ΕΦΚΑ: «Τσεκούρι» 60% σε συντάξεις ετεροεπαγγελματιών αγροτών λόγω γκάφας

Κρήτη
ΕΦΚΑ: «Τσεκούρι» 60% σε συντάξεις ετεροεπαγγελματιών αγροτών λόγω γκάφας

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Ψαλίδι» δίχως λογική - Θύματα κυρίως εκπαιδευτικοί που για 300 και 400 ευρώ επιδότηση που παίρνουν, τους μείωσαν τη σύνταξη κατά 60%

Βγήκαν στη σύνταξη, δήλωσαν γεωργικό εισόδημα κάτω από 10.000 ευρώ, αλλά ο ΕΦΚΑ καταστρατήγησε τον νόμο που η σημερινή κυβέρνηση ψήφισε, κόβοντάς τους ένα μέρος από τη σύνταξη... Και μάλιστα, όχι μόνο τους έκοψε μέρος της σύνταξης και πάνω από το προβλεπόμενο 30%, τους έκοψε το 60% που προέβλεπε ο νόμος... Κατρούγκαλου, τον οποίο υποτίθεται ότι η σημερινή κυβέρνηση ήρθε να βελτιώσει. Σκάνδαλο δίχως αμφιβολία, που έφερε στη Βουλή ο βουλευτής Ηρακλείου του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. Σωκράτης Βαρδάκης. Το κείμενο συνυπέγραψαν 42 βουλευτές, μεταξύ των οποίων και οι βουλευτές της Κρήτης, ενώ οι μέχρι τώρα απαντήσεις των καρεκλοκένταυρων του ΕΦΚΑ είναι το λιγότερο εξοργιστικές!

Μιλώντας στη «ΝΚ» ο Σωκράτης Βαρδάκης τόνισε πως τα περισσότερα θύματα αυτής της τραγελαφικής κατάστασης είναι κυρίως εκπαιδευτικοί που βγήκαν πρόσφατα στη σύνταξη και, για 300 και 400 ευρώ επιδότηση που παίρνουν, τους μείωσαν τη σύνταξη κατά... 60%. Ούτε καν μόνο κατά 30% βάσει της ισχύουσας νομοθεσίας... «Καταρχήν αφορά το σύνολο των εκπαιδευτικών που πήραν εκκαθάριση σύνταξης μετά τον Ιούλιο. Αυτές τις συντάξεις τις έβγαλαν λογιστές και δικηγόροι που τους είχε προσλάβει ο ΕΦΚΑ για τη δουλειά αυτή, και τότε εγώ είχα αντιδράσει λέγοντας πως δεν είναι δυνατόν να βγάζουν συντάξεις από τη μια μέρα στην άλλη λογιστές και δικηγόροι... Θα έκαναν λάθη... Εδώ έκαναν λάθη οι επαγγελματίες που ήταν στον χώρο των συντάξεων... Τι έγινε λοιπόν; Άρχισαν αυτοί με εντολή του υπουργού να βγάζουν τις λεγόμενες “φαστ-τρακ” συντάξεις. Κι ενώ υπάρχει ο νόμος που ψηφίστηκε από τη Ν.Δ., που έλεγε ότι σε έναν ετεροεπαγγελματία που παίρνει σύνταξη κόβεται το 30% της σύνταξης αν έχει αγροτικό εισόδημα, αλλά πάνω από τις 10.000 ευρώ, αυτοί έβαλαν τα στοιχεία στο κομπιούτερ και προφανώς έχουν ένα παλιό λογισμικό του προηγούμενου νόμου που προέβλεπε περικοπή του 60%! Αλλά και στον παλιό νόμο Κατρούγκαλου είχε δοθεί παράταση μέχρι το 2022. Άρα στην ουσία ούτε με βάση εκείνον τον νόμο έπρεπε να τους περικόψουν τις συντάξεις»!

