Κρήτη: Ξεκινάει σήμερα ο εμβολιασμός παιδιών 5-11 ετών

Κρήτη
Κρήτη: Ξεκινάει σήμερα ο εμβολιασμός παιδιών 5-11 ετών

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Σε πρώτη φάση οι εμβολιασμοί θα γίνονται στο ΠΑΓΝΗ στο Βενιζέλειο, καθώς και στα νοσοκομεία Χανίων, Ρεθύμνου, Αγίου Νικολάου και Ιεράπετρας, πλην της Νεάπολης

Σήμερα, Σάββατο, 18 Δεκεμβρίου, ξεκινούν σε επίπεδο Κρήτης, οι εμβολιασμοί παιδιών ηλικίας 5-11 ετών.

Τα ραντεβού μέχρι τις αρχές του Ιανουαρίου έχουν ήδη εξαντληθεί στο ΠΑΓΝΗ και το Βενιζέλειο, με τη διαθεσιμότητα των εμβολίων να είναι περιορισμένη, μέχρι τη δοθείσα χρονική στιγμή. Η μεγάλη ανταπόκριση στους εμβολιασμούς των παιδιών 5-11 ετών, οι οποίοι - βάσει σχετικών πληροφοριών - φτάνουν τους 400 την ημέρα, ως έχουν προγραμματιστεί, επεξηγεί και την προαναφερθείσα περιορισμένη διάθεση εμβολίων. 

Από τον Ιανουάριο, θα διενεργούν εμβολιασμούς στα παιδιά και οι ιδιώτες παιδίατροι. Από τις αρχές του 2021 θα συμμετέχουν στους εμβολιασμούς των ηλικιών αυτών 10-13 παιδίατροι στην Κρήτη. Ταυτόχρονα, οι ιδιώτες γιατροί θα πρέπει να προχωρήσουν σε ομαδοποίηση των ραντεβού τους, μιας και τα φιαλίδια του παιδικού εμβολίου είναι διαφορετικά από εκείνα των ενηλίκων.

Σε αυτά περιέχονται 10 δόσεις κι επί της ουσίας, ο παιδίατρος θα πρέπει να δεσμεύσει μία ολόκληρη εργάσιμη ημέρα αποκλειστικά για τον εμβολιασμό.

Υπενθυμίζεται ότι τη Δευτέρα  13 Δεκεμβρίου,  άνοιξε η ψηφιακή πλατφόρμα για τον προγραμματισμό των ραντεβού του εμβολιασμού των παιδιών 5-11 ετών, ενώ ταυτόχρονα κατέφτασαν στη χώρα μας οι πρώτες 60.000 δόσεις των παιδικών εμβολίων.

Οι δε χορηγήσεις ξεκίνησαν προχθές Τετάρτη 15 Δεκεμβρίου στην επικράτεια, με τα ραντεβού που έχουν προγραμματιστεί να ξεπερνούν τα 35.000.

Επτά οι εμβολιαστικές γραμμές σε επτά νοσοκομεία του νησιού

Σε πρώτη φάση, οι εμβολιασμοί θα γίνονται στο ΠΑΓΝΗ, στο Βενιζέλειο καθώς και στα νοσοκομεία Χανίων, Ρεθύμνου, Αγίου Νικολάου και Ιεράπετρας, πλην της Νεάπολης. 

O εμβολιασμός προς το παρόν θα γίνεται δύο φορές την εβδομάδα, Τετάρτη απόγευμα και Σάββατο πρωί, εκτός από το Πανεπιστημιακό νοσοκομείο όπου λόγω αυξημένης κίνησης θα λειτουργήσει Τρίτη, Τετάρτη, Πέμπτη και Σάββατο πρωί.

Ωστόσο, τις εβδομάδες των εορτών θα διαφοροποιηθεί λίγο το πρόγραμμα και τα εμβολιαστικά κέντρα θα λειτουργήσουν Δευτέρα πρωί και Τετάρτη απόγευμα, ενώ το Πανεπιστημιακό νοσοκομείο θα λειτουργήσει Δευτέρα, Τρίτη, Τετάρτη πρωινές ώρες και Πέμπτη απόγευμα, γεγονός το οποίο, όπως τόνισε, αναμένεται να οριστικοποιηθεί εντός της ημέρας.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ανάλογα με τα ραντεβού που θα κλείνονται, θα ενταχθούν στο πρόγραμμα κι άλλες δομές υγείας», όπως τόνισε Διοικήτρια της 7ης ΥΠΕ Κρήτης κ. Λένα Μπορμπουδάκη. Όπως γνωστοποίησε, ο επικεφαλής του εμβολιαστικού προγράμματος για τα παιδιά ορίστηκε ο γιατρός, Μανόλης Γαλανάκης σε συνεργασία με τους παιδιάτρους που θα στελεχώνουν τα Κέντρα.

Ποιο εμβόλιο κορωνοϊού θα χορηγείται στα παιδιά 5-11 ετών

Τα παιδικά εμβόλια στη χώρα μας, είναι αυτά των Pfizer/BioNTech. Ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων (ΕΜΑ) στις 25 Νοεμβρίου, ενέκρινε την χορήγηση του συγκεκριμένου εμβολίου σε παιδιά ηλικίας 5 έως 11 ετών.

Το εμβόλιο που διατίθεται για τα παιδιά κάτω των 12 ετών είναι ένα ειδικά προσαρμοσμένο για παιδιά εμβόλιο, το οποίο περιέχει το 1/3 της ποσότητας που υπάρχει στο εμβόλιο των ενηλίκων. Γίνονται με βάση την ηλικία και την ανοσολογική ωριμότητα και όχι το ύψος και το βάρος ενός παιδιού.

Οι δυο δόσεις χορηγούνται με διαφορά 28 ημερών.

Η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών Μαρία Θεοδωρίδου, αναφερόμενη στα παιδικά εμβόλια τόνισε «προστατεύει την υγεία του παιδιού ο εμβολιασμός. Η νόσος είναι μεν από την αρχή και παραμένει ήπια, χωρίς να έχει διαφορετική κλινική έκφραση με την πάροδο του χρόνου, αλλά υπάρχουν κίνδυνοι μικροί, όπως ο κίνδυνος του πολυσυστηματικού φλεγμονώδους συνδρόμου των παιδιών (MIS-C), μία περίπτωση στις 3.000 μπορεί να έχει σοβαρή έκβαση».

Στην εκτενή αναφορά της για τα παιδιά ηλικίας 5 έως 11 ετών, η κυρία Θεοδωρίδου ανέφερε: «Τα εμβόλια θα προσφέρουν προστασία στα ίδια τα παιδιά, θα τα βοηθήσουν να παρακολουθούν τα μαθήματά τους στο σχολείο και θα συμβάλουν στην μείωση της μεταδοτικότητας του ιού και την προστασία των μεγαλύτερων», ανέφερε.

Επίσης ο εμβολιασμός των παιδιών θα είναι σημαντικός και στην πρόληψη των μεταλλάξεων, ενώ υπενθύμισε ότι η νόσος στα παιδιά είναι με ήπια, αλλά υπάρχουν κίνδυνοι και για αυτά.

Στην περίπτωση που ένα παιδί έχει νοσήσει, η δόση χορηγείται μετά από τρεις μήνες, τόνισε η κ. Θεοδωρίδου και πρόσθεσε ότι ο εμβολιασμός COVID δεν θα πρέπει σε καμία περίπτωση να σταθεί εμπόδιο για τον τακτικό εμβολιασμό, τον οποίο πρέπει να κάνουν οι γονείς τα παιδιά τους.

