Κρήτη: Αυξήσεις έως 30% στο ψωμί - «Χρυσός» το ηλιέλαιο (βίντεο)

Κρήτη
Κρήτη: Αυξήσεις έως 30% στο ψωμί - «Χρυσός» το ηλιέλαιο (βίντεο)

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Τις συνέπειες του πολέμου θα υποστούν σύντομα τα νοικοκυριά και στην Κρήτη, αφού οι ελλείψεις και η εκτόξευση των τιμών στα μαλακά άλευρα και τις πρώτες ύλες, οδηγούν ολοταχώς σε ανατιμήσεις «φωτιά»

Υποφέρουν από τις οικονομικές συνέπειες του πολέμου στην Ουκρανία και των κυρώσεων της Δύσης προς τη Ρωσία, αλλά και τις ανατιμήσεις της περιόδου που προηγήθηκε σε βασικά προϊόντα και ενέργεια, τα νοικοκυριά στην Κρήτη.

Οι εισαγωγές πρώτων υλών, όπως παραδείγματος χάριν σιτηρά, γίνονται κυρίως από Ουκρανία και Ρωσία και ένεκα των εξελίξεων, εκτός του ότι πλέον είναι δυσεύρετες, οι τιμές τους έχουν εκτοξευθεί στα ύψη.

Ενδεικτικά οι τιμές του αραβόσιτου, του κριθαριού, του καλαμποκιού και της σόγιας, που αποτελούν βασικά συστατικά για τις ζωοτροφές, έχουν εκτιναχθεί.

Πιο συγκεκριμένα, η τιμή στο μαλακό αλεύρι, μέσα σε μία εβδομάδα - ανά τσουβάλι -αυξήθηκε κατά σχεδόν 25%, ενώ άμεσα αναμένεται να παρατηρηθούν και οι πρώτες σοβαρές ελλείψεις στην αγορά της Κρήτης, η οποία εξαρτάται από τις εισαγωγές που έκανε η χώρα μας, από την Ουκρανία. Παράλληλα οι αρτοποιοί ξεκαθαρίζουν ότι είναι πλέον αδύνατον να συγκρατήσουν τις τιμές του ψωμιού.

Ρωσία και Ουκρανία παράγουν το 40% της παγκόσμιας παραγωγής και όσο η πολεμική σύρραξη οξύνεται τα αποθέματα στην Ελλάδα, που είναι πλήρως εξαρτημένη από τις εισαγωγές, εξαντλούνται.

Την ίδια ώρα σε αδιέξοδο οδηγείται και η λειτουργία των καταστημάτων εστίασης στο Ηράκλειο, καθώς προμηθεύονται ηλιέλαιο με το σταγονόμετρο, αφού οι εισαγωγές από την Ουκρανία «πάγωσαν» και οι παρτίδες που διακινούνται μοιράζονται πλέον με πλαφόν, αλλά και καπέλο στις τιμές, που αυξήθηκαν σε εξωφρενικά επίπεδα. Από 13 έως 14 ευρώ η συσκευασία σήμερα φτάνει να πωλείται στα 35 ευρώ.

Ήρθε η ώρα να στραφούν οι τοπικές επιχειρήσεις στη χρήση του ελαιόλαδού επισημαίνουν οι εκπρόσωποι των ιδιοκτητών καταστημάτων εστίασης του Ηρακλείου που θεωρούν επιβεβλημένη την επίτευξή άμεσης συμφωνίας με τους ντόπιους παραγωγούς.

Οι πληθωριστικές πιέσεις στον κλάδο είναι αλυσιδωτές και κατά συνέπεια αναπόφευκτες, αφού ξεκινούν από τις αυξήσεις των τιμών στα ναύλα, τους εισαγωγείς στη συνέχεια, στους ζωοτρόφους και κτηνοτρόφους και εν τέλει στους καταναλωτές.

Αξίζει να σημειωθεί ότι τιμές είχαν ήδη υποστεί μια σειρά αυξήσεων λόγω της πανδημίας και τώρα ο πόλεμος τις ανέβασε σε πρωτόγνωρα επίπεδα.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News