Καιρός στην Κρήτη: Ο «Φίλιππος» βαδίζει στα χνάρια της… «Ελπίδας»

Κρήτη
Καιρός στην Κρήτη: Ο «Φίλιππος» βαδίζει στα χνάρια της… «Ελπίδας»

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Τσουχτερό κρύο, ισχυροί βοριάδες και χιόνια στα ορεινά φέρνει στην Κρήτη το νέο κύμα κακοκαιρίας

Ισχυρές βροχοπτώσεις αναμένονται στην Κρήτη το διήμερο Τετάρτη 9 και Πέμπτη 10 Μαρτίου.

Ο χάρτης που ακολουθεί δίνει το εκτιμώμενο ύψος βροχής μέχρι το βράδυ της Πέμπτης 10 Μαρτίου, όπως υπολογίζεται από το προγνωστικό μετεωρολογικό μοντέλο του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών/meteo.gr.

Το συνολικό ύψος βροχής σε ορισμένες περιοχές ενδέχεται να ξεπεράσει τα 70 χιλιοστά, σύμφωνα με τον Διευθυντή Ερευνών στο Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών, Κώστα Λαγουβάρδο . 

Σήμερα, Τετάρτη, 9 Μαρτίου στην Κρήτη αναμένονται νεφώσεις με τοπικές βροχές και σποραδικές καταιγίδες, ενώ χιονοπτώσεις σταδιακά θα σημειωθούν στα ορεινά του νησιού. Οι άνεμοι θα πνέουν βόρειοι 5 με 6 και σταδιακά τοπικά 7 Μποφόρ. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 8 έως 12 βαθμούς Κελσίου.

Την Πέμπτη 10 Μαρτίου, χιονοπτώσεις αναμένονται πάνω από υψόμετρα των 500 μέτρων.

Πιο αναλυτικά, πολύ χαμηλές για την εποχή θερμοκρασίες, χιονοπτώσεις στα ορεινά, υψηλός κυματισμός στις βόρειες ακτές του νησιού, αλλά και καταιγίδες φέρνει με την έλευσή του στην Κρήτη το κύμα κακοκαιρίας ονόματι «Φίλιππος», το οποίο έχει ήδη κάνει την εμφάνισή του σε άλλες περιοχές της χώρας και το οποίο αναμένεται να διαρκέσει μέχρι και την Κυριακή 13 Μαρτίου.

Ο μετεωρολόγος και διευθυντής Ερευνών του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών Κώστας Λαγουβάρδος, μιλώντας στην «ΝΚ» ανέφερε ότι, η κακοκαιρία, η οποία έρχεται ως αποτέλεσμα της καθόδου ψυχρών αέριων μαζών από τη Βόρεια Ευρώπη - και - στον ελλαδικό χώρο, αναμένεται να έχει και ένταση, αλλά και διάρκεια.

Χιονοπτώσεις στο νησί αναμένονται σε υψόμετρο άνω των 600-800 μέτρων. Σύμφωνα με το meteo.gr, χιόνι θα αρχίσει να πέφτει στα Ανώγεια από το βράδυ της Τετάρτης 9 Μαρτίου. Αξίζει να σημειωθεί ότι, είναι πιθανό την Παρασκευή 11 Μαρτίου, να σημειωθούν χιονοπτώσεις και σε μικρότερο υψόμετρο στην Κρήτη, ωστόσο κάτι τέτοιο δε θεωρείτο βέβαιο.

Εξάλλου, στα βουνά οι χιονοπτώσεις αναμένονται να είναι έντονες. Όπως επισημαίνει ο κ. Λαγουβάρδος, την Παρασκευή 11 Μαρτίου, ενδεχομένως να υπάρξει χιονόπτωση και σε περιοχές με χαμηλότερο υψόμετρο, ωστόσο κάτι τέτοιο δεν είχε επιβεβαιωθεί μέχρι τη χθεσινή ημέρα.

Την Παρασκευή 11 Μαρτίου, η θερμοκρασία θα πέσει στους -4, ενώ αναμένεται ασθενής χιονόπτωση τις πρώτες πρωινές ώρες. Κατά τη διάρκεια της ημέρας αναμένονται νεφώσεις, ενώ από νωρίς το βράδυ περιμένουμε εκ νέου ασθενή χιονόπτωση. Το Σάββατο ο υδράργυρος θα κυμανθεί από -2 έως 2 βαθμούς Κελσίου.

Την Πέμπτη 10 Μαρτίου, θα καταγραφεί περαιτέρω πτώση της θερμοκρασίας, με την ελάχιστη τιμή της να φτάνει τους -3 βαθμούς Κελσίου. Οι άνεμοι θα πνέουν βόρειοι-βορειοδυτικοί έως 4 μποφόρ, ενώ τη μεγαλύτερη διάρκεια της ημέρας αναμένεται να χιονίζει. Την Παρασκευή, ο υδράργυρος θα κυμανθεί από -3 έως 3 βαθμούς. Κατά τη διάρκεια της ημέρας αναμένονται νεφώσεις, ενώ το βράδυ θα υπάρξει ασθενής χιονόπτωση. Το Σάββατο αναμένεται εκ νέου χιονόπτωση, ενώ η θερμοκρασία θα κυμανθεί από -2 ως 1 βαθμό Κελσίου.

