Κορωνοϊός: Ανοίγει από σήμερα η πλατφόρμα για τα αντιικά χάπια

Κρήτη
Κορωνοϊός: Ανοίγει από σήμερα η πλατφόρμα για τα αντιικά χάπια

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Τα χάπια θα χορηγούνται από τα νοσοκομεία ή τα φαρμακεία μέσω συνταγογράφησης από ιατρεία του ΕΟΠΥΥ

Σήμερα, Παρασκευή, 14 Ιανουαρίου άνοιξε η πλατφόρμα για την χορήγηση των αντιικών χαπιών, όπως γνωστοποίησε κατά την χθεσινή ενημέρωση, αναφορικά με την πορεία της πανδημίας η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας, Μίνα Γκάγκα.  

Τα χάπια θα δίνονται με τα ίδια κριτήρια με τα μονοκλωνικά και στις ίδιες ομάδες ασθενών, όπως ανέφερε χθες η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας Μίνα Γκάγκα.

Ειδικότερα, σε ερώτηση δημοσιογράφου για τα αντιικά φάρμακα, η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας είπε: «Έχουμε τελειώσει με τα μονοκλωνικά. Ξεκινάμε τη χορήγηση αντιικών χαπιών, τα οποία θα δίνονται με τα ίδια χαρακτηριστικά με τα μονοκλωνικά από τα νοσοκομεία ή από φαρμακεία μέσω συνταγογράφησης από ιατρεία του ΕΟΠΥΥ».

Σημειώνεται πως η πλατφόρμα για τη χορήγηση των μονοκλωνικών αντισωμάτων έχει κλείσει και οι 2.000 δόσεις έχουν δοθεί σε ασθενείς.

Η κ. Γκάγκα σημείωσε το γεγονός ότι τα αντιικά χάπια έχουν θετική γνωμοδότηση όχι όμως άδεια, γι΄ αυτό ο ασθενής θα υπογράφει για να τα λάβει.

Ο γιατρός θα πρέπει να τα συνταγογραφεί και η έγκριση θα δίνεται από την επιτροπή που έλεγχε και τις αιτήσεις χορήγησης των μονοκλωνικών. Τα αντιικά χάπια θα δίνονται είτε από τα νοσοκομεία για νοσηλευόμενους, είτε από τα φαρμακεία του ΕΟΠΥΥ για εξωτερικούς ασθενείς.

Οι γιατροί που θα κάνουν τη συνταγογράφηση θα καταχωρούν την 7η μέρα της χορήγησης και την 28η μέρα την πορεία της νόσου.

Νωρίτερα, στα πλαίσια της ενημέρωσης, η κ. Γκάγκα είχε αναφέρει ότι σταθερή πορεία με υψηλό αριθμό κρουσμάτων παρατηρείται ανά την επικράτεια, ενώ με την σειρά της η καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας και μέλος της επιτροπής εμπειρογνωμόνων Βάνα Παπαευαγγέλου είπε ότι το 2,5% του πληθυσμού αποτελούν ενεργά κρούσματα.

Μεταξύ άλλων η κ. Παπαευαγγέλου αναφέρθηκε σε δύο σημαντικά στοιχεία της επιδημίας: Σημαντική μετακίνηση νέων κρουσμάτων στις μεγαλύτερες ηλικίες κάτι που σημαίνει βαριά νόσηση και διασπορά της «Όμικρον» εκτός των μεγαλουπόλεων.

Όπως ανέφερε, η πίεση στο ΕΣΥ είναι σημαντική με περισσότερους από 5.000 νοσηλευόμενους. Ο αριθμός των διασωληνωμένων παρουσιάζει σταθεροποίηση και για περίπου δύο εβδομάδες θα παραμείνει περίπου στους 600 ασθενείς.

Επίσης, είπε ότι τα νεότερα δεδομένα της παραλλαγής «Όμικρον» επιβεβαιώνουν τις αρχικές προβλέψεις για πιο ήπια νόσο.

Υπενθυμίζεται ότι τα νέα εργαστηριακά επιβεβαιωμένα κρούσματα της νόσου που καταγράφηκαν χθες Πέμπτη 13 Ιανουαρίου στην Κρήτη ήταν 1.517, από τα 20.409, που εντοπίστηκαν στην χώρα. Κατά το ίδιο χρονικό διάστημα καταγράφηκαν 80 θάνατοι στην επικράτεια, ενώ 664 πολίτες νοσηλέυονται διασωληνωμένοι σε νοσοκομεία της χώρας.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News