Τουρισμός: Με το «δεξί» ξεκίνησε η φετινή σεζόν - Ποιες χώρες ανακαλύπτουν την Κρήτη

Κρήτη
Τουρισμός: Με το «δεξί» ξεκίνησε η φετινή σεζόν - Ποιες χώρες ανακαλύπτουν την Κρήτη

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Μέχρι στιγμής, ο Απρίλης θα κινηθεί σε καλά επίπεδα και σημαίνει πως θα έχουμε μια καλή χρονιά. Τους επόμενους μήνες θα δούμε και άλλες αφίξεις από χώρες που δεν αναμέναμε», υποστήριξε ο αερολιμενάρχης Ηρακλείου Γιώργος Πλιάκας

Μια καλή τουριστικά χρονιά προμηνύεται φέτος με βάση τα στοιχεία των αφίξεων του αεροδρομίου «Νίκος Καζαντζάκης», αρκετά κοντά με εκείνη του 2019, που ήταν η τελευταία χρονιά πριν την έναρξη της υγειονομικής κρίσης. Όπως καταδεικνύουν τα στοιχεία, το ποδαρικό ήταν αρκετά καλό ήδη από τον Ιανουάριο, αφού κατέφτασαν στο Ηράκλειο κοντά στους 30.000 επισκέπτες, ενώ και ο Μάρτιος και ο Απρίλιος - μέχρι στιγμής - ήταν αρκετά καλοί. 

Ενδεικτικό της αισιοδοξίας που επικρατεί είναι το γεγονός πως φέτος αναμένεται να έχουμε στη χώρα μας αφίξεις από χώρες που δεν είχαμε τα προηγούμενα χρόνια, όπως είναι το Καζακστάν και η δεύτερη μεγαλύτερη πόλη των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, το Άμπου Ντάμπι. 

Πιο συγκεκριμένα, η «ΝΚ» επιβεβαιώνει τη θετική ψυχολογία και τις θετικές εκτιμήσεις που έχουν κατά καιρούς εκφράσει τουριστικοί παράγοντες του νησιού. Οι τουριστικοί παράγοντες της Κρήτης, είχαν επιβεβαιώσει πως φέτος θα έχουμε μια χρονιά που θα προσεγγίσει εκείνη του 2019. Μάλιστα, δεν ήταν λίγοι εκείνοι που είχαν εκφράσει επίσημα τη θέση πως, σε περίπτωση που δεν υπήρχε ο πόλεμος Ουκρανίας-Ρωσίας, η φετινή τουριστική χρονιά θα ήταν σαφώς καλύτερη για την Κρήτη σε σχέση με εκείνη του 2019. 

Για πρώτη φορά παρουσιάζονται στη δημοσιότητα στοιχεία που κάνουν λόγο για μια αρκετά καλή χρονιά, χωρίς ωστόσο να βγαίνουν εύκολα συμπεράσματα. Η χρονιά ξεκίνησε με το «δεξί», καθώς φέτος εισήλθαν τον πρώτο μήνα 29.269 αφίξεις στο «Νίκος Καζαντζάκης», εκ των οποίων οι περισσότερες ήταν αφίξεις εσωτερικού. Μπορεί ο Ιανουάριος να μην είναι τουριστικός μήνας, αλλά η κίνηση στο αεροδρόμιο, έστω και εάν είναι υποτονική, είναι ένας καλός δείκτης. Εάν συγκρίνουμε τον Γενάρη του 2022 με τον Ιανουάριο πέρυσι, η διαφορά είναι αρκετά μεγάλη. Ο λόγος είναι πως τον Ιανουάριο του 2021 οι αφίξεις ήταν μόνο 9.325, ως αποτέλεσμα του λοκντάουν που είχε επιβάλει η κυβέρνηση. 

Τον Φεβρουάριο δεν υπήρχε καμία απολύτως άφιξη και για το 2022 και για το 2021 και για το 2020 και για το 2019. 

Ο Μάρτιος είναι ο μήνας που θεωρητικά ξεκινάει η τουριστική περίοδος. Πριν από την έλευση της υγειονομικής κρίσης, οι πρώτοι τουρίστες που έρχονταν στη χώρα μας ήταν τον μήνα Μάρτιο και συνήθως μετά την ημέρα της εθνικής επετείου, δηλαδή την 25η Μαρτίου. Τόσο το 2020 όσο και το 2021 είχε επιβληθεί λοκντάουν και ελάχιστες ήταν οι αφίξεις, και πιο συγκεκριμένα 10.952 (για το 2021) και 28.169 (για το 2020). Ο αριθμός του Μαρτίου, ωστόσο, είναι παραπλανητικός αφού οι περισσότερες είναι αφίξεις εσωτερικού. Και μια ερμηνεία εξήγησης έχει να κάνει με το γεγονός πως τον Μάρτιο του 2020 πολλοί φοιτητές και εργαζόμενοι επέστρεψαν στα πατρικά τους σπίτια ένεκα της επιβολής λοκντάουν από την κυβέρνηση. Μετά τις 13 Μαρτίου του 2020 δεν ήρθε κανένας τουρίστας από το εξωτερικό. 

Φέτος ήρθαν στο «Ν. Καζαντζάκης» 47.660, με τις 6.932 να είναι αφίξεις του εξωτερικού. Αυτό σημαίνει πως ο Μάρτιος φέτος ήταν ένας κερδισμένος μήνας, αλλά σε καμία περίπτωση δεν ήταν τόσο καλός όσο ο Μάρτιος του 2019, όπου οι αφίξεις στο αεροδρόμιο Ηρακλείου ήταν 63.177, με τον αριθμό τουριστών από το εξωτερικό να ανέρχεται σε 9.806. 

Ο Απρίλιος είναι ένας μήνας ορόσημο για τη φετινή τουριστική χρονιά. Ο υπουργός Τουρισμού κ. Βασίλης Κικίλιας είχε κάνει σαφές πως η τουριστική χρονιά θα ξεκινήσει αρχές Απριλίου και νωρίτερα σε σχέση με πέρυσι και πρόπερσι. Ο τουρισμός, έτσι κι αλλιώς, είναι η βαριά βιομηχανία της χώρας μας και η κυβέρνηση επενδύει σ’ ένα μαζικό άνοιγμα της τουριστικής περιόδου σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια, όπου οι αφίξεις από το εξωτερικό ήταν μηδενικές, όπως το 2020 (οι 1.170 αφίξεις ήταν εσωτερικού) ή σχεδόν μηδενικές, όπως το 2021, με τις συνολικές αφίξεις να ανέρχονται σε 16.629, εκ των οποίων μόνο οι 2.433 ήταν εσωτερικές. 

Ο μήνας Απρίλιος μέχρι και αυτή τη στιγμή πάει αρκετά καλά και επαληθεύει τους ισχυρισμούς των τουριστικών παραγόντων, πως θα έχουμε μια αρκετά καλή χρονιά. Μέχρι τις 18 Απριλίου, ο συνολικός αριθμός αφίξεων στο αεροδρόμιο Ηρακλείου είναι 117.103, με τις 86.602 να είναι αφίξεις εξωτερικού. Αυτό σημαίνει πως μέχρι και τις 18 Απριλίου έχουμε πλεόνασμα από το εξωτερικό σε σχέση με πέρυσι, τις 84.169 θέσεις. Η πρόκληση, ωστόσο, είναι να προσεγγίσουμε τα στοιχεία του 2019, όπου στο αεροδρόμιο “Νίκος Καζαντζάκης” είχαμε συνολικές αφίξεις 240.556, εκ των οποίων οι αφίξεις εξωτερικού ήταν 184.696 και οι αφίξεις εσωτερικού 55.860. 

Νέες χώρες ανακαλύπτουν την Κρήτη - Επισκέπτες από Καζακστάν και Άμπου Ντάμπι 

Η «ΝΚ» επικοινώνησε με τον αερολιμενάρχη Ηρακλείου Γιώργο Πλιάκα, ο οποίος υποστήριξε πως φέτος, με βάση τα στοιχεία, προμηνύεται μια καλή χρονιά. 

«Υπάρχει αισιοδοξία. Φέτος ο Απρίλης έχει θετικό πρόσημο. Ωστόσο, σε καμία περίπτωση, εάν δεν κλείσει ο Απρίλης και ο Μάρτιος, δεν μπορείς να βγάλεις στοιχεία για το πώς θα κινηθεί η χρονιά. Μέχρι στιγμής, ο Απρίλης θα κινηθεί σε καλά επίπεδα και σημαίνει πως θα έχουμε μια καλή χρονιά. Δεν μπορούμε να συγκρίνουμε τον Μάρτιο με τον Απρίλιο, γιατί η ελληνική τουριστική χρονιά εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από τον εορτασμό του Καθολικού Πάσχα», υποστήριξε ο κ. Πλιάκας. 

Ο ίδιος είπε, μεταξύ άλλων, πως φέτος την πρωτοκαθεδρία στον τουρισμό θα την έχουν οι παραδοσιακές χώρες, που είναι η Αγγλία, η Γαλλία και η Γερμανία, με την τελευταία να διαθέτει τα πρωτεία. Ο ίδιος υποστήριξε πως τους επόμενους μήνες θα δούμε και άλλες αφίξεις από χώρες που δεν αναμέναμε. 

«Τους επόμενους μήνες θα δούμε αφίξεις από χώρες όπως το Καζακστάν, και από την πόλη Άμπου Ντάμπι, που είναι στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα. Δε μιλάμε για μεγάλους αριθμούς, αλλά θα δούμε επισκέπτες από αυτές τις χώρες», υποστήριξε ο κ. Πλιάκας.

(φωτογραφία pexels)

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News