Υπόθεση θανάτου Βαλυράκη - Νέα προθεσμία ζήτησαν οι δυο κατηγορούμενοι ψαράδες

Κρήτη
Υπόθεση θανάτου Βαλυράκη - Νέα προθεσμία ζήτησαν οι δυο κατηγορούμενοι ψαράδες

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Σε βάρος των δύο ανδρών, έχει ασκηθεί ποινική δίωξη για ανθρωποκτονία από πρόθεση κατά συναυτουργία

Προθεσμία έλαβαν για την απολογία τους στον ανακριτή Χαλκίδας, οι δύο ψαράδες, οι οποίοι εμπλέκονται στην υπόθεση θανάτου του αείμνηστου Σήφη Βαλυράκη, τον Ιανουάριο του 2021, στην Ερέτρια της Εύβοιας.

Σε βάρος των δύο ανδρών, οι οποίοι αρνούνται την εμπλοκή τους στην υπόθεση, υποστηρίζοντας ότι είναι αθώοι, έχει ασκηθεί ποινική δίωξη για ανθρωποκτονία από πρόθεση κατά συναυτουργία.

Οι δύο ψαράδες μέσω των δικηγόρων τους, ζήτησαν και πήραν νέα προθεσμία προκειμένου να απολογηθούν, κατά τη διαδικασία της κύριας ανάκρισης, η οποία βρίσκεται σε εξέλιξη από το φθινόπωρο.

Υπενθυμίζεται ότι μέσα στο 2021 η σχετική δικογραφία μπήκε στο αρχείο από την αρμόδια Εισαγγελία, καθώς κρίθηκε ότι ο θάνατος του πρώην υπουργού και αντιδικτατορικού αγωνιστή ήταν ατύχημα. Ωστόσο, μετά την προσφυγή που κατέθεσε η οικογένεια του Σήφη Βαλυράκη στην Εισαγγελία Εφετών Ευβοίας, η υπόθεση επιστράφηκε στην κύρια ανάκριση.

Σε δηλώσεις του ο εκ των συνηγόρων της οικογένειας Βαλυράκη, κ. Μανόλης Φωτάκης, ανέφερε ότι οι απολογίες των κατηγορουμένων αποτελούν «πολύ σημαντικό στάδιο της κύριας ανάκρισης». «Πλέον, με την πορεία που έχει πάρει η υπόθεση, τον λόγο έχει η Δικαιοσύνη και μόνο η Δικαιοσύνη», δήλωσε με νόημα ο κ. Φωτάκης.

Επισημαίνεται ότι μετά το πέρας των απολογιών των δύο αλιέων, θα αποφασιστεί εάν οι κατηγορούμενοι θα κριθούν προσωρινά κρατούμενοι ή εάν τους επιβληθούν περιοριστικοί όροι.

Υπενθυμίζεται ότι τον περασμένο Φεβρουάριο, ο βασικός μάρτυρας της υπόθεσης Βαλυράκη είχε καταγγείλει ότι έπεσε θύμα επίθεσης από αγνώστους, οι οποίοι τον χτύπησαν και τον απείλησαν. Πρόκειται για έναν 72χρονο άνδρα, ο οποίος πριν από περίπου ένα χρόνο είχε καταθέσει στο Τμήμα Ανθρωποκτονιών της ΓΑΔΑ για την υπόθεση.

Η αντίδραση της οικογένειας Βαλυράκη

«Υπήρξαν σαφέστατες ενδείξεις ότι υπάρχει δολοφονία. Υπάρχει αυτόπτης μάρτυρας ο οποίος καταθέτει και αναγνωρίζει τα πρόσωπα των δραστών. Με βάση αυτό το υλικό ασκήθηκε ποινική δίωξη. Η δικογραφία πλέον κατά την άποψή μας είναι σαφής ότι υπάρχει δολοφονία. Έχουνε πάρα πολλά θέματα γι αυτό το λόγο σήμερα εμφανίζουν έναν ισχυρισμό καινούριο απομένει να τον αποδείξουν ο οποίος έρχεται σε αντίθεση με όσα είπαν αρχικά. Δεν είπαν μόνο ότι είμασταν σπίτι μας αλλά ότι ήταν ατύχημα. Παίρνουν θέση, λένε ότι έγινε ατύχημα και λένε μάλιστα κάτι πολύ σοβαρό για εμάς που προσβάλλουν την μνήμη του νεκρού αλλά και όλης της οικογένειας ότι όλα γίνονται για λόγους κερδοσκοπίας. Κάτι που έρχεται σε αντίθεση με την ιδεολογία όλων αυτών των ανθρώπων και του Σήφη Βαλυράκη που ξέρει το Πανελλήνιο και την ιδεολογία του και τους αγώνες του», δήλωσε ο κ. Φωτάκης στο Newpost.

