ΕΛΜΕΠΑ: Έρευνα για τις θερμοκηπιακές καλλιέργειες της Κρήτης

Κρήτη
ΕΛΜΕΠΑ: Έρευνα για τις θερμοκηπιακές καλλιέργειες της Κρήτης

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Το τμήμα γεωπονίας του ΕΛΜΕΠΑ διεξάγει μια μεγάλη έρευνα για την αποτύπωση των καλλιεργητικών πρακτικών των παραγωγών θερμοκηπιακών κηπευτικών της Κρήτης

Στα πλαίσια της ενδυνάμωσης της σχέσης του με την αγορά και την κοινωνία των αγροτών, το Τμήμα Γεωπονίας του Ελληνικού Μεσογειακού Πανεπιστημίου, διεξάγει μια μεγάλη έρευνα στην Ιεράπετρα , στο Τυμπάκι και στην Κουντούρα Χανίων για την αποτύπωση των καλλιεργητικών πρακτικών των  παραγωγών θερμοκηπιακών κηπευτικών της Κρήτης.

 Έξι  φοιτητές-ερευνητές του Γεωπονικού Τμήματος με επιβλέποντα τον καθηγητή του ΕΛΜΕΠΑ Κ. Γιάννη Σαμπαθιανάκη, βρέθηκαν από το πρωί μέχρι  το μεσημέρι της Τρίτης 30 Νοεμβρίου στις εγκαταστάσεις του Δημοπρατηρίου κηπευτικών προϊόντων Golden Farm  στη Γρα Λυγιά και παρακολούθησαν τη διαδικασία παράδοσης , παραλαβής και δημοπράτησης των αγροτικών προϊόντων της Ιεράπετρας, παίρνοντας συνεντεύξεις από τους παραγωγούς και ζητώντας τους να απαντήσουν σε μια σειρά ερωτήσεων που έχουν σχέση με το επάγγελμα τους, τις καλλιεργητικές πρακτικές και τους τρόπους διαχείρισης και ανακύκλωσης των φυτικών και άλλων υπολειμμάτων, μετά το τέλος της  κάθε καλλιεργητικής περιόδου. 

Η έρευνα, που απευθύνεται  ειδικά σε καλλιεργητές θερμοκηπίων σε όλη την Κρήτη, περιλαμβάνει ερωτήσεις για τη θέση, τα υλικά κατασκευής, τον τύπο της καλλιέργειας, τις εισροές και την απόδοση των θερμοκηπιακών μονάδων, καθώς και την άποψη των καλλιεργητών για νέες καλλιέργειες και τεχνολογίες.

Ο υπεύθυνος και επικεφαλής της ομάδας των ερευνητών -φοιτητών κ Γιάννης Σαμπαθιανάκης καθηγητής του Ελληνικού Μεσογειακού Πανεπιστημίου, μας είπε ότι , «η έρευνα  μας έχει σχέση με όλα τα θερμοκήπια της Κρήτης και οτι καλλιεργείται  σε αυτά από τα Χανιά μέχρι το Λασίθι. Θέλουμε να αντλήσουμε γνώσεις από τους ίδιους τους καλλιεργητές, να μάθουμε πόσο νερό χρησιμοποιούν στις καλλιέργειες τους,  τι ποιότητα έχει το αρδευτικό νερό, σε ποιες τιμές διαθέτουν τα παραγόμενα αγροτικά τους προϊόντα οι παραγωγοί μας, ποιο ποσοστό της παραγωγής μένει αδιάθετο και πως τα διαχειρίζονται αυτά τα προϊόντα που δεν μπορούν να τα πουλήσουν.

