Καθυστέρηση για το φράγμα του Πλατύ ποταμού – Το έργο που θα «ξεδιψάσει» τη Μεσαρά

Κρήτη
Καθυστέρηση για το φράγμα του Πλατύ ποταμού – Το έργο που θα «ξεδιψάσει» τη Μεσαρά

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Για το πολυσυζητημένο έργο του φράγματος του Πλατύ ποταμού με τον αγωγό μεταφοράς προς τη Μεσαρά, δόθηκε νέα τρίμηνη παράταση από τον τεχνικό σύμβουλο

Από δύσκολο έως απίθανο, όπως όλα δείχνουν τουλάχιστον, μοιάζει να αποδειχτεί το 2022 η χρονιά-ορόσημο για το πολυσυζητημένο έργο του φράγματος του Πλατύ ποταμού με τον αγωγό μεταφοράς προς τη Μεσαρά, καθώς με βάση τα τωρινά δεδομένα, δε φαντάζει και τόσο ορατή η πολυπόθητη δημοπράτηση του μεγάλου έργου, την οποία περιμένουμε από το 2021.

Είναι χαρακτηριστικό πως πρόσφατα το υπουργείο Υποδομών έδωσε νέα 3μηνη παράταση, έως τις 7 Ιουλίου, στη σύμβαση με τον τεχνικό σύμβουλο που έχει αναλάβει να βοηθήσει τις αρμόδιες υπηρεσίες του υπουργείου για τη δημοπράτηση του έργου, ενώ, όπως αποκαλύπτεται μέσα από τη σχετική απόφαση της παράτασης, παραμένει άλυτο ένα πολύ μεγάλο «αγκάθι». Δεν είναι φυσικά άλλο από την εξασφάλιση της χρηματοδότησης του έργου, που έχει ένα πολύ μεγάλο κόστος, περί τουλάχιστον τα 130 εκατομμύρια ευρώ. Κόστος το οποίο η κυβέρνηση επιδιώκει να καλύψει μέσω ευρωπαϊκών τραπεζών, δίχως πάντως να έχει επέλθει οριστική διευθέτηση, καθώς είναι σε εξέλιξη οι σχετικές διαβουλεύσεις με την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων και με την Τράπεζα του Συμβουλίου της Ευρώπης.

Εδώ θα πρέπει να αναφερθεί το ότι καταγράφεται αξιοσημείωτη καθυστέρηση στην ολοκλήρωση του έργου του τεχνικού συμβούλου. Στο έργο που έχει αναλάβει ο τεχνικός σύμβουλος περιλαμβάνεται η επικαιροποίηση των μελετών, των περιβαλλοντικών όρων, των τευχών δημοπράτησης κ.λπ., και η σύνταξη φακέλου χρηματοδότησης, ώστε να ανοίξει οριστικά πια ο δρόμος για τη δημοπράτηση του έργου πνοής, που αφενός θα αρδεύσει το νότιο Ρέθυμνο και αφετέρου θα εμπλουτίσει μόνιμα το φράγμα Φανερωμένης, ξεδιψώντας οριστικά την παραγωγική περιοχή της Μεσαράς.

Το ιστορικό των διαδοχικών παρατάξεων είναι εξόχως αποκαλυπτικό:

  1. Η σύμβαση για την ανάθεση της μελέτης με τον τεχνικό σύμβουλο υπεγράφη στις 7/5/2021 και ορίστηκε συνολική προθεσμία ίση με 6 μήνες, ήτοι συμβατική προθεσμία περαίωσης στις 7/11/2021.
  2. Μετά από αίτημα του τεχνικού συμβούλου, χορηγήθηκε, με την 350007/Φ. Πλατύ/6-12-2021 Απόφαση, η 1η παράταση της συνολικής προθεσμίας της σύμβασης κατά 2 μήνες, ήτοι μέχρι 7/1/2022.
  3. Μετά από αίτημα του τεχνικού συμβούλου, χορηγήθηκε, με την 21157/Φ. Πλατύ/27-1-2022 Απόφαση, η 2η παράταση της συνολικής προθεσμίας της σύμβασης κατά τρεις μήνες, ήτοι μέχρι 7/4/2022.
  4. Ο ανάδοχος υπέβαλε στις 4/4/2022 αίτημα για 3η παράταση της συνολικής προθεσμίας κατά τρεις μήνες, ήτοι μέχρι 7/7/2022.

