Καύσιμα: Επιτέλους αποκλιμάκωση στις διεθνείς τιμές του αργού πετρελαίου - Πόσο πωλείται η βενζίνη στο Ηράκλειο

Κρήτη
Καύσιμα: Επιτέλους αποκλιμάκωση στις διεθνείς τιμές του αργού πετρελαίου - Πόσο πωλείται η βενζίνη στο Ηράκλειο

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Πράγματι σήμερα διαφαίνεται πτωτική τάση στις διεθνείς τιμές του αργού πετρελαίου, ευελπιστούμε να δούμε μειώσεις τις επόμενες ημέρες και στον καταναλωτή», ανέφερε ο πρόεδρος των Βενζινοπωλών του νομού Ηρακλείου, Λυκούργος Σαμόλης

Τις ελπίδες του για μικρή αποκλιμάκωση των τιμών στα καύσιμα προσεχώς, εξέφρασε το πρωί της Παρασκευής 11 Μαρτίου 2022 ο Αντιπρόεδρος Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Πρατηριούχων Εμπόρων Καύσιμων, Γιώργος Ασμάτογλου.

Σύμφωνα με τον ίδιο καταγράφηκε μείωση στις διεθνείς τιμές του αργού πετρελαίου από 132 δολάρια το βαρέλι στα 109 δολάρια σήμερα, γεγονός που αναμένεται να επηρεάσει πτωτικά τις επόμενες ημέρες και την τιμή που φτάνει στον καταναλωτή.

Όπως ανέφερε στο neakriti.gr ο πρόεδρος των βενζινοπωλών του νομού Ηρακλείου Λυκούργος Σαμόλης, η μέση τιμή της αμόλυβδης διαμορφώνεται σήμερα στα 2,18- 2,19 ευρώ το λίτρο, το πετρέλαιο κίνησης στα 2,05 ευρώ το λίτρο και το πετρέλαιο θέρμανσης στα 1,70.

«Πράγματι σήμερα διαφαίνεται πτωτική τάση στο βαρέλι μπρεντ, ευελπιστούμε να δούμε μειώσεις τις επόμενες ημέρες», ανέφερε ο κ. Σαμόλης.

//--> //-->

Σύμφωνα με τον ίδιο, το επόμενο τριήμερο, εφόσον συνεχιστεί η αποκλιμάκωση, θα δούμε τιμές κάτω από 2 ευρώ το λίτρο στα αστικά κέντρα.

//--> //-->

Σταϊκούρας: Πιθανά τα μέτρα για τις τιμές στα καύσιμα

Ανοικτό άφησε το ενδεχόμενο παρεμβάσεων στις τιμές των καυσίμων, που έχουν εκτοξευτεί σε δυσθεώρητα επίπεδα, ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας.

Ο κ. Σταϊκούρας τόνισε πως «έχουμε επίγνωση της πραγματικότητας, έχουμε εικόνα του πόσο επιβαρύνονται τα νοικοκυριά και προσπαθούμε να βρούμε και να εξαντλήσουμε τον δημοσιονομικό χώρο και πιθανότατα να υπάρχουν και άλλα μέτρα, άλλες παρεμβάσεις», απαντώντας σε ερώτηση για το αν η κυβέρνηση εξετάζει τη λήψη μέτρων για τα καύσιμα.

Ταυτόχρονα, ο υπουργός Οικονομικών ανακοίνωσε αύξηση των επιδοτήσεων στους λογαριασμούς ρεύματος και φυσικού αερίου «ώστε να μπορέσουν νοικοκυριά και επιχειρήσεις να αντιμετωπίσουν τις ανατιμήσεις», σημειώνοντας πως «από τη στιγμή που λειτουργούμε με ποσοστά, θα είναι και μεγαλύτερη η στήριξη».

Πληθωρισμός: Νέα «εκτόξευση» στο 7,2% τον Φεβρουάριο – Τρομακτικές ανατιμήσεις στην ενέργεια

Αύξηση 7,2% σημείωσε ο πληθωρισμός τον Φεβρουάριο εφέτος, από άνοδο 6,2% τον Ιανουάριο και έναντι μείωσης 1,3% τον Φεβρουάριο 2021.

Είναι χαρακτηριστικό ότι σε ένα έτος (Φεβρουάριος 2022 προς Φεβρουάριο 2021), καταγράφηκαν περαιτέρω σημαντικές ανατιμήσεις σε: Φυσικό αέριο (78,5%), Ηλεκτρισμό (71,4%), Πετρέλαιο θέρμανσης (41,5%) και Καύσιμα και λιπαντικά (23,2%).

Παράλληλα, ανατιμήσεις υπήρξαν σε όλο το λεγόμενο «καλάθι της νοικοκυράς», εκτός από το χοιρινό (-1%) και τα αλλαντικά (-2,2%), και συγκεκριμένα σε: Έλαια και λίπη (16,8%), Λαχανικά γενικά (15,2%), Αρνί και κατσίκι (14,4%), Φρούτα νωπά (9,8%), Παρασκευάσματα με βάση το κρέας (8,1%), Πουλερικά (6,8%), Παγωτά (6,5%), Γαλακτοκομικά και αυγά (6%), Ψωμί και δημητριακά (5,9%), Λοιπά τρόφιμα (4,4%), Μοσχάρι (4,2%), Καφέ (4,1%), Ψάρια νωπά (3,6%) και Μεταλλικό νερό- αναψυκτικά- χυμούς φρούτων (1,7%). Ενώ, αυξήσεις τιμών σημειώθηκαν και σε: Μεταφορά επιβατών με αεροπλάνο (22,9%), Αυτοκίνητα μεταχειρισμένα (11,5%), Αυτοκίνητα καινούργια (7,6%), Ένδυση και υπόδηση (5,6%), Ελαστικά (4,9%), Μοτοποδήλατα- μοτοσικλέτες (4,4%), Οδοντιατρικές υπηρεσίες (1,1%) και Ενοίκια κατοικιών (0,7%).

Τον Φεβρουάριο σε σχέση με τον Ιανουάριο, σημειώθηκε πτώση των τιμών στο Φυσικό αέριο (23%), αλλά ανατιμήθηκαν περαιτέρω τα υπόλοιπα ενεργειακά προϊόντα και ειδικότερα: Ηλεκτρισμός (9,4%), Πετρέλαιο θέρμανσης (8,5%) και Καύσιμα και λιπαντικά (4,8%). Παράλληλα, συνεχίστηκαν οι ανατιμήσεις σε βασικά αγαθά και συγκεκριμένα σε: Λαχανικά νωπά (16%), Πατάτες (4,5%), Φρούτα νωπά (2,8%), Λαχανικά διατηρημένα ή επεξεργασμένα (2,4%), Γιαούρτι (2,1%), Ελαιόλαδο (1,9%), Μοσχάρι (1,2%), Τυριά (1,2%) και Ψωμί (0,8%). Μόνη εξαίρεση, οι μειώσεις τιμών σε Αρνί και κατσίκι (2,8%) και Ψάρια νωπά (0,9%). Ενώ, νέες αυξήσεις τιμών υπήρξαν και σε: Μεταφορά επιβατών με αεροπλάνο (19,5%), Είδη άμεσης κατανάλωσης νοικοκυριού (1,5%), Αυτοκίνητα καινούργια (0,7%) και Εστιατόρια- ζαχαροπλαστεία- καφενεία (0,2%).

Επιστολή στον πρωθυπουργό - Τη μείωση του ΕΦΚ ζητά και η ΟΕΒΕΝΗ

Την ίδια στιγμή, επιστολή έστειλε και η Ομοσπονδία Επαγγελματιών Βιοτεχνών και Εμπόρων του Νομού Ηρακλείου προς τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, τον υπουργό Ανάπτυξης και Επενδύσεων Άδωνι Γεωργιάδη, τον υπουργό Οικονομικών Χρ. Σταϊκούρα και τον υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κ. Σκρέκα, με κύριο αίτημα τη μείωση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης αλλά και του ΦΠΑ σε ενέργεια και βασικά καταναλωτικά αγαθά λόγω του κύματος των ανατιμήσεων και της πολεμικής σύγκρουσης στην Ουκρανία, έτσι ώστε να αντεπεξέλθουν οι επιχειρήσεις. Όπως αναφέρουν οι εκπρόσωποι των επιχειρηματιών, η Ομοσπονδία τους γίνεται καθημερινά αποδέκτης διαμαρτυριών από επαγγελματίες, βιοτέχνες και εμπόρους που εκπροσωπεί, οι οποίοι δεν έχουν πλέον άλλα περιθώρια απορρόφησης των αυξήσεων.

Παράλληλα, αναφέρουν ότι θεωρούν άδικη την επιβολή πλαφόν κέρδους σε καύσιμα, φάρμακα και διατροφή, ενώ υποστηρίζουν ότι η ακρίβεια δεν “πλήττει” μόνο τα νοικοκυριά αλλά και τους επαγγελματικούς κλάδους. Προσθέτουν δε ότι «οι αυξήσεις σε καύσιμα, λογαριασμούς ρεύματος και φυσικού αέριου δημιουργούν τρομακτικές πιέσεις στις τιμές των βασικών καταναλωτικών αγαθών, στα λειτουργικά έξοδα των επιχειρήσεων αλλά και στο κόστος μετακίνησης ανθρώπων και προϊόντων, που εντείνουν ακόμα περισσότερο της επιπτώσεις της ακρίβειας».

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News