Κρήτη: Έλλειψη από εργατικά χέρια σε τουρισμό, εστίαση και κατασκευαστικό κλάδο - Ανειδίκευτοι 8 στους 10

Κρήτη
Κρήτη: Έλλειψη από εργατικά χέρια σε τουρισμό, εστίαση και κατασκευαστικό κλάδο - Ανειδίκευτοι 8 στους 10

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Σέρβις στα μπαρ και προσωπικό καθαριότητας ζητούν τα ξενοδοχεία του νησιού - Η πλειοψηφία των ανθρώπων που απασχολούνται στον κατασκευαστικό τομέα, της τάξης του 80%, είναι αλλοδαποί

Ανάγκη για εξειδικευμένα εργατικά χέρια έχει ο κλάδος της εστίασης, του επισιτισμού και του κατασκευαστικού τομέα της Κρήτης, όπου η ζήτηση σε ανθρώπους με γνώσεις και τεχνογνωσία είναι αρκετά μεγάλη. Δεν είναι το ίδιο, ωστόσο, με τον τουριστικό και ξενοδοχειακό τομέα, όπου η έλλειψη είναι πιο μεγάλη σε δουλειές που σχετίζονται με την καθαριότητα και την εξυπηρέτηση των πελατών, δηλαδή σερβιτόροι. Τα δύο αυτά επαγγέλματα δεν απαιτούν ιδιαίτερες ικανότητες, γνώσεις και δεξιότητες. Την ίδια στιγμή, είναι αξιοσημείωτο πως η έλλειψη εργατικών χεριών και στους τρεις παραγωγικούς τομείς είναι αρκετά μεγάλη, με τους εκπροσώπους των σωματείων να κάνουν λόγο πως συνιστά ένα “ακανθώδες” πρόβλημα το οποίο χρήζει άμεσης λύσης.

Πιο συγκεκριμένα, η ανάγκη σε εργατικά χέρια δεν είναι καινούργιο φαινόμενο. Πάντα υπήρξε και πάντα θα υπάρχει έλλειψη σε εργατικά χέρια. Το ζήτημα είναι τι ανάγκες έχουν οι εργοδότες, εάν εξυπηρετούνται οι ανάγκες των επιχειρήσεων από το προσωπικό που διαθέτουν και κυρίως τι χρειάζεται ο νέος άνθρωπος που επιθυμεί να ενταχθεί στην αγορά εργασίας για να γίνει αποδοτικός σ’ ένα περιβάλλον που με τις απανωτές κρίσεις έχει γίνει πιο ανταγωνιστικό.

Στο πλαίσιο αυτό, η «ΝΚ» επικοινώνησε με εκπροσώπους σωματείων και συνδέσμων με σκοπό να ευαισθητοποιήσει και να ενημερώσει τον κόσμο για το τι χρειάζεται η αγορά εργασίας σε τρεις τομείς που παρουσιάζουν ζήτηση από την εργατική τάξη. Όπως θα διαπιστώσετε, ο επισιτισμός και ο κατασκευαστικός κλάδος ζητάει εμπειρία, εξειδίκευση και γνώσεις, ενώ στον τουριστικό τομέα, όπου επικρατούν ως οικονομικές μονάδες οι ξενοδοχειακές επιχειρήσεις, η ανάγκη εύρεσης κατώτερου προσωπικού είναι μεγαλύτερη από κάθε τι άλλο.

Επισιτισμός

Εξειδίκευση μέσω εκπαιδευτικών προγραμμάτων και εμπειρία στον μπουφέ, στην κουζίνα και στην παρασκευή του καφέ είναι το προσωπικό που ζητούν οι ιδιοκτήτες των καταστημάτων εστίασης και επισιτισμού. Όπως επισημαίνουν, το πρόβλημα είναι ιδιαιτέρως μεγάλο, καθώς αναγκάζονται να βρουν ανειδίκευτο προσωπικό, ενώ οι κενές θέσεις είναι 8 στις 10.

Ο τομέας του επισιτισμού και της εστίασης περιλαμβάνει τον μπουφέ, τους bartenders, το service και μια σειρά από άλλες ειδικότητες.

Η πρόεδρος του Συνδέσμου Επαγγελματικών Επισιτισμού και Διασκέδασης Νομού Ηρακλείου, Μαρία Αντωνακάκη, υποστήριξε πως «το προσωπικό χρειάζεται εξειδίκευση και εμπειρία. Εάν δε γνωρίζεις από καφέ, δεν μπορείς να εργαστείς ως bartender. Στα μαγαζιά της εστίασης και του επισιτισμού, 8 στις 10 θέσεις είναι κενές. Και η πλειοψηφία του προσωπικού είναι ανειδίκευτοι. Είναι επιτακτικό αίτημα η κυβέρνηση να μπει στη θέση του επιχειρηματία/ιδιοκτήτη μαγαζιού και να χρηματοδοτήσει εκπαιδευτικές πρωτοβουλίες και προτάσεις ώστε το προσωπικό να είναι άρτια εκπαιδευμένο. Το μεγαλύτερο πρόβλημα παρατηρείται στον μπουφέ και στο προσωπικό που εξυπηρετεί (service). “Αγκάθι” για εμάς αποτελεί και το γεγονός πως ένα σημαντικό μέρος του ανθρώπινου δυναμικού έχει πάει στα ξενοδοχεία».

«Εγώ έκλεισα το μαγαζί μου για το φθινόπωρο εξαιτίας της έλλειψης του προσωπικού. Είναι μεγάλο πρόβλημα η εύρεση προσωπικού. Το πρόβλημα είναι τεράστιο και στον χώρο του επισιτισμού, αλλά και στις κουζίνες των ξενοδοχείων και σε άλλα μαγαζιά υγειονομικού ενδιαφέροντος. Υπάρχουν ελλείψεις στο προσωπικό (service), στους bartenders και στους ανθρώπους που εργάζονται μέσα και εκτός του μπαρ. Ταυτόχρονα επικρατεί ένας αθέμιτος ανταγωνισμός μεταξύ των μαγαζιών. Τα μεροκάματα έχουν ανέβει, με αποτέλεσμα πολλά μαγαζιά να προσλαμβάνουν εργαζομένους με υψηλότερο μισθό. Αλλά πολλά εξ αυτών δεν μπορούν να αντέξουν την αύξηση των μεροκάματων. Επίσης, θεωρώ πως η υπολειτουργία της Σχολής Τουριστικών Επαγγελμάτων στου Κοκκίνη το Χάνι έχει ως άμεση συνέπεια να έχει περιοριστεί ο αριθμός προσωπικού», είπε από την πλευρά του ο αντιπρόεδρος του Συνδέσμου Επισιτισμού και Εστίασης Νομού Ηρακλείου, Νίκος Ρηγάκης.

Έλλειψη σε καθαρίστριες και καμαριέρες

Σέρβις στα μπαρ και προσωπικό καθαριότητας (καθαρίστριες, καμαριέρες) ζητούν τα ξενοδοχεία της Κρήτης. Η εύρεση προσωπικού στον χώρο υποδοχής είναι πιο εύκολη υπόθεση, ενώ υπάρχει μια γενικευμένη αποστροφή των νέων ατόμων να δουλέψουν στους χώρους εργασίας των ξενοδοχειακών μονάδων.

Αναλυτικότερα, η κανονικότητα της τουριστικής χρονιάς έχει επέλθει, αφού σύμφωνα με τα στοιχεία του αεροδρομίου «Νίκος Καζαντζάκης» τους τελευταίους δύο μήνες έχουμε αγγίξει την τουριστική χρονιά του 2019. Παρά την αισιοδοξία και το θετικό κλίμα που επικρατεί, όμως,η εύρεση προσωπικού συνεχίζει και αποτελεί πρόβλημα: ιδίως στο σέρβις στους νυχτερινούς χώρους των ξενοδοχείων και στις καθαρίστριες και τις καμαριέρες, που είναι το προσωπικό καθαριότητας.

Ο πρόεδρος του Συλλόγου Ξενοδόχων Νομού Ρεθύμνου, Μάνος Τσακαλάκης, τονίζει πως «υπάρχει πρόβλημα στο προσωπικό καθαριότητας, που είναι οι καμαριέρες και οι καθαρίστριες, και στο σέρβις. Οι δύο αυτές κατηγορίες είναι οι πιο πολυάριθμες σε επίπεδο ανθρώπινου κεφαλαίου. Υπάρχει πρόβλημα στους βοηθούς σερβιτόρων και στους ανθρώπους που ασχολούνται με τη λάντζα. Το πρόβλημα εντοπίζεται στη νέα γενιά που δεν επιθυμεί να εργαστεί. Δε θέλει να ασχοληθεί με τη “βαριά” μας “βιομηχανία”. Και είναι μια απαισιόδοξη είδηση αυτό. Προσωπικό δε βρίσκεται διαθέσιμο. Εγώ προσωπικά θέλω στο ξενοδοχείο μου 18 καμαριέρες για να είναι οι χώροι πεντακάθαροι, και έχω μόνο 14. Και οι μισθοί είναι αρκετά καλοί, εάν αναλογιστούμε πως ο μισθός της καμαριέρας αγγίζει τα 1.400 ευρώ. Υπάρχει σοβαρό πρόβλημα. Δουλεύουν Έλληνες, αλλά μιλάμε για ένα εργασιακό προσωπικό παλιάς φουρνιάς».

«Υπάρχει μεγάλο πρόβλημα στο σέρβις των εστιατορίων και στις καμαριέρες. Λίγο καλύτερη είναι η κατάσταση στα άτομα που βρίσκονται στους χώρους υποδοχής και ξέρουν να μιλούν ξένες γλώσσες. Το πρόβλημα είναι μεγάλο και οφείλω να παρατηρήσω δύο πράγματα: Το πρώτο είναι πως ο Έλληνας και η Ελληνίδα εργάζονται σε ξενοδοχειακές μονάδες. Το 80-85% των εργαζομένων στα ξενοδοχεία του Ηρακλείου έχουν ελληνική καταγωγή. Και έχω να παρατηρήσω πως η νέα γενιά είναι σαφώς πιο μορφωμένη από την παλαιότερη στους χώρους των ξενοδοχείων», είπε από την πλευρά του ο πρόεδρος του Συλλόγου Ξενοδοχείων Νομού Ηρακλείου, Νίκος Χαλκιαδάκης.

Είδος προς εξαφάνιση... οι καλουπατζήδες

Δε θέλουν να δουλέψουν στην οικοδομή οι νέοι

Σοβαρές ελλείψεις υπάρχουν σε εξειδικευμένες εργασίες και στον κατασκευαστικό τομέα, και πιο συγκεκριμένα σε εξειδικευμένο τεχνικό προσωπικό όπως σοβατζήδες, σιδεράδες και καλουπατζήδες. Παρά το υψηλό μεροκάματο που λαμβάνουν για τα δεδομένα της εποχής, που αγγίζει τα 50 ευρώ, τέτοιας ποιότητας προσωπικό δεν υφίσταται. Απεναντίας, υπάρχει προσωπικό που μπορεί να ασχοληθεί με ανειδίκευτες εργασίες. Την ίδια στιγμή, η πλειοψηφία των ανθρώπων που απασχολούνται στον κατασκευαστικό τομέα, της τάξης του 80%, είναι αλλοδαποί.

Ο πρόεδρος του Συνδικάτου Οικοδόμων Νομού Ηρακλείου, Γιάννης Γωνιανάκης, υποστήριξε πως το πρόβλημα βρίσκεται σε συγκεκριμένες ασχολίες στην οικοδομή. «Υπάρχει σοβαρό πρόβλημα με τους σοβατζήδες, τους σιδεράδες και τους καλουπατζήδες. Υπάρχει πρόβλημα στο τεχνικό και άρτια εκπαιδευμένο προσωπικό. Το μεροκάματό τους φτάνει τα 50 ευρώ. Αυτό το προσωπικό είναι δυσεύρετο, ενώ την ίδια στιγμή υπάρχουν ελλείψεις στους βοηθούς τεχνίτες. Σε μας το μείζον πρόβλημα είναι η “μαύρη” και η ανασφάλιστη εργασία. Αυτό έχει αποθαρρύνει πολλά άτομα να εργαστούν. Επίσης τα νέα άτομα που έρχονται να δουλέψουν προτιμούν εργασίες στον οικοδομικό κλάδο που δεν είναι σε σημαντικό βαθμό εξειδικευμένες, όπως είναι τα πλακάκια και οι γυψοσανίδες. Δεν προτιμούν την εξειδίκευση, αλλά προτιμούν να εστιάσουν σε συγκεκριμένους χώρους», ανέφερε ο κ. Γωνιανάκης.

«Η γενικότερή μου εκτίμηση είναι πως σε όλους τους τομείς υπάρχουν ελλείψεις στον οικοδομικό και γενικότερα στον κατασκευαστικό κλάδο. Ακόμη και τα ανειδίκευτα εργατικά χέρια απουσιάζουν. Βέβαια το μεγάλο πρόβλημα παρουσιάζεται στους καλουπατζήδες και τους σιδεράδες. Εκεί υπάρχει μεγάλο πρόβλημα. Ωστόσο, υπάρχει αποστροφή των νέων προς την οικοδομή, καθώς θεωρούν πως είναι σκληρή και βαριά εργασία. Δεν υπάρχουν νέες εγγραφές και πιστεύω πως, σε δεκαπέντε χρόνια από τώρα, οικοδομή δε θα υπάρχει. Είναι επίσης αξιοπρόσεκτο πως στις οικοδομές του νομού Ηρακλείου το 80% του προσωπικού είναι μη ελληνικής καταγωγής», είπε από την πλευρά του το μέλος της διοίκησης του Εργατικού Κέντρου Ηρακλείου και επικεφαλής των οικοδόμων της ΔΗΣΥΕ Γιώργος Τσιγγένης.

Στο Λασίθι αύριο η υπουργός Πολιτισμού

Την Κρήτη αναμένεται να επισκεφτεί η υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη αύριο Πέμπτη 4 Αυγούστου, στο πλαίσιο της διήμερης περιοδείας της, η οποία αναμένεται να ολοκληρωθεί την Παρασκευή 5 Αυγούστου. Στο πλαίσιο αυτό, η υπουργός Πολιτισμού θα συναντηθεί με τοπικούς άρχοντες αλλά και θα προχωρήσει η ίδια σε αυτοψίες αρχαιολογικών χώρων. Η περιοδεία αυτή θα λάβει χώρα στο Λασίθι, όπου αναμένεται να επισκεφτεί μεγάλα κέντρα του νομού, όπως Σητεία, Ιεράπετρα κ.τ.λ.

Πιο συγκεκριμένα, αύριο 12:30 μ.μ. η Λίνα Μενδώνη θα έχει συνάντηση με τον δήμαρχο Γιάννη Στεφανάκη στο Δημαρχείο Οροπεδίου, ενώ μισή ώρα αργότερα θα προβεί σε αυτοψία στον χώρο των αρχαιολογικών ερευνών στον Άγιο Κύριλλο. Η ίδια αναμένεται να αξιολογήσει τις έρευνες όπως έχουν λάβει χώρα, ενώ θα πραγματοποιήσει αυτοψία και στο σπήλαιο του Ψυχρού (Δικταίο Άντρο).

Το απόγευμα στις 6:30 η κ. Μενδώνη θα πραγματοποιήσει επίσκεψη στο Αρχαιολογικό Μουσείο Αγίου Νικολάου, ενώ μετά από μία ώρα (στις 7:30 μ.μ.) θα έχει συνάντηση με τον δήμαρχο Αγίου Νικολάου Αντώνη Ζερβό στο Δημαρχείο της πόλης.

Νωρίς το βράδυ, στις 8, η υπουργός Πολιτισμού θα πραγματοποιήσει σύσκεψη στην Αντιπεριφέρεια με τον αντιπεριφερειάρχη Γιάννη Ανδρουλάκη, τον δήμαρχο Αγίου Νικολάου Αντώνιο Ζερβό και εκπροσώπους του ΔΕΔΔΗΕ Αγίου Νικολάου.

Την Παρασκευή, στις 9:30 π.μ., η κ. Μενδώνη θα επιχειρήσει αυτοψία στη Σπιναλόγκα, ενώ στη συνέχεια, στη 1το μεσημέρι, θα υπογράψει την προγραμματική σύμβαση για τη «Μελέτη αποκατάστασης του ενετικού φρουρίου Καζάρμας Σητείας Λασιθίου» στο Δημαρχείο της Σητείας, με τον περιφερειάρχη Σταύρο Αρναουτάκη και τον δήμαρχο Γιώργο Ζερβάκη, για το συγκεκριμένο έργο.

Στις 2 το μεσημέρι της ίδιας ημέρας η Λίνα Μενδώνη θα επιχειρήσει επίσκεψη στο Αρχαιολογικό Μουσείο Σητείας, ενώ στις 6 μ.μ. θα επισκεφτεί το φρούριο Καλέ για να κάνει αυτοψία στο έργο «Στερέωση, προστασία και ανάδειξη του φρουρίου Καλέ στην Ιεράπετρα Λασιθίου».

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News