Ποιες είναι πιθανές παρενέργειες του

Όσον αφορά τις παρενέργειες αλλά και τις αλληλεπιδράσεις που ενδέχεται να έχει το εμβόλιο της λοίμωξης Covid-19, οι συνηθισμένες είναι να είναι το παιδί άκεφο, ανόρεχτο, να παρουσιάσει πόνο στο σημείο που έκανε την ένεση, λίγο πυρετο. Στις ηλικίες 5-11 δεν έχει καταγραφεί καμία μυοκαρδίτιδα ως παρενέργεια, σύμφωνα με την πρόεδρο της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, Μαρία Θεοδωρίδου και την καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας, Βάνα Παπαευαγγέλου.

Οι δύο καθηγήτριες στη χθεσινή διαδικτυακή εκδήλωση τόνισαν, ότι «τα εμβόλια είναι ασφαλή και γίνονται καταρχάς για την προστασία των παιδιών, αλλά και για την μείωση της διασποράς του κορονοϊού». Περιέγραψαν, ότι ο χειμώνας είναι η χειρότερη εποχή για τη διάδοση του ιού, για αυτό οι γονείς «δεν πρέπει να καθυστερήσουν την ανοσοποίηση των παιδιών τους».

Οι κ.κ. Θεοδωρίδου και Παπαευαγγέλου ξεκαθάρισαν, ότι «δεν υπάρχουν αντενδείξεις για το αν κάποιο παιδί έχει αλλεργίες, κάνει θεραπεία με ορμονικά σκευάσματα, έχει επιληψία, θρομβοφιλία, καρδιοπάθεια και άλλες παθήσεις». Εξαίρεση αποτελεί η χρόνια μυοκαρδίτιδα.

Το εμβόλιο κατά του κορωνοϊού δεν πρέπει να διακόψει ή να ακυρώσει τον βασικό πρόγραμμα εμβολιασμού των παιδιών

Η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών τόνισε ότι ο εμβολιασμός για covid στα παιδιά δεν πρέπει να διακόψει ή να ακυρώσει τον βασικό πρόγραμμα εμβολιασμού με τα κλασικά εμβόλια, σημειώνοντας ότι δεν υπάρχει χρονικό διάστημα που να περιορίζει τα κλασικά εμβόλια. «Όχι αναβολές» τόνισε η κυρία Θεοδωρίδου.

«Το εμβόλιο προσφέρει ευρύτερη προστασία από τη νόσηση, για το λόγο τούτο συστήνεται ο εμβολιασμός και στα παιδιά που έχουν ήδη νοσήσει», υποστήριξαν οι καθηγήτριες Μαρία Θεοδωρίδου και Βάνα Παπαευαγγέλου στην ενημέρωση του υπουργείου παιδείας.

Πού θα πραγματοποιούνται οι εμβολιασμοί παιδιών για τον κορωνοϊό

Οι εμβολιασμοί θα πραγματοποιούνται σε δομές της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας και σε Νοσοκομεία και σε πρώτη φάση θα υπάρξουν εμβολιαστικά κέντρα για τα παιδιατρικά εμβόλια σε 75 περιοχές της Ελλάδος. Σταδιακά θα προστίθενται και περισσότερα εμβολιαστικά κέντρα και Κέντρα Υγείας. Όσον αφορά τα νησιά και τις απομακρυσμένες περιοχές θα εφαρμοστούν «καταδρομικοί εμβολιασμοί», όπως έγινε με την πρώτη και τη δεύτερη δόση.

Τι πρέπει να έχουν μαζί τους οι γονείς για τον εμβολιασμό του παιδιού τους

Όπως τόνισε ο ο γ.γ. Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας Μάριος Θεμιστοκλέους, τα παιδιά ηλικίας 5-11 ετών κατά τον εμβολιασμό τους πρέπει να έχουν μαζί και το βιβλιάριο υγείας τους. Ο κ Θεμιστοκλέους ανέφερε συγκεκριμένα «Τα παιδιά 5 με 11 που έχουν κλείσει το ραντεβού για τον εμβολιασμό τους, να πηγαίνουν στα εμβολιαστικά κέντρα μαζί με το βιβλιάριο υγείας του παιδιού, που είναι και τα άλλα εμβόλια περασμένα μέσα».

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News