Χριστούγεννα: Πώς θα γίνονται οι μετακινήσεις με αεροπλάνα, τρένα, ΜΜΜ, ΚΤΕΛ, ταξί και ΙΧ

Κρήτη
Χριστούγεννα: Πώς θα γίνονται οι μετακινήσεις με αεροπλάνα, τρένα, ΜΜΜ, ΚΤΕΛ, ταξί και ΙΧ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Όλα όσα πρέπει να γνωρίζουμε για τις μετακινήσεις εκτός νομού - Πώς μετακινούνται οι μαθητές

Την Δευτέρα, 22 Νοεμβρίου, τέθηκε σε ισχύ το νέο καθεστώς μετακινήσεων προς όλους τους ηπειρωτικούς και νησιωτικούς προορισμούς με αεροπλάνα, τρένα, ΚΤΕΛ, ΤΑΞΙ και ιδιωτικά οχήματα. Οι μετακινήσεις εκτός νομού θα πραγματοποιούνται κανονικά και σύμφωνα με τα εως τώρα δεδομένα και δεν προβλέπεται κάποια αλλαγή. Έτσι, για τα ταξίδια και τις μετακινήσεις εκτός νομού τα Χριστούγεννα, δεν πρόκειται να αλλάξει κάτι στους περιορισμούς.

Ειδικότερα, όλοι οι εμβολιασμένοι εν ήλικες ή νοσήσαντες ασχέτως προορισμού μπορούν να ταξιδεύουν με όλα τα μέσα μεταφοράς, εφόσον επιδεικνύουν πιστοποιητικό εμβολιασμού ή πιστοποιητικό νόσησης.

Σημειώνεται πως οι ταξιδιώτες που δεν είναι πλήρως εμβολιασμένοι ή νοσήσαντες αντιστοίχως, ασχέτως προορισμού και με όλα τα μέσα μεταφοράς, υποβάλλονται σε διαγνωστικό έλεγχο για κορωνοϊό COVID-19 (PCR ή rapid test 48 ωρών), σε ιδιωτικά διαγνωστικά εργαστήρια, ή σε ιδιωτικές κλινικές ή σε φαρμακεία ή σε ιδιώτη ιατρό, με δική τους δαπάνη.

Οι ανήλικοι από τεσσάρων (4) έως και δεκαεπτά (17) ετών δύνανται να προσκομίζουν, εναλλακτικά, δήλωση αρνητικού αυτοδιαγνωστικού ελέγχου (selftest). Όπου δεν λειτουργούν/δραστηριοποιούνται ιδιωτικά διαγνωστικά εργαστήρια ή ιδιωτικές κλινικές ή φαρμακεία ή ιδιώτες ιατροί, οι διαγνωστικοί έλεγχοι διενεργούνται από δημοτικά ιατρεία.

Πότε η χρήση μάσκας στα οχήματα είναι υποχρεωτική

  • Στα όλα τα οχήματα, λεωφορεία, ΚΤΕΛ, ταξί, ΙΧ κ.λπ. η μάσκα είναι υποχρεωτική για οδηγό και πελάτη/πελάτες.
  • Στο ΙΧ ο οδηγός και οι επιβάτες θα πρέπει να φορούν υποχρεωτικά μάσκα.
  • Στα επαγγελματικά οχήματα όταν υπάρχουν συνεπιβάτες

Εξαίρεση από την υποχρέωση χρήσης μάσκας σε Ε.Ι.Χ. υφίσταται όταν επιβαίνουν μόνο ο/η οδηγός, σύζυγοι/συμβιούντες και συγγενείς α’ και β’ βαθμού. Αναφορικά με τις μοτοσικλέτες, υπενθυμίζεται πως οδηγός και συνεπιβάτης πρέπει να φορούν κράνος, οπότε η μάσκα μέσα από το κράνος δεν είναι υποχρεωτική.

Για το ταξίδι με αυτοκίνητο το όριο επιβατών είναι στα τέσσερα άτομα συνολικά, δηλαδή ο οδηγός και ακόμα τρία. Περισσότερα άτομα επιτρέπονται για γονείς με παιδιά (εάν είναι άνω των 18 τα παιδιά, είναι απαραίτητη η ταυτότητα ή άλλο επίσημο έγγραφο), καθώς και αν πρόκειται για άτομο που χρήζει βοήθειας από δεύτερο επιβάτη για τη μετακίνησή του.

Μαθητές που εξυπηρετούνται με ταξί σε μη αστικές περιοχές, για τη μετάβαση τους στο σχολείο, επιτρέπεται να μετακινηθούν μέχρι και τέσσερα (4) άτομα, με την προσκόμιση σχετικής βεβαίωσης του Διευθυντή του σχολείου. Η δυνατότητα παρέχεται, με την προσκόμιση αντίστοιχης βεβαίωσης, και για τις περιπτώσεις εκπαιδευτικών σε μη αστικές περιοχές, που εξυπηρετούνται είