Κρήτη

ΕΛΓΑ - Αποζημιώσεις: 71 εκατ. ευρώ καταβάλλονται αύριο στους δικαιούχους

Οι αποζημιώσεις αφορούν το «ΠΑΓΕΤΟΣ ΑΝΟΙΞΗ 2021», ο οποίος έπληξε βαρύτατα δενδροκαλλιέργειες στο σύνολο της χώρας

Καταβάλλονται, αύριο, Πέμπτη 23 Δεκεμβρίου, 71 εκατ. ευρώ από τον Οργανισμό Ελληνικών Γεωργικών Ασφαλίσεων (ΕΛΓΑ), με απόφαση του υπουργού Σπήλιου Λιβανού, κατόπιν εισηγήσεως του προέδρου του ΕΛΓΑ, Ανδρέα Θ. Λυκουρέντζου.

Τα ποσά που θα καταβληθούν στους δικαιούχους αποτελούν εξόφληση αποζημιώσεων τόσο για το «ΠΑΓΕΤΟΣ ΑΝΟΙΞΗ 2021»,ο οποίος έπληξε βαρύτατα δενδροκαλλιέργειες στο σύνολο της χώρας , όσο και για ζημίες οι οποίες προκλήθηκαν από άλλες αιτίες στις καλλιέργειες φυτικού και ζωικού κεφαλαίου εντός του έτους 2021.

Προς ώρας, οι προκαταβολές και οι εξοφλήσεις που έχουν ήδη καταβληθεί από πλευράς ΕΛΓΑ, αναφορικά με τις αποζημιώσεις του «ΠΑΓΕΤΟΣ ΑΝΟΙΞΗ 2021» ανέρχονται περίπου σε 160 εκατ. ευρώ.

Σύμφωνα με τον κυβερνητικό προγραμματισμό, η εξόφληση του συνόλου των πορισμάτων ολοκληρώνεται τον Ιανουάριο 2022.

Παράλληλα ο ΕΛΓΑ εξακολουθεί να πληρώνει ζημίες φυτικού και ζωικού κεφαλαίου, οι οποίες προκλήθηκαν εντός του έτους 2021, όταν στο παρελθόν κάτι ανάλογο συνέβαινε μετά την πάροδο τουλάχιστον 15 μηνών.

Η πληρωμή των αποζημιώσεων αυτών πραγματοποιείται σε μία δόση και στο 100% της αξίας των αποζημιώσεων τις οποίες δικαιούνται αγρότες και κτηνοτρόφοι.

Συνολικά, σε ότι έχει να κάνει με τις αποζημιώσεις που κατεβλήθησαν, μέχρις στιγμής, στους αγρότες για ζημίες 2020 και 2021 το ποσό φτάνει τα 300 εκατ. ευρώ.

Ειδικότερα, όπως ανέφερε σε δήλωσή του ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων,  Σπήλιος Λιβανός, «πρόκειται για τις μεγαλύτερες πληρωμές αποζημιώσεων οι οποίες έχουν γίνει τα τελευταία 10 χρόνια και αποδεικνύουν το έμπρακτο ενδιαφέρον της Κυβέρνησης για την στήριξη των αγροτικών νοικοκυριών, τα οποία δοκιμάζονται από τις συνέπειες ακραίων καιρικών φαινομένων, απότοκα της κλιματικής κρίσης.

Οι Ελληνίδες και Έλληνες αγρότες γνωρίζουν ότι η Κυβέρνηση του Πρωθυπουργού, κ. Κυριάκου Μητσοτάκη και το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων θα συνεχίσουν την προσπάθεια  του εκσυγχρονισμού του ΕΛ.Γ.Α., της ενίσχυσης της αποτελεσματικότητας του Οργανισμού με απώτερη επιδίωξη την άμεση, καθοριστική στήριξη των Ελληνίδων και Ελλήνων αγροτών και κτηνοτρόφων.

Θέλω να ευχαριστήσω την διοίκηση και το προσωπικό του ΕΛΓΑ για την προσπάθεια που κατέβαλαν ώστε οι πληρωμές να γίνουν εντός των χρονοδιαγραμμάτων που είχε θέσει η κυβέρνηση».

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr ΣΤΟ Google News

Τα δημοφιλέστερα του 24ώρου

Σχόλια