Συγγενείς Έφης Τσιχλακη: Δικαιωμένοι για την καταδίκη - Παράπονα για το ύψος της ποινής (βίντεο)

Κρήτη
Συγγενείς Έφης Τσιχλακη: Δικαιωμένοι για την καταδίκη - Παράπονα για το ύψος της ποινής (βίντεο)

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ο 55χρονος σύζυγος της που σε πρώτο βαθμό είχε κριθεί αθώος και ο θάνατος της άτυχης γυναίκας θεωρήθηκε αυτοκτονία, κρίθηκε σήμερα ένοχος κατά πλειοψηφία, με ψήφους πέντε - δύο, για ανθρωποκτονία από πρόθεση σε ήρεμη ψυχική κατάσταση
  • Ανθρωποκτονία και όχι αυτοκτονία ο θάνατος της Έφης Τσιχλάκη
  • Με ανατροπή της πρωτόδικης απόφασης έπεσε η αυλαία στο Εφετείο
  • Ως μια ακόμη γυναικοκτονία περνάει στα αστυνομικά χρονικά ο θάνατος της 47χρονης, Έφης Τσιχλάκη, πριν από έξι χρόνια μέσα στο σπίτι της στο Κολυμπάρι.

    Ο 55χρονος σύζυγος της που στο πρωτόδικο δικαστήριο είχε κριθεί αθώος και ο θάνατος της άτυχης γυναίκας θεωρήθηκε αυτοκτονία, κρίθηκε σήμερα Τρίτη, 24 Μαΐου, από το Μικτό Ορκωτό Εφετείο Δυτικής Κρήτης ένοχος κατά πλειοψηφία, με ψήφους πέντε - δύο, για ανθρωποκτονία από πρόθεση σε ήρεμη ψυχική κατάσταση.

    Μετά από μια μακρά ακροαματική διαδικασία, που άρχισε την περασμένη Πέμπτη και ολοκληρώθηκε σήμερα, το δικαστήριο κατέληξε στο ότι ο κατηγορούμενος φέρεται να στραγγάλισε και να πυροβόλησε την άτυχη γυναίκα, σκηνοθετώντας στη συνέχεια την αυτοκτονία της.

    Το Μικτό Ορκωτό Εφετείο Δυτικής Κρήτης αναγνώρισε στον κατηγορούμενο το ελαφρυντικό της μεταγενέστερης καλής συμπεριφοράς, επιβάλλοντας του ποινή κάθειρξης οκτώ ετών, από τα οποία θα αφαιρεθούν οι 17 μήνες της κράτησης του.

    Δικαιωμένοι για την αποκατάσταση της αλήθειας και την δικαίωση της μνήμης της Έφης Τσιχλάκη, εμφανίστηκαν οι συγγενείς της, όχι όμως και για την ποινή που επιβλήθηκε στον κατηγορούμενο.

    Η συνήγορος πολιτικής αγωγής, Κλειώ Παπαπαντολέων, σχολίασε ότι «είναι μια απόφαση η οποία συνιστά όχι απλώς δικαίωση για τη θανούσα και την οικογένεια της μετά από τόσα χρόνια αλλά και μια επανόρθωση, μια θεραπεία της πρωτοβάθμιας απόφασης με την οποία ο κατηγορούμενος είχε αθωωθεί». Ως προς τα στοιχεία που καθόρισαν την εξέλιξη της δίκης, η κ. Παπαπαντολέων σημείωσε πως «το δικαστήριο εκτίμησε και αξιολόγησε με πολύ μεγάλη προσοχή όλα τα αποδειχτικά στοιχεία και τα ευρήματα και κυρίως όλα τα επιστημονικά πορίσματα των ιατροδικαστών και του βαλιστικού που εξετάστηκε».

    Ο κ. Εμμανουήλ Αθανασίου, δικηγόρος, πρώτος ξάδελφος του θύματος, δήλωσε πως «η απόφαση με κάποιο τρόπο έσωσε το κύρος της ελληνικής δικαιοσύνης η οποία με την πρωτόδικη απόφαση είχε υποστεί ένα τεράστιο πλήγμα. Ήταν αυτό που η οικογένεια έλεγε από την πρώτη στιγμή. Ότι πρόκειται για ένα τεράστιο δικαστικό σκάνδαλο. Ο κατηγορούμενος σκηνοθέτησε αυτοκτονία και κάλυψε μια δολοφονία. Τη δολοφονία της γυναίκας του».

