Κρήτη: Σε τραγική οικονομική κατάσταση οι εκκλησίες - Σβήνουν πολυελαίους και φώτα

Κρήτη
Κρήτη: Σε τραγική οικονομική κατάσταση οι εκκλησίες - Σβήνουν πολυελαίους και φώτα

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Οι «φουσκωμένοι» λογαριασμοί υποχρεώνουν σε έκτακτα μέτρα εξοικονόμησης ρεύματος και τις εκκλησίες της Κρήτης

«Φουσκωμένοι» είναι οι λογαριασμοί ηλεκτρικού ρεύματος της ΔΕΗ στις εκκλησίες, με τους ιερείς να εκπέμπουν SΟS για τη βιωσιμότητα των Ιερών Ναών. Οι αυξημένοι λογαριασμοί, σε συνδυασμό με τα άδεια παγκάρια την περίοδο της υγειονομικής κρίσης, θέτουν ευθέως ζήτημα βιωσιμότητας για πολλούς ναούς, οι οποίοι προσπαθούν να ανταποκριθούν σε αυτή τη δύσκολη δημοσιονομικά συγκυρία. Είναι τόσο κρίσιμο ζήτημα που, σύμφωνα με αποκλειστική δήλωση του Σεβασμιότατου Μητροπολίτη Ρεθύμνης και Αυλοποτάμου κ. Προδρόμου, ο ίδιος θα το θέσει στην Ιερά Επαρχιακή Σύνοδο του Οκτωβρίου.

Ειδικότερα, σε τραγική οικονομική κατάσταση βρίσκονται οι εκκλησίες της Κρήτης, καθώς η πανδημία περιόρισε τα έσοδά τους. Σε παλαιότερα δημοσιεύματα της «ΝΚ» ιερείς και εκπρόσωποι Ιερών Ναών μίλησαν για την οικονομική κατάσταση των ναών την περίοδο της πανδημίας, η οποία ήταν ιδιαιτέρως άσχημη. Τα έσοδα από τα παγκάρια, που χρησιμοποιούνται για την κάλυψη των αναγκών κάθε εκκλησίας, ήταν περιορισμένα, καθώς η διασπορά του κορωνοϊού φάνταζε ως μόνιμη απειλή. Ήταν ένας υπαρκτός κίνδυνος, με αποτέλεσμα πολλοί άνθρωποι, είτε εθελούσια είτε κατόπιν κυβερνητικών αποφάσεων, να απέχουν.

Σε μια δημοσιονομική συγκυρία όπου τα νοικοκυριά αισθάνονται να απειλούνται ένεκα της πανδημίας, το ερώτημα είναι εάν και οι εκκλησίες, που είναι χώροι συγκέντρωσης ορθόδοξων χριστιανών, μπορούν να ανταποκριθούν στις νέες ενεργειακές ανάγκες που έχουν προκύψει.

Ο πρόεδρος του Συνδέσμου Κληρικών Κρήτης, πατήρ Ζαχαρίας Αδαμάκης, υποστήριξε: «Η οικονομική κατάσταση των εκκλησιών ήταν ήδη άσχημη εξαιτίας της πανδημίας. Οι άνθρωποι δεν έρχονταν στις εκκλησίες εξαιτίας των υγειονομικών μέτρων. Η διασπορά του κορωνοϊού υπήρξε καθοριστικός παράγοντας. Η ενεργειακή, ωστόσο, κρίση επιδείνωσε την κατάσταση, με αποτέλεσμα η οικονομική κατάσταση των ιερών ναών να είναι άσχημη. Εγώ το βλέπω στο χωριό Κουνάβους που λειτουργώ, αλλά και στις Αρχάνες τίθεται ευθέως ζήτημα. Δυσκολευόμαστε να πληρώσουμε τους λογαριασμούς ηλεκτρικού ρεύματος. Και μάλιστα υπάρχει μεγαλύτερο πρόβλημα σε εκκλησίες που πραγματοποιούν συσσίτια αγάπης, όπως συμβαίνει στον Άγιο Μηνά, στην Παναγίτσα του Μασταμπά κ.λπ. Είναι εκκλησίες που δέχονται πολλούς άπορους συμπολίτες, οι οποίες έχουν να αντιμετωπίσουν ένα μεγάλο ενεργειακό πρόβλημα. Οι ενεργειακές ανάγκες είναι μεγάλες».

Ταπεινοί... στην κατανάλωση

Από την πλευρά του, ο Πρωτοσύγκελος της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Κρήτης, π. Μεθόδιος Βερνιδάκης, τόνισε: «Οι εκκλησίες της Κρήτης αντιμετωπίζουν μεγάλα οικονομικά προβλήματα. Δεν είναι μόνο η πανδημία, αλλά και η ενεργειακή κρίση έχει δημιουργήσει σοβαρά ζητήματα βιωσιμότητας πολλών εκκλησιών. Δεν είναι μόνο οι ενεργειακές ανάγκες της Θείας Λειτουργίας. Πολλοί άνθρωποι ζητούν στον γάμο τους προβολείς. Αυξάνεται το κόστος της ενέργειας και είναι υποχρεωμένοι οι εφημέριοι να πληρώσουν τους λογαριασμούς. Τα προβλήματα είναι πολλά και χρήζουν άμεσης αντιμετώπισης».

Μεταξύ άλλων, ο π. Μεθόδιος υποστήριξε: «Θα πρέπει όλοι μας να συνηθίσουμε σε μια κατάσταση λιτότητας. Όλοι οι άνθρωποι θα πρέπει να προσαρμοστούμε σε μια νέα κατάσταση. Πριν 100 χρόνια, το ηλεκτρικό ρεύμα δεν ήταν δεδομένο. Έτσι κι εμείς οφείλουμε να προσαρμοστούμε στις νέα συνθήκες. Οι εκκλησίες θα πρέπει να κλείνουν τα φώτα και τους πολυελαίους όταν δεν υπάρχει Θεία Λειτουργία ή τις πρωινές ώρες. Και ο πολίτης οφείλει να είναι πιο ταπεινός στην κατανάλωση του ηλεκτρικού ρεύματος. Πρέπει να το συνειδητοποιήσουμε βαθιά και κυρίως να αλλάξουμε στάση σε συνήθειες της καθημερινότητάς μας».

Δεκαετίες πριν… Η προτροπή Ειρηναίου για οικονομία

Ο Σεβασμιότατος Μητροπολίτης Ρεθύμνης και Αυλοποτάμου κ. Πρόδρομος υποστήριξε πως θα θέσει το θέμα στην Ιερά Επαρχιακή Σύνοδο, ενώ εγκωμίασε τον Σεβασμιότατο Αρχιεπίσκοπο τέως Κρήτης και τον Παναγιώτατο Πατριάρχη κ.κ. Βαρθολομαίο για τη στάση τους στο ζήτημα της ενέργειας, που οι προθέσεις του ήταν γνωστές εδώ και πολλά χρόνια. Ταυτόχρονα, υποστήριξε πως το μεγαλύτερο πρόβλημα σε επίπεδο λογαριασμών ηλεκτρικού ρεύματος έχουν οι εκκλησίες όπου προσέρχονται λίγοι πιστοί.

«Είναι αλήθεια πως η ενεργειακή κρίση έχει χτυπήσει τους Ιερούς Ναούς, τις μονές και τα μοναστήρια. Έχουν να πληρώσουν “φουσκωμένους” λογαριασμούς ηλεκτρικού ρεύματος. Και σκέφτομαι πως πρέπει να αλλάξουν οι κληρικοί τον τρόπο διοίκησης των ναών τους. Θυμάμαι τον Αρχιεπίσκοπο τέως Κρήτης, ο οποίος προέτρεπε τους ιερείς να σβήνουν τους πολυελαίους και να έχουν κλειστά τα φώτα της εκκλησίας τις πρωινές ώρες. Όπως υποστήριζε, είναι άσκοπο να μένουν ανοιχτά τα φώτα το πρωί. Αυτά υποστήριζε πριν δέκα χρόνια κι εγώ ήμουν δίπλα του ως διάκονος. Την ίδια στιγμή, ο Παναγιώτατος Πατριάρχης μας έχει κάνει εδώ και χρόνια γνωστές τις προθέσεις του, ώστε να υποστηρίξουμε ως ανθρωπότητα το περιβάλλον. Ο ίδιος, εξάλλου, έχει υποστηρίξει πως ό,τι φθείρει την κτίσιν είναι αμαρτία», είπε ο Σεβασμιότατος Μητροπολίτης Ρεθύμνης και Αυλοποτάμου κ. Πρόδρομος, ενώ συνέχισε τονίζοντας: «Πρέπει να υπάρξει σωστή και συνεπής χρήση της ενέργειας από τους πολίτες και από τους ιερείς, οι οποίοι είναι υπεύθυνοι Ιερών Ναών. Θα προτείνω στον Σεβασμιότατο Αρχιεπίσκοπο Κρήτης κ.κ. Ευγένιο να βάλει στην ημερήσια ατζέντα το ζήτημα της ενέργειας στην Ιερά Επαρχιακή Σύνοδο του Οκτωβρίου. Είναι ένα ζήτημα μεγαλειώδες για την εύρυθμη λειτουργία της εκκλησιαστικής ομαλότητας. Το μεγαλύτερο πρόβλημα το αντιμετωπίζουν οι εκκλησίες όπου προσέρχεται μικρός αριθμός πιστών. Αυτές οι εκκλησίες βρίσκονται σε ιδιαίτερη δυσχερή θέση και πρέπει να υποστηριχθούν. Προσωπική μου άποψη είναι πως πρέπει να βγει μια παγκρήτια απόφαση από την Ιερά Επαρχιακή Σύνοδο για ποιοτικότερη χρήση της ενέργειας».

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News