Κρήτη: Γιατί η τιμή της αμόλυβδης μπορεί να ξεπεράσει τα 2 ευρώ - Αύξηση 25% σε έναν χρόνο

Κρήτη
Κρήτη: Γιατί η τιμή της αμόλυβδης μπορεί να ξεπεράσει τα 2 ευρώ - Αύξηση 25% σε έναν χρόνο

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Πως διαμορφώνονται οι τιμές αμόλυβδης, πετρελαίου κίνησης και θέρμανσης στις τέσσερις Περιφερειακές Ενότητες της Κρήτης

Σε συνεχή τροχιά ανόδου κυμαίνονται οι τιμές των καυσίμων στην χώρα και την Κρήτη το τελευταίο διάστημα, με την τιμή της αμόλυβδης βενζίνης να «αγγίζει» ήδη σε πολλές περιοχές ακόμα και τα 2 ευρώ το λίτρο.

Σύμφωνα με τους πρατηριούχους, το 2022 διαφαίνεται δυσοίωνο τόσο για τους ίδιους όσο και για τους καταναλωτές. Όπως ανέφερε στο neakriti.gr, ο πρόεδρος των Βενζινοπωλών Ηρακλείου, Λυκούργος Σαμόλης, «η τιμή της αμόλυβδης έχει ξεφύγει και αυτό μας λυπεί πραγματικά».

Σήμερα, η τιμή του πετρελαίου Μπρεντ κινείται στα 89 δολάρια, γεγονός που συνιστά αρνητικό ρεκόρ των τελευταίων 7-8 ετών. «Οι παγκόσμιες αυτές εξελίξεις, σε συνδυασμό με την υψηλή φορολογία στην χώρα μας, είναι τα κύρια αιτία της «εκτόξευσης» στην τιμή αμόλυβδης, πετρελαίου κίνησης και θέρμανσης και στην Κρήτη», τονίζει ο κ. Σαμόλης, προσθέτοντας ότι «η τελική τιμή που φτάνει στον καταναλωτή, διαμορφώνεται κατά 67% από φόρους. Έχουμε ζητήσει σε πανελλαδικό επίπεδο επανειλημμένα την μείωση του ειδικού φόρου κατανάλωσης, καθώς η χώρα βρίσκεται στις πρώτες θέσεις της Ευρώπης, αναφορικά με τους ακριβότερους φόρους καυσίμων».

Μάλιστα, το γεγονός πως την αντίστοιχη περίοδο του 2021, η τιμή της αμόλυβδης στο Ηράκλειο έφτανε το 1,55-1,56 ευρώ το λίτρο, ενώ σήμερα, «αγγίζει» το 1,86 ευρώ το λίτρο κατά μέσο όρο. «Μέσα έναν χρόνο καταγράφεται αύξηση 25% στην τιμή της αμόλυβδης στο Ηράκλειο», επισημαίνει χαρακτηριστικά ο κ. Σαμόλης.

Στο γεγονός της ιλιγγιώδους αύξησης των καυσίμων που παρατηρείται και στην Κρήτη, αναφέρθηκε και ο πρόεδρος των Βενζινοπωλών Λασιθίου, Παντελής Επιτροπάκης, ο οποίος μιλώντας στο neakriti.gr, τόνισε ότι «οι τιμές είναι δυσβάσταχτες και ο πολίτης πλέον δεν μπορεί να ακολουθήσει τις συνεχείς αυξήσεις».

Σε ερώτηση σχετικά με τυχόν προβλέψεις που μπορούν να γίνουν για ενδεχόμενη περαιτέρω αύξηση των τιμών στα καύσιμα, σε μια ήδη επιβαρυμένη αγορά, ο κ. Σαμόλης εμφανίζεται απαισιόδοξος.

«Η τιμή του βαρελιού Μπρεντ από τα 90 δολάρια που διαμορφώνεται σήμερα μπορεί να φτάσει μέσα στο 2022 έως και τα 110 δολάρια αν αναλογιστεί κανείς τις διεθνείς εξελίξεις, συνεπώς η τιμή της αμόλυβδης στην Κρήτη και την χώρα, ενδέχεται να φτάσει, ακόμη και να ξεπεράσει τα 2 ευρώ το λίτρο». Η τιμή αυτή θα αποτελεί αρνητικό ρεκόρ τουλάχιστον των τελευταίων 10 ετών.

Σύμφωνα με τον κ. Σαμόλη «ο κλάδος των πρατηριούχων βλέπει συμπιεσμένα τα κέρδη του καθημερινά, εξαιτίας της μείωσης της κατανάλωσης από τις τιμές που έχουν ξεφύγει και τους δυσβάσταχτους φόρους. Ακόμη και το πετρέλαιο θέρμανσης, που παραδοσιακά αποτελεί σωσίβιο το χειμώνα για τον πρατηριούχο, χαρακτηρίζεται από μείωση ζήτησης καθώς ολισθαίνει η τιμή. Φέτος η αγορά του Ηρακλείου κινήθηκε μόνο την περίοδο πριν τα Χριστούγεννα καθώς και την περασμένη εβδομάδα, στην οποία έκανε το πέρασμα της η Κακοκαιρία Ελπίδα με τις ιδιαίτερα χαμηλές θερμοκρασίες».

Πως διαμορφώνονται οι τιμές στις τέσσερις Περιφερειακές Ενότητες της Κρήτης

Η μέση τιμή ανά Περιφερειακή Ενότητα της Κρήτης την Τρίτη 1 Φεβρουαρίου 2022 για την αμόλυβδη, το πέτρελαιο κίνησης και θέρμανσης:

Περιφερειακή ΕνότηταΤιμή αμόλυβδηςΤιμή πετραλαίου κίνησηςΤιμή πετρελαίου θέρμανσης
1,86 ευρώ το λίτρο1,57-1,58 ευρώ το λίτρο1,28 ευρώ το λίτρο
Χανίων1,86 ευρώ το λίτρο1,58 ευρώ το λίτρο1,26 ευρώ το λίτρο
Ρεθύμνου1,83 ευρώ το λίτρο1,57-1,59 ευρώ το λίτρο1,27-1,30 ευρώ το λίτρο
Λασιθίου1,88-1,90 ευρώ το λίτρο1,58 ευρώ το λίτρο1,22-1,24 ευρώ το λίτρο

(Φωτογραφία Αρχείου Shutterstock)

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News