Κρήτη

Σχολεία: Επιστροφή στα θρανία με περισσότερα τεστ και μεγαλύτερη αγωνία

Προβληματίζει η διατήρηση του μέτρου «50%+1» για το κλείσιμο των τμημάτων

Προβληματισμό προκαλούν οι ανακοινώσεις των υπουργείων υγείας και παιδείας αναφορικά με το άνοιγμα των σχολείων στις 10 Ιανουαρίου με επιπλέον ένα τεστ για όλους την πρώτη εβδομάδα. Με αιχμή τη διατήρηση του μοντέλου «50+1%» για το κλείσιμο ενός τμήματος, γονείς και δάσκαλοι δηλώνουν προβληματισμένοι για το κατά πόσο είναι ασφαλής η επιστροφή στα θρανία την ώρα που η υπερμεταδοτική μετάλλαξη Όμικρον επελαύνει. Δεν θέλουμε σε καμία περίπτωση την τηλεκπαίδευση, δηλώνουν οι δάσκαλοι που ζητούν από το υπουργείο έστω και τώρα να υιοθετήσει προτάσεις που έχουν καταθέσει από την αρχή της πανδημίας και αφορούν τόσο στην αραίωση των τμημάτων όσο και στις διαφοροποιήσεις στο ωράριο τμημάτων και συστεγαζόμενων σχολείων προκειμένου να αποφεύγεται ο συνωστισμός.

Σημαντική είναι και η παράμετρος της πιθανής νόσησης μεγάλου αριθμού εκπαιδευτικών καθώς μέχρι στιγμής δεν υπάρχει πρόβλεψη  για το τι μέλλει γενέσθαι με τα τμήματα που θα μείνουν χωρίς δασκάλους.   

Όπως χαρακτηριστικά αναφέρουν οι εκπαιδευτικοί τα σχολεία πρέπει να προστατευθούν ουσιαστικά προκειμένου να μην κλείσουν πριν καν προλάβουν να επαναλειτουργήσουν.

Ως αναφέρει ο πρόεδρος Ένωσης Γονέων Μαθητών Δήμου Ρεθύμνου, Μ. Καρυωτάκης

«Τα σχολεία ανοίγουν στην έξαρση της πανδημίας. Ξεκινάνε με την ίδια χωρητικότητα στις τάξεις», τόνισε μεταξύ άλλων ο πρόεδρος της Ένωσης Γονέων Μαθητών του Δήμου Ρεθύμνου. «Θα επιβαρυνθούν να κάνουν τα τεστ τα παιδιά. Εμείς οι γονείς προβληματιζόμαστε, πώς θα ανοίξουν τα σχολεία με 50 χιλιάδες κρούσματα, ενώ κλείσαμε με λιγότερα», τόνισε. 

«Θέλουμε, αν είναι δυνατόν, να πάρουν μία παράταση μίας εβδομάδας οι διακοπές και να αναπληρωθούν οι διδακτικές ώρες στο τέλος του σχολικού έτους. Πώς αποφασίστηκε να ανοίξουν τα σχολεία, από την στιγμή που υπάρχει κίνδυνο να γίνει μεγαλύτερη διασπορά του ιού», ανέφερε. 

Πως θα ανοίξουν τα σχολεία - Αναλυτικές οδηγίες

Η επιστροφή των μαθητών και των εκπαιδευτικών στις σχολικές αίθουσες  λόγω της νέας έξαρσης των κρουσμάτων κορωνοϊού, θα γίνει αυτή τη φορά με αλλαγές στα πρωτόκολλά, θέτοντας σε εφαρμογή ένα σύστημα αυξημένου testing.

Σύμφωνα με την τελική απόφαση της κυβέρνησης, τα σχολεία θα ανοίξουν κανονικά, στις 10 Ιανουαρίου.  

Σε αυτό το πλαίσιο δόθηκαν αναλυτικές οδηγίες για τη δωρεάν διάθεση των self tests σε μαθητές και εκπαιδευτικούς, που ξεκινά από σήμερα Τετάρτη 5 Ιανουαρίου, όπως επίσης και για το τι μέτρα θα ληφθούν εάν παρουσιαστεί κρούσμα εντός της σχολικής τάξης είτε σε μαθητή είτε σε εκπαιδευτικό.  

Τι γίνεται σε περίπτωση κρούσματος

Η λειτουργία ενός σχολικού τμήματος θα αναστέλλεται όταν διαγιγνώσκεται θετικό το 50%+1 των μαθητών της τάξης.

Αυτό που αλλάζει σημαντικά στην περίπτωση κρούσματος είναι το σύστημα των self και rapid tests που θα πραγματοποιούνται.

Συγκεκριμένα, σε περίπτωση κρούσματος στην τάξη ισχύουν τα εξής:

Για τους μαθητές: 

Οι ανεμβολίαστοι μαθητές θα κάνουν δωρεάν 5 τεστ σε διάστημα 5 ημερών. Πρόκειται για δύο rapid test και ένα self test, επιπλέον των ήδη προγραμματισμένων δύο εβδομαδιαίων self test. 

Οι εμβολιασμένοι μαθητές θα κάνουν τρία 3 self test, δηλαδή ένα επιπλέον τεστ από τα δύο εβδομαδιαία self test

Για τους εκπαιδευτικούς: 

Οι ανεμβολίαστοι εκπαιδευτικοί θα κάνουν 5 τεστ σε ισάριθμες (5) μέρες. Πρόκειται για δύο rapid test και ένα self test, επιπλέον των ήδη προγραμματισμένων 2 εβδομαδιαίων rapid test.

Οι εμβολιασμένοι θα κάνουν 3 δωρεάν self test, δηλαδή ένα self test επιπλέον από τα δύο εβδομαδιαία.

