Κρήτη: Μέσα στο επόμενο 10ημερο ξεκινούν οι ψεκασμοί για το δάκο

Κρήτη
Κρήτη: Μέσα στο επόμενο 10ημερο ξεκινούν οι ψεκασμοί για το δάκο

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Τηλεδιάσκεψη για την έναρξη της δακοκτονίας με τη συμμετοχή όλων των αρμόδιων φορέων

Όλα τα θέματα που αφορούν το γενικό πλαίσιο της διαδικασίας για τους ψεκασμούς, καθώς και στις υποχρεώσεις των εργολάβων ψεκασμού για τη σωστή διαχείριση-εκτέλεση του φετινού προγράμματος δακοκτονίας, συζητήθηκαν την Παρασκευή 3 Ιουνίου, σε τηλεδιάσκεψη, για την έναρξη της νέας ελαιοκομικής περιόδου και τη διαχείριση του προγράμματος δακοκτονίας στην Π.Ε. Ηρακλείου. Την τηλεδιάσκεψη συγκάλεσε ο αντιπεριφερειάρχης Ηρακλείου Νίκος Συριγωνάκης.

Στην ευρεία τηλεδιάσκεψη συμμετείχαν εκπρόσωποι των πανεπιστημιακών-ερευνητικών Ιδρυμάτων του νησιού που εμπλέκονται με το θέμα, εκπρόσωποι Ενώσεων, φορέων των αγροτών, και εργολάβοι ψεκαστές του προγράμματος, ενώ σε υπηρεσιακό επίπεδο ο προϊστάμενος της Διεύθυνσης Αγροτικής Οικονομίας της Περιφέρειας Κρήτης Κώστας Φωτάκης και ο προϊστάμενος του Τμήματος Ποιοτικού και Φυτοϋγειονομικού Ελέγχου της Διεύθυνσης Αγροτικής Ανάπτυξης Π.Ε. Ηρακλείου Μανόλης Φιλίππου, καθώς και οι επόπτες του προγράμματος δακοκτονίας.

«Είναι μια δύσκολη χρονιά»

Την Ένωση Αγροτικών Συνεταιρισμών Ηρακλείου εκπροσώπησε ο αντιπρόεδρος της οργάνωσης Μύρων Χιλετζάκης.

«Θα είναι μία δύσκολη χρονιά από πλευράς δάκου», είπε χαρακτηριστικά. «Αλλά ταυτόχρονα είναι και μια καλή χρονιά, κατά την οποία η Κρήτη θα “βουλιάξει” από το πολύ λάδι. Άρα πρέπει να είμαστε πολύ προσεκτικοί», σύμφωνα με τον συνεταιριστή.

Η προγραμματική σύμβαση

Υπενθυμίζεται η πρόσφατη υπογραφή προγραμματικής σύμβασης Περιφέρειας Κρήτης και ΕΛΓΟ «Δήμητρα». Όπως είχε πρόσφατα ανακοινωθεί επίσημα, ενόψει της έναρξης της νέας περιόδου για την καταπολέμηση του δάκου, η Περιφέρεια Κρήτης είναι η μόνη Περιφέρεια της χώρας που ενσωμάτωσε τα τελευταία δύο χρόνια νέες τεχνολογικές λύσεις για την ορθή εφαρμογή του προγράμματος δακοκτονίας.

Στο πλαίσιο αυτό υπεγράφη Προγραμματική Σύμβαση μεταξύ της Περιφέρειας και του Ελληνικού Γεωργικού Οργανισμού «Δήμητρα», με τίτλο «Βελτιστοποίηση της εφαρμογής των δολωματικών ψεκασμών στο πλαίσιο του Εθνικού Προγράμματος Δακοκτονίας με τη χρήση τεχνολογιών γεωπληροφορικής και αυτοματισμών», συνολικού προϋπολογισμού 120.900,00 ευρώ, κατανεμημένο σε τρία έτη.

