Πάσχα: «Πονοκέφαλος» για τους νονούς οι ανατιμήσεις – «Απλησίαστα» τα δώρα για τα βαφτιστήρια

Κρήτη
Πάσχα: «Πονοκέφαλος» για τους νονούς οι ανατιμήσεις – «Απλησίαστα» τα δώρα για τα βαφτιστήρια

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Δύσκολη εξίσωση για τους επιβαρυμένους οικογενειακούς προϋπολογισμούς - Το Πασχαλινό ωράριο στο Ηράκλειο

Την τιμητική τους αυτές τις μέρες έχουν τα καταστήματα με λαμπάδες, παιχνίδια, παπούτσια και ρούχα, τα οποία επισκέπτονται οι νονοί και οι νονές για να αγοράσουν δώρα για τα βαφτιστήρια τους. Ωστόσο, το φετινό Πάσχα εξελίσσεται σε δύσκολη εξίσωση για τους ίδιους, καθώς η ανεξέλεγκτη ακρίβεια, οι επιπτώσεις του πολέμου στην Ουκρανία και οι μισθοί που δεν έχουν ακόμα ανέβει τούς «δένουν» σε μεγάλο βαθμό τα χέρια, με αποτέλεσμα να περνούν σε δεύτερες σκέψεις για το πόσα χρήματα θα ξοδέψουν για τα βαφτιστήρια τους.

Η εφημερίδα «Νέα Κρήτη» επικοινώνησε με τη νονά Γκρέτα Παπαναστασίου, η οποία εξέφρασε την αγανάκτησή της για την πορεία των τιμών, που έχουν πάρει την ανιούσα, ενώ ανέφερε ότι πρέπει να είναι αρκετά προσεχτική στη διαχείριση των οικονομικών της, καθότι νονά δύο παιδιών.

«Αποφασίζεις και λες ότι το να προσφέρεις αγάπη, ασφάλεια και στιγμές στα μικρά πλάσματα που σου κλέβουν την καρδιά μέσα από την ιερή σύνδεση νονάς-βαφτιστηριού είναι ένα συναίσθημα χωρίς σύγκριση! Ούσα νονά δύο υπέροχων πλασμάτων εδώ και τρία χρόνια, θα έλεγε κανείς ότι, εάν γύρναγα τον χρόνο πίσω, δε θα το άλλαζα! Όμως η οικονομία, λίγο που ο κορωνοϊός «πάγωσε» τα πάντα, αλλά και όλα όσα συμβαίνουν γύρω μας, έχουν αυξήσει και διαμορφώσει τόσο διαφορετικά τις τιμές σε όλα, που σίγουρα τίποτα δεν είναι όπως πριν», επισήμανε στην εφημερίδα «Νέα Κρήτη»  η κ. Παπαναστασίου.

Παράλληλα, ανέφερε πως, λόγω της ακρίβειας, πλέον χρειάζεται ιδιαίτερη σκέψη προκειμένου να δημιουργήσεις μια όμορφη έκπληξη στο βαφτιστήρι, η οποία να ανταποκρίνεται στα γούστα και στη χαρά ενός μικρού παιδιού.

«Πάντα λένε σημασία δεν έχει τι παίρνεις αλλά η κίνηση, και θα συμφωνήσω. Ωστόσο, ακόμα και μια λαμπάδα που να ανταποκρίνεται στα γούστα και στη χαρά ενός μικρού παιδιού κοστίζει πια πολύ ακριβά. Παράλληλα, το να θέλεις να δημιουργήσεις μια όμορφη έκπληξη με ένα λαχταριστό σοκολατένιο αβγό και όλες τις πασχαλινές παραδοσιακές λιχουδιές πάλι το σκέφτεσαι. Και όταν αυτό είναι επί δύο (σ.σ. έχει βαφτίσει 2 παιδιά), τότε πρέπει η διαχείριση να είναι ακόμα πιο περιορισμένη και συγκρατημένη, για να μπορέσεις να πάρεις δώρα και στα δύο και να τα ευχαριστήσεις! Φυσικά είμαστε νέα παιδιά με δημιουργικό μυαλό, αλλά όταν όλα είναι στο επί 5, κάπου δυσκολευόμαστε!».