(Φωτογραφία Αρχείου) 

Διαβάστε ΕΔΩ όλες τις ειδήσεις για τον κορωνοϊό.

Πώς θα γίνονται τα δωρεάν rapid tests

Η υπουργός Παιδείας Νίκη Κεραμέως, προανήγγειλε ότι τα rapid tests σε μαθητές θα γίνονται δωρεάν σε δημόσιες δομές, με βεβαίωση του διευθυντή.

Πρόκειται για ένα σύστημα που ήδη εφαρμοζόταν στα σχολεία -με το σύστημα του «σταυρού».

Συγκεκριμένα, σε περίπτωση κρούσματος, ο διευθυντής θα εκδίδει μια βεβαίωση που θα παίρνουν όλοι οι μαθητές της τάξης προκειμένου να κάνουν δωρεάν rapid test σε δομές ΕΟΔΥ. 

Τις προσεχείς ώρες το υπ. Παιδείας θα εκδώσει έναν αναλυτικό οδηγό για τα νέα μέτρα (με ερωτήσεις και απαντήσεις) στον οποίο, μεταξύ άλλων, θα εξηγείται το τι θα ισχύει για τα rapid tests των ανεμβολίαστων εκπαιδευτικών και, συγκεκριμένα, αν θα τα πληρώνουν ή όχι οι ίδιοι. 

Λόγω των αυξημένων αναγκών που θα προκύψουν, το υπουργείο Υγείας σχεδιάζει να αυξήσει τα σημεία διενέργειας rapid test καθώς και να δίνει προτεραιότητα στους μαθητές.

Πώς θα διατεθούν τα self tests

Στην ενημέρωση που εξέδωσε για τα self tests το υπουργείο Παιδείας επισημαίνεται ότι «οι μαθητές όλων των βαθμίδων, εμβολιασμένοι και μη, καθώς και οι εμβολιασμένοι εκπαιδευτικοί, θα προμηθεύονται από σήμερα Τετάρτη 5 Ιανουαρίου ως και το Σάββατο 8 Ιανουαρίου πέντε  δωρεάν αυτοδιαγνωστικά (self) τεστ από τα φαρμακεία, προκειμένου να καλύψουν τις ανάγκες ελέγχου των δυο πρώτων εβδομάδων επαναλειτουργίας των σχολείων, δηλαδή από 10 Ιανουαρίου έως και 21 Ιανουαρίου 2022».

Υπενθυμίζεται ότι: 

Το self-test πραγματοποιείται έως και 24 ώρες πριν από την προσέλευση κάθε Τρίτη και Παρασκευή στο σχολείο, ενώ για την πρώτη εβδομάδα (10-15/1) το self- test θα πραγματοποιηθεί έως και 24 ώρες πριν την προσέλευση της Δευτέρας (10/1), της Τρίτης (11/1) και της Παρασκευής (14/1).

Ο προσυμπτωματικός διαγνωστικός έλεγχος για τον νέο κορωνοϊό μέσω αυτοδιαγνωστικής δοκιμασίας (self test) είναι υποχρεωτικός για όλους τους μαθητές και τις μαθήτριες, εμβολιασμένους και μη, καθώς και για τους εμβολιασμένους εκπαιδευτικούς.

Βεβαίωση αρνητικού self test οφείλουν να φέρουν όλοι οι μαθητές από 4 έως 18 ετών καθώς και οι εμβολιασμένοι εκπαιδευτικοί.

Η δωρεάν διάθεση self test από τα φαρμακεία θα γίνεται και κατά την αργία των Θεοφανίων, την Πέμπτη 6/1, από εφημερεύοντα φαρμακεία.

Η δήλωση και το αποτέλεσμα για τις δημόσιες σχολικές μονάδες καταχωρίζεται στη πλατφόρμα edupass.gov.gr (και όχι στην πλατφόρμα του self-testing.gov.gr), από την οποία εκδίδεται και η Σχολική Κάρτα για COVID-19

Οι εκπαιδευτικοί που δεν είναι εμβολιασμένοι θα πρέπει να πραγματοποιήσουν δύο ράπιντ τεστ και ένα σελφ τεστ -όλα με δική τους επιβάρυνση- την πρώτη εβδομάδα λειτουργίας των σχολείων και συγκεκριμένα το ράπιντ τεστ θα πρέπει πραγματοποιηθεί έως και 48 ώρες πριν από την προσέλευση της Δευτέρας (10/1) και της Παρασκευής (14/1), ενώ θα πρέπει να πραγματοποιηθεί και σελφ τεστ έως 24 ώρες πριν από την προσέλευση της Τρίτης (11/1). Από τη δεύτερη εβδομάδα λειτουργίας των σχολείων, οι μη εμβολιασμένοι εκπαιδευτικοί θα πρέπει να πραγματοποιούν δύο ράπιντ τεστ την εβδομάδα, πριν από την προσέλευση της Τρίτης και της Παρασκευής κάθε εβδομάδα.

H πλατφόρμα edupass.gov.gr αφορά μόνο τις δημόσιες σχολικές μονάδες. 

Οι γονείς/κηδεμόνες των μαθητών/τριών που φοιτούν σε ιδιωτικές σχολικές μονάδες και οι εμβολιασμένοι εκπαιδευτικοί θα εξακολουθήσουν να δηλώνουν το αποτέλεσμα των self-test στην πλατφόρμα self-testing.gov.gr και να εκδίδουν τη Σχολική Κάρτα για COVID-19.

(φωτογραφία intime)

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr ΣΤΟ Google News

Τα δημοφιλέστερα του 24ώρου

Σχόλια