Τουρισμός: Το 2022 ξεπέρασε κατά 3% το ρεκόρ διεθνών αφίξεων του 2019

Κρήτη
Τουρισμός: Το 2022 ξεπέρασε κατά 3% το ρεκόρ διεθνών αφίξεων του 2019

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Περισσότεροι κατά 3% οι επισκέπτες του εξωτερικού στο αεροδρόμιο του Ηρακλείου και κατά 14,1% στο αεροδρόμιο των Χανίων - Πολλά τα έσοδα, ακόμη περισσότερα τα έξοδα... λένε οι τουριστικοί φορείς του νησιού

Αύξηση κατά 3% σε σχέση με το 2019 κατέγραψαν το φετινό δεκάμηνο (Ιανουαρίου-Οκτωβρίου) οι διεθνείς αφίξεις στο αεροδρόμιο “Νίκος Καζαντζάκης” του Ηρακλείου, που ανέρχεται στα 3,4 εκατ., ενώ αύξηση παρατηρήθηκε και στο αεροδρόμιο Χανίων κατά 14,1%, με τον αριθμό των αφίξεων να ανέρχεται στα 1,3 εκατ.

Τα στοιχεία αυτά δημοσιοποιήθηκαν από το τελευταίο στατιστικό δελτίο του Ινστιτούτου του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων, με τους τουριστικούς παράγοντες να εκφράζουν την πεποίθηση πως πράγματι η χρονιά είχε θετικό πρόσημο σε αφίξεις και σε έσοδα. Τα έξοδα όμως ήταν πολλά, ενώ γρίφος ακόμα παραμένει η επόμενη χρονιά, η εικόνα της οποίας θα είναι πιο διακριτή μετά το τέλος του τωρινού χειμώνα.

Ειδικότερα, η ομολογουμένως θετική χρονιά που παρουσίασε το τουριστικό προϊόν της Κρήτης επιβεβαιώνεται και με τα στοιχεία του Ινστιτούτου του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων, με τις διεθνείς αεροπορικές αφίξεις να ξεπερνούν το 2019. Έτσι στο αεροδρόμιο του Ηρακλείου παρατηρείται αύξηση κατά 3% το πρώτο δεκάμηνο σε σχέση με το 2019, ενώ στο αεροδρόμιο Χανίων η αύξηση είναι 14,1%. Τα στοιχεία αυτά επιβεβαιώνουν με τον πλέον τρανταχτό τρόπο πως, παρά τους κακούς οιωνούς τον Ιανουάριο και τον Φεβρουάριο του 2022 με φόντο τη μετάλλαξη “Όμικρον” και τον ρωσο-ουκρανικό πόλεμο, το τουριστικό προϊόν της Κρήτης ήταν άκρως ελκυστικό για εκατοντάδες χιλιάδες τουρίστες του εξωτερικού.

Ο γενικός γραμματέας της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Διευθυντών Ξενοδοχείων, Δημήτρης Κουμπαράκης, τόνισε: «Κάναμε ρεκόρ αφίξεων. Πράγματι είχαμε αφίξεις αρκετές και στο Ηράκλειο και στα Χανιά. Ωστόσο, το κοστολόγιο ήταν μεγάλο και παρατηρήθηκε το φαινόμενο να έχουμε λιγότερες βραδιές διαμονής λόγω του διαγωνισμού του Airbnb. Οι πληρότητες δεν ήταν όπως τις αναμέναμε. Σίγουρα όμως είχαμε αρκετά έσοδα, αλλά και τα έξοδα ήταν μεγαλύτερα, με την ενέργεια να αποτελεί βραχνά. Από εκεί και πέρα, δεν μπορώ να κάνω προβλέψεις και εκτιμήσεις για την επόμενη χρονιά. Έχουμε ένα μακρύ και βαρύ χειμώνα. Οι πρώτες σωστές εκτιμήσεις θα γίνουν τον Μάρτιο».

Κερδοφορία με ερωτηματικά

Ο πρόεδρος τουριστικών πρακτόρων Κρήτης, Μιχάλης Βλατάκης, σημείωσε: «Θεωρώ πως η χρονιά θα είναι κερδοφόρα, αλλά όχι στον αριθμό των αφίξεων που είχαμε. Οι αφίξεις δημιουργούν την αίσθηση ότι τα έσοδα ήταν πολλά. Οι ανατιμήσεις και το ενεργειακό κόστος περιόρισαν την κερδοφορία. Είχαμε μια αρκετά καλή εικόνα φέτος στο τουριστικό πεδίο, που θυμίζει τα επίπεδα προ πανδημίας. Δε θεωρώ ότι θα έχουμε ζημίες, ενώ το καθαρό κέρδος θα το δείξουν οι ισολογισμοί».

