Τουρισμός: Όνειρο θερινής νυκτός οι διακοπές για τους Κρητικούς - Στροφή στο road trip για... κοντινές αποστάσεις

Κρήτη
Τουρισμός: Όνειρο θερινής νυκτός οι διακοπές για τους Κρητικούς - Στροφή στο road trip για... κοντινές αποστάσεις

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Οι πιο δημοφιλείς προορισμοί για τους Κρητικούς - Οι εκτιμήσεις για τον εσωτερικό τουρισμό τη φετινή θερινή σεζόν - Διακοπές στην Ελλάδα, αλλά όχι για τους Ελληνες

Δύσκολες είναι οι εποχές που διανύουμε για τουρισμό, ακόμη κι αν πρόκειται απλά για εξόδους αναψυχής εντός νησιού με το αυτοκίνητο.

Η ενεργειακή κρίση και το «ράλι» ανόδου των τιμών, που προέκυψαν ως απότοκα - και - του πολέμου στην Ουκρανία, φαίνεται ότι αλλάζουν άρδην τα σχέδια των Κρητικών για καλοκαιρινές εξορμήσεις εκτός νησιού - και όχι μόνο - ενόψει του τριημέρου του Αγίου Πνεύματος.

Εξάλλου, αντίστοιχα ανυπέρβλητα φαντάζουν τα οικονομικά εμπόδια που ορθώνονται και για όσους κατοίκους της ηπειρωτικής Ελλάδας σχεδίαζαν τους προηγούμενους μήνες να αποδράσουν - έστω και για λίγα 24ωρα - στην Κρήτη.

Πλέον, η προετοιμασία τού να κλείσεις αεροπορικό ή ακτοπλοϊκό εισιτήριο και να ετοιμάσεις τις βαλίτσες σου για. μακρινά ταξίδια φαντάζει για τη μεγάλη πλειονότητα των κατοίκων του νησιού - και όχι μόνο - ως «όνειρο θερινής νυκτός»: Τα σχέδια των ντόπιων για λίγες ημέρες ξενοιασιάς και χαλάρωσης «σκοντάφτουν» στις οικονομικές δυσκολίες.

«Μαγκωμένος ο κόσμος»

Οι εκτιμήσεις για τον εσωτερικό τουρισμό τη φετινή θερινή σεζόν είναι δυσοίωνες, παρ’ όλη τη συγκρατημένη αισιοδοξία που υπάρχει ότι ίσως αλλάξει κάτι προς το καλύτερο μέσα στο επόμενο διάστημα.

«Η κίνηση δεν είναι ικανοποιητική. Υπάρχει το κόστος το ενεργειακό... Οπότε κι ο κόσμος είναι μαγκωμένος για να ταξιδέψει εσωτερικά τις ημέρες του Αγίου Πνεύματος. Ευελπιστούμε ότι αυτό ίσως αλλάξει τις επόμενες ημέρες, ωστόσο όλοι είναι διστακτικοί και κουμπωμένοι», ανέφερε ο αντιπρόεδρος του Συνδέσμου Τουριστικών και Ταξιδιωτικών Πρακτόρων Κρήτης κ. Κώστας Κουρκουνάκης.

Όπως εξηγεί ο ίδιος, «πάνω που είχαν όλοι ηρεμήσει ότι τελειώνει ο κορωνοϊός, ήρθαν ο πόλεμος και η ενεργειακή κρίση. Ελπίζουμε όλα αυτά να σταματήσουν και να αλλάξει η διάθεση του κόσμου».

Διαβάστε ακόμη:

Εξοχικά στην Κρήτη: Πόσο κοστίζει η διαμονή για μια οικογένεια - Οι περιζήτητες περιοχές

Κερδίζει έδαφος το road trip σε κοντινές αποστάσεις

Όπως είναι λογικό, με την «απογείωση» των τιμών στα καύσιμα, τους λογαριασμούς ρεύματος, αλλά και τα σούπερ-μάρκετ, το φετινό καλοκαίρι «κερδίζει έδαφος» η εναλλακτική του road trip με προορισμό κάποιο από τα εκατοντάδες μέρη που προσφέρονται για «απόδραση» εντός της Κρήτης, χωρίς βέβαια τα χιλιόμετρα να είναι… απαγορευτικά. Εντούτοις, τα ανυπέρβλητα οικονομικά εμπόδια για τα κρητικά νοικοκυριά μετατρέπουν σε αρκετά δύσκολο «σενάριο» και την απλή βόλτα με το αυτοκίνητο, εξαιτίας της αύξησης των τιμών της βενζίνης.

Όπως υπογράμμισε χαρακτηριστικά με δηλώσεις του ο αντιπρόεδρος των πρατηριούχων Ηρακλείου κ. Φώτης Δοξαστάκης, σε «όνειρο θερινής νυκτός» έχει μετατραπεί για ουκ ολίγους Κρητικούς και το... απλό road trip εντός του νησιού.

