Ειρηναίος: Oι ιεράρχες του νησιού εισηγήθηκαν ομόφωνα την απαλλαγή του - Η απόφαση στο Φανάρι

Κρήτη
Ειρηναίος: Oι ιεράρχες του νησιού εισηγήθηκαν ομόφωνα την απαλλαγή του - Η απόφαση στο Φανάρι

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Πλήρης επιβεβαίωση των δημοσιευμάτων του neakriti.gr και της «ΝΚ» για το γεγονός ότι η Ιερά Σύνοδος δεν μπορεί να αποφασίσει, αλλά να εισηγηθεί, ώστε να αποφασίσει το Οικουμενικό Πατριαρχείο

Ο Αρχιγραμματέας της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Κρήτης, Πρόδρομος Ξενάκης, ανακοίνωσε το πρωί της Τετάρτης, 24 Νοεμβρίου 2021, πως η Ιερά Σύνοδος, αποφάσισε ομόφωνα, να αποστείλει προς το Φανάρι, την εισήγησή της για την απαλλαγή του Αρχιεπισκόπου Κρήτης κ.κ. Ειρηναίου από τα καθήκοντα του, ανοίγοντας ουσιαστικά τον δρόμο της διαδοχής. «Ἡ Ἐκκλησία Κρήτης, μέ σεβασμό καί εὐγνωμοσύνη στό πρόσωπο, τήν προσφορά καί τό ἔργο τοῦ Σεβασμιωτάτου Προέδρου Της κ. Εἰρηναίου, ἔλαβε ὁμόφωνα τή δύσκολη αὐτή Ἀπόφαση», τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Ξενάκης.

Η απόφαση-εισήγηση πάρθηκε ομόφωνα από τους ιεράρχες του νησιού, με γνώμονα και το πόρισμα της τριμελούς επιτροπής των γιατρών για την κατάσταση της υγείας του Αρχιεπισκόπου και θα αποσταλεί προς έγκριση ή μη στο Οικουμενικό Πατριαρχείο, σύμφωνα με τον Αρχιγραμματέα της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Κρήτης.

⇒Διαβάστε επίσης: Σύνοδος για τον Αρχιεπίσκοπο Κρήτης, σε πρωτοφανές παρασκήνιο μεθοδεύσεων

Η εισήγηση έρχεται να επιβεβαιώσει όσα εξαρχής με δημοσιεύματα τόνιζε το neakriti.gr, η «ΝΚ» και η ΚΡΗΤΗ TV, πως από τη στιγμή που ο Αρχιεπίσκοπος Κρήτης κ.κ. Ειρηναίος έχει εκλεγεί από υπέρτατο όργανο της Συνόδου, δηλαδή την Σύνοδο του Οικουμενικού Πατριαρχείου, αυτή και μόνον αυτή μπορεί να αποφασίσει για την «τύχη» του.

Έτσι, παρά τις διαρροές και μεθοδεύσεις των προηγουμένων ημερών ότι η τοπική Σύνοδος θα αποφάσιζε είτε να κηρύξει τον Θρόνο του Αρχιεπισκόπου σε χηρεία είτε την έκπτωση του Αρχιεπισκόπου, γεγονός το οποίο επίσης δεν μπορούσε να κάνει, οι τοπικοί ιεράρχες κάνοντας τρία βήματα πίσω, με βάση το ιατρικό πόρισμα που οι ίδιοι ζήτησαν, εισηγούνται στο Φανάρι να απαλλάξει από τα καθήκοντά του τον Αρχιεπίσκοπο της Κρήτης.

Το αντιφατικό της κατάστασης που βρέθηκαν οι τοπικοί ιεράρχες εντυπώνεται στο ίδιο το σημερινό τους ανακοινωθέν, σύμφωνα με το οποίο: «ομόφωνα αποφασίσαμε την απαλλαγή από τα καθήκοντα και στέλνουμε στο Φαναρι για απαλλαγή ή μη». Πώς αποφάσισαν; Δηλαδή παρά τα όσα διαρρέονταν, αποφάνθηκε όχι για την έκπτωση, ούτε για την χηρεία του αρχιεπισκοπικού θρόνου, αλλά για να επικυρώσει μία εισήγηση προς την σύνοδο του Οικουμενικού πατριαρχείου για την απαλλαγή του Κρήτης Ειρηναίου από τα καθήκοντα του.

Μέσω της σημερινής απόφασης της τοπικής ιεραρχίας, παρά τις περί του αντιθέτου αναφορές και μεθοδεύσεις που μήνες τώρα παρασκηνιακά δίνουν και παίρνουν, εντέλει αναγνωρίζει απόλυτα πως η όποια απόφαση ανήκει αποκλειστικά και μόνο στο Φανάρι. Ο αρχιεπίσκοπος Κρήτης εξελέγη από την σύνοδο του Οικουμενικού Πατριαρχείου και όπως είναι σαφές εκείνη έχει το πρώτο και τελευταίο λόγο.

Την ίδια ώρα, ωστόσο, παραμένει ανοιχτό το ερώτημα που ετέθη στο σημερινό δημοσίευμα ως προς τη νομιμότητα στην σύγκληση της σημερινής συνόδου. Αν δηλαδή με βάση το Καταστατικό της εκκλησίας της Κρήτης ο Αρχιεπίσκοπος Κρήτης ενημερώθηκε για την σημερινή συνεδρίαση κι αν δήλωσε αδυναμία να παραστεί και ενέκρινε να συζητηθεί το θέμα με αντικαταστάτη του τον αρχαιότερο ιέράρχη της Συνόδου, δηλαδή τον Μητροπολίτη Λάμπης. Αν αυτό δεν συνέβη, τότε δεν τίθεται ακόμη και ζήτημα ακυρότητας της σημερινής απόφασης;

Δεν είναι απορίας άξιον να δέχεται μια Συνεδρίαση με μοναδικό θέμα την αντικατάσταση του Αρχιεπισκόπου, χωρίς τη συμμετοχή του και μάλιστα όταν ο ίδιος από την πρώτη ημέρα που ανέλαβε έχει θέσει την παραίτησή του με ανοιχτή ημερομηνία στον ίδιο τον οικουμενικό Πατριάρχη;

Τέλος, αν δεν ενημερώθηκε ούτε για την Συνεδρίαση, ούτε για το θέμα και δεν έδωσε την έγκρισή του να τον εκπροσωπήσει ως προεδρεύων, δηλώνοντας αδυναμία, ο σεβ. Μητροπολίτης Λάμπης, Συβρίτου και Σφακίων, η συνεδρίαση είναι νόμιμη;

Συνεπώς εύλογα αναρωτιέται κάποιος για ποιο λόγο τόση βιάση και σπουδή; Μετά από τόσες διαρροές, και κατόπιν ενεργοποίησης της Επιτροπής των ιατρών, συνέβη το αυτονόητο, δηλαδή ότι η απαλλαγή ή εκλογή, εναπόκεινται αποκλειστικά και μόνο στην Ιερά και Αγία Σύνοδο του Οικουμενικού Πατριαρχείου. Το Φανάρι δεν έχει γνώση της πραγματικής κατάστασης της υγείας του Αρχιεπισκόπου; Άλλωστε κύκλοι του Φαναρίου έχουν διαμηνύσει στο παρελθόν την θέση τους σε τέτοια ζητήματα με την φράση “Καλόν εντάφιον ο Θρόνος».

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News