«Με τα συγκεκριμένα στοιχεία, επιβεβαιώνεται πως η τουριστική χρονιά είχε θετικό πρόσημο. Ήταν μια πάρα πολύ καλή χρονιά. Είχαμε αρκετές αφίξεις και έσοδα. Είχαμε, ωστόσο, και πολλά έξοδα, τα οποία προήλθαν από το ηλεκτρικό ρεύμα και τα τρόφιμα. Ο πληθωρισμός ήταν αρκετά μεγάλος. Νομίζω ότι του χρόνου η τουριστική περίοδος θα είναι εξίσου καλή και γενικότερα είμαι αισιόδοξος πως ο Ευρωπαίος τουρίστας θα ταξιδέψει του χρόνου», είπε ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Διευθυντών Ξενοδοχείων, Γιώργος Πελεκανάκης.

Είναι άξιο αναφοράς ότι, έστω και οριακά, οι διεθνείς αεροπορικές αφίξεις στο δεκάμηνο Ιανουαρίου-Οκτωβρίου 2022, στο σύνολο της χώρας, ξεπέρασαν τα επίπεδα της αντίστοιχης περιόδου του 2019 κατά 0,8%. Αντίθετα, οι οδικές αφίξεις στο ίδιο διάστημα παρουσίασαν μείωση κατά -36% σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο το 2019.

Ρευστό το 2023 - Όλα θα κριθούν από την... τσέπη του Ευρωπαίου

Παρά τη θετική εικόνα του 2022, που ουδείς μπορεί να αμφισβητήσει, με τους αριθμούς να αποτελούν τον καλύτερο συνήγορο, το 2023 φαντάζει ιδιαίτερα ρευστό, με τον τουριστικό πράκτορα Αντίπα Σηφάκη να κάνει σαφές πως μέχρι στιγμής δε διαφαίνεται γεμάτη «η τσέπη του Ευρωπαίου». Τονίζει μάλιστα, μεταξύ άλλων, πως οι ξενοδόχοι θα πιεστούν από τους τουριστικούς πράκτορες να αυξήσουν τις προσφορές τους τον Φεβρουάριο και τον Μάρτιο, και εκεί ενδεχομένως να υπάρξει πρόβλημα.

«Είχαμε μια πάρα πολύ καλή χρονιά. Είναι μια πραγματικότητα. Ωστόσο, δε σημαίνει πως η καλή αυτή χρονιά θα λειτουργήσει ως οιωνός για την επόμενη. Οι κρατήσεις για την επόμενη χρονιά θα πάνε αρκετά καλά μέχρι τον Ιανουάριο του 2023, καθώς οι προσφορές θα είναι αρκετά καλές, της τάξης μέχρι του 20%. Από τον Φεβρουάριο κι έπειτα θα μειωθούν οι προσφορές (λεγόμενες και ως early bookings) και εκείνη τη χρονική περίοδο οι τουριστικοί πράκτορες θα πιέσουν για καλύτερες προσφορές. Δε θεωρώ πως οι ξενοδόχοι θα είναι ιδιαίτερα πρόθυμοι να δεχτούν την πίεση, και γενικότερα θεωρώ πως θα βρεθούμε το νέο έτος σε μια ρευστή κατάσταση σε επίπεδο τουρισμού. Πέρυσι υπήρχε προωθητική δύναμη για να έχουμε καλή χρονιά φέτος, καθόσον ο εγκλεισμός των δύο ετών έπαιξε σημαντικό ρόλο. Φέτος υπάρχει η παράμετρος της οικονομίας. Μέχρι στιγμής δε διαφαίνεται πως η τσέπη του Ευρωπαίου τουρίστα είναι γεμάτη και πλούσια. Θέλω να είμαι αισιόδοξος πως και την επόμενη χρονιά θα έχουμε πολλές αφίξεις, αλλά η πραγματικότητα είναι αυτή», υποστήριξε ο κ. Σηφάκης.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News