Καθαρά Δευτέρα: 10+2 προορισμοί στην Κρήτη που σε κάνουν να θέλεις να αποκλειστείς

Κρήτη
Καθαρά Δευτέρα: 10+2 προορισμοί στην Κρήτη που σε κάνουν να θέλεις να αποκλειστείς

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Το τριήμερο της Καθαράς Δευτέρας είναι η τέλεια αφορμή για να αποδράσουμε σε κοντινούς ή μακρινούς προορισμούς

Το 2022 μπορεί οι καρναβαλικές εκδηλώσεις να έχουν απαγορευτεί σε κάθε πόλη της χώρας, ωστόσο το τριήμερο της Καθαράς Δευτέρας είναι ιδανικό για να οργανώσουμε μία απόδραση, από την απαιτητική καθημερινότητά μας.

Διαβάστε επίσης

⇒ Σε καρναβαλικούς ρυθμούς μπήκε το Ρέθυμνο (βίντεο)

Ο κλασσικός καρναβαλικός προορισμός, το Ρέθυμνο, παραμένει ψηλά στη λίστα, όμως μεγάλη ζήτηση έχουν και πιο κλασσικοί προορισμοί που αξίζουν κάθε εποχή του χρόνου στην Κρήτη. Από την αρχή του Τριωδίου οι Ρεθυμνιώτες μπαίνουν σε καρναβαλική διάθεση και ένα από τα έθιμα που διατηρούν μέχρι σήμερα είναι το «Κυνήγι του Χαμένου Θησαυρού» όπου οι κάτοικοι όλων των ηλικιών χωρίζονται σε ομάδες και η αναζήτηση του θησαυρού δίνει μια έντονη ζωή στην πόλη. Στην ενδοχώρα του Ρεθύμνου θα εξερευνήσετε γραφικά χωριά και θα δοκιμάσετε την τοπική κουζίνα.

Ωστόσο, η κρητική γαστρονομία και οι ομορφιές του νησιού δεν εξαντλούνται στα ξακουστά χωριά του Ψηλορείτη. Την Κρήτη δεν τη χορταίνουν ούτε οι Κρητικοί, γι' αυτό το neakriti.gr προτείνει δέκα προορισμούς για το τριήμερο της Καθαράς Δευτέρας, στις 5, 6 και 7 Μαρτίου, με ενδεικτικές τιμές διανυκτερεύσεων.

Ο Ζαρός είναι μικρή γραφική κωμόπολη στη Ρίζα του Ψηλορείτη, περίπου 46χλμ νοτιοδυτικά του Ηρακλείου, σε σημείο προικισμένο από τη φύση με πολλές πηγές και γάργαρα νερά.

Το νερό, αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι της ιστορίας του Ζαρού, όπως αντιλαμβάνεται ο επισκέπτης από τους πολλούς παλιούς νερόμυλους που συναντάει κάποιος στο χωριό και από τη γραφική λίμνη Βοτόμος. Η μονή Βροντησίου, η μονή του Αγίου Νικολάου, η Μονή Βαρσαμόνερου και η σκήτη του οσίου Ευθυμίου είναι αξιοθέατα που μπορούν οι ταξιδιώτες να επισκεφθούν. Ωστόσο, η φύση είναι εξίσου ενδιαφέρουσα, καθώς μπορεί κάποιος να ανηφορίσει το πανέμορφο φαράγγι του Γάφαρη ως το δάσος του Ρούβα.

Η ενδεικτική τιμή για δύο διανυκτερεύσεις στον Ζαρό είναι 100 ευρώ για τρίκλινο, και 110 ευρώ για τετράκλινο δωμάτιο.

Τα Ανώγεια βρίσκονται 36χλμ δυτικά του Ηρακλείου και 52χλμ νοτιοανατολικά του Ρεθύμνου, σε υψόμετρο 750μ. Τα Ανώγεια έχουν ιδιαίτερα στενή σχέση με τον Ψηλορείτη και τα ορεινά του τοπία.

Στα Ανώγεια οι παλιές εκκλησίες του Αγίου Γεωργίου, του 'Αγίου Δημητρίου, της Κοίμησης της Θεοτόκου, καθώς και του Άγίου Ιωάννη (με κατεστραμένες τοιχογραφίες του 14ου αιώνα) είναι αξιοθέατα που κάποιος δε πρέπει να παραλείψει στην επίσκεψη του .

