Πάτρα: Ο ρόλος της Κρήτης στις έρευνες των ειδικών - Τι είπε ο Γ. Λέων στο neakriti.gr

Κρήτη
Πάτρα: Ο ρόλος της Κρήτης στις έρευνες των ειδικών - Τι είπε ο Γ. Λέων στο neakriti.gr

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Για τον ρόλο της Κρήτης σχετικά με την υπόθεση του θανάτου των τριών παιδιών στην Πάτρα μιλά στο neakriti.gr ο ιατροδικαστής, Γρηγόρης Λέων - «Έρχονται εξελίξεις»

«Ουσιαστικά έχει λυθεί το θέμα της αιτίας θανάτου του 9χρονου κοριτσιού, καθώς φαίνεται να πρόκειται για τη χρήση κάποιας ουσίας. Αυτό λοιπόν το εύρημα, για να μπορέσουμε να το πάμε και πίσω στον χρόνο, δηλαδή για να μπορέσουμε να δούμε τι έχει γίνει και αν υπήρξαν και προηγούμενες αντίστοιχες προσπάθειες με φαρμακευτικές ουσίες, η μόνη μέθοδος είναι αυτή της ανάλυσης των τριχών», δήλωσε ο πρόεδρος της ελληνικής ιατροδικαστικής εταιρείας, Γρηγόρης Λέων, μιλώντας στο neakriti.gr.

«Το καινούριο που έχουμε, είναι ότι η διαδικασία πλέον ελέγχεται από τους δικαστικούς λειτουργούς. Συνεπώς όλοι οι πραγματογνώμονες θα καταθέσουν ουσιαστικά τις απόψεις τους. Ο καθένας ξεχωριστά για τα περιστατικά του», πρόσθεσε ο κ. Λέων, εκτιμώντας ότι οι ιατροδικαστές, οι παθολόγοι και οι τοξικολόγοι θα συμβάλλουν στη διαδικασία, ώστε να απαντηθούν ένα ένα τα ερωτήματα αναφορικά όχι μόνο με το θάνατο της 9χρονης Τζωρτζίνας, κόρης της Ρούλας Πισπιρίγκου και του Μάνου Δασκαλάκη, αλλά και των δύο άλλων παιδιών. 

Μάλιστα, απαντήσεις ενδέχεται να δώσει ένα βιολογικό υλικό, που δεν είναι άλλο απο την ανάλυση των τριχών του άτυχου κοριτσιού. Σύμφωνα με τον ιατροδικαστή, σημαντικό ρόλο στη διαδικασία των ερευνών, αναμένεται να παίξει και η Κρήτη, με το πρωτοπόρο εργαστήριο ανάλυσης τριχών που διαθέτει το νησί.

Ο κ. Λέων ανέφερε πως «στην Ελλάδα έχουμε ένα εξαιρετικό εργαστήριο, το οποίο μάλιστα είναι πρωτοπόρο στην ανάλυση τριχών εδώ και πάρα πολλά έτη. Συνεπώς έχει και την εμπειρία και την τεχνογνωσία να αναλύσει τις τρίχες και να μας δώσει αξιόπιστα αποτελέσματα. Πρόκειται για το εργαστήριο Ιατροδικαστικών Επιστημών στο οποίο προΐσταται ένας επιστήμονας απο τους δέκα καλύτερους στην Ελλάδα, ο καθηγητής Αριστείδης Τσατσάκης».

Αναφορικά με τις έρευνες για τα αίτια θανάτου της Τζωρτζίνας ο κ. Λέων εκτιμά ότι το εργαστήριο στο νησί «μπορεί να συμβάλει σε μια τέτοια υπόθεση που έχει να κάνει και με μακροχρόνια χρήση ουσιών, θα είναι πολύτιμη. Ουσιαστικά έχει λυθεί το θέμα της αιτίας θανάτου του 9χρονου κοριτσιού, καθώς φαίνεται να πρόκειται για τη χρήση κάποιας ουσίας. Αυτό λοιπόν το εύρημα, για να μπορέσουμε να το πάμε και πίσω στον χρόνο, δηλαδή για να μπορέσουμε να δούμε τι έχει γίνει και αν υπήρξαν και προηγούμενες αντίστοιχες προσπάθειες με φαρμακευτικές ουσίες, η μόνη μέθοδος είναι αυτή της ανάλυσης των τριχών. Και το πλέον αξιόπιστο εργαστήριο στην Ελλάδα για αυτή την περίπτωση είναι ακριβώς αυτό που υπάρχει στην Κρήτη».

Διαβάστε επίσης 

Πισπιρίγκου για τον Μάνο: Με παρατάει και στρέφεται εναντίον μου (βίντεο)

Πάτρα: Ενάμιση μήνα μετά την καταγγελία για κακοποίηση της Τζωρτζίνας πήγαν για έλεγχο

Κάθε εκατοστό της τρίχας δείχνει το τοξικολογικό προφίλ για κάθε μήνα

Το γενετικό αυτό υλικό αναμένεται να μελετηθεί διεξοδικά, αφού μπορεί να δώσει απαντήσεις για το τι ενδέχεται να συνέβη στο παιδί τις συγκεκριμένες περιόδους.

//--> //-->

Για τις τρίχες του παιδιού και κατά πόσο μπορούν να δείξουν εάν στο παιδί χορηγήθηκαν κάποιες ουσίες το προηγούμενο διάστημα, μίλησε στην εκπομπή ο ιατροδικαστής, Γρηγόρης Λέων.

«Κάθε εκατοστό της τρίχας ενός ατόμου σημαίνει ότι μπορούμε να δούμε το τοξικολογικό προφίλ για κάθε μήνα, δεδομένου του ότι η τρίχα μεγαλώνει συγκεκριμένα εκατοστά ανά μήνα. Εφόσον αποτελεί δείγμα από ξυρισμένο σημείο της κεφαλής, μπορεί να είναι ένα αξιόπιστο δείγμα. Εκεί πρέπει να είμαστε προσεχτικοί, ώστε να μην υπάρχουν επιμολύνσεις. Αυτό είναι κάτι που πρέπει να εξεταστεί, προκειμένου να μην πέσουμε σε λάθη», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Λέων.

Ποια είναι τα στοιχεία που «δείχνουν» ασφυκτικό θάνατο σε Μαλένα - Ίριδα

Αναφορικά με τα σενάρια ασφυκτικού θανάτου της Ίριδας και της Μαλένας, ο κ. Λέων, ο οποίος έχει μιλήσει από πάρα πολύ νωρίς για ενδείξεις που κατατείνουν σε θάνατο που δεν έχει προέλθει από παθολογικά και γενετικά αίτια θεωρεί ότι «ο ασφυκτικός θάνατος είναι ένας δύσκολος θάνατος για να διαγνωστεί κατά την ιατροδικαστική διερεύνηση, όταν δεν έχεις καθόλου σημάδια βίας ή χαρακτηριστικά σημάδια γενικότερα. Και στο πρώτο και το δεύτερο παιδί και στις δύο ιατροδικαστικές εκθέσεις παρουσιάζονται σαφώς δείγματα τα οποία παραπέμπουν σε μία τέτοια διαδικασία θανάτου και αυτά πλέον θα αξιολογηθούν από την τριμελή επιτροπή, αλλά και τις δικαστικές αρχές, γιατί όπως γνωρίζουμε έχει ανοίξει η διαδικασία εκ νέου και ορθώς δεν υπάρχει καμία περίπτωση πλέον για παθολογικά και γενετικά αίτια».

Αναφερόμενος στον θάνατο της Ίριδας είπε ότι προκειται για θετικό γεγονός πως άνοιξε η διαδικασία, της οποίας τα αποτελέσματα αναμένονται. Η ιατροδικαστής της Πάτρας από μόνη της θα διαφωτίσει το δεύτερο περιστατικό, καθώς επίσης και οι δύο ιατροδικαστές που δεν συμμετέχουν στο περιστατικό και επαναξιολόγησαν τα στοιχεία. Σύμφωνα με την εκτίμηση του κ. Λέων, και οι τρεις  θα δώσουν σαφή αιτία θανάτου και σαφή μηχανισμό.

Σχολιάζοντας την δήλωση της κ. Τσιόλα, που έκανε την ιατροδικαστική εξέταση στην Ίριδα, η οποία «έβαζε» δύο πιθανές αιτίες θανάτου στην ιατροδικαστική έκθεση, ο κ. Λέων τόνισε ότι είναι κάτι που είχε παρατηρήσει από την αρχή, «γιατί όντως η κ. Τσιόλα είναι έμπειρη», όπως είπε, «και μάλιστα όταν είχε δεχτεί από το Παθολογανατομικό Εργαστήριο κάτι ιδιαίτερα εκκωφαντικό εύρημα στην καρδιά, μου έκανε εντύπωση που η ίδια δεν στηρίχθηκε σε αυτό που από μόνο του θα αποτελούσε μία αιτία θανάτου, αλλά έθεσε πολύ ορθά το πνευμονικό οίδημα. Πιστεύω ότι η συγκεκριμένη περίπτωση είναι και η πιο εύκολη περίπτωση. Με μία κατάθεση της συγκεκριμένης ιατροδικαστού θα τελειώσει και η όλη διαδικασία», ανέφερε μεταξύ άλλων ο κ. Λέων.

//--> //-->

Σακουλάκι με μαλλιά της Τζωρτζίνας

Ο θάνατος της Τζωρτζίνας, του παιδιού που έφυγε τελευταίο από τη ζωή, θεωρείται επίσημα δολοφονία, με τη μητέρα της να κατηγορείται ότι της χορήγησε τεράστια ποσότητα κεταμίνης. Σύμφωνα με τα στοιχεία που προκύπτουν από τα ιατροδικαστικά ευρήματα, δεν αποκλείεται η 33χρονη να προσπάθησε να σκοτώσει τη μικρή τουλάχιστον εννέα φορές, όσα δηλαδή και τα επεισόδια που είχε εμφανίσει η 9χρονη και που οι ιατροί προσπαθούσαν να βρουν από τι προκαλούνταν. Απαντήσεις αναμένεται να δώσουν τα ευρήματα που έχουν στα χέρια τους οι αρμόδιοι, μετά την έρευνα που έγινε στο σπίτι της οικογένειας Δασκαλάκη. Εκτός, όμως, από αυτά οι αστυνομικοί πήραν ένα σακουλάκι με τρίχες της μικρής Τζωρτζίνας, αλλά και τρίχες του παιδιού πάνω από το καρότσι του. 

//--> //-->

Στο σακουλάκι εμπεριέχονται τα μαλλάκια του παιδιού, τα οποία έδωσαν οι γιατροί στους γονείς μετά την πρώτη ανακοπή της στο Καραμανδάνειο Νοσοκομείο. Τότε, οι γιατροί είχαν ξυρίσει το κεφαλάκι του παιδιού, προκειμένου να μπουν τα απαραίτητα όργανα στο κεφαλάκι του. Όσον αφορά τις τρίχες στο καροτσάκι, οι γιατροί τις συνέλεξαν καθώς πρόκειται για γενετικό υλικό που αφορά την περίοδο που το παιδί έμενε σπίτι την περίοδο αφού βγήκε από το νοσοκομείο μέχρι την επόμενη φορά που εισήχθη ξανά.

Το χρονικό

Η περιπέτεια της Τζωρτζίνας ξεκίνησε στις 8 Απριλίου του 2021 μεταφέρθηκε εσπευσμένα στο νοσοκομείο «Καραμανδάνειο» της Πάτρας, με τη μητέρα της να ενημερώνει το προσωπικό ότι το κορίτσι πάθαινε σπασμούς.

Υπεβλήθη σε σειρά από νευρολογικές εξετάσεις, δίχως ωστόσο οι γιατροί να εντοπίσουν το παραμικρό πρόβλημα, ενώ σε όλο το διάστημα της νοσηλείας της η μικρή Τζωρτζίνα δεν παρουσίασε κανένα ανησυχητικό επεισόδιο. Ένα πρωί, το διάστημα που παρέμενε νοσηλευόμενη και ενώ οι γιατροί την είχαν εξετάσει διαπιστώνοντας ότι είναι καλά στην υγεία της, η μητέρα της ενημέρωσε νοσηλεύτριες και γιατρούς ότι «κάτι συμβαίνει με την Τζωρτζίνα». Εκείνοι πήγαν στον θάλαμο και μόνο ύστερα από 45 λεπτά καρδιοαναπνευστικής αναζωογόνησης επανήλθε στη ζωή. Με τον εγκέφαλό της, πάντως, να έχει υποστεί σοβαρές βλάβες.

‘Επειτα μεταφέρθηκε στο πανεπιστημιακό νοσοκομείο στο Ρίο, όπου παρέμεινε νοσηλευόμενη για ενάμιση μήνα. Το διάστημα που ακολούθησε η 9χρονη μεταφέρθηκε στο Ωνάσειο Καρδιοχειρουργικό Κέντρο για να της τοποθετηθεί βηματοδότης, ενώ υπεβλήθη σε εξετάσεις, από τις οποίες αποκλείστηκε το ενδεχόμενο να πάσχει από γενετικές παθήσεις που θα μπορούσαν να ενοχοποιηθούν για αιφνίδιους θανάτους σε παιδιά.

Τελικά, κατέληξε στα τέλη Ιανουαρίου 2022 στο νοσοκομείο Παίδων «Αγλαΐα Κυριακού».

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News