καλύπτουν τις υδρευτικές τους ανάγκες οι δήμοι Ηρακλείου, Αγίου Νικολάου και Χερσονήσου, έχει πέσει σε επίπεδα πριν από την κατασκευή της σήραγγας, μέσω της οποίας τροφοδοτείται ο ταμιευτήρας του από τα νερά του Οροπεδίου Λασιθίου

Περικόπές στη διάθεση νερού προς τους  υδροδοτούμενους δήμους από το φράγμα Αποσελέμη, μεταξύ των οποίων και το Ηράκλειο, αναμένεται να φέρει στο τραπέζι των αποφάσεων της διοίκησης του Οργανισμού Ανάπτυξης Κρήτης η παρατεταμένη ανομβρία στην περιοχή. 

Σύμφωνα με το ertnews.gr, η πληρότητα του φράγματος Αποσελέμη, από το οποίο καλύπτουν τις υδρευτικές τους ανάγκες οι δήμοι Ηρακλείου, Αγίου Νικολάου και Χερσονήσου, έχει πέσει σε επίπεδα πριν από την κατασκευή της σήραγγας, μέσω της οποίας τροφοδοτείται ο ταμιευτήρας του από τα νερά του Οροπεδίου Λασιθίου.

Όπως εξήγησε, μιλώντας στην ΕΡΤ, ο διευθυντής Διαχείρισης Υδραυλικών Έργων του ΟΑΚ, Βαγγέλης Μαμαγκάκης, η πληρότητα του φράγματος Αποσελέμη διαμορφώνεται στο 47%, ποσοστό σημαντικά χαμηλό, το οποίο εφόσον παραμείνει, θα φέρει αναγκαστικές περικοπές στη διάθεση νερού προς τους δήμους και θα επιφέρει σημαντικό πλήγμα ιδίως στο δήμο Ηρακλείου, ο οποίος λαμβάνει για τις ανάγκες του το 65% των διαθέσιμων ποσοτήτων. Ήδη, ο ΟΑΚ επεξεργάζεται σενάρια περικοπών τα οποία θα τεθούν σε εφαρμογή εφόσον, στα μέσα Φεβρουαρίου, η κατάσταση δεν έχει βελτιωθεί, όπως ανέφερε ο κ. Μαμαγκάκης. Διευκρίνισε δε πως τα σενάρια αυτά προβλέπουν περικοπές στις διαθέσιμες ποσότητες νερού κατά 30% – 40%. Αυτό σημαίνει πως η πόλη του Ηρακλείου, η οποία υδροδοτήθηκε με 10 εκατομμύρια κυβικά μέτρα νερό το 2022, θα πρέπει να αναζητήσει 3,5 εκατομμύρια κυβικά, ποσότητα που αντιστοιχεί στην σχεδιαζόμενη περικοπή, εφόσον δεν έρθουν οι βροχές και τα χιόνια που θα εμπλουτίσουν το φράγμα.

Ο προβληματισμός αναφορικά με την μελλοντική κάλυψη των αναγκών ύδρευσης και άρδευσης είναι υπαρκτός και δικαιολογημένος, δεδομένης της εικόνας που παρουσιάζουν και τα υπόλοιπα φράγματα του νησιού. Με εξαίρεση το φράγμα των Ποταμών, στο Ρέθυμνο, όπου εκκρεμούν έργα δικτύων και η πληρότητα φτάνει το 97%, χαμηλά επίπεδα στις πληρότητες καταγράφουν, όπως είπε ο κ. Μαμαγκάκης, και άλλα σημαντικά φράγματα, όπως της Φανερωμένης, στην περιοχή της Μεσαράς και των Μπραμιανών, στην Ιεράπετρα.

Την εφαρμογή ή όχι των περιοριστικών μέτρων θα κρίνει η εξέλιξη της φετινής χρονιάς όσον αφορά τα βροχομετρικά στοιχεία, με την ελπίδα ότι οι επόμενοι μήνες θα φέρουν βροχές και χιονοπτώσεις που θα εμπλουτίσουν τους υδατικούς πόρους του νησιού.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News