    Ο ίδιος εξέφρασε τη δυσαρέσκεια του για την ποινή που επέβαλε το δικαστήριο στον 55χρονο σύζυγο του θύματος: «Θεωρώ ότι πέφτει στα μαλακά κάποιος που τόσα χρόνια ζούσε τη ζωή του ελεύθερος έξω, ενώ μια κοπέλα είχε δολοφονηθεί τόσο άγρια και βίαια» είπε χαρακτηριστικά και κατήγγειλε τον τρόπο με τον οποίο οι συνήγοροι υπεράσπισης χειρίστηκαν τους εμπειρογνώμονες.

    Νωρίτερα, η εισαγγελέας της έδρας πρότεινε την ενοχή του κατηγορουμένου για ανθρωποκτονία και οπλοκατοχή και την απαλλαγή του για άσκηση ενδοοικογενειακής βίας. Εκτίμησε δε ότι δεν υπήρξε πρόθεση. «Δεν αμφισβητούνται ως προς τις κακώσεις της θανούσης που ήταν προθανάτιες, πως προήλθαν από πράξεις βίας που κάποιος άσκησε σε αυτήν. Θα πρέπει να καταλήξουμε στην απόδειξη ότι ο θάνατος της προήλθε σε δύο φάσεις, οπότε έχουμε ανθρωποκτονία ή αν προήλθε μόνο από πυροβολισμό, οπότε μπορούμε να εξάγουμε το συμπέρασμα της αυτοχειρίας. Απεδείχθη, ότι υπήρξε θάνατος σε δύο χρόνους, δηλαδή πρώτα στραγγαλισμός και στη συνέχεια με πυροβολισμό» είπε στην αγόρευση της και πρόσθεσε ότι «ήταν κακιά στιγμή» ενώ εξήγησε ότι «αποδεικνύεται ότι ήταν πράξη ανθρωποκτονίας από το πόρισμα του ιατροδικαστή». Καταλήγοντας η εισαγγελέας σημείωσε πως «μακάρι να υπήρχαν στοιχεία που θα μπορούσαν να στηρίξουν την πράξη της αυτοκτονίας. Θα ήταν παρηγοριά και για τους συγγενείς της αυτό».

    Απολογούμενος ενώπιον του Μικτού Ορκωτού Εφετείου Δυτικής Κρήτης ο κατηγορούμενος είπε ότι είναι αθώος και πως το μόνο του έγκλημα, ήταν πως δεν αντιλήφθηκε ότι η σύζυγος του είχε πρόθεση να βάλει τέλος στη ζωή της. Για το μοιραία απόγευμα του Μαρτίου του 2016 υποστήριξε ότι βρισκόταν μαζί με τον ανιψιό του στην αυλή και έπιναν ρακές. Τόνισε μάλιστα πως η σύζυγος του δεν είχε αντιληφθεί ότι βρισκόταν στο σπίτι και κάποια στιγμή του τηλεφώνησε γιατί είχε ανησυχήσει. Όταν έφυγε ο ανιψιός του, σύμφωνα με τον ίδιο, μπήκε στο σπίτι από την πόρτα της κουζίνας. «Το όπλο της το έδωσα για να το βάλει στο μπαούλο. Ήξερε από όπλα η Έφη. Εγώ της είπα ότι θα πάω να κάνω ένα μπάνιο. Δεν πρόλαβα να κάνω μπάνιο. Ξαφνικά άκουσα πυροβολισμό. Το πρώτο πράγμα που έκανα ήταν να βγω έξω και να φωνάξω στη σύζυγο μου. Την είδα και σοκαρίστηκα» είπε ο κατηγορούμενος.

    Στην αγόρευση της η συνήγορος πολιτικής αγωγής Κλειώ Παπαπαντολέων έκανε λόγο για μια ξεκάθαρη υπόθεση γυναικοκτονίας καλώντας το δικαστήριο να αξιολογήσει τους ισχυρισμούς του κατηγορουμένου. Οι συνήγοροι υπεράσπισης επέμειναν πως τα στοιχεία και τα έγγραφα που κατατέθηκαν στο δικαστήριο συνηγορούν στο ότι πρόκειται για αυτοχειρία, πράγμα που καταρρίφθηκε.

    Ο κατηγορούμενος ο οποίος από το 2017 οπότε και αθωώθηκε από το Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο Ρεθύμνου ήταν ελεύθερος, οδηγήθηκε χθες το απόγευμα στο κατάσταση κράτησης Χανίων. Ο 55χρονος έχει δικαίωμα να καταθέσει αίτηση αναίρεσης επί της απόφασης του δευτεροβάθμιου δικαστηρίου.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News