Και το πιο εξοργιστικό της υπόθεσης; Όπως συνεχίζει ο κ. Βαρδάκης, «σε τηλεφωνικές παρεμβάσεις που έκανα, μου απαντούν... “Ας κάνουν αίτηση θεραπείας και θα το δούμε... εντός τριμήνου”... Και για πείτε μου τώρα, τους μήνες που θα παίρνει ο άλλος 300 ευρώ ενώ θα έπρεπε να παίρνει 900 και 1.000 ευρώ, πώς θα ζήσει;».

Ο Σωκράτης Βαρδάκης υπενθυμίζει ότι πλέον τα ίδια ισχύουν και για τους κατά κύριο επάγγελμα αγρότες. «Το υπουργείο δεν έχει καμία δικαιολογία. Είναι λάθος του ΕΦΚΑ 100%. Σε καμία περίπτωση δεν ευθύνεται ο συνταξιούχος. Και οφείλουν να προχωρήσουν άμεσα στην επιστροφή των χρημάτων»...

Καταλήγοντας, ο Ηρακλειώτης βουλευτής λέει ότι, κάθε μέρα που περνάει, ολοένα και περισσότεροι συνταξιούχοι του Δημοσίου θα πέφτουν θύματα αυτής της γκάφας!

Η ερώτηση - «Παράνομες και άδικες οι μειώσεις»

Αναλυτικότερα, τις παράνομες και άδικες μειώσεις που υφίστανται στις συντάξεις τους πολλοί συνταξιούχοι, που ασκούν αγροτική δραστηριότητα, με αποτέλεσμα να προχωρούν σε αίτηση αναίρεσης περικοπής της σύνταξης, στηλιτεύουν με ερώτησή τους προς τον υπουργό Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων 42 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτικής Συμμαχίας, με πρωτοβουλία του βουλευτή Ηρακλείου Σωκράτη Βαρδάκη.

Υπενθυμίζεται ότι, όπως προβλέπεται και στην απόφαση 48351/8.7.2021, οι συνταξιούχοι άλλων φορέων, και του Δημοσίου, εξαιρούνται από την περικοπή της σύνταξης κατά ποσοστό 30%, εφόσον το ετήσιο εισόδημά τους, από απασχόληση στον αγροτικό τομέα ως αγροτών, μελισσοκόμων, πτηνοτρόφων, κτηνοτρόφων και αλιέων, δεν υπερβαίνει το ποσό των 10 χιλιάδων ευρώ.

Δεδομένων των παραπάνω, οι βουλευτές ζητούν να ενημερωθούν για ποιους λόγους υφίστανται οι συνταξιούχοι που ασκούν παράλληλα αγροτική δραστηριότητα αυτές τις παράνομες και άδικες περικοπές στη σύνταξή τους, την ώρα μάλιστα που εξαιρούνται διά νόμου από αυτές; Τέλος, καλούν τον αρμόδιο υπουργό να δώσει λύση στο πρόβλημα που έχει προκύψει και ταλανίζει μεγάλη μερίδα συνταξιούχων, οι οποίοι χωρίς δική τους υπαιτιότητα όχι μόνο χάνουν μέρος της σύνταξής τους, αλλά καλούνται να κάνουν και αιτήσεις προκειμένου να δικαιωθούν.

Αναλυτικότερα, «ερωτάται ο αρμόδιος υπουργός:

  • Για ποιους λόγους υφίστανται οι συνταξιούχοι που ασκούν παράλληλα αγροτική δραστηριότητα αυτές τις παράνομες και άδικες περικοπές στη σύνταξή τους, την ώρα μάλιστα που εξαιρούνται δια νόμου από αυτές;
  • Προτίθεται να δώσει λύση στο πρόβλημα που έχει προκύψει και ταλανίζει μεγάλη μερίδα συνταξιούχων, οι οποίοι χωρίς δική τους υπαιτιότητα όχι μόνο χάνουν μέρος της σύνταξή τους, αλλά καλούνται να κάνουν και αιτήσεις προκειμένου να δικαιωθούν;».
ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News