Συγκεκριμένα, η Περιφέρεια Κρήτης διαθέτει ήδη 1.000 συσκευές δορυφορικού εντοπισμού θέσης (GPS trackers), που θα εγκατασταθούν σε αντίστοιχο αριθμό ψεκαστικών συνεργείων. Επίσης διαθέτει 160 συσκευές ατομικών καταγραφικών για ψεκαστές που χρησιμοποιούν επινώτιους ψεκαστήρες. Οι συσκευές αυτές θα τοποθετηθούν στα ψεκαστικά συγκροτήματα των εργολάβων δακοκτονίας και σκοπό έχουν να υποβοηθήσουν το έργο των εποπτών δακοκτονίας. Συγκεκριμένα, τα καταγραφικά αυτά θα αποστέλλουν σε πραγματικό χρόνο τα δεδομένα θέσης των ψεκαστικών συνεργείων που χρησιμοποιούνται στο πρόγραμμα δακοκτονίας σε όλη την Κρήτη. Σε ορισμένες από τις παραπάνω συσκευές θα συνδεθεί παράλληλα και ροόμετρο, ώστε μαζί με τα δεδομένα θέσης να υπάρχουν και δεδομένα που αφορούν στη ροή του ψεκαστικού διαλύματος και της συνολικής κατανάλωσής του κατά τη διάρκεια του ψεκασμού.

Ο ΕΛΓΟ «Δήμητρα», που υλοποιεί την Προγραμματική Σύμβαση, μεταξύ άλλων, αναλαμβάνει την εγκατάσταση πλατφόρμας υψηλών προδιαγραφών, την καταχώριση των διαθέσιμων συσκευών, τη συντήρηση και επισκευή τους, καθώς και τη δημιουργία ψηφιακών χαρτών ψεκασμένων και αψέκαστων περιοχών.

Το GPS θα δείχνει τους παραβάτες

«Ενισχύεται ο ελεγκτικός μηχανισμός. Και βέβαια, όταν υπάρχουν παραβάσεις, επιβάλλεται πρόστιμο. Τι λέει ο νόμος; Τι λέει η σύμβαση που έχει υπογράψει ο παραβάτης; Αυτό γίνεται», όπως είχε ξεκαθαρίσει ο αντιπεριφερειάρχης Ηρακλείου Νίκος Συριγωνάκης στη «ΝΚ».

Ο ίδιος συνέχισε λέγοντας ότι «μέσα από τη σύμβαση που υπογράψαμε, στόχο έχουμε να ενισχύσουμε τον ελεγκτικό μηχανισμό του προγράμματος δακοκτονίας. Τώρα, δηλαδή, σε "ζωντανό” χρόνο, βλέπουμε τις πορείες των ψεκαστών. Και παράλληλα μπορεί να έχουμε και καταγγελίες παραγωγών, ότι “σε μένα δεν ήρθε να ραντίσει”... είναι και αυτά τα στοιχεία που μας βοηθούν. Διότι δεν μπορούμε να βλέπουμε καθημερινά τις πορείες όλων των ψεκαστών. Γίνονται έλεγχοι, και δειγματοληπτικοί αλλά και αναλυτικοί. Άσχετα από αυτό, οι πορείες καταγράφονται. Μπαίνουν μέσα οι επόπτες και ελέγχουν. Και όταν το GPS γράφει, φαίνεται και η πορεία. Σου λέει, “εδώ δεν πήγες. Πώς λες ότι πήγες;”»...

Όσο για το ροόμετρο, που για πρώτη φορά μπαίνει σε λειτουργία, ο αντιπεριφερειάρχης Ηρακλείου Νίκος Συριγωνάκης συμπλήρωσε: «Υπάρχει και πιλοτικά σε κάποιους ψεκαστές. Είναι ένα σύστημα που μετράει την πίεση, μετράει την πυκνότητα και όλα τα σχετικά. Αυτό δείχνει και αν ο ψεκαστής έχει κάνει τον ψεκασμό. Διότι μπορεί να κάνει την πορεία και να μη ρίξει».

Αναμένονται οι επίσημες ανακοινώσεις για την ακριβή ημερομηνία έναρξης των ψεκασμών για την καταπολέμηση του δάκου της ελιάς. Πάντως, αξιοσημείωτο είναι ότι, για την επιτυχή έκβαση της δακοκτονίας, σημαντικό ρόλο διαδραματίζουν οι καιρικές συνθήκες. Αν επιβεβαιωθούν οι προβλέψεις για ένα καυτό καλοκαίρι και φέτος, τότε αυτό σημαίνει πιο εύκολη εξολόθρευση του δάκου, με τα αρνητικά βέβαια από την άλλη που επιφυλάσσουν οι ζέστες σε βάρος της ελαιοκαλλιέργειας και κυρίως όταν πρόκειται για ελιές μη αρδευόμενες.

(φωτογραφία Unsplash)

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News