Κρήτη: Επέστρεψε ο κόσμος στα κρεοπωλεία για τα Χριστούγεννα αλλά όχι και την Πρωτοχρονιά - Αυξημένη κατά 5% η κίνηση

Κρήτη
Κρήτη: Επέστρεψε ο κόσμος στα κρεοπωλεία για τα Χριστούγεννα αλλά όχι και την Πρωτοχρονιά - Αυξημένη κατά 5% η κίνηση

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Παρά τις ανατιμήσεις στα κρέατα, η κίνηση στα κρεοπωλεία την περίοδο των Χριστουγέννων ήταν αυξημένη - Ελπίδες για αυξημένους τζίρους και την Πρωτοχρονιά

Οικονομικές ανάσες πήραν οι κρεοπώλες του νομού Ηρακλείου την περίοδο των Χριστουγέννων, με τον πρόεδρο του Συνδέσμου Κρεοπωλών Νομού Ηρακλείου, Μανόλη Δατσέρη, να επισημαίνει πως η αγοραστική κίνηση ήταν αρκετά μεγάλη. Πολλοί καταναλωτές μετέβησαν στα κρεοπωλεία με σκοπό να πάρουν κρέας την περίοδο των εορτών, ενώ συνεχίζεται κανονικά η αγοραστική κίνηση με φόντο το πρωτοχρονιάτικο τραπέζι. Είναι ενδεικτικό πως η κίνηση στα κρεοπωλεία αυξήθηκε 5% σε σχέση με πέρυσι, παρά τις ανατιμήσεις των προϊόντων που σε κρέατα όπως το μοσχάρι μέσα σ’ ένα χρόνο ήταν κοντά στα 2 ευρώ.

Ο Ηρακλειώτης “τίμησε” το κρέας την περίοδο των εορτών, παρά τις συνεχείς ανατιμήσεις που έχουν σημειώσει βασικά προϊόντα, αλλά και τα καύσιμα και η ηλεκτρική ενέργεια. Οι Ηρακλειώτες προμηθεύτηκαν από το κρεοπωλείο της γειτονιάς το κρέας προκειμένου να εορτάσουν με τις οικογένειές τους, παραγνωρίζοντας για λίγο τα έξοδα και προσπαθώντας με αυτόν τον τρόπο να δώσουν μια εύθυμη νότα στα νοικοκυριά τους.

Ο πρόεδρος του Συνδέσμου Κρεοπωλών Νομού Ηρακλείου, Μανόλης Δατσέρης, μιλώντας στο neakriti.gr, υποστήριξε πως φέτος υπήρξε αρκετά ικανοποιητική αγοραστική κίνηση, που μάλιστα ήταν μεγαλύτερη κατά 5% σε σχέση με πέρυσι.

«Φέτος, είδαμε να υπάρχει πολύ μεγάλη αγοραστική κίνηση. Πολλοί οικογενειάρχες και ηλικιωμένοι άνθρωποι μετέβησαν στο κρεοπωλείο της γειτονιάς τους για να πάρουν κρέας. Οι τιμές ήταν λογικές και πραγματικά αποτελεί θετικό δείγμα η επιστροφή των ανθρώπων στα κρεοπωλεία. Είναι μια κατάσταση ενθαρρυντική. Μας γέμισε με αισιοδοξία. Σίγουρα η περίοδος των Χριστουγέννων είναι μια περίοδος που ο κόσμος κάνει αγορές κρέατος και φαίνεται πως σε σχέση με πέρυσι υπήρξε αύξηση αγοραστικής κίνησης κατά 5%. Από εκεί και πέρα, συνεχίζεται η έλευση των ανθρώπων στα κρεοπωλεία για την Πρωτοχρονιά, όχι όμως σε τέτοιους ρυθμούς», είπε.

Είναι άξιο αναφοράς πως οι τιμές σημείωσαν άνοδο όπως και σε όλα τα προϊόντα, παραμένοντας όμως σε λογικά πλαίσια. Όπως εξηγεί ο κ. Δατσέρης, η γαλοπούλα σε σχέση με πέρυσι σημείωσε άνοδο κατά 0,50 ευρώ, ενώ η τιμή στο μοσχάρι αυξήθηκε κατά 2 ευρώ.

«Οι τιμές ήταν λογικές. Προσπαθούμε ως επαγγελματίες του κρέατος να απορροφούμε ένα σημαντικό μέρος των ανατιμήσεων ώστε να υπάρχει κατανάλωση και να μπορεί να ευχαριστηθεί ο πελάτης», υπογράμμισε ο κ. Δατσέρης.

Οι τιμές στα κρέατα

Ενδεικτικά οι τιμές που υπήρχαν στα κρεοπωλεία της γειτονιάς την προηγούμενη εβδομάδα έχουν ως εξής: γαλοπούλα 9,80 ευρώ/κιλό, μοσχαράκι (χωρίς κόκκαλα) 12-12,50 ευρώ/κιλό, μοσχάρι (με κόκκαλα) 10-10,50 ευρώ/κιλό, κοτόπουλο 4,20-4,30 ευρώ/κιλό, γουρουνάκι (γάλακτος) 9,80 ευρώ/κιλό, γουρουνάκι (εποχής) 7,50-7,8 ευρώ/κιλό, και λουκάνικα 12,50-13 ευρώ το κιλό.

Οι τιμές αυτές ισχύουν και αυτήν την εβδομάδα. Επομένως ο καταναλωτής θα δει αυτές τις τιμές στα κρεοπωλεία του Ηρακλείου.

Το κέρδος... φεύγει στο ρεύμα! - Θύματα της ενεργειακής κρίσης και οι κρεοπώλες

Ωστόσο, τίθεται εύλογα ένα ερώτημα που έχει να κάνει με τον τζίρο των κρεοπωλείων. Ένας ιδιοκτήτης καταστήματος αγοράς κρέατος πρέπει να αγοράζει την πρώτη ύλη από τον κτηνοτρόφο, ενώ την ίδια στιγμή εξαιτίας των ψυγείων το κόστος της ηλεκτρικής ενέργειας που επιβαρύνεται είναι πολύ μεγάλο. Η αυξημένη αγοραστική δυναμική στο κρέας είχε ως αποτέλεσμα την αποκόμιση μεγάλου τζίρου την περίοδο των Χριστουγέννων;

«Είμαστε ευχαριστημένοι από τον κόσμο που ήρθε. Ο κόσμος έδειξε ότι, παρά τις ανατιμήσεις, έχει εμπιστοσύνη σε μας. Πολλά κρεοπωλεία έκαναν αρκετό τζίρο. Το θέμα είναι πως οι κρεοπώλες είναι και αυτοί θύματα της ενεργειακής κρίσης. Δεν είμαστε άλλωστε μόνοι. Ένα κρεοπωλείο έχει μεγάλο κόστος ενέργειας και προμηθειών. Ευελπιστούμε πως και αύριο (σ.σ. σήμερα) και μεθαύριο (σ.σ. αύριο) ο κόσμος θα έρθει ξανά και θα προμηθευτεί από εμάς το κρέας που θέλει. Εμείς θα προσπαθήσουμε να διατηρήσουμε τις τιμές σε επιτρεπτά επίπεδα και είμαι σίγουρος πως και τη νέα χρονιά ο καταναλωτής θα δείξει περισσότερη εμπιστοσύνη. Βέβαια αυτό εξαρτάται και από τους μισθούς και τα έξοδα που έχει το μέσο νοικοκυριό», κατέληξε ο κ. Δατσέρης.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News