Η ενδεικτική τιμή για δύο διανυκτερεύσεις στα Ανώγεια είναι 130 ευρώ για τρίκλινο και 150 ευρώ και τετράκλινο δωμάτιο.

Οροπέδιο Λασιθίου

Το Οροπέδιο Λασιθίου, βρίσκεται σε μια ήρεμη και πολύ εύφορη περιοχή που περιτριγυρίζεται από τα άγρια ψηλά βουνά της Δίκτης και αρκετά μικρότερα οροπέδια. Το υψόμετρο του κάμπου κυμαίνεται από 800μ έως 850μ, γεγονός που το κάνει από τις λίγες νησιωτικές κατοικημένες περιοχές της Μεσογείου σε τόσο ψηλό υψόμετρο.

Κάθε χειμώνα το οροπέδιο καλύπτεται από χιόνι και τότε χιλιάδες Κρητικοί βρίσκουν την ευκαιρία να εκδράμουν για να θαυμάσουν το λευκό τοπίο. Κάποιες χρονιές το χιόνι παραμένει στις βουνοκορφές μέχρι και τις αρχές του καλοκαιριού

Η ενδεικτική τιμή για δύο διανυκτερεύσεις στο οροπέδιο Λασιθίου είναι 160 ευρώ για τρίκλινο και 240 ευρώ και τετράκλινο δωμάτιο.

Βάμος Χανίων

Ο Βάμος βρίσκεται στο κέντρο της χερσονήσου του Αποκόρωνα Χανίων και είναι η πρωτεύουσα της ομώνυμης επαρχίας. Η περιοχή του Αποκόρωνα συνδυάζει βουνό και θάλασσα και αποτελεί ένα από τα πιο γραφικά μέρη της Κρήτης.

Ο Βάμος Βρίσκεται σε απόσταση 25 χιλιομέτρων νοτιοανατολικά της πόλης των Χανίων και  πρόκειται για ένα παραδοσιακό χωριό, ενώ η παράδοση και η αρχοντιά του είναι έκδηλα σε κάθε γωνιά. Έχει διατηρήσει σε εντυπωσιακό βαθμό το παραδοσιακό στυλ και την αρχιτεκτονική του, και έχει γίνει κέντρο του οικοτουρισμού στην Κρήτη. Μισή ώρα από τα Χανιά, σκαρφαλωμένος σε όμορφες πλαγιές, ο ημιορεινός Βάμος ατενίζει τα Λευκά Όρη.

Η ενδεικτική τιμή για δύο διανυκτερεύσεις στον Βάμος Χανίων είναι 100 ευρώ για τρίκλινο και 110 ευρώ και τετράκλινο δωμάτιο.

Η Κριτσά είναι μικρή κωμόπολη της Ανατολικής Κρήτης, κτισμένη σε υψόμετρο 350μ κάτω από το λόφο Κάστελλο, πολύ κοντά στον Άγιο Νικόλαο. Τα γραφικά στενά σοκάκια, οι μοσχομυριστές αυλές, τα καταστήματα Κρητικών υφαντών, τα παραδοσιακά καφενεδάκια, οι λαογραφικές συλλογές και οι σπουδαίοι ναοί μπορούν άνετα να προσδώσουν στον οικισμό το χαρακτηρισμό ενός ανοικτού λαογραφικού και ιστορικού μουσείου.

Η ενδεικτική τιμή για δύο διανυκτερεύσεις στη Κριτσά είναι 90 ευρώ για τρίκλινο και 100 ευρώ και τετράκλινο δωμάτιο.

Κάτω Σύμη

Ένα από τα ομορφότερα χωριά σε όλη την Κρήτη είναι το χωριό της Κάτω Σύμης στην επαρχία της Βιάννου Ηρακλείου. Όλη η περιοχή είναι γεμάτη πηγές νερού που αναβλύζει από τις πλαγιές της Δίκτης,  το οποίο στο διάβα του ποτίζει πλατάνια, καρυδιές, κερασιές και πολλά άλλα είδη δέντρων.

