Τουρισμός: Καταγγελίες για εργασιακό μεσαίωνα στην Κρήτη - Πώς ανθεί η μαύρη εργασία (βίντεο)

Κρήτη
Τουρισμός: Καταγγελίες για εργασιακό μεσαίωνα στην Κρήτη - Πώς ανθεί η μαύρη εργασία (βίντεο)

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Καταγγελίες για εργασιακό μεσαίωνα σε ξενοδοχεία, με εργαζόμενους που δουλεύουν 12ωρα και χωρίς ρεπό

Μπροστά σε μια πρωτόγνωρη έλλειψη εργατικού δυναμικού βρίσκονται οι επιχειρήσεις του τουρισμού, δεδομένο που πυροδοτεί σειρά προβλημάτων στην ίδια την λειτουργία της τουριστικής μας βιομηχανίας.

Στην διάρκεια της εκπομπής «Ώρα Αιχμής» φορείς των εργαζομένων, η διοίκηση του εργατικού κέντρου Ηρακλείου, επιχειρηματίες του τουρισμού, αυτοδιοικητικοί και βουλευτές αναφέρθηκαν σε αυτή την νέα πραγματικότητα που κλυδωνίζει την εξέλιξη της τουριστικής σεζόν που ήδη έχει ξεκινήσει.

Πριν από μερικές ημέρες, ο επίτιμος πρόεδρος του συνδέσμου Ελληνικών τουριστικών επιχειρήσεων Ανδρέας Ανδρεάδης αποκάλυψε ότι οι κενές θέσεις στην τουριστική βιομηχανία ξεπερνούν τις 50.000 γεγονός που μάλλον δεν θα αλλάξει κατά την τουριστική σεζόν που έχει ξεκινήσει.

Όπως τόνισαν ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Ηρακλείου, Στέλιος Βοριάς, αλλά και ο πρόεδρος του Σωματείου Ξενοδοχουπαλλήλων Ηρακλείου, Νίκος Κοκολάκης, το πρόβλημα των ελλείψεων γιγαντώθηκε τις χρονιές της πανδημίας, ωστόσο δεν είναι στο μέγεθος που παρουσιάζεται από το υπουργείο τουρισμού και τον ΣΕΤΕ, βλέποντας σκοπιμότητα σε αυτές τις δηλώσεις.

Την προπέρσινη τουριστική χρονιά, το 80% των ξενοδοχείων στην Κρήτη δεν άνοιξε, με αποτέλεσμα οι ξενοδοχοϋπάλληλοι να μπουν σε καθεστώς αναστολής εργασίας. Την περυσινή χρονιά τα πράγματα ήταν σαφώς καλύτερα, αλλά η θέση των ξενοδοχοϋπαλλήλων ήταν εκ νέου επισφαλής. Υπενθυμίζουμε ότι το 2020 λειτούργησε μόνο το 60% των ξενοδοχείων στην χώρα. Φέτος το πρόβλημα διογκώθηκε και αν δεν ληφθούν μέτρα, όπως εκτιμούν παράγοντες του τουρισμού, του χρόνου θα είναι ακόμα σημαντικότερο.

Όπως ανέφερε πρόσφατα ο υπουργός Τουρισμού, Βασίλης Κικίλιας, «πέρυσι μας έλειψαν 50.000 θέσεις εργασίας που δεν καλύφθηκαν από την εγχώρια αγορά». Μάλιστα προανήγγειλε σχέδιο για την απασχόληση Ουκρανών υπηκόων που θα καλύψουν τις κενές θέσεις στα ελληνικά ξενοδοχεία.

Μαύρη εργασία και απλήρωτα επιδόματα

Την ίδια ώρα κατά τη διάρκεια της εκπομπής επεφταν βροχή οι καταγγελίες για εργασιακό μεσαίωνα σε ξενοδοχεία με εργαζόμενους που δουλεύουν 12ωρα και χωρίς ρεπό.

Μαύρη εργασία που ανθεί και μάλιστα φαίνεται να γιγαντώνεται σε αυτή την τουριστική χρονιά, ενώ όταν η σεζόν βρίσκεται στην κορύφωση, η μετακίνηση εργαζομένων από την μια θέση στην άλλη στοχεύει στο «να βγει η δουλειά» με λιγότερο προσωπικό και «θυσιασμένα» δεκάδες ρεπό.

Μάλιστα, το πρόβλημα των απολαβών είναι τεράστιο, με πολλούς ξενοδοχουπάλληλους να αναγκάζονται να παραιτηθούν την ώρα που υπήρξαν και καταγγελίες για απολύσεις, χωρίς αποζημίωση και απλήρωτα επιδόματα αδείας.

Μάλιστα τόσο ο κ. Βορίας όσο και ο κ. Κοκολάκης κάλεσαν τους εργαζόμενους να προχωρούν σε καταγγελίες ακόμα και ανώνυμες. Πάράλληλα, αναφέρθηκαν σε καθεστώς φόβου σε επιχειρήσεις, στις οποίες οι εργαζόμενοι που διεκδικούν χρωστούμενα ρεπό και υπερωρίες, βλέπουν την πόρτα της εξόδου.

Χαρακτηριστικό αυτής της σεζόν είναι ότι έχουν έρθει στην Κρήτη και εκατοντάδες πολίτες από την Ουκρανία που εργάζονται στον τουρισμό, με την ευχή μέχρι να ολοκληρωθεί η τουριστική περίοδος να έχει τελειώσει και ο εφιάλτης του πολέμου στην πατρίδα τους.

Τέλος, ορισμένα ξενοδοχεία καλύπτουν θέσεις μέσα από το πρόγραμμα της μαθητείας, με μεγαλύτερο αριθμό σπουδαστών από αυτόν που προβλέπει η ίδια η νομοθεσία, με αποτέλεσμα να χάνονται μόνιμες θέσεις εργασίας.

Πηγή: Τα στοιχεία αποτελούν έρευνα του Πανεπιστημίου Κρήτης με θέμα την εργασία στον Τουρισμό

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News