Αραχωβίτης για ζημιές σε αμπέλια και ελιές: Κράτησαν στο συρτάρι τη μελέτη για τον ΕΛΓΑ

Κρήτη
Αραχωβίτης για ζημιές σε αμπέλια και ελιές: Κράτησαν στο συρτάρι τη μελέτη για τον ΕΛΓΑ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Οι αγροτοκτηνοτρόφοι της Κρήτης εξακολουθούν ακόμα και μετά από σοβαρές να στηρίζονται σε πενιχρές αποζημιώσεις ενός αναχρονιστικού συστήματος

Στο συρτάρι του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων - όπως καταγγέλλει στο neakriti.gr ο πρώην υπουργός επί της τελευταίας κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ Σταύρος Αραχωβίτης - βρίσκεται, χωρίς καμία υλοποίηση, η αναλογιστική μελέτη για τη μετατροπή του ΕΛΓΑ σε σύγχρονο ασφαλιστικό οργανισμό της γεωργοκτηνοτροφικής παραγωγής της χώρας.

Μάκης Βορίδης, Σπήλιος Λιβανός και ο σημερινός υπουργός Γιώργος Γεωργαντάς δεν μπήκαν καν στη διαδικασία να εξετάσουν τη μελέτη, αφού εξαρχής «σκόνταψαν» στην... κυβερνητική ιδεοληψία της εισόδου ιδιωτικών εταιρειών στον χώρο της γεωργικής ασφάλισης. Έτσι, οι αγροτοκτηνοτρόφοι της Κρήτης και γενικότερα της χώρας, εξακολουθούν ακόμα και μετά από σοβαρές ζημιές - σύμφωνα με όσα μας λέει ο Σταύρος Αραχωβίτης - να στηρίζονται σε πενιχρές αποζημιώσεις ενός αναχρονιστικού συστήματος, κρατώντας συνεπώς, μονίμως και αδιαλείπτως, απλά «μικρό καλάθι»!

«Εμείς παραγγείλαμε την αναλογιστική μελέτη, αλλά παραδόθηκε επί των ημερών της Ν.Δ. και αυτή έμεινε στα συρτάρια. Αυτές είναι όμως ιδεοληψίες. Γιατί έλεγε στην αρχή ο κ. Βορίδης “μην ασχολείστε, το πρόβλημα στην ασφάλιση της αγροτικής παραγωγής θα το λύσουν οι ιδιώτες”! Κάλεσε τις ιδιωτικές εταιρείες και του είπαν ότι “θέλουμε αύξηση του ασφαλίστρου και μείωση των ασφαλιζόμενων καλύψεων”. Και τους είπε ο κ. Βορίδης πως “αυτό δε γίνεται”. Και του είπαν οι ιδιωτικές εταιρείες “άντε γεια”. Και δεν είναι μόνο ο συγκεκριμένος υπουργός. Πέρασαν από το υπουργείο αυτό τρεις υπουργοί μέχρι τώρα. Γιατί κανένας δεν προχώρησε στην υλοποίηση της μελέτης που είχαμε ήδη έτοιμη;».

Όπως αποκαλύπτει ο πρώην υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Σταύρος Αραχωβίτης, «αυτή η μελέτη είναι μια οικονομική ανάλυση που σου λέει τι αλλαγές μπορείς να κάνεις. Μετά είναι η πολιτική απόφαση να τα υλοποιήσεις αυτά που λέει η μελέτη. Στο μεταξύ, δε φτάνει μόνο αυτό. Έδωσαν και στην Παγκόσμια Τράπεζα πολύ περισσότερα λεφτά απ’ όσα είχαμε δώσει εμείς για την αναλογιστική μελέτη. Και τους είπαν τα ίδια πράγματα. Δηλαδή, είναι δύο φορές πληρωμένες οι μελέτες κι από έργο τίποτα»!

Η μετεξέλιξη

Πώς θα μπορούσε, όμως, να μετεξελιχθεί ο ΕΛΓΑ; Ο Σταύρος Αραχωβίτης, που είναι και ο τομεάρχης Αγροτικού του ΣΥΡΙΖΑ, απαντάει στο σχετικό ερώτημά μας: «Ο πρόεδρος Αλέξης Τσίπρας σήμερα (σ.σ. χθες), σε επίσκεψή μας στον Αγροτικό Συνεταιρισμό Νάουσας, είπε ότι απαιτείται σήμερα να ξαναδούμε το θέμα της αλλαγής του κανονισμού του ΕΛΓΑ και τη χρηματοδότησή του. Διότι χρειαζόμαστε έναν κανονισμό σύγχρονο, που να πιάνει τις κλιματικές αλλαγές, γιατί τα ίδια αντίστοιχα προβλήματα με τις βροχοπτώσεις είχαμε και πέρυσι στη Βόρεια Ελλάδα, στα ροδάκινα και αλλού. Οπότε, ένας σύγχρονος κανονισμός ασφάλισης, με καλή χρηματοδότηση και από το κράτος στον ΕΛΓΑ, μόνο έτσι θα μπορέσει να κρατήσει όρθιους τους παραγωγούς, γιατί όλα αυτά τα φαινόμενα θα γίνονται ολοένα και πιο συχνά. Χρειάζεται ένας σύγχρονος οργανισμός ασφάλισης, με καλή χρηματοδότηση και από το κράτος. Μέσα από μια διαδικασία αυτοματοποιημένη αφενός και αφετέρου να μη χρειάζεται να πηγαίνει παρακαλώντας ο παραγωγός, αλλά να ξέρει ότι έχει έναν δημόσιο, αλληλέγγυο και κοινωνικά δίκαιο οργανισμό ασφάλισης, για να μπορεί να καλλιεργήσει χωρίς φόβο και με μεγαλύτερη ασφάλεια.