Το υπουργείο Υποδομών ενέκρινε το αίτημα του αναδόχου τεχνικού συμβούλου για παράταση, αποφασίζοντας τα εξής:

«Εγκρίνουμε τη χορήγηση παράτασης της συνολικής προθεσμίας περαίωσης κατά τρεις μήνες, ήτοι μέχρι 7/7/2022, χωρίς μεταβολή του καθαρού χρόνου εκπόνησης, της σύμβασης Τεχνικού Συμβούλου (Τ.Σ.) για την υποβοήθηση της Διεύθυνσης Αντιπλημμυρικών και Εγγειοβελτιωτικών Έργων στις διαδικασίες ωρίμανσης για τη δημοπράτηση του έργου με τίτλο “Έργα φράγματος Πλατύ νομού Ρεθύμνου, με αγωγό μεταφοράς προς Μεσαρά νομού Ηρακλείου και αρδευτικά δίκτυα νομού Ρεθύμνου”, προκειμένου να ολοκληρωθεί το αντικείμενο της σύμβασης».

Το υπουργείο Υποδομών παρέτεινε τη σύμβαση με τον τεχνικό σύμβουλο κατά τρεις μήνες με βάση το εξής σκεπτικό:

«5. Είναι σε εξέλιξη η διαπραγμάτευση με τους φορείς χρηματοδότησης (Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων και Τράπεζα του Συμβουλίου της Ευρώπης).

  1. Η αίτηση παράτασης της συνολικής προθεσμίας ολοκλήρωσης της μελέτης του θέματος κατά τρεις μήνες θεωρείται εύλογη λόγω των αυξημένων απαιτήσεων των φορέων χρηματοδότησης, προκειμένου να εγκριθεί το έργο.
  2. Η παράταση της συνολικής προθεσμίας δεν οφείλεται σε υπαιτιότητα του αναδόχου».

Σε δυο σκέλη - Συνδυασμός έργων και παρεμβάσεων

Το προωθούμενο έργο του Πλατύ ποταμού (που παλαιότερα αποκαλείτο κατά κόρον με τον μάλλον λανθασμένο όρο “εκτροπή του Πλατύ”) περιλαμβάνει ένα συνδυασμό έργων και παρεμβάσεων, που χωρίζονται σε δύο διαφορετικά σκέλη.

- Το πρώτο σκέλος έχει τίτλο:

Α. “Έργα φράγματος πλατύ νομού Ρεθύμνου με αγωγό μεταφοράς προς Μεσαρά και αρδευτικά δίκτυα ν. Ρεθύμνου”.

Το πρώτο μέρος του έργου αφορά:

α) την κατασκευή του φράγματος Πλατύ στην Περιφερειακή Ενότητα Ρεθύμνου,

β) την κατασκευή αγωγού μεταφοράς νερού στην πεδιάδα της Μεσαράς και

γ) την κατασκευή αρδευτικού δικτύου σε περιοχές του νομού Ρεθύμνου.

Ο στόχος εδώ είναι να επιτύχουμε:

(α) την άρδευση 42.000 στρεμμάτων καθαρής αρδευόμενης έκτασης,

(β) τη μεταφορά του πλεονάζοντος όγκου νερού στη δυτική περιοχή της μεγάλης πεδιάδας της Μεσαράς,

(γ) τον τεχνητό εμπλουτισμό του υδροφόρου ορίζοντα της πεδιάδας της Μεσαράς.

- Το β’ σκέλος του έργου του Πλατύ ποταμού έχει τίτλο: “Νέα μελέτη για φράγμα Γερακαρίου δήμου Αμαρίου και άρδευση νέων εκτάσεων κατά μήκος του αγωγού μεταφοράς προς Μεσαρά και περιοχών Γερακαρίου”.

Το δεύτερο μέρος έχει ως φυσικό αντικείμενο τη μελέτη για ένα νέο φράγμα στο Γερακάρι, για το οποίο, όμως, εκκρεμούν κάποιες από τις αναγκαίες μελέτες.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News