28η Οκτωβρίου: Τριήμερο στο... παρά πέντε - Πέντε επιλογές στα γραφικά χωριά της Κρήτης

Κρήτη
28η Οκτωβρίου: Τριήμερο στο... παρά πέντε - Πέντε επιλογές στα γραφικά χωριά της Κρήτης

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Πέντε εναλλακτικοί προορισμοί στην Κρήτη για εκείνους που ακόμα δεν έχουν αποφασίσει πού θα περάσουν το τριήμερο

Προ των πυλών βρίσκεται το τριήμερο της 28ης Οκτωβρίου και με σύμμαχο το φθινοπωρινό καλοκαιράκι.

Το neakriti.gr ζήτησε από τον Πέτρο Ηλιάκη και την εκπομπή «Καλά θα πάει αυτό» της ΚΡΗΤΗ TV να μας προτείνει 5 προορισμούς για όλους όσοι ακόμα δεν έχουν αποφασίσει πού θα περάσουν τις επόμενες ημέρες στην Κρήτη.

Διαβάστε επίσης

10+2 προορισμοί στην Κρήτη που σε κάνουν να θέλεις να... αποκλειστείς

Όσοι, θα ήθελαν να βρεθούν στα γραφικά ορεινά και ημιορεινά χωριά της Κρήτης όπως Κουσές, Τζερμιάδο, Βραχάσι - Λατσίδα, Γαράζο και Βαφές, αλλά δεν πρόλαβαν να κάνουν τη κράτηση τους, μπορούν να «επιμηκύνουν» και να απολαύσουν τον καλοκαιρινό καιρό του τριημέρου στους προορισμούς της ενδοχώρας του νησιού που ακολουθούν:

1. Κουσές

Ο Κουσές ανέκαθεν αποτελεί βασική επιλογή για τους ταξιδιώτες της Κρήτης όταν πρόκειται για αργίες ή/και εξορμήσεις του Σαββατοκύριακου. Πρόκειται για ένα από τα πιο γραφικά χωριά του νησιού περίπου 62 χλμ από το Ηράκλειο.

Ο Κουσές είναι χωριό και έδρα του Δήμου Φαιστού στην Περιφερειακή Ενότητα Ηρακλείο. Η θέση του είναι σε υψόμετρο 130μ. στους βόρειους πρόποδες του υψώματος Πύργος των Αστερουσίων. Η τοπική κοινότητα του Κουσέ συμπληρώνεται με τον οικισμό Λίσταρος. Στο χωριό μένουν 120 κάτοικοι, σύμφωνα με την απογραφή του 2011, οι οποίοι ασχολούνται κυρίως με την γεωργία. Στον Κουσέ βρίσκουμε την εκκλησία της Αγίας Πελαγίας στην κατακόμβη του Πύργου των Κουρμουλήδων, καθώς και τους ναούς του Αγίου Αντωνίου, των Αγίων Πάντων, του Αγίου Γεωργίου και της Κοιμήσεως της Αγίας Άννας.

Αυτή η φωτογραφία του/της Κουσές παρέχεται από το Tripadvisor

Στον οικισμό Λίσταρος βρίσκεται ο ναός του Αγίου Ιωάννη. Αξίζει να επισκεφτείτε τους πύργους των Κουρμούληδων και την εκκλησία της Αγίας Πελαγίας που βρίσκεται σε κατακόμβη τους.

Αυτή η φωτογραφία του/της Κουσές παρέχεται από το Tripadvisor

2. Τζερμιάδο

Κοντινός προορισμός εντός του Νομού Λασιθίου είναι το Τζερμιάδο. Το Τζερμιάδο ή Τζερμιάδων (επίσης Τζερμιάδον) είναι η έδρα του Δήμου Οροπεδίου Λασιθίου. Σύμφωνα με τη απογραφή του 2011 έχει 637 κατοίκους. Οι κάτοικοί του ασχολούνται κυρίως με την καλλιέργεια πατάτας και άλλων οπωροκηπευτικών. Βρίσκεται 49 χλμ. δυτικά του Αγ. Νικολάου και 55 χλμ ανατολικά του Ηρακλείου σε υψόμετρο 850 μ.