Στο μεταξύ, σύμφωνα με τον ίδιο, «λόγω της κλιματικής αλλαγής θα έχουμε πλέον όλο και συχνότερα φαινόμενα θεομηνίας, που κάνουν τη μετεξέλιξη του οργανισμού αναγκαίο όλο και περισσότερο»... Για τη σημερινή οικονομική κατάσταση του ΕΛΓΑ, μάλιστα, επισημαίνει χαρακτηριστικά ότι: «Επειδή οι ζημιές τα τελευταία χρόνια έχουν πολλαπλασιαστεί, ο ΕΛΓΑ έχει δώσει ό,τι χρήματα υπήρχαν από το 2019, που είχε ένα χρηματικό απόθεμα, συν τις χρηματοδοτήσεις που πήρε μετά. Και τώρα έχει ξανά πρόβλημα ρευστότητας για την επόμενη χρονιά. Αφού δεν έγινε καμία αλλαγή, ώστε να διασφαλιστεί και η οικονομική βιωσιμότητα του οργανισμού, θα τα βρούμε μπροστά μας. Δηλαδή, έπρεπε να έχει βαρέσει “καμπανάκια” πολύ νωρίτερα και να έχουμε προχωρήσει στις απαιτούμενες αλλαγές, έτσι ώστε να έχουμε διασφαλίσουμε ότι ο οργανισμός δε θα έχει πρόβλημα οικονομικής βιωσιμότητας κάποια στιγμή»...

Να σημειωθεί, επίσης, ότι σήμερα υπάρχει μία κρατική χρηματοδότηση του ΕΛΓΑ ύψους 20% ανά έτος, μόνο για την κάλυψη των λειτουργικών του αναγκών και όχι για αποζημιώσεις.

Σε έξαρση η ευδεμίδα - Δραματική κατάσταση στην αμπελουργία

Στο σημείο αυτό, αναφέρεται στη φετινή δραματική κατάσταση της αμπελουργίας στη χώρα μας, λέγοντας χαρακτηριστικά: «Οι ήπιες καιρικές συνθήκες που επικράτησαν φέτος, γιατί δεν είχαμε καύσωνες αλλά είχαμε αρκετές βροχοπτώσεις, ευνόησαν πολύ τα έντομα. Γι’ αυτό και η ευδεμίδα στο αμπέλι, όπως και ο δάκος στην ελιά, βρίσκονται σε έξαρση», λέει ο Σταύρος Αραχωβίτης, γεωπόνος στο επάγγελμα.

«Πάντως, στο αμπέλι από τις ήπιες και πολλές βροχοπτώσεις, εκτός από ευδεμίδα, είχε και μυκητολογικά προβλήματα και προβλήματα σαπίλας, όπως και προβλήματα συσσώρευσης σακχάρων, που είχαν ως συνέπεια να χαλάνε πιο εύκολα τα σταφύλια»!

Μάλιστα, όπως επισημαίνει ο πρώην υπουργός, «με τα αυξημένα εργατικά έξοδα, δεν μπορούν εύκολα οι αμπελουργοί να μπουν στα αμπέλια και να διαλέξουν τα λιγότερο προβληματικά σταφύλια. Δηλαδή, “δε βγαίνει το μεροκάματο”. Τα κιλά που μαζεύουν είναι λίγα. Η απόδοση του εργάτη είναι πολύ μικρή και δεν καλύπτεται το κόστος του μεροκάματου. Αφορμή ζητάνε και οι έμποροι», λέει χαρακτηριστικά ο Σταύρος Αραχωβίτης, περιγράφοντας μία συνολικά προβληματική κατάσταση φέτος για τους αμπελουργούς.

Τέλος, επειδή και η δακοκτονία επιδοτείται από το κράτος, «θα πρέπει να γίνει πιο αποτελεσματική δακοκτονία. Δηλαδή, αλλαγή του τρόπου που γίνεται. Αλλαγή ή εμπλουτισμός με πιο αποτελεσματικά φάρμακα. Αλλαγή προσελκυστικών. Και μια σειρά άλλα πράγματα που έχουν μελετηθεί αλλά δεν έχουν γίνει ποτέ», καταλήγει χαρακτηριστικά προς την εφημερίδα μας ο πρώην υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Σταύρος Αραχωβίτης.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News