Παλαιόχωρα: Εικόνες σοκ με στιβαγμένους και ξυπόλητους μετανάστες στo κατάστρωμα του πλοίου (βίντεο)

Κρήτη
Παλαιόχωρα: Εικόνες σοκ με στιβαγμένους και ξυπόλητους μετανάστες στo κατάστρωμα του πλοίου (βίντεο)

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Από το άθλιο αλιευτικό, στη λύση ανάγκης ενός τουριστικού πλοίου για 483 μετανάστες που διασώθηκαν το πρωί της Τρίτης στη θαλάσσια περιοχή νότια της Κρήτης - Δραματικές στιγμές στο κρύο και τη βροχή για μικρά παιδιά και έγκυες γυναίκες - Προσήχθησαν οι φερόμενοι ως διακινητές - Για ανύπαρκτο σχεδιασμός σε κεντρικό επίπεδο κάνει λόγο ο δήμαρχος Καντάνου - Σελίνου

Τρίτο εικοσιτετράωρο μέσα στο πλοίο «Σαμαριά» της Α.Ν.Ε.ΝΔΥ.Κ. στο λιμάνι της Παλαιόχωρας, εκτεθειμένοι στο κρύο αλλά δεχόμενοι τη συμπαράσταση και τη βοήθεια μιας πλειάδας εθελοντών, συμπλήρωσαν οι 483 μετανάστες που διασώθηκαν το πρωί της Τρίτης (22/11) στη θάλασσα νότια της Κρήτης.

Προσήχθησαν οι φερόμενοι ως διακινητές

Η καταμέτρηση τους πραγματοποιήθηκε νωρίτερα μέσα στην ημέρα (24/11) το πρωί ενώ κατά τη διάρκεια της προανάκρισης από τον Λιμενικό Σταθμό Παλαιόχωρας σε συνεργασία με στελέχη της Διεύθυνσης Ασφάλειας και Προστασίας Θαλασσίων Συνόρων και τον Τομέα Ασφάλειας του Κεντρικού Λιμεναρχείου Χανίων , εντοπίστηκαν και συνελήφθησαν οι φερόμενοι ως διακινητές.

Από τους 483 μετανάστες , οι 336 είναι άντρες, όλοι νεαρής ηλικίας, 10 γυναίκες , 128 ανήλικα αγόρια και 9 κορίτσια. Σύριοι και Αιγύπτιοι στην πλειοψηφία τους και λιγότεροι από το Πακιστάν, την Παλαιστίνη και το Σουδάν, ισχυρίζονται πως πλήρωσαν τρεις χιλιάδες δολάρια για το ταξίδι από τα παράλια της Λιβύης με προορισμό την Ευρώπη. Το σκάφος που τους μετέφερε, ένα παλιό αλιευτικό μήκους είκοσι πέντε μέτρων, χωρίς σημαία και νόμιμα έγγραφα, κατασχέθηκε.

Ονειρεύονται μια καλύτερη ζωή στην Ευρώπη

Η χθεσινή μέρα τους βρήκε, στο βρεγμένο από τη βροχή και τη θάλασσα κατάστρωμα του πλοίου «Σαμαριά» και στο γκαράζ του. Εξουθενωμένοι ακόμα από το ταξίδι και το κρύο, οι περισσότεροι χωρίς παπούτσια, διανυκτέρευσαν στοιβαγμένοι - όπως και στο άθλιο δουλεμπορικό που τους μετέφερε- τυλιγμένοι σε κουβέρτες, προσπαθώντας μάταια να ζεσταθούν. Σήμερα Πέμπτη 24 Νοεμβρίου, πάντως, οι καιρικές συνθήκες ήταν πιο ευνοϊκές .

«Ονειρεύομαι να ολοκληρώσω τις σπουδές μου και να εξασφαλίσω μια καλύτερη ζωή για μένα και την οικογένεια μου»

Οι ίδιοι εξάλλου έδειχναν χαρούμενοι και πολλοί εξέφραζαν τις ευχαριστίες τους στους εθελοντές που βρίσκονταν κάθε στιγμή στο πλευρό τους και στους γιατρούς και νοσηλευτές που φρόντιζαν τα μικρά τραύματα τους, κυρίως στα πόδια. Ένας 20χρονος από την Συρία δήλωσε ότι το μόνο που θέλουν είναι να συνεχίσουν το ταξίδι τους στην Ιταλία. «Θέλω να πάω στην Ιταλία και από εκεί στη Γερμανία για να ζήσω με τον θείο μου. Ο θείος μου ζει εκεί. Ονειρεύομαι να ολοκληρώσω τις σπουδές μου και να εξασφαλίσω μια καλύτερη ζωή για μένα και την οικογένεια μου» είπε χαρακτηριστικά.