Επίθεση από κουκουλοφόρους

Σύμφωνα με πληροφορίες, στη μήνυση που υποβλήθηκε πριν από μερικές εβδομάδες στην Εισαγγελία Χαλκίδας από τον 72χρονο, αναφέρεται ότι ο τελευταίος δέχτηκε το βράδυ της 8ης Φεβρουαρίου επίθεση από τέσσερις άγνωστους κουκουλοφόρους, οι οποίοι τον χτύπησαν και του είπαν να προσέξει «καλά τι θα πει και πώς θα το πει».

Όπως είχε αναφέρει τον Φεβρουάριο του 2022 ο συνήγορος του 72χρονου κ. Δημήτρης Μπάρδης, τον «έπιασαν, τον έκαναν μπαλάκι. Τον πέταγαν ο ένας πάνω στον άλλον! Τον ξυλοκόπησαν, τον χτύπησαν! Είναι επαγγελματίας, παλιός αλιέας, και τώρα είναι 72 ετών. Ο άνθρωπος έχει παραιτηθεί με τα δυο του αλιευτικά, καθώς η κατάσταση υγείας του είναι λίγο δύσκολη, αλλά πηγαίνει και τα βλέπει και τα παρακολουθεί (σ.σ. τα αλιευτικά) κάθε βράδυ, στις 9:30 η ώρα. Αυτό το ήξεραν αυτοί οι οποίοι τον παρακολουθούσαν, τον χτύπησαν και τον τρομοκράτησαν».

Σύμφωνα, πάντως, με τον κ. Μπάρδη, μετά την επίθεση που δέχτηκε ο εντολέας του, ήταν «ακόμη πιο αποφασισμένος και χαλύβδινος να πει την αλήθεια».

Η μοιραία 24η Ιανουαρίου 2021 - Μιλούν για ατύχημα οι κατηγορούμενοι

Ο Σήφης Βαλυράκης εντοπίστηκε νεκρός το βράδυ της 24ης Ιανουαρίου του 2021. Νωρίτερα εκείνη την ημέρα είχε ξεκινήσει από την Ερέτρια με το φουσκωτό του σκάφος για ψαροντούφεκο.

Υπενθυμίζεται ότι οι δύο κατηγορούμενοι αλιείς ισχυρίζονται ότι ο θάνατος του πρώην υπουργού επήλθε μετά από ατύχημα. Σε ανακοίνωση που είχαν εκδώσει οι συνήγοροί τους τον περασμένο Νοέμβριο αναφερόταν, μεταξύ άλλων, ότι «ο θάνατός του (σ.σ. του Σήφη Βαλυράκη) λοιπόν οφείλεται αποκλειστικά στη δική του αμελή συμπεριφορά, που έχει να κάνει µε το ότι χειριζόταν ταχύπλοο σκάφος παντελώς παράνομα και χωρίς να τηρεί ούτε έναν από τους υποχρεωτικούς από την Πολιτεία θεσπισμένους κανόνες ασφαλείας!».

Πριν από μερικές εβδομάδες, σε επίκαιρη ερώτηση που είχε υποβληθεί στον υπουργό Δικαιοσύνης από τον πρώην πρωθυπουργό και βουλευτή Αχαΐας Γιώργο Παπανδρέου και τον βουλευτή Ηρακλείου Βασίλη Κεγκέρογλου, είχε γίνει λόγος για «αυταπόδεικτη προχειρότητα» που επέδειξαν «συγκεκριμένοι λειτουργοί στις λιμενικές και ανακριτικές Αρχές από την πρώτη κιόλας στιγμή, κάτι που φανέρωνε σκοπιμότητα και προσπάθεια συγκάλυψης» της υπόθεσης.

Στο επίκεντρο της ερώτησης των δύο βουλευτών του ΚΙΝ.ΑΛ. είχε τεθεί, μάλιστα, υψηλόβαθμος εισαγγελικός λειτουργός, ο οποίος, σύμφωνα με τους ίδιους «χειρίστηκε από την πρώτη στιγμή την υπόθεση της δολοφονίας του Σήφη Βαλυράκη και αποφάσισε να μπει στο αρχείο».

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News