Κρήτη: «Γυρνούν την πλάτη» στην οικοδομή οι νέοι (βίντεο)

Κρήτη
Κρήτη: «Γυρνούν την πλάτη» στην οικοδομή οι νέοι (βίντεο)

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ένα βαρύ και επικίνδυνο επάγγελμα - συνώνυμο της εργασιακής ανασφάλειας

Την πλάτη σε επαγγέλματα που σχετίζονται με την οικοδομή, φαίνεται ότι γυρνούν οι νέοι, ιδιαίτερα στους κλάδους της οικοδομής που έχουν να κάνουν με το χτίσιμο και άλλες αμιγώς κατασκευαστικές εργασίες.

Σύμφωνα με τον Πρόεδρο Γιάννη Γωνιανάκη πριν από την οικονομική κρίση οι οικοδόμοι στο Ηράκλειο έφταναν τις 10 χιλιάδες ενώ τώρα δεν ξεπερνούν τις 3,5 χιλιάδες.

Η βουτιά σε ότι αφορά το εργατικό δυναμικό στις οικοδομικές εργασίες συνδέεται με την επικινδυνότητα του επαγγέλματος, το βαρύ και δύσκολο περιεχόμενό της, αλλά και την ανασφάλεια που δημιουργεί η δουλειά για έναν νέο που δεν θα είναι σίγουρο αν και πόσο συχνά θα έχει εργασία.

Η οικοδομή που μεγάλωσε γενιές και γενιές, ως ευκαιρία επαγγελματικής αποκατάστασης πλέον δεν έχει δυναμική, ενώ πιο ελαφρά επαγγέλματα που σχετίζονται με την οικοδομή κρατούν περισσότερη κίνηση.

Σε όλα δε τα επαγγέλματα της οικοδομής ο αριθμός των εργατών που εμφανίζει μεγάλο μέσο όρο ηλικίας, ενισχύεται από τους αλλοδαπούς που ζουν στη χώρα μας. Από το σύνολο των οικοδόμων, όπως υποστήριξε ο κ. Γωνιανάκης, το 45% περίπου υπολογίζεται ότι είναι άνθρωποι που ήρθαν στη χώρα για να εργαστούν.

Την ίδια ώρα συνολικά στην Κρήτη η αποτύπωση των οικοδομικών εργασιών όπως αυτή προκύπτει από τις οικοδομικές άδειες, εμφανίζει την τελευταία διετία μειωμένους δείκτες. Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ από το Νοέμβριο 2019 - Οκτωβρίου 2020 ενώ σε περιφέρειες όπως η Στερεά Ελλάδα με αύξηση 34,2%, η Ήπειρος με 29,4 και το Βόρειο Αιγαίο με 26,3 η Κρήτη καταγράφει τη μικρότερη αύξηση που φτάνει το 6,4%.

Η ίδια εικόνα αποτυπώνεται και στα στοιχεία για την περίοδο Ιανουάριος έως Οκτώβριο του 2021 που η αύξηση έφτασε στο 9,8% όταν στην περιφέρεια Ανατ. Μακεδονίας & Θράκης η αύξηση ήταν 34,6, στη  Θεσσαλία 29,6 και τη Δυτική Ελλάδα 36,0.

Για άδειες που είχαν βγει τα προηγούμενα χρόνια και για μεγάλες κατασκευές στο νησί που δεν ενισχύουν το πλήθος των αδειών, αυξάνουν όμως σε μεγάλο βαθμό την εργασία, έκανε λόγο ο πρόεδρος των οικοδόμων που πάντως τόνισε ότι για τις δουλειές που γίνονται στην Κρήτη, οι εργάτες δεν είναι αρκετοί και συχνά το σωματείο γίνεται δέκτης αιτήσεων για να βρουν επαγγελματίες προσωπικό για εργασία.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News