Καύσιμα: «Πειραγμένες» αντλίες και στην Κρήτη - Τι πρέπει να προσέχουν οι καταναλωτές

Κρήτη
Καύσιμα: «Πειραγμένες» αντλίες και στην Κρήτη - Τι πρέπει να προσέχουν οι καταναλωτές

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Έστησαν ουρές για να βάλουν «φτηνό καύσιμο» και το πλήρωναν «χρυσάφι» οι καταναλωτές - Ο πρόεδρος των πρατηριούχων του Ηρακλείου ανέφερε πως έχουν επιβληθεί τα ανάλογα πρόστιμα και έχουν κινηθεί οι προβλεπόμενες διαδικασίες

«Πειραγμένες» αντλίες για να «κλέβουν» τους ανυποψίαστους οδηγούς είχαν πρατηριούχοι υγρών καυσίμων στο νησί μας, που εντοπίστηκαν τους τελευταίους μήνες, μέσα από τη συνεργασία των Ενώσεων Βενζινοπωλών και της Περιφέρειας Κρήτης. «Κράχτης» τους; Το υποτιθέμενο «φτηνό καύσιμο», το οποίο και είχε κερδίσει το ενδιαφέρον των καταναλωτών, που ανυποψίαστοι, όπως ήταν, έκαναν ουρές με τα αυτοκίνητά τους, νομίζοντας πως θα έβγαιναν «κερδισμένοι».

Την αποκάλυψη αυτή έκανε ο πρόεδρος της Ένωσης Πρατηριούχων Υγρών Καυσίμων Νομού Ηρακλείου Λυκούργος Σαμόλης, καλώντας τους καταναλωτές να αποφεύγουν το «φτηνό καύσιμο» και να κοιτάζουν πάντοτε τη «μέση τιμή», για να μην καταλήγουν να πιάνονται κορόιδα από ένα όχι «φτηνό καύσιμο» αλλά «φτηνό βενζινάδικο».

«Εμείς στην Κρήτη ευτυχώς, χάρη στη συνεργασία μας με την Περιφέρεια Κρήτης, προλάβαμε καταστάσεις», είπε ο Λυκούργος Σαμόλης, μετά την εξάρθρωση λαθρέμπορων υγρών καυσίμων σε πρατήριο της Αττικής, το πρωί της περασμένης Δευτέρας.

Για την Κρήτη, ο πρόεδρος των πρατηριούχων του Ηρακλείου δε θέλησε να δώσει περισσότερες πληροφορίες, καθώς, όπως μας είπε, έχουν επιβληθεί τα ανάλογα πρόστιμα και έχουν κινηθεί οι προβλεπόμενες διαδικασίες.

«Σίγουρα, πάντως, προλάβαμε καταστάσεις και προστατεύσαμε τους καταναλωτές. Ας είναι όμως και οι ίδιοι προσεκτικοί. Πίσω από ένα φτηνό καύσιμο - όχι πάντα βεβαίως - μπορεί να κρύβονται φτηνά βενζινάδικα. Και καταλαβαίνετε με ποια έννοια το λέμε αυτό. Ας κάνουν οι καταναλωτές την έρευνα αγοράς τους, αλλά όταν βλέπουν μεγάλες αποκλίσεις, να είναι υποψιασμένοι. Διότι, από βενζινάδικο σε βενζινάδικο οι αποκλίσεις δε γίνεται να έχουν μεγάλη διαφορά».

Στην Αττική

Σε ό,τι αφορά, πάντως, την Αττική, αξίζει να αναφέρουμε πως η Διεύθυνση Οικονομικής Αστυνομίας, που εντόπισε το συγκεκριμένο πρατήριο, το οποίο - σύμφωνα με τις επίσημες ανακοινώσεις - διοχέτευε στην αγορά λαθραία καύσιμα, προχώρησε και σε τρεις συλλήψεις, δύο Ελλήνων και ενός αλλοδαπού. Σύμφωνα με την Αστυνομία, το πρατήριο διατηρούσε δύο κρυφές υπόγειες δεξαμενές με λαθραία καύσιμα, καθώς και ειδικό μηχανισμό παραβίασης του συστήματος εισροών και εκροών, με σκοπό την εξαγωγή των καυσίμων από αυτές και την πώλησή τους σε ανυποψίαστους καταναλωτές.

Στη δικογραφία που σχηματίστηκε για, κατά περίπτωση, παραβάσεις των νομοθεσιών του Εθνικού Τελωνειακού Κώδικα, Οργάνωσης της Αγοράς Πετρελαιοειδών και Ανταγωνισμού, περιλαμβάνονται, εκτός από τους τρεις συλληφθέντες, ο ιδιοκτήτης του πρατηρίου, καθώς και ιδιοκτήτρια βυτιοφόρου οχήματος.