Θέα στο Τζερμιάδο

Θέα στο Τζερμιάδο

3. Βραχάσι - Λατσίδα

Γραφικοί ορεινοί προορισμοί επίσης στο Νομό Λασιθίου είναι το Βραχάσι και η Λατσίδα. Πρόκειται για δύο ορεινά παραδοσιακά χωριά του δήμου Αγίου Νικολάου. Το Βραχάσι κτισμένο αμφιθεατρικά, σε υψόμετρο 360 μέτρων, στη νότια πλαγιά ορεινού όγκου Ανάβλοχος. Είναι από τα αρχαιότερα κεφαλοχώρια της περιοχής με πλούσια ιστορία, όπως μαρτυρούν τα παλαιά αρχοντικά του σπίτια, οι κρήνες, και το πλούσιο σε σπάνια εκθέματα Λαογραφικό Μουσείο, που ονομάζεται «Το Βραχασιώτικο Σπίτι». Στην κορυφή του Ανάβλοχου υπάρχουν ενδείξεις για ύπαρξη οικισμών της πρωτομινωικής και μεσομινωϊκής περιόδου. Σημαντικότεροι από τους οικισμούς στην περιοχή Βραχασίου είναι το Σίσι, η Αγ. Βαρβάρα, καθώς και οι Ι. Μονές Αγ. Γεωργίου Σελινάρι και Αγ. Γεωργίου Βραχασιώτη. Αξίζει να δοκιμάσεις ένα σουβλάκι.

Στην Λατσίδα μπορείς να επισκεφτείς το ναό που χρονολογείται από τον 14ο αιώνα της Παναγίας της Κεραγωνιώτισσας αφιερωμένο στην Κοίμηση της Θεοτόκου με ενδιαφέρουσες τοιχογραφίες. Το χωριό βρίσκεται στο βορειοδυτικό άκρο της κοιλάδας του Μιραμπέλου, σε υψόμετρο 250μ. Απέχει δύο χιλιόμετρα από τη Νεάπολη. Η οικονομία του χωριού βασίζεται στην αγροτική παραγωγή. Η παλαιότερη μνεία στο χωριό γίνεται κατά την Ενετοκρατία, το 1369. 

4. Γαράζο

Λιχουδιές με βάση το κίτρο, μουσική, χορός και θεατρικές παραστάσεις περιμένουν τους τυχερούς που θα επισκεφτούν το Γαράζο Μυλοποτάμου. Το Γαράζο είναι χωριό και έδρα ομώνυμης κοινότητας του Δήμου Μυλοποτάμου στo Ρέθυμνο. Βρίσκεται σε υψόμετρο 270 μέτρων, σε απόσταση 37 χιλιομέτρων από το Ρέθυμνο, με θέα στην κοιλάδα του Μυλοποτάμου. Ξεκινώντας από το Χουμέρι, το Ευρωπαϊκό μονοπάτι Ε4 φτάνει στο Γαράζο, αφού περάσει πριν από τα χωριά Άγιος Σύλλας και Δαφνέδες. Η διαδρομή προσφέρει ωραίες εικόνες από τους ελαιώνες της επαρχίας Μυλοποτάμου, το Γεροπόταμο και την όμορφη πλατεία στο Γαράζο.

Στην όμορφα διαμορφωμένη πλατεία, μπορείτε να σταματήσετε για καφέ ή φαγητό. Είναι πολύ καλή ιδέα να επισκεφθείτε την τοπική λαογραφική συλλογή και να περιπλανηθείτε στο παλιό τμήμα του οικισμού, όπου θα δείτε τα πέτρινα σπίτια και τις πηγές. Στη συνέχεια μπορείτε να κατέβείτε στην καταπράσινη Κάτω Βρύση, κοντά στο εκκλησάκι του Αγίου Γεωργίου, όπου το νερό της πηγής χρησιμοποιήθηκε για το πρώτο εργοστάστιο αναψυκτικών στην Κρήτη.

5. Βαφές

Στην Περιφερειακή ενότητα Χανιών, ο Βαφές Αποκορώνου, ένα χωριό ιστορικό διατηρητέο μνημείο στο σύνολό του, προσφέρει πολλές επιλογές όπως η βόλτα στο βενετσιάνικο παρελθόν, με τα παλιά αρχοντικά που αναπαλαιώθηκαν, ερειπωμένα καμαρόσπιτα και στεγασμένα σοκάκια. Λίγο έξω από το χωριό βρίσκεται το ιστορικό σπήλαιο της Κρυονερίδας, όπου βρήκαν τραγικό θάνατο οι κάτοικοι του χωριού επί Τουρκοκρατίας αλλά και το δαιδαλώδες και άκρως εντυπωσιακό σπήλαιο Καλαμάτο. Ο Βαφές βρίσκεται σε υψόμετρο 210 μέτρων. Απέχει από τα Χανιά 37 χιλιόμετρα. Ο οικισμός έχει χαρακτηριστεί διατηρητέο μνημείο. Το χωριό μαζί με τα ξωκλήσια μετρά δέκα ναούς, με σημαντικότερο εκείνο των Αγίων Ασωμάτων. Πρόκειται για ένα μικρό, μονόχωρο και καμαροσκέπαστο ναό στα βορειανατολικά του οικισμού που χρονολογείται από τον 15ο αιώνα.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News