Καιρός: Νεφώσεις με διαστήματα ηλιοφάνειας σήμερα στην Κρήτη - Πότε υποχωρεί η αφρικανική σκόνη

Κρήτη
Καιρός: Νεφώσεις με διαστήματα ηλιοφάνειας σήμερα στην Κρήτη - Πότε υποχωρεί η αφρικανική σκόνη

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Νεφώσεις προβλέπονται σήμερα Πέμπτη, 7 Απριλίου στην Κρήτη - Αυξημένες συγκεντρώσεις αφρικανικής σκόνης - Πότε υποχωρεί το φαινόμενο

Ηλιοφάνεια αναμένεται στην Κρήτη σήμερα Πέμπτη, 7 Απριλίου, σύμφωνα με τις προγνώσεις, ενώ οι συγκεντρώσεις σκόνης εκτιμάται ότι θα διατηρηθούν αυξημένες έως και σήμερα. 

Ειδικότερα, σύμφωνα με τον μετεωρολόγο Μανόλη Λέκκα, ο οποίος μίλησε στο neakriti.gr το σκηνικό θα παραμείνει ομιχλώδες μέχρι και σήμερα Πέμπτη ενώ από αύριο Παρασκευή προβλέπεται να καθαρίσει και θα επικρατήσουν ηλιοφάνεια και ανοιξιάτικες θερμοκρασίες σε ολόκληρο το νησί.

Αναλυτική πρόγνωση ανά περιοχή

Νεφώσεις με διαστήματα ηλιοφάνειας προβλέπονται σήμερα Πέμπτη στο Ηράκλειο. Οι άνεμοι θα πνέουν μεταβλητοί ασθενείς. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 13 έως 28 βαθμούς Κελσίου.

//--> //-->

Στο Αρκαλοχώρι αναμένονται έντονες νεφώσεις στο μεγαλύτερο μέρος της ημέρας. Οι άνεμοι θα πνέουν μεταβλητοί 4 Μποφόρ. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 11 έως 25 βαθμούς Κελσίου.

Νεφώσεις με διαστήματα ηλιοφάνειας θα επικρατήσουν και στα Χανιά. Οι άνεμοι θα πνέουν μεταβλητοί έως 5 Μποφόρ. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 14 έως 23 βαθμούς Κελσίου.

Έντονες νεφώσεις θα επικρατήσουν στα Σφακιά σε όλη την διάρκεια της ημέρας. Οι άνεμοι θα πνέουν μεταβλητοί ασθενείς. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 14 έως 24 βαθμούς Κελσίου.

Στο Ρέθυμνο προβλέπονται έντονες νεφώσεις σε όλη την διάρκεια της ημέρας. Οι άνεμοι θα πνέουν μεταβλητοί έως 4 Μποφόρ. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 15 έως 25 βαθμούς Κελσίου.

Έντονες νεφώσεις θα επικρατήσουν και στα Ανώγεια σε όλη την διάρκεια της Πέμπτης. Οι άνεμοι θα πνέουν μεταβλητοί ασθενείς. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 8 έως 22 βαθμούς Κελσίου.

Στον Άγιο Νικόλαο αναμένονται νεφώσεις με διαστήματα ηλιοφάνειας. Οι άνεμοι θα πνέουν μεταβλητοί ασθενείς. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 11 έως 27 βαθμούς Κελσίου.

Νεφώσεις με μικρά διαστήματα ηλιοφάνειας προβλέπονται στην Ιεράπετρα. Οι άνεμοι θα πνέουν μεταβλητοί ασθενείς. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 12 έως 23 βαθμούς Κελσίου.

Ο καιρός στην επικράτεια

Στα δυτικά και βόρεια προβλέπονται αυξημένες νεφώσεις με τοπικές

βροχές και σποραδικές καταιγίδες. Τα φαινόμενα βαθμιαία θα

εξασθενήσουν και από το βράδυ ο καιρός θα βελτιωθεί. Στην υπόλοιπη

χώρα αραιές νεφώσεις κατά τόπους πιο πυκνές, με πρόσκαιρες τοπικές

βροχές και μεμονωμένες καταιγίδες μικρής δάρκειας και βαθμιαία αίθριος.

Οι μετεωρολογικές συνθήκες ευνοούν την μεταφορά αφρικανικής σκόνης και οι συγκεντρώσεις της θα είναι αυξημένες.

Οι άνεμοι θα πνέουν από νότιες διευθύνσεις 4 με 6 και στα πελάγη τοπικά 7 μποφόρ. Από το μεσημέρι και από τα δυτικά θα στραφούν

σε δυτικών διευθύνσεων 5 με 7 μποφόρ.

Η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή πτώση στα δυτικά και τα βόρεια και όπου θα φτάσει τους 17 με 20 βαθμούς Κελσίου και στις υπόλοιπα

ηπειρωτικά και την Κρήτη τους 22 με 24 βαθμούς Κελσίου.

//--> //-->

Μακεδονία - Θράκη

Καιρός: Αυξημένες νεφώσεις με τοπικές βροχές και σποραδικές καταιγίδες. Εξασθένηση των φαινομένων από το απόγευμα.

Άνεμοι: Νοτίων διευθύνσεων 3 με 4 και βαθμιαία δυτικοί ως 5 μποφόρ.

Θερμοκρασία: Από 05 έως 17 βαθμούς Κελσίου. Στη δυτική Μακεδονία 3 με 4 βαθμούς χαμηλότερη.

Νησιά Ιονίου, Ήπειρος, δυτική Στερεά, δυτική Πελοπόννησος

Καιρός: Νεφώσεις με τοπικές βροχές και κυρίως στα βόρεια σποραδικές καταιγίδες. Τα φαινόμενα το απόγευμα θα εξασθενήσουν και το βράδυ στις περισσότερες περιοχές θα σταματήσουν.

Άνεμοι: Από νότιες διευθύνσεις 4 με 6 μποφόρ και μετά το μεσημέρι δυτικοί βορειοδυτικοί 5 με 6 και στο Ιόνιο τοπικά 7 μποφόρ.

Θερμοκρασία: Από 12 έως 20 βαθμούς Κελσίου. Στο εσωτερικό της Ηπείρου 4 με 5 βαθμούς χαμηλότερη.

Θεσσαλία, ανατολική Στερεά, ανατολική Πελοπόννησος

Καιρός: Νεφώσεις τοπικά αυξημένες με σποραδικές βροχές και μεμονωμένες καταιγίδες. Από αργά το απόγευμα σχεδόν αίθριος.

Άνεμοι: Από νότιες διευθύνσεις 4 με 6 και βαθμιαία από το μεσημέρι δυτικών διευθύνσεων 5 με 6 μποφόρ.

Θερμοκρασία: Από 09 έως 22 βαθμούς Κελσίου.

Νησιά ανατολικού Αιγαίου - Δωδεκάνησα

Καιρός: Νεφώσεις με τοπικές βροχές και στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου μεμονωμένες καταιγίδες μικρής διάρκειας. Βαθμιαία από το απόγευμα σχεδόν αίθριος.

Άνεμοι: Νότιοι νοτιοανατολικοί 5 με 7 μποφόρ και από το απόγευμα δυτικών διευθύνσεων 4 με 6 και στα νότια τοπικά 7 μποφόρ.

Θερμοκρασία: Από 13 έως 22 βαθμούς Κελσίου. Στα βόρεια η μέγιστη 3 με 4 βαθμούς χαμηλότερη.

Στην Αττική

Καιρός: Νεφώσεις με τοπικές βροχές και τις πρώτες πρωινές ώρες πιθανότητα πρόσκαιρης καταιγίδας. Από το απόγευμα γενικά αίθριος.

Άνεμοι: Νότιοι νοτιοανατολικοί 3 με 5 μποφόρ και βαθμιαία από το μεσημέρι και από τα δυτικά δυτικοί βορειοδυτικοί 4 με 5 οι οποίοι το βράδυ θα ενισχυθούν στα 6 μποφόρ.

Θερμοκρασία: Από 11 έως 22 βαθμούς Κελσίου.

Στην Θεσσαλονίκη

Καιρός: Νεφώσεις με τοπικές βροχές κυρίως από τις προμεσημβρινές ώρες οπότε είναι πιθανό να εκδηλωθεί και πρόσκαιρη καταιγίδα. Σταδιακή βελτίωση από το απόγευμα.

Άνεμοι: Νοτιοανατολικοί 3 με 4 και από το βράδυ βορειοδυτικοί 4 με 5 μποφόρ.

Θερμοκρασία: Από 07 έως 17 βαθμούς Κελσίου.

Στην Εύβοια

Καιρός: Νεφώσεις με τοπικές βροχές και από το απόγευμα γενικά αίθριος.

Άνεμοι: Από νότιες διευθύνσεις 3 με 5 και στα νότια 5 τοπικά 6 μποφόρ. Βαθμιαία από το μεσημέρι δυτικοί 5 με 6 μποφόρ.

Θερμοκρασία: Από 09 ως 17 βαθμούς Κελσίου.

Τι πρέπει να προσέξουν οι πολίτες

Την προσοχή των πολιτών εφιστούν οι πυροσβεστικές αρχές, με αφορμή τα αυξημένα περιστατικά εκδήλωσης πυρκαγιών που καταγράφηκαν το προηγούμενο διάστημα σε πολλές περιοχές της Κρήτης.

Μάλιστα, η Διοίκηση Πυροσβεστικών Υπηρεσιών νομού Ηρακλείου σε ανακοίνωση της τονίζει ότι έχοντας ως στόχο την εξάλειψη των κινδύνων πυρκαγιάς για ξένες περιουσίες και κυρίως για την προστασία της ανθρώπινης ζωής και τον περιορισμό των καμένων εκτάσεων, καλεί τους πολίτες να λαμβάνουν  όλα τα απαραίτητα μέτρα πρόληψης και αποφυγής εκδήλωσης πυρκαγιών σε δασικές, αγροτικές εκτάσεις και οικοπεδικούς χώρους. 

Υπενθυμίζει ότι, πριν από την καύση υπολειμμάτων οι ενδιαφερόμενοι θα πρέπει να απευθύνονται στις κατά τόπους Πυροσβεστικές Υπηρεσίες ώστε να ενημερώνονται για τις καιρικές συνθήκες που θα επικρατήσουν, τα υποχρεωτικά μέτρα πρόληψης καθώς και κάθε άλλη πρόσθετη πληροφορία. Ήδη πραγματοποιούνται εκτεταμένοι έλεγχοι και περιπολίες για να διαπιστωθεί η τήρηση των μέτρων ενώ σε περίπτωση που εντοπιστούν παραβάτες , θα κληθούν να αντιμετωπίσουν τα προβλεπόμενα διοικητικά πρόστιμα .

Ανακοίνωση του Κεντρικού Λιμεναρχείου Ηρακλείου

Ανακοίνωση εξέδωσε το απόγευμα της Τετάρτης, 6 Απριλίου το Κεντρικό Λιμεναρχείο Ηρακλείου, λόγω δυσμενών καιρικών συνθήκων και πιο συγκριμένα λόγω ισχυρών νοτιοανατολικών ανέμων 5 με 6 και τοπικά 9 Μποφόρ, στρεφόμενοι σταδιακά από το μεσημέρι σε δυτικούς νοτιοδυτικούς 6 με 7 Μποφόρ.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση, όλοι οι ιδιοκτήτες ελλιμενιζόμενων στην περιοχή μας, πλοίων και μικρών σκαφών να λάβουν όλα τα ενδεδειγμένα μέτρα ασφαλούς πρόσδεσης των σκαφών τους.

  • Ορμούντα επαγγελματικά αλιευτικά – πλοία αναψυχής και μικρά σκάφη να αποφύγουν δραστηριοποίησή τους κατά τον χρόνο ισχύος δελτίου καιρικών φαινομένων.
  • Ρυμουλκά – ναυαγοσωστικά – αλιευτικά και εθελοντικές ομάδες καλούνται να βρίσκονται σε άμεση ετοιμότητα για παροχή συνδρομής σε περίπτωση που απαιτηθεί.
  • Τέλος γνωστοποιείται ότι το Κεντρικό Λιμεναρχείο Ηρακλείου έχει θέσει σε ετοιμότητα όλο το προσωπικό και τα διατιθέμενα πλωτά και χερσαία μέσα προς αντιμετώπιση περιστατικών παροχής βοήθειας σε τυχόν κινδυνεύοντα πλοία, μικρά σκάφη και πρόσωπα.
ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News