Κρήτη: Προβληματισμός για ανθρώπινες ζωές που χάνονται στα βουνά του νησιού - Τι προτείνεται για το σοβαρό αυτό θέμα (βίντεο)

Κρήτη
Κρήτη: Προβληματισμός για ανθρώπινες ζωές που χάνονται στα βουνά του νησιού - Τι προτείνεται για το σοβαρό αυτό θέμα (βίντεο)

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ο Ορειβατικός Σύλλογος Χανίων επιμένει στην καθοδήγηση των περιπατητών με μια πρόταση για ψηφιακή καθοδήγηση των περιπατητών

Τις διαστάσεις που λαμβάνει για ένα ακόμα καλοκαίρι το θέμα των εξαφανίσεων ακόμη και της απώλειας της ζωής περιπατητών στον ορεινό όγκο της Κρήτης, επαναφέρει στο προσκήνιο ο θάνατος του 65χρονου Γάλλου τουρίστα στο μονοπάτι Ε4 μεταξύ Σούγιας και Αγίας Ρουμέλης.

Ο άτυχος περιπατητής εντοπίστηκε νεκρός την Κυριακή, μετά από έρευνες που άρχισαν από την περασμένη Παρασκευή. Οδηγίες για την ασφαλή διάσχιση των μονοπατιών έχουν επανειλημμένα δώσει οι ορειβατικοί σύλλογοι, ενώ τη δημιουργία μιας ψηφιακής πλατφόρμας καθοδήγησης προτείνει ο περιφερειακός σύμβουλος Κρήτης κ. Γιάννης Μανούσακας. 

 

Παρά τους καταγεγραμμένους θανάτους, τις επιχειρήσεις που κινητοποιούν έναν ολόκληρο μηχανισμό και παρά τις συστάσεις, τα περιστατικά έχουν αυξητική τάση, έχουν πανομοιότυπα χαρακτηριστικά και διαφέρουν στο τέλος, που δεν είναι πάντα αίσιο. 

Στο τελευταίο περιστατικό οι δύο Γάλλοι, ένας άνδρας και μια γυναίκα , ξεκίνησαν από τη Σούγια για την Αγία Ρουμέλη μέσω του Ε4 μια ημέρα κατά την οποία η θερμοκρασία ήταν στα ύψη και οι συνθήκες κάθε άλλο παρά εννοούσαν την πεζοπορία. Αποτέλεσμα ήταν ο 65χρονος να χάσει τις αισθήσεις του, η σύζυγος του να επιστρέψει στην αφετηρία τους για  να καλέσει σε βοήθεια και ο άτυχος τουρίστας να εκπνεύσει και να περάσουν σχεδόν δύο εικοσιτετράωρο μέχρι να εντοπιστεί από την ομάδας διάσωσης.

Τον περασμένο Ιούλιο μια 29χρονη Γαλλίδα άφησε την τελευταία της πνοή ενώ διέσχιζε το μονοπάτι Ε4 από το Ελαφονήσι στον Κριό, μόνη,  σε συνθήκες καύσωνα και χωρίς επαρκή ποσότητα νερού.

Πρόταση για ψηφιακή καθοδήγηση των περιπατητών

Ο Ορειβατικός Σύλλογος Χανίων επιμένει στην καθοδήγηση των περιπατητών από τους ιδιοκτήτες ενοικιαζόμενων δωματίων ενώ ο περιφερειακός σύμβουλος κ. Γιάννης Μανούσακας προτείνει τη δημιουργία ψηφιακής εφαρμογής και την τοποθέτηση ψηφιακού κωδικού στα σηματοδοτημένα μονοπάτια.

«Μιας ψηφιακής εφαρμογής την οποία θα υποχρεούται να εγκαταστήσει ο περιπατητής στο κινητό του τηλέφωνο , πριν την είσοδο του στα μονοπάτια της Κρήτης , η οποία θα εμπεριέχει όλα τα μονοπάτια χαρτογραφημένα , με πληροφορίες για το κάθε ένα χωριστά, τον βαθμό δυσκολίας , πιθανές αλλαγές που προέκυψαν λόγο καιρικών συνθήκων» σημειώνει μεταξύ άλλων ο κ. Μανούσακας. Μάλιστα προτείνει να τοποθετηθεί ψηφιακός κωδικός σε όλα τα μονοπάτια που διαθέτουν σήμανση, που θα υποχρεώνει τον περιπατητή να σκανάρει με το κινητό του το QR , πριν την είσοδο του στο μονοπάτι , αλλά και σε κάθε αλλαγή πορείας που θα πραγματοποιήσει στην διάρκεια της διαδρομής του.

Δεκάδες είναι οι επιχειρήσεις διάσωσης που έχουν στηθεί από τις αρχές του χρόνου από πυροσβεστική, ΕΜΑΚ και εθελοντές σε μονοπάτια του ορεινού όγκου της Κρήτης ενώ τα περιστατικά κάθε καλοκαίρι καταγράφουν αύξηση.

Φωτογραφία: In time 

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News