Σύλλογος Θαλασσαιμίας Ηρακλείου Λασιθίου: «Διεκδικούμε αξιοπρεπή διαβίωση και ποιότητα ζωής!»

Κρήτη
Σύλλογος Θαλασσαιμίας Ηρακλείου Λασιθίου: «Διεκδικούμε αξιοπρεπή διαβίωση και ποιότητα ζωής!»

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ανακοίνωση εξέδωσε ο Σύλλογος Θαλασσαιμίας Ηρακλείου Λασιθίου, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Ατόμων με Αναπηρία

Με αφορμή την παγκόσμια ημέρα Ατόμων με Αναπηρία ο Σύλλογος Θαλασσαιμίας Ηρακλείου - Λασιθίου, εξέδωσε ανακοίνωση, στην οποία τονίζουν μεταξύ άλλων, «μετά από 10 χρόνια μνημόνιων και με τις εξελίξεις στο ενεργειακό και τις αυξήσεις πού έχουν φέρει τα άτομα με αναπηρία στο όριο τής εξαθλίωσης πρέπει να γίνουν άμεσα γενεές αυξήσεις σε προνοιακά επιδόματα και συντάξεις αναπηρίας».

Παράλληλα όπως επισημαίνουν υπερασπίζονται την σύμβαση του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών για δικαιώματα των ατόμων με αναπηρία που εκείνοι αγωνίστηκαν να θεσπιστεί και να γίνει νόμος του κράτους για την προστασία τους.

«Τα άτομα με αναπηρίες έχουν δικαίωμα να απολαμβάνουν μέτρων που εξασφαλίζουν την αυτονομία, την επαγγελματική ένταξη και τη συμμετοχή τους στην κοινωνική, οικονομική και πολιτική ζωή της Χώρας», όπως αναφέρει άρθρο του Συντάγματος και το επισημαίνουν επίσης στην ανακοίνωσή τους.

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της ανακοίνωσης:

«Το 1992 η γενική συνέλευση του ΟΗΕ ανακοίνωσε την 3η Δεκεμβρίου ως παγκόσμια ημέρα ατόμων με αναπηρία.

Κάθε χρόνο η μέρα αυτή είναι μία ευκαιρία στην κοινωνία να εστιάσει στα άτομα με αναπηρία στα δικαιώματα και στις δυνατότητές τους.

ΕΝ έτη 2022 έχουμε πολλά ακόμα να κάνουμε. Τα άτομα με αναπηρία δεν επαιτούν, διεκδικούν ίσες ευκαιρίες, προσβασιμότητα και την πλήρη ένταξή τους στην κοινωνία.

Στην Ελλάδα το ποσοστό των ατόμων με αναπηρία κυμαίνεται στο 10% του συνολικού πληθυσμού. Αυτή τη στιγμή σύλλογοι ασθενών, ομοσπονδίες και η Εσαμεα τονίζουν τα προβλήματα που συνεχίζουν διαχρονικά να καθιστούν τα άτομα με αναπηρία, πολίτες β διαλογής πάρα τα βήματα που έχουν γίνει τον τελευταίο καιρό ως προς την διευκόλυνση τον ατόμων με αναπηρία κάρτα αναπηρίας, ηλεκτρονικά ΚΕΠΑ...

Είμαστε ακόμα μακριά από το στόχο μας, την ισότιμη αποδοχή των ανθρώπων με αναπηρία.

Μετά από 10 χρόνια μνημόνιων και με τις εξελίξεις στο ενεργειακό και τις αυξήσεις πού έχουν φέρει τα άτομα με αναπηρία στο όριο τής εξαθλίωσης πρέπει να γίνουν άμεσα γενεές αυξήσεις σε προνοιακά επιδόματα και συντάξεις αναπηρίας.

Υπερασπιζόμαστε τη Σύμβαση του ΟΗΕ για τα δικαιώματα των ατόμων με αναπηρία που εμείς αγωνιστήκαμε να θεσπιστεί και να γίνει νόμος του κράτους για την προστασία μας: Σύμφωνα με το άρθρο 28 της Σύμβασης που η χώρα μας μαζί με το Προαιρετικό της Πρωτόκολλο επικύρωσε με τον Ν. 4074/2012, το οποίο αφορά στο ανεκτό βιοτικό επίπεδο και κοινωνική προστασία, «τα Συμβαλλόμενα Κράτη αναγνωρίζουν το δικαίωμα των ατόμων με αναπηρίες για ένα βιοτικό επίπεδο ανεκτό, για τα ίδια και τις οικογένειές τους, συμπεριλαμβανομένης και της κατάλληλης διατροφής, ένδυσης και κατοικίας, και για συνεχή βελτίωση των συνθηκών διαβίωσης και λαμβάνουν τα κατάλληλα μέτρα για να προστατεύουν και να προάγουν την εξασφάλιση του δικαιώματος αυτού, χωρίς διακρίσεις βάσει της αναπηρίας, 2β. να διασφαλίζουν την πρόσβαση από τα άτομα με αναπηρίες στα προγράμματα κοινωνικής προστασίας και τα προγράμματα μείωσης της φτώχειας».

Υπερασπιζόμαστε το Σύνταγμα της χώρας μας που στο άρθρο 21 τονίζει ότι «τα άτομα με αναπηρίες έχουν δικαίωμα να απολαμβάνουν μέτρων που εξασφαλίζουν την αυτονομία, την επαγγελματική ένταξη και τη συμμετοχή τους στην κοινωνική, οικονομική και πολιτική ζωή της Χώρας», συνταγματικές επιταγές και απαιτήσεις της εθνικής μας νομοθεσίας

Τίποτα για Εμάς, χωρίς Εμάς!

Διεκδικούμε Αξιοπρεπή Διαβίωση, Ποιότητα Ζωής!

Τσικριτσάκης Νίκος Αντιπρόεδρος συλλόγου θαλασσαιμιας Ηρακλείου Λασιθίου».

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News