Νέα διάκριση για το Πανεπιστήμιο Κρήτης - Βρίσκεται στα 1.000 καλύτερα του κόσμου

Κρήτη
Νέα διάκριση για το Πανεπιστήμιο Κρήτης - Βρίσκεται στα 1.000 καλύτερα του κόσμου

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Οι διεθνείς διακρίσεις του πανεπιστημιακού ιδρύματος κατά τους προηγούμενους μήνες

Τη μεγάλη αναγνωρισιμότητα και αποδοχή της οποίας τυγχάνει στο παγκόσμιο στερέωμα το Πανεπιστήμιο Κρήτης έρχεται να καταδείξει μια ακόμα υψηλή επίδοση-διάκριση που κατέγραψε σε διεθνή κατάταξη. Η νέα τιμητική κατάταξη έρχεται αυτή τη φορά από τον ανεξάρτητο οργανισμό Shanghai Ranking Consultancy, ο οποίος συμπεριέλαβε το Πανεπιστήμιο Κρήτης στον κατάλογό του με τα 1.000 κορυφαία πανεπιστημιακά ιδρύματα του κόσμου, κατατάσσοντάς το μάλιστα στις θέσεις 601-700.

Η τιμητική κατάταξη την οποία απέδωσε στο Πανεπιστήμιο Κρήτης ο ανεξάρτητος οργανισμός της Σανγκάης δεν αποτελεί βεβαίως την πρώτη διεθνή διάκριση για το Πανεπιστήμιο Κρήτης εντός του 2022.

Είχαν προηγηθεί δύο άλλες τιμητικές διακρίσεις. Αρχικά τον Φεβρουάριο, όταν και για 11η σερί χρόνια είχε περιληφθεί στην 88η θέση στα καλύτερα νέα πανεπιστήμια διεθνώς, και εν συνεχεία τον Απρίλιο, όταν και αναδείχτηκε στις θέσεις 401-600 στην παγκόσμια κατάταξη 2022 Times Higher Education (ΤΗΕ) Impact Rankings, που αξιολογεί τη σχέση των πανεπιστημίων με τους στόχους βιώσιμης ανάπτυξης των Ηνωμένων Εθνών.

Η κατάταξη της Σανγκάης

Με το Χάρβαρντ στην πρώτη θέση για 20ή διαδοχική χρονιά, τα αμερικανικά πανεπιστήμια εξακολουθούν να βρίσκονται στην κορυφή της κατάταξης της Σανγκάης, που δόθηκε στη δημοσιότητα.

Τα αγγλοσαξονικά ιδρύματα καταλαμβάνουν, όπως και πέρυσι, τις δέκα πρώτες θέσεις: οκτώ αμερικανικά και δύο βρετανικά βρίσκονται στις κορυφαίες θέσεις της έκδοσης 2022 αυτής της παγκόσμιας κατάταξης των καλύτερων ιδρυμάτων ανώτατης εκπαίδευσης, η οποία καταρτίζεται από το 2003 από τον ανεξάρτητο οργανισμό Shanghai Ranking Consultancy.

Από τα ελληνικά πανεπιστήμια, το Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών κατετάγη στις θέσεις 301-400, το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης στις θέσεις 501-600, το Πανεπιστήμιο Κρήτης στις θέσεις 601-700 και το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας στις θέσεις 801-900.

Στην πρώτη θέση του καταλόγου, το Χάρβαρντ προηγείται και πάλι του επίσης αμερικανικού πανεπιστημίου του Στάνφορντ.

Φέτος ένα άλλο αμερικανικό πανεπιστήμιο, το Τεχνολογικό Ινστιτούτο Μασαχουσέτης (Massachusetts Institute of Technology, ΜΙΤ), πήρε την τρίτη θέση του καταλόγου, στέλνοντας στην τέταρτη θέση το βρετανικό πανεπιστήμιο του Κέιμπριτζ.

Ακολουθούν στη συνέχεια τα Μπέρκλεϊ (5η θέση) και Πρίνστον (6η θέση) και μετά το βρετανικό πανεπιστήμιο της Οξφόρδης (7η θέση).

Συνολικά 39 αμερικανικά πανεπιστήμια περιλαμβάνονται στα 100 πρώτα της κατάταξης της Σανγκάης.

Το πρώτο μη αγγλοσαξονικό εκπαιδευτικό ίδρυμα στον κατάλογο είναι το γαλλικό Paris-Saclay στη 16η θέση.