Δείτε φωτογραφίες

Καπετάνιος «Σαμαριά»: Συνθήκες που δεν αρμόζουν στη σύγχρονη κοινωνία

Ο καπετάνιος του πλοίου «Σαμαριά» κ. Ανδρέας Βαρδουλάκης, ο οποίος βρίσκεται από την πρώτη στιγμή στο σημείο, με δυσκολία περιέγραψε τις συνθήκες φιλοξενίας μέσα στο πλοίο. «Άθλιες συνθήκες , οι μισοί ήταν ξυπόλυτοι, μωρά παιδιά και έγκυες γυναίκες ανάμεσα τους. Εικόνες πολύ στενάχωρες. Κάνουμε ότι μπορούμε, το πλοίο είναι σε ακινησία αυτή την περίοδο, κάνει την ετήσια επισκευή του. Ελπίζω να τους πάρουν σύντομα να βρουν κι αυτοί το δρόμο τους» είπε στο neakriti.gr.

Η εθελοντική ομάδα Πολιτικής Προστασίας Σελίνου φροντίζει καθημερινά για το πρωινό των μεταναστών. Τη σίτισή τους έχει αναλάβει το υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου. Αυτοβούλως, χωρίς καθοδήγηση , κινήθηκε η δημοτική αρχή Καντανου Σελινου διαχειριζόμενη έναν από τους μεγαλύτερους αριθμούς μεταναστών και προσφύγων, με τον δήμαρχο κ. Αντώνη Περρακη να εκφράζει φόβους για συνέχιση των μεταναστευτικών ροών προς τα παραλία της Κρήτης.

Περράκης: Ανύπαρκτος ο σχεδιασμός σε κεντρικό επίπεδο

«Θεωρώ ότι δεν υπάρχει ένας γενικός συντονισμός. Κάθε μια υπηρεσία, η αστυνομία, το λιμενικό, ο δήμος, οι υπηρεσίες υγείας, προσπαθούν να κάνουν ότι μπορούν, χωρίς όμως να υπάρχει ένα πρόσταγμα, ενδεχομένως από την Πολιτική Προστασία ή από το Υπουργείο. Αυτή τη στιγμή είμαστε τυχεροί γιατί είχαμε την πρώτη μεγάλη φουρνιά και βρέθηκε το πλοίο Σαμαριά. Αν συνεχίσουν να φθάνουν από την Λιβύη στα νότια ή και στα βόρεια παράλια της Κρήτης ,απαιτείται σε επίπεδο κυβέρνησης, Περιφέρειας και τέλος σε επίπεδο δήμων ένα οργανόγραμμα για το πώς αντιμετωπίζονται αυτές οι καταστάσεις» υπογράμμισε ο κ. Περράκης. Ο ίδιος τόνισε ακόμα την ανάγκη μέριμνας για όλους τους ανθρώπους που εργάζονται ή παρέχουν εθελοντικά τις υπηρεσίες τους σε όλη τη διάρκεια της παραμονής των μεταναστών.

Νωρίτερα μέσα στην ημέρα έφτασε στην Παλαιοχωρα και ο αντιπεριφερειαρχης Χανίων κ. Νίκος Καλογερης ο οποίος μίλησε για τη διαχείριση μιας κρίσιμης κατάστασης. «Εδώ υπάρχει μια κατάσταση ανάγκης. Έχει επιταχθεί ουσιαστικά το πλοίο της ΑΝΕΝΔΥΚ και θεωρώ πως κάποιοι πρέπει να αποζημιώσουν την εταιρία για όλη αυτή την ταλαιπωρία» σημείωσε και πρόσθεσε πως θα πρέπει άμεσα να εξασφαλιστεί η μεταφορά τους σε χώρο οργανωμένο που θα διασφαλίζει ανθρώπινες συνθήκες φιλοξενίας.

Υπενθυμίζεται ότι Υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής κ. Γιάννης Πλακιωτάκης μιλώντας στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων της ΚΡΗΤΗ TV διαβεβαίωσε ότι το συντομότερο, οι μετανάστες αναμένεται να μεταφερθούν σε δομές εκτός Κρήτης. Πληροφορίες αναφέρουν πως δεν αποκλείεται η μεταφορά τους στην Αττική ακόμη και απόψε.

Σε κάθε περίπτωση σκηνές των δέκα ατόμων η κάθε μία, που διέθεσε η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες στήθηκαν από τον δήμο στην προκυμαία για να διευκολυνθούν τα ιατρικά κλιμάκια, οι εθελοντές και μετανάστες.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News