Οδηγίες από την Πολιτική Προστασία

Ενόψει του νέου κύματος κακοκαιρίας, η Πολιτική Προστασία της Περιφέρειας Κρήτης ανακοίνωσε ότι όλες οι εμπλεκόμενες υπηρεσίες και τα τεχνικά μέσα της Περιφέρειας έχουν ήδη τεθεί σε κατάσταση αυξημένης ετοιμότητας.

Η Πολιτική Προστασία εξέδωσε, μεταξύ άλλων, τις ακόλουθες οδηγίες ενόψει των χιονοπτώσεων:

«Αν κατοικείτε σε ορεινή ή δύσβατη περιοχή που αντιμετωπίζει προβλήματα από χιονοπτώσεις:

  • Προμηθευτείτε υλικό θέρμανσης και τρόφιμα για αρκετές ημέρες.
  • Φροντίστε για εξοπλισμό καθαρισμού του χιονιού (π.χ. φτυάρια).

Κατά τη διάρκεια της χιονόπτωσης ή της χιονοθύελλας...

α) Αν βρίσκεστε στο σπίτι:

  • Διατηρήστε το ζεστό και παραμείνετε σε αυτό όσο μπορείτε.
  • Μην αφήνετε τα παιδιά να βγουν έξω ασυνόδευτα.
  • Φορέστε κατάλληλα ρούχα και παπούτσια.
  • Ελέγξτε το δίκτυο ύδρευσης, τους σωλήνες και τον υαλοπίνακα του ηλιακού θερμοσίφωνα.

β) Αν βρίσκεστε στο αυτοκίνητο:

  • Αποφύγετε την οδήγηση σε δύσβατες ορεινές περιοχές.
  • Αλλάξτε πορεία αν είστε σε δύσβατο δρόμο και υπάρχει έντονη χιονόπτωση.
  • Να τηρείτε τις αποστάσεις ασφαλείας από τα προπορευόμενα οχήματα.
  • Παραμείνετε στο αυτοκίνητο αν ακινητοποιηθεί. Τοποθετήστε στην κεραία του ραδιοφώνου ή σε άλλο εμφανές σημείο ένα ύφασμα με έντονο χρώμα ώστε να σας εντοπίσουν οι ομάδες διάσωσης. Ανάβετε τη μηχανή για 10 λεπτά ανά ώρα και διατηρήστε την εξάτμιση καθαρή από το χιόνι.

γ) Αν βρίσκεστε σε εξωτερικό χώρο:

  • Πηγαίνετε σε ασφαλές μέρος χωρίς να εκτεθείτε στη χιονοθύελλα.
  • Ντυθείτε με πολλά στρώματα από ελαφριά και ζεστά ρούχα αντί για ένα βαρύ ρούχο και φορέστε ζεστές αδιάβροχες μπότες. Προτιμήστε ένα αδιάβροχο εξωτερικό ρούχο.
  • Προσέξτε τις μετακινήσεις σας σε περιοχές όπου προβλέπονται χιονοπτώσεις.
  • Χρησιμοποιήστε αντιολισθητικές αλυσίδες αν είναι απολύτως απαραίτητο να μετακινηθείτε με αυτοκίνητο. Είναι προτιμότερο να ταξιδέψετε κατά τη διάρκεια της ημέρας χρησιμοποιώντας κεντρικούς δρόμους. Ενημερώστε τους οικείους σας για τη διαδρομή που θα ακολουθήσετε.
  • Προτιμήστε τα μέσα μαζικής μεταφοράς για μετακινήσεις στην πόλη».

Ηράκλειο: Σε πλήρη ετοιμότητα προσωπικό και εξοπλισμός ενόψει κακοκαιρίας

Σε ετοιμότητα έχει τεθεί το προσωπικό και ο μηχανολογικός εξοπλισμός των αρμοδίων υπηρεσιών, για ενεργοποίηση και συνδρομή σε περίπτωση εκδήλωσης πλημμυρικών και άλλων επικίνδυνων καιρικών φαινομένων.

Σύμφωνα με το έκτακτο δελτίο της ΕΜΥ, από σήμερα Τετάρτη 09/03/2022 έως Κυριακή 13/03/2022 προβλέπονται βροχοπτώσεις και σποραδικές καταιγίδες, πολύ χαμηλές θερμοκρασίες, χιονοπτώσεις & ισχυρός παγετός στην Περιφερειακή Ενότητα Ηρακλείου.

Αναλυτικά η ανακοίνωση:

«Το Γραφείο Πολιτικής Προστασίας του Δήμου Ηρακλείου ενημερώνει ότι σύμφωνα και με το Έκτακτο Δελτίο της Ε.Μ.Υ. από σήμερα Τετάρτη 09/03/2022 έως Κυριακή 13/03/2022 προβλέπονται βροχοπτώσεις και σποραδικές καταιγίδες, πολύ χαμηλές θερμοκρασίες, χιονοπτώσεις & ισχυρός παγετός στην Περιφερειακή Ενότητα Ηρακλείου. Για το λόγο αυτό έχουν τεθεί σε ετοιμότητα προσωπικό και μηχανολογικός εξοπλισμός των αρμοδίων υπηρεσιών, για ενεργοποίηση και συνδρομή σε περίπτωση εκδήλωσης πλημμυρικών και άλλων επικίνδυνων καιρικών φαινομένων.

Οι Πρόεδροι των Κοινοτήτων καλούνται να ενημερώσουν του κατοίκους, και να θέσουν σε ετοιμότητα το δίκτυο εθελοντών της περιοχής τους.».

(φωτογραφία pexels)

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News