«Και να θέλει ο πολίτης να πάει, για παράδειγμα, μια φορά τον μήνα στα Χανιά, ξεκινώντας από το Ηράκλειο, πλέον δε θα μπορέσει, λόγω των τιμών. Θα αρκεστεί να πάει κάπου πιο κοντά, απλά για να καλύψει την επιθυμία του για θάλασσα», ανέφερε με νόημα ο κ. Δοξαστάκης, επιβεβαιώνοντας το γεγονός ότι αυτοί που θα καταφέρουν τελικά να «αποδράσουν» από τα αστικά κέντρα της Κρήτης στο τριήμερο του Αγίου Πνεύματος αναμένεται να είναι λίγοι.

Για όσους ταξιδεύουν - Κρήτη και Κυκλάδες οι πιο δημοφιλείς προορισμοί

Υπάρχουν βέβαια κάποιοι (λίγοι) τυχεροί, οι οποίοι έχουν την οικονομική ευχέρεια να μη μεταβάλλουν τα σχέδια που κάνουν κάθε χρόνο, τέτοια εποχή.

Οι περισσότεροι πολίτες στέκονται στην οικονομική δυσπραγία που δεν τους επιτρέπει να προγραμματίζουν φέτος μακρινά ταξίδια. Υπήρξαν, ωστόσο, και αυτοί οι λίγοι, οι οποίοι ανέφεραν ότι, όπως κάθε χρόνο, έτσι και φέτος το καλοκαίρι σκοπεύουν να ταξιδέψουν εκτός Ελλάδας για να κάνουν διακοπές.

Πάντως, οι πιο δημοφιλείς προορισμοί για τους Έλληνες επισκέπτες παραμένουν - για μια ακόμη χρονιά - εκτός από την Κρήτη, τα νησιά των Κυκλάδων και η Ρόδος. Αξίζει να σημειωθεί, ωστόσο, ότι ακόμη και για όσους μείνουν τελικά στην Κρήτη, οι επιλογές που δίνει το νησί μας είναι ευτυχώς απεριόριστες. Οι αναρίθμητες παραλίες που προσφέρονται και στους τέσσερις νομούς καλύπτουν κάθε γούστο. Εξάλλου, ακόμη και για όσους συντοπίτες μας δεν καταφέρουν να ταξιδέψουν εκτός Κρήτης, υπάρχει και η «ανάσα» - έστω και με χαμηλή διαθεσιμότητα - που παρέχεται σε αρκετούς εξ αυτών μέσω του προγράμματος Κοινωνικού Τουρισμού.

Θετικά σημάδια από τους tour operators

Η TUI, σε πρόσφατη ενημέρωση της, παραδέχτηκε ότι οι τιμές φέτος για τα πακέτα της είναι περίπου 20% αυξημένες, αποδίδοντας ωστόσο την άνοδο στην προτίμηση των ταξιδιωτών για καλύτερες υποδομές και πρόσθετες υπηρεσίες.

Πάντως, ως είθισται, καθώς θα πλησιάζουν οι θερινοί μήνες η προσφορά θα μειώνεται, ενώ η ζήτηση θα παραμένει ισχυρή (λόγω και της τάσης που δημιούργησε η αβεβαιότητα της πανδημίας οι κρατήσεις να γίνονται πιο κοντά στις ημερομηνίες των ταξιδιών), οι τιμές των πακέτων των μεγάλων tour operators θα αυξηθούν περισσότερο σε όλες τις κατηγορίες.

Ο μεγαλύτερος ευρωπαϊκός ταξιδιωτικός όμιλος, η TUI, έχει ήδη για φέτος κρατήσεις που αντιστοιχούν στο 80% εκείνων του 2019 και αναμένει περαιτέρω ενίσχυσή τους, καθώς ο πόλεμος δεν δείχνει να επηρεάζει πλέον το συνολικό κλίμα για ταξίδια. Η FTI Group επίσης γνωστοποίησε πριν από λίγες ημέρες πως αυξάνει τον αριθμό των κρατημένων δωματίων στην Ελλάδα, που θα διαθέσει φέτος στους πελάτες της. Ολα σε υψηλότερες τιμές, εκτιμούν κύκλοι της αγοράς.

Τάσιος: Αύξηση λειτουργικού κόστους 25-30%

Ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ξενοδόχων (ΠΟΞ), Γρηγόρης Τάσιος, ανέφερε ότι το λειτουργικό κόστος ανά δωμάτιο στα ξενοδοχεία έχει αυξηθεί κατά 25% έως 30% φέτος. Το ποσοστό του κόστους που θα μετακυλισθεί στους επισκέπτες, μένει να φανεί εντός της ερχόμενης τουριστικής περιόδου.

Έτσι, για τους Έλληνες με μεσαία εισοδήματα, η εναλλακτική των διακοπών στο εξωτερικό έχει αρχίσει να γίνεται ιδιαίτερα ελκυστική επιλογή, μετά τις ανατιμήσεις στην ελληνική αγορά.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News