Ηράκλειο: Ένας στους τέσσερις ξενοδοχοϋπαλλήλους δεν επέστρεψε στο πόστο του

Κρήτη
Ηράκλειο: Ένας στους τέσσερις ξενοδοχοϋπαλλήλους δεν επέστρεψε στο πόστο του

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Εκτιμάται πως το 25% των ξενοδοχοϋπαλλήλων που εργάζονταν το 2019 σε ξενοδοχειακές μονάδες δεν εργάστηκε φέτος

Το 25% των ξενοδοχοϋπαλλήλων που εργάζονταν το 2019 σε ξενοδοχειακές μονάδες δεν εργάστηκε φέτος, με άμεση συνέπεια η διαρροή εργατικού δυναμικού να είναι μεγάλη στον νομό Ηρακλείου. Αυτό κάνει σαφές ο πρόεδρος του Σωματείου Ξενοδοχοϋπαλλήλων ν. Ηρακλείου Νίκος Κοκολάκης, ο οποίος υποστήριξε πως φέτος οι ξενοδοχειακές μονάδες είχαν μεγάλα κενά σε εργασιακό προσωπικό και πιο συγκεκριμένα σε τομείς όπως η καθαριότητα και η κουζίνα. Την ίδια στιγμή, εκπρόσωποι του ξενοδοχειακού κλάδου κάνουν σαφές πως ο ΟΤΕΚ φέρει τεράστια ευθύνη για την υποβάθμιση του ξενοδοχειακού τομέα.

Δεν είναι πρωτότυπο να ισχυριστεί κάποιος πως η φετινή πορεία είναι παρόμοια μ' εκείνη του 2019. Οι αφίξεις σε αριθμό ξεπέρασαν το 2019, σκορπίζοντας αισιοδοξία αφενός για επανάκαμψη της τουριστικής πορείας της χώρας μας και αφετέρου για τη δημιουργία μιας τουριστικής χρονιάς η οποία θα έχει διάρκεια και αντοχή μέχρι και τον χειμώνα. Το δήλωσε, άλλωστε, και ο αρμόδιος υπουργός Τουρισμού, Βασίλης Κικίλιας.

Τίθεται όμως ένα ζήτημα που αφορά τον αριθμό των ξενοδοχοϋπαλλήλων που εργάζονται στα ξενοδοχεία. Την περίοδο του κορωνοϊού, πολλά ξενοδοχεία δεν άνοιξαν. Μάλιστα, ο αριθμός των ξενοδοχείων που άνοιξαν το 2020 ήταν μόλις το 30% του συνόλου των ξενοδοχειακών μονάδων σε ολόκληρο τον ν. Ηρακλείου. Το υπόλοιπο 70% των ξενοδοχειακών μονάδων δεν άνοιξε, με άμεση συνέπεια οι εργαζόμενοι να συνεχίζουν να λαμβάνουν το επίδομα ανεργίας.

Η επόμενη χρονιά ήταν καλύτερη, με την έννοια πως ο αριθμός των ξενοδοχείων που άνοιξαν ανήλθε στο 70% συνολικά. Οι ξενοδοχοϋπάλληλοι, ωστόσο, είχαν τη δυνατότητα να επιλέξουν εάν θέλουν να εργαστούν ή όχι. Σε περίπτωση που δεν επιθυμούσαν, οι ξενοδοχοϋπάλληλοι μπορούσαν να μπουν σε καθεστώς αναστολής εργασίας και να λαμβάνουν 534 ευρώ. Ήταν μια χρονική περίοδος όπου οι δυσοίωνες οικονομικές συνθήκες, σε συνδυασμό με την υγειονομική ανασφάλεια, είχαν ως αποτέλεσμα την έξοδο πολλών ανθρώπων από τον χώρο του τουρισμού και των ξενοδοχείων.

Μάλιστα, το φαινόμενο αυτό ορίστηκε από τη διεθνή βιβλιογραφία και ειδησεογραφία ως «η Μεγάλη παραίτηση», που αποτυπώνει με τον πλέον γλαφυρό τρόπο πως ο μισθωτός εργαζόμενος, δηλαδή ο εργαζόμενος που έχει σχέση εξαρτημένης μορφής εργασίας με τον εργοδότη, δεν επιθυμεί να εργαστεί. Στον χώρο των ξενοδοχείων παρατηρήθηκε η λεγόμενη μεταστροφή επαγγελματικού προσανατολισμού. Πολλοί άνθρωποι έφυγαν σε άλλα πεδία δραστηριότητας, όπως ο πρωτογενής τομέας παραγωγής κ.λπ.