Θέλουμε να βρούμε αυτό το στοιχείο της  διάθεσης των απούλητων κηπευτικών προϊόντων. Να μάθουμε πόσα κηπευτικά πάνε για κομποστοποίηση , πόσα πάνε για ζωοτροφή και τελικά μέσα από αυτά τα στοιχεία να δούμε ποιες είναι οι ανάγκες των παραγωγών μας. Μέχρι στιγμής από την έρευνα βρίσκουμε ότι ένα μικρό ποσοστό που έχει προσβληθεί από έντομα και  διάφορες ασθένειες απορρίπτεται και δεν φτάνει στην αγορά. Υπάρχουν και  οι περιπτώσεις που λόγω του απεργιακού αποκλεισμού της Κρήτης η λόγω κορεσμού της αγοράς κάποιες  μεγάλες ποσότητες κηπευτικών μένουν απούλητες. Σε αυτές τις περιπτώσεις μας ενδιαφέρει να δούμε πως μπορούμε να διαχειριστούμε αυτά τα προϊόντα χωρίς να επιβαρύνουμε το περιβάλλον.

Ανάλογες έρευνες έχουμε κάνει και στο παρελθόν. Δίνουμε μεγαλύτερο βάρος  τώρα στην Ιεράπετρα γιατί έχει τις περισσότερες θερμοκηπιακές καλλιέργειες , αλλά θα πάμε επίσης και στο Τυμπάκι και στην Κουντούρα των  Χανίων. Η έρευνα έχει καθαρά εκπαιδευτικούς σκοπούς . Επιδιώκουμε μέσα από τη γνωριμία μας με τους αγρότες της Ιεράπετρας να αναπτύξουμε μια καλή συνεργασία μεταξύ ΕΜΕΠΑ και καλλιεργητών. Αυτό το κομμάτι λείπει αυτή τη στιγμή από την αγορά. Μπορούμε μέσα από την έρευνα μας,  να δώσουμε απαντήσεις σε πολλά από τα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο κόσμος της παραγωγής κηπευτικών. Επειδή υπάρχουν πολλά προβλήματα που ζητούν λύσεις και επειδή οι παραγωγοί δεν απευθύνονται στα Πανεπιστήμια και τα Πανεπιστήμια δεν πάνε στα θερμοκήπια να βρούν τους παραγωγούς , εμείς στο ΕΛΜΕΠΑ κάνουμε εδώ και καιρό μια προσπάθεια , να γνωριστούμε με τους παραγωγούς της Ιεράπετρας. Έχουμε ήδη συνεργαστεί  με τις ομάδες παραγωγών Νότος, Κρητικό Περβόλι, Ανατολή, με τον Αγροτικό Σύλλογο της Ιεράπετρας και με όλα τα δημοπρατήρια της περιοχής. Θέλουμε  να πάμε κοντά στους παραγωγούς και οι παραγωγοί να έρθουν πιο κοντά στο Ελληνικό Μεσογειακό Πανεπιστήμιο», κατέληξε ο καθηγητής του ΕΛΜΕΠΑ κ Γιάννης Σαμπαθιανάκης.

«Η έρευνα που κάνει η ομάδα των φοιτητών του ΕΛΜΕΠΑ με τον καθηγητή κ Γιάννη Σαμπαθιανάκη, έχει εξαιρετικό ενδιαφέρον για εμάς τους αγρότες και για το λόγο αυτό ανταποκριθήκαμε απαντώντας με καλή διάθεση σε όλες τις ερωτήσεις που μας έθεσαν οι νεαροί ερευνητές. Δεν ξέρω βέβαια αν τα αποτελέσματα των ερευνών που κάνει η Πανεπιστημιακή κοινότητα λαμβάνονται υπόψη από την εκάστοτε κυβέρνηση.

Ελπίζω να πάρουν στο ΥΠΑΑΤ τα μηνύματα που βγάζουν αυτές οι έρευνες που βασίζονται σε στοιχεία που καταθέτουν οι ίδιοι οι αγρότες και να αποφασίσουν επιτέλους να στηρίξουν και τον κλάδο των θερμοκηπιακών κηπευτικών που τον έχουν ξεχασμένο», μας είπε ο παραγωγός κ  Σήφης Παναγιωτόπουλος.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News