Αξίζει να σημειωθεί ότι για την κατάταξη της Σανγκάης λαμβάνονται υπόψη έξι κριτήρια, μεταξύ των οποίων ο αριθμός των βραβείων Νόμπελ και Φιλντς - θεωρείται το Νόμπελ των μαθηματικών - που έχουν κερδίσει πτυχιούχοι τους και καθηγητές τους, ο αριθμός των ερευνητών που έχουν τις περισσότερες παραπομπές στην επιστήμη τους ή ο αριθμός των δημοσιεύσεων στις επιθεωρήσεις “Science” και “Nature”.

Φέτος εξετάστηκαν περισσότερα από 2.500 ιδρύματα για να καταρτιστεί μια κατάταξη των 1.000 πρώτων.

Για το Πανεπιστήμιο Κρήτης - Οι διεθνείς διακρίσεις τους προηγούμενους μήνες

Τον Φεβρουάριο, το Πανεπιστήμιο Κρήτης είχε συγκαταλεγεί στα καλύτερα νέα Πανεπιστήμια διεθνώς, καταλαμβάνοντας την 88η θέση, για ενδέκατη συνεχόμενη χρονιά.

Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση, στις 15 Φεβρουαρίου 2022, ο Οργανισμός κατάταξης Νέων Πανεπιστημίων, γνωστός ως “THE - Young University Rankings”, δημοσιοποίησε τα αποτελέσματα της κατάταξης των καλύτερων νέων Πανεπιστημίων διεθνώς. Στην κατάταξη του 2022 συμμετείχαν 790 Πανεπιστήμια από 475 που συμμετείχαν το 2021 και φέτος περιλαμβάνει 7 ελληνικά Πανεπιστήμια. Το Πανεπιστήμιο Κρήτης καταλαμβάνει τη θέση 88 παγκοσμίως, παρά τον αριθμό των νεοεισερχόμενων ιδρυμάτων.

Αξίζει να σημειωθεί ότι, σε ό,τι αφορά τον δείκτη “απήχηση της έρευνας” με κριτήριο τον αριθμό των αναφορών, το Πανεπιστήμιο Κρήτης καταλαμβάνει για το 2022 την 49η θέση μεταξύ των Πανεπιστημίων που συμμετέχουν στην κατάταξη.

Το γεγονός ότι το Πανεπιστήμιο Κρήτης εξακολουθεί να βρίσκεται ανάμεσα στα 100 καλύτερα νέα Πανεπιστήμια διεθνώς αποτελεί ένα σημαντικό και εντυπωσιακό επίτευγμα, λαμβάνοντας υπόψη τις δύσκολες συνθήκες που επηρεάζουν την εκπαίδευση και την έρευνα στην Ελλάδα, και αποδεικνύει την αφοσίωση της πανεπιστημιακής κοινότητας στη διατήρηση της ποιότητας και της αριστείας, στόχους που αποτέλεσαν τα θεμέλια της ίδρυσης αυτού του Πανεπιστημίου.

Τον Απρίλιο ακολούθησε νέα διεθνής διάκριση. Το Πανεπιστήμιο Κρήτης συμμετείχε φέτος για πρώτη φορά στην παγκόσμια κατάταξη 2022 Times Higher Education (THE) Impact Rankings, που αξιολογεί τη σχέση των πανεπιστημίων με τους στόχους βιώσιμης ανάπτυξης των Ηνωμένων Εθνών, και κατέλαβε σημαντική θέση μεταξύ 1.524 Πανεπιστημίων από 110 χώρες.

Συγκεκριμένα, το Πανεπιστήμιο Κρήτης βρίσκεται στη θέση 401-600 της γενικής κατάταξης μαζί με το Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών, καταλαμβάνοντας την πρώτη θέση μεταξύ των 11 Ελληνικών Πανεπιστημίων που συμμετείχαν στην κατάταξη για το 2022.

Η σημαντική διάκριση του Πανεπιστημίου Κρήτης στον ΣΒΑ: Ποιοτική Εκπαίδευση (SDG4 Quality Education) αποτυπώνει την προσήλωση των μελών και των φοιτητών του, χάρη στην οποία το Πανεπιστήμιό μας κατατάσσεται ανάμεσα στα 100 κορυφαία ιδρύματα παγκοσμίως.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News