Ο επισκέπτης έχει την ευκαιρία να θαυμάσει τους μικρούς καταρράκτες και να περιπλανηθεί στο ατέλειωτο δάσος που καλύπτει το χωριό από κάθε πλευρά, να πάει στη Γαλατόκτιστη εκκλησία που φτιάχτηκε με το γάλα των ζώων αντί για νερό.

Η ενδεικτική τιμή για δύο διανυκτερεύσεις στην Κάτω Σύμη είναι 130 ευρώ για τρίκλινο και 156 ευρώ και τετράκλινο δωμάτιο.

Λιβάδι Κρουσώνα

Το Οροπέδιο Λιβάδι βρίσκεται 9χλμ δυτικά του Κρουσώνα και 35χλμ νοτιοδυτικά της πόλης του Ηρακλείου, στις ανατολικές πλαγιές του Ψηλορείτη. Είναι ένα πανέμορφο μέρος για να επισκεφτεί κάποιος ειδικά την άνοιξη, όταν οι χιλιάδες αχλαδιές και μηλιές του είναι ανθισμένες.

Το Λιβάδι έχει γνωρίσει μια πρωτόγνωρη περίοδο ανάπτυξης τα τελευταία χρόνια, καθώς οι Κρουσανιώτες ιδιοκτήτες της γης έχουν κτίσει αγροτουριστικές μονάδες, οι οποίες γεμίζουν με κόσμο χειμώνα-καλοκαίρι.

Η ενδεικτική τιμή για δύο διανυκτερεύσεις στο λιβάδι Κρουσώνα είναι 160 ευρώ για τρίκλινο και 170 ευρώ και τετράκλινο δωμάτιο.

Τα Καπετανιανά βρίσκονται πολύ κοντά στην ψηλότερη κορυφή των Αστερουσίων Ορέων, τον Κόφινα και εδώ μπορείτε να επισκεφτείτε τη Βυζαντινή Εκκλησία της Κοίμησης της Θεοτόκου και το Ναό του Τιμίου Σταυρού στην κορφή του Κόφινα, αλλά και να εξασκηθείτε στα τοπικά πεδία αναρρίχησης.

Από τα Καπετανιανά μπορείτε να οδηγήσετε τον χωματόδρομο μήκους 8χλμ, ο οποίος ξεκινάει από υψόμετρο 750μ και καταλήγει στον Άη Γιάννη. Η διαδρομή ελίσσεται στην κόψη του γκρεμού προσφέροντας απίστευτη θέα στο Νότιο Κρητικό Πέλαγος και στο άγριο τοπίο των Αστερουσίων με τα απροσπέλαστα φαράγγια.

Η ενδεικτική τιμή για δύο διανυκτερεύσεις στα Καπετανιανά είναι 160 ευρώ για τρίκλινο και 320 ευρώ και τετράκλινο δωμάτιο.

Άσπρος ποταμός

Ο Άσπρος Ποταμός βρίσκεται στην νοτιοανατολική Κρήτη και αναφέρεται ως ο αρχαιότερος συνοικισμός της περιοχής των Πεύκων. Η περιοχή φημίζεται για τις πολυάριθμες, παρθένες παραλίες της, τα παραδοσιακά, γραφικά χωριά της, τα τέσσερα  φαράγγια της και το φυσικό της κάλλος.  Το  μέρος συνδυάζει βουνό και θάλασσα και έχει αρκετό πράσινο για τα δεδομένα της περιοχής όπως πεύκα, ελιές και ξινόδεντρα.

Άγιος Θωμάς

Μισή ώρα από το Ηράκλειο βρίσκεται το χωριό του Άγιου Θωμά, που επιφυλάσσει πολλές εκπλήξεις σε όποιον επιχειρήσει να το επισκεφτεί. Τα μετεωρικά βράχια, οι αρχαίοι λαξευμένοι τάφοι που μοιάζουν να αιωρούνται, ο μεγάλος αριθμός των εκκλησιών που φτάνουν στα πρωτοχριστιανικά χρόνια, τα μινωικά πατητήρια  και το καταπράσινο περιβάλλον συνθέτουν ένα μοναδικό σκηνικό.

Καλό χωριό 

Κουσές - Οδοιπορικό σε ένα από τα πιο γραφικά χωριά της Κρήτης

(Φωτογραφίες Shutterstock, asprospotamos)

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News