Τι συμβαίνει τώρα; Σε επίπεδο αφίξεων, βρισκόμαστε στα ίδια επίπεδα μ’ εκείνα του 2019;

Σε αυτό το ερώτημα απαντάει αρνητικά ο πρόεδρος του Σωματείου Ξενοδοχοϋπαλλήλων ν. Ηρακλείου κ. Νίκος Κοκολάκης, ο οποίος υποστήριξε ότι «δεν έχει επιστρέψει το 100% των ξενοδοχοϋπαλλήλων. Έχουμε απώλειες, καθώς πολλοί έφυγαν εξαιτίας της εποχικότητας που μαστίζει τον ξενοδοχοϋπαλληλικό τομέα αφενός και αφετέρου ένεκα της πανδημίας. Η πανδημία δημιούργησε θέματα βιωσιμότητας και πολλοί έφυγαν αναθεωρώντας αντιλήψεις και απόψεις τού παρελθόντος. Με βάση τις δικές μου εκτιμήσεις, ένα ποσοστό της τάξης του 20-25% των ξενοδοχοϋπαλλήλων έχει φύγει οριστικά και αμετάκλητα και, δυστυχώς, δε θα επιστρέψει. Είναι πραγματικά μεγάλο το πρόβλημα και πρέπει η Πολιτεία να το δει όσο γίνεται πιο σοβαρά. Στυλοβάτες του τουριστικού μας προϊόν είναι οι ξενοδοχοϋπάλληλοι, που παρά τις δύσκολες υγειονομικές συγκυρίες, εμείς “υψώσαμε ανάστημα” ώστε η χώρα να φανεί αντάξια προσδοκιών».

Ο ίδιος ξεκαθάρισε πως οι μεγαλύτερες ελλείψεις βρίσκονται σε συγκεκριμένους τομείς.

«Οι μεγαλύτερες ελλείψεις βρίσκονται στην κουζίνα, δηλαδή στους μάγειρες και στους σερβιτόρους. Επίσης, ελλείψεις υπάρχουν και στις καμαριέρες. Γενικότερα, η κουζίνα και η καθαριότητα είναι οι δύο τομείς όπου οι ελλείψεις είναι περισσότερες», επισήμανε ο κ. Κοκολάκης.

«Η νέα γενιά αποχωρεί»

Δεν επιθυμεί να εργαστεί η νέα γενιά στα ξενοδοχεία, όπως υποστήριξε ο γενικός γραμματέας του Σωματείου Ξενοδοχοϋπαλλήλων ν. Ηρακλείου Νίκος Σμυρνάκης, ενώ εξαπέλυσε τα «πυρά» του ενάντια στους αρμόδιους φορείς για την υποβάθμιση στην οποία έχει περιέλθει ο ΟΤΕΚ. Σύμφωνα με τον ίδιο, ο ΟΤΕΚ δεν παράγει πλέον αξιόμαχα τουριστικά στελέχη, όπως έκανε πριν 20-30 χρόνια.

«Δεν μπορώ να προσδιορίσω επακριβώς το ποσοστό των εργαζομένων που έφυγε από τις ξενοδοχειακές μονάδες. Σίγουρα, ωστόσο, υπάρχουν ελλείψεις. Το πρόβλημα είναι ότι η νέα γενιά δεν επιθυμεί να έρθει στον χώρο των ξενοδοχείων. Έχει, δυστυχώς, χαθεί το εποχικό επάγγελμα. Δεν έχει πλέον τη δυναμική που είχε πριν 20-30 χρόνια. Το ζήτημα είναι πως πολλά ξενοδοχεία θέλουν να αναβαθμιστούν και απαιτείται προσωπικό. Για να αναβαθμιστεί ένα ξενοδοχείο και πιο συγκεκριμένα ένα ξενοδοχείο πέντε αστέρων για να γίνει πέντε αστέρων + ή ένα ξενοδοχείο 4 αστέρων για να γίνει 5 αστέρων πρέπει να πάρει περισσότερο προσωπικό. Πού θα βρεις προσωπικό όταν δεν υπάρχει η απαιτούμενη ζήτηση από τα εγχώρια εργατικά χέρια;», τόνισε ο κ. Σμυρνάκης.

Η ευθύνη του κράτους – «Αγκάθι» η υποβάθμιση του ΟΤΕΚ

Μεταξύ άλλων, ο κ. Σμυρνάκης έκανε σαφές ότι «ευθύνη φέρει και ο ΟΤΕΚ. Ο ΟΤΕΚ έχει υποβαθμιστεί. Δεν έχει πλέον το οικοτροφείο, με αποτέλεσμα ένας νέος άνθρωπος από το χωριό να μη θέλει να έρθει στο Ηράκλειο για να σπουδάσει τουριστικά. Ο ΟΤΕΚ πρέπει να αναβαθμιστεί. Παλαιότερα, η συγκεκριμένη σχολή έβγαζε 250-300 στελέχη. Τώρα δε συμβαίνει αυτό».

Είναι άξιο αναφοράς πως σε πολλά ρεπορτάζ της «ΝΚ» έχει αναφερθεί η υποβάθμιση του συγκεκριμένου εκπαιδευτικού ιδρύματος. Είναι χαρακτηριστικό πως το Σωματείο Μαγείρων και Ζαχαροπλαστών ν. Ηρακλείου έχει δημοσιοποιήσει πολλά δελτία Τύπου που κάνουν σαφές το πρόβλημα, αφού οι συνθήκες εργασίας έχουν κριθεί μη βιώσιμες. Σε μια περίοδο που η Ελλάδα και πιο συγκεκριμένα η Κρήτη προσπαθεί να ανασυνταχθεί οικονομικά και τουριστικά, η δημιουργία ενός εκπαιδευτικού ιδρύματος που θα παρέχει την αναγκαία τεχνογνωσία-κατάρτιση στον εκάστοτε δυνάμει ξενοδοχοϋπάλληλο είναι επιτακτική. Η Πολιτεία λοιπόν οφείλει να λάβει σοβαρά υπόψη τα αιτήματα των αρμοδίων.

(φωτογραφία αρχείου pexels)

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News