Στον χώρο του πρατηρίου βρέθηκε και ειδικό τηλεχειριστήριο, μέσω του οποίου γινόταν η εναλλαγή μεταξύ των νόμιμων και παράνομων δεξαμενών που τροφοδοτούσαν τις αντλίες του πρατηρίου, καθώς και ένας υπολογιστής, που ήταν συνδεδεμένος και παρακολουθούσε τη διακίνηση καυσίμων από τις δύο παράνομες κρυφές υπόγειες δεξαμενές.

Το μνημόνιο συνεργασίας

Να υπενθυμίσουμε, τέλος, το μνημόνιο συνεργασίας που υπέγραψαν για την αντιμετώπιση του λαθρεμπορίου στα υγρά καύσιμα η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ) και ο Σύνδεσμος Εταιρειών Εμπορίας Πετρελαιοειδών Ελλάδος (ΣΕΕΠΕ) μέσα στο φθινόπωρο.

Όπως ανακοίνωσαν από τον περασμένο Σεπτέμβριο, «στο κέντρο της συνεργασίας βρίσκεται το ηλεκτρονικό σύστημα εισροών-εκροών στα υγρά καύσιμα, με στόχο την αποτελεσματικότερη λειτουργία του. Στο πλαίσιο αυτό, ο ΣΕΕΠΕ, οι εταιρείες-μέλη του οποίου διακινούν το 90% των υγρών καυσίμων και άλλων πετρελαιοειδών προϊόντων της χώρας, θα παρέχει τεχνική υποστήριξη και θα συνδράμει τεχνολογικά στην εγκατάσταση και λειτουργία ενός ολιστικού συστήματος παρακολούθησης των εισροών-εκροών σε όλα τα πρατήρια υγρών καυσίμων και τις φορολογικές αποθήκες της χώρας.

Το αναβαθμισμένο σύστημα θα έχει κομβικό ρόλο στην περιστολή της φοροδιαφυγής και του λαθρεμπορίου, συνδυάζοντας και διασταυρώνοντας πληροφορίες και ηλεκτρονικά δεδομένα που θα λαμβάνονται σε πραγματικό χρόνο από μετρήσεις σε διαφορετικά σημεία της εφοδιαστικής αλυσίδας».

Στην ίδια ανακοίνωση γινόταν ξεκάθαρο ότι για τον σκοπό αυτό ο ΣΕΕΠΕ έχει αναθέσει σε εξειδικευμένη εταιρεία την εκπόνηση μελέτης, η οποία θα προτείνει μια σειρά παρεμβάσεων και ενεργειών για την ολοκλήρωση και ενεργοποίηση του συστήματος εισροών-εκροών που είναι ήδη εγκαταστημένο σε όλα τα πρατήρια υγρών καυσίμων από το 2016. Είχαν, εξάλλου, δεσμευτεί πως έως τον περασμένο Ιανουάριο θα είχε ολοκληρωθεί η μελέτη για να προχωρούσαν οι απαραίτητες νομοθετικές ενέργειες.

Καταγγελίες ΠΟΠΕΚ - Στη Βουλή το φαινόμενα λαθρεμπορίου καυσίμων

Εξάλλου, είναι χαρακτηριστική και η ενημέρωση που παρέχεται προς τον βουλευτή Ηρακλείου του ΣΥΡΙΖΑ Χάρη Μαμουλάκη, από τη διοίκηση της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Πρατηριούχων Εμπόρων Καταστηματαρχών (ΠΟΠΕΚ), για το λαθρεμπόριο των καυσίμων στη χώρα μας και την έξαρση του φαινομένου λόγω της ενεργειακής κρίσης.

Μάλιστα, ο ΠΟΠΕΚ καταγγέλλει ότι το ίδιο το κράτος... διαφημίζει τους λαθρέμπορους μέσω της πλατφόρμας όπου δημοσιεύονται οι τιμές των καυσίμων, ενώ παράλληλα τονίζεται πως ούτε κλείνουν τα βενζινάδικα εκείνα που εντοπίζονται να παρανομούν, αλλά ούτε και δημοσιοποιούνται, όπως θα έπρεπε, τα ονόματα των λαθρεμπόρων και των κερδοσκόπων, προκειμένου, έτσι, να υπάρξει ενημέρωση και προστασία στον ίδιο τον καταναλωτή.

Αμέσως ο κ. Χάρης Μαμουλάκης προχώρησε σε ερώτηση στη Βουλή, καλώντας τους συναρμόδιους υπουργούς να προχωρήσουν στις σχετικές απαντήσεις ως προς την ικανοποίηση των αιτημάτων της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Πρατηριούχων Εμπόρων Καταστηματαρχών.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News