Σχετικά με τις τιμές που εντοπίζει στην αγορά, η κ. Παπαναστασίου τόνισε: «Μπορείς όντως να βρεις και με 12-15 ευρώ, αλλά εάν θες παιχνίδι, η πιο εξεζητημένη λύση φτάνει στα 25-30 ευρώ σίγουρα».

«Άσχημη κατάσταση εδώ και μήνες»

Ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Κρήτης Μανόλης Κουμαντάκης μίλησε στη “Ν.Κ.”, επισημαίνοντας ότι η τωρινή κατάσταση είναι αρκετά άσχημη, καθώς υπάρχει μεγάλο θέμα ρευστότητας στην κοινωνία, ενώ υποστήριξε ότι η αβεβαιότητα που επικρατεί έχει δημιουργήσει μεγάλα θέματα.

«Υπάρχει μια πολύ άσχημη κατάσταση στην αγορά εδώ και μήνες. Υπάρχει ένα μεγάλο θέμα που αφορά στη ρευστότητα στην κοινωνία. Υπάρχει μεγάλο θέμα που έχει σχέση με έναν πληθωρισμό που έχει δημιουργήσει μεγάλα προβλήματα στην αγορά. Σε γενικές γραμμές, η αβεβαιότητα που επικρατεί δημιουργεί μεγάλα θέματα, τώρα ειδικά που πλησιάζουμε προς τις γιορτές του Πάσχα».

Πάντως, ο κ. Κουμαντάκης δεν έκρυψε και την ελπίδα του ότι η φετινή χρονιά θα είναι καλύτερη συγκριτικά με πέρυσι, ενώ προέτρεψε τους καταναλωτές να στηρίξουν τα τοπικά καταστήματα.

«Ελπίζουμε, ξέροντας τα προβλήματα που υπάρχουν, ότι επειδή είναι μια μεγάλη γιορτή και καλύπτονται μεγάλες ανάγκες, θα υπάρξει κινητικότητα. Ευελπιστούμε ότι, παρά τα προβλήματα που υπάρχουν, οι καταναλωτές θα καλύψουν κάποιες ανάγκες. Ελπίζουμε ότι θα έχουμε μια καλύτερη χρονιά σε σχέση με πέρυσι. Ειδικά το θέμα της ενέργειας έχει δημιουργήσει αρκετά προβλήματα. Προτρέπουμε τους καταναλωτές να στηρίξουν τις τοπικές επιχειρήσεις», σημείωσε.

Σε ερώτηση αν θα συμβάλλει το Δώρο Πάσχα στην κινητικότητα στις αγορές, το οποίο θα λάβουν οι εργαζόμενοι του ιδιωτικού τομέα, ο κ. Κουμαντάκης παραδέχτηκε ότι θα βοηθήσει πάρα πολύ.

Πασχαλινό ωράριο - Σε ισχύ από την επόμενη Κυριακή

Σε πασχαλινούς ρυθμούς θα κινείται από τις 17 έως τις 25 Απριλίου η αγορά του Ηρακλείου. Συγκεκριμένα, ο Εμπορικός Σύλλογος Ηρακλείου έδωσε στη δημοσιότητα το πασχαλινό ωράριο στα καταστήματα, το οποίο έχει ως εξής:

  • Κυριακή 17/4/2022: Από τις 11 το πρωί έως τις 6 το απόγευμα.
  • Μ. Δευτέρα 18/4/2022: Από τις 9 το πρωί έως τις 2:30 το μεσημέρι και από τις 5:30 το απόγευμα έως τις 9 το βράδυ.
  • Μ. Τρίτη 19/4/2022: Από τις 9 το πρωί έως τις 2:30 το μεσημέρι και από τις 5:30 το απόγευμα έως τις 9 το βράδυ.
  • Μ. Τετάρτη 20/4/2022: Από τις 9 το πρωί έως τις 2:30 το μεσημέρι και από τις 5:30 το απόγευμα έως τις 9 το βράδυ.
  • Μ. Πέμπτη 21/4/2022: Από τις 9 το πρωί έως τις 9 το βράδυ.
  • Μ. Παρασκευή 22/4/2022: Από τις 12 το μεσημέρι έως τις 6 το απόγευμα.
  • Μ. Σάββατο 23/4/2022: Από τις 9 το βράδυ έως τις 3 το μεσημέρι.
  • Κυριακή 24/4/2022: Αργία.
  • Δευτέρα 25/4/2022: Αργία.

(Φωτογραφία Αρχείου IN TIME)

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News