Χανιά: Τίμησαν την 78' Επέτειο εκτέλεσης των 15 Σακτουριανών στην Αγυιά

Κρήτη
Χανιά: Τίμησαν την 78' Επέτειο εκτέλεσης των 15 Σακτουριανών στην Αγυιά

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Με την παρουσία Αρχών και φορέων , τίμησαν οι Σακτουριανοί την 78' Επέτειο Εκτέλεσης των 15 Σακτουριανών στην Αγυιά Χανίων το Σεπτέμβρη του 1944

Με την παρουσία Αρχών και φορέων , τίμησαν οι Σακτουριανοί την 78' Επέτειο Εκτέλεσης των 15 Σακτουριανών στην Αγυιά Χανίων το Σεπτέμβρη του 1944.

Οι Σακτουριανοί από τις πρώτες μέρες της κατοχής αντιστάθηκαν με αποτέλεσμα να πληρώσουν βαρύ τίμημα και φόρο αίματος και να υποστούν Ολοκαύτωμα στις 4 Μαΐου του 1944 και να εκτελεστούν 15 Σακτουριανοι στις 16 Σεπτεμβρίου στην Αγυιά Χανίων.

Γι αυτούς λοιπόν τους ανθρώπους κάνουμε λόγο,  τους απλούς,  που διακρίθηκαν όχι μόνο για τον ηρωισμός τους αλλά για την μεγαλοψυχία τους, την ανθρωπιά τους την έννοια και αγάπη τους για τον τόπο.

Για ανθρώπους αγνούς με ιδανικά!

Για ανθρώπους με όραμα!

Για ανθρώπους με μεγαλείο ψυχής.!

Για πατριώτες που ξεχείλιζαν από άσβεστη φλόγα για την πατρίδα τους!

Για πατριώτες γενναίους, που αψηφώντας τον εχθρό, διατήρησαν τα υψηλά ιδανικά τους και τον πόθο για την Ελευθερία.

Πρέπει να νιώθουμε υπερήφανοι που ως Έλληνες, ως Κρητικοί και κάτοικοι αυτού του μαρτυρικού χωριού, έλκουμε την καταγωγή μας από αυτούς.

Γι αυτο λοιπόν η θυσία τους θα πρέπει να παραμείνει πάντα ζωντανή στην συλλογική μας μνήμη και να μας υπενθυμίζει διαρκώς τις αξίες της Ειρήνης  και του Ανθρωπισμού απέναντι στην Βία και την Βαρβαρότητα.

Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους, ο Πρωτοσυγγελος της Μητροπολης Λάμπης Συβρίτου και Σφακίων Π. Αθανάσιος Καραχαλιος, ο Εφημέριος Σακτουριων π. Κωνσταντίνος Λίτινας, η Αντιπεριφεριάρχης Ρεθύμνου Μαίρη Λιονη, ο θεματικός Αντιπεριφεριάρχης Κρητης Νίκος Κακογιαννακης , ο Δήμαρχος Αγίου Βασιλείου Γιάννης Ταταρακης, ο περιφερειακος σύμβουλος Κώστας Δανδουλακης, ο Εντεταλμένος Δημοτικός σύμβουλος Πολιτισμου Γιάννης Νεκταριος Χαραλαμπακης, ο τοπικος πρόεδρος Ελευθέριος Ταβερναράκης, ο Πρόεδρος της ΤΚ Αγκουσελιανων Γιάννης Κουρμούλης και οι εκπρόσωποι της αστυνομίας και του πυροσβεστοκου σώματος.

Ομιλητής της εκδήλωσης για το ιστορικό της επετείου ήταν το μέλος του πολιτιστικού συλλόγου Σακτουριων κ.Χαραλαμπος Χαραλαμπακης.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News