Διπλό φονικό στα Ανώγεια: Νέα αναβολή στην δίκη (βίντεο)

Κρήτη
Διπλό φονικό στα Ανώγεια: Νέα αναβολή στην δίκη (βίντεο)

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Επ’ αόριστο αναβλήθηκε η εκδίκαση της υπόθεσης για το Εφετείο Κρήτης

Αναβολή επ’ αόριστο στην εκδίκαση της υπόθεσης του διπλού φονικού στα Ανώγεια τον Μάιο του 2020 με θύματα τον 65χρονο Λευτέρη Καλομοίρη και τον 32χρονο Γιώργο Ξυλούρη, έδωσε αργά το μεσημέρι της Πέμπτης, 30 Ιουνίου το Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο Χανίων.

Από νωρίς το πρωί το Εφετείο Δυτικής Κρήτης ήταν υπό αστυνομικό κλοιό, υπό το φόβο επεισοδίων μεταξύ των δύο οικογενειών. Λίγο μετά τις τρεις και μισή, οπότε και ανακοινώθηκε η απόφαση αναβολής λόγο παρέλευσης του ωραίου, η μητέρα  του 32χρονου Γιώργου Ξυλούρη, που έπεσε νεκρός στη φονική συμπλοκή από το όπλο του γιού του Λευτέρη Καλομοίρη Μανόλη, αποχώρησε υποβασταζόμενη από τα δικαστήρια Χανίων.

Πρόκειται για τη δεύτερη αναβολή της δίκης σε δεύτερο βαθμό. Αρχικά είχε προσδιοριστεί για τις 17 Μαρτίου του 2022, ωστόσο τότε μετά από αίτημα των συνηγόρων κατηγορίας για κόλλημα ενός εκ των δικηγόρων, ορίστηκε η χθεσινή ημερομηνία.

Ο κ. Μανόλης Πετρακάκης, συνήγορος της οικογένειας Ξυλούρη, δήλωσε εξερχόμενος των δικαστηρίων πως η πρωτόδικη απόφαση ικανοποιεί πλήρως την οικογένεια του 32χρονου θύματος της συμπλοκής. «Εμείς θεωρούμε ότι η πρωτοβάθμια απόφαση, δικαίωσε ηθικά και νομικά την οικογένεια Ξυλούρη. Θεωρούμε θα καταφέρουμε να πείσουμε και το δευτεροβάθμιο δικαστήριο ότι τα πράγματα έχουν έτσι και να υπάρξει μια ηθική και νομική δικαίωση και σε δεύτερο βαθμό» σημείωσε.

«Η υπόθεση να εξεταστεί από το μηδέν»0

Στον αντίποδα, η πλευρά της υπεράσπισης ζητά στη δίκη σε δεύτερο βαθμό η υπόθεση να εξεταστεί από το μηδέν και σε νέα βάση. Όπως είπε η κ. Αλεξάνδρα Σπανάκη συνήγορος του κατηγορουμένου, «αυτή τη στιγμή δεν μας ενδιαφέρει μόνο η αναγνώριση των ελαφρυντικών. Είναι η απόδειξη της ουσιαστικής αλήθειας, η αποκατάσταση ηθικά των πραγμάτων και των αντικειμενικών δεδομένων τα οποία δεν ανεδείχθησαν και αξιολογήθηκαν εσφαλμένα από το πρωτόδικο δικαστήριο. Προφανώς και θα πρέπει να ξανατεθεί εξ αρχής και στην πραγματική της βάση η υπόθεση αυτή». Πρόσθεσε δε ότι η οικογένεια του κατηγορουμένου «προσδοκά την ορθή νομική αξιολόγηση των πραγματικών περιστατικών και την υπαγωγή τους στο νομικό κανόνα».

Στο πρωτόδικο δικαστήριο που έγινε στα Χανιά τον Απρίλιο του 2021, μετά από μια ακροαματική διαδικασία που διήρκησε τέσσερις ημέρες, ο Μανόλης Καλομοίρης κρίθηκε ομόφωνα ένοχος για ανθρωποκτονία σε ήρεμη ψυχική κατάσταση για την δολοφονία του 32χρονου Γιώργου Ξυλούρη.

Το Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο δεν του αναγνώρισε κανένα ελαφρυντικό και του επέβαλε ποινή ισόβιας κάθειρξης και επιπλέον επτά χρόνια για οπλοχρησία, οπλοφορία και οπλοκατοχή. Ο κατηγορούμενος απολογούμενος είχε πει πως δεν μετάνιωσε για την πράξη του και πως αν γυρνούσε το χρόνο πίσω θα έπραττε τα ίδια. Μεταξύ άλλων είχε πει,  πως αντίκρισε τον πατέρα του νεκρό, με μία τρύπα στο στήθος, μάτια ανοιχτά και χέρια διάπλατα ανοιχτά. «Τρελάθηκα. Θόλωσα. Δεν ξέρω αν έριξα 1 ή 7 σφαίρες, ξέρω ότι άδειασα το πιστόλι μου» είχε πει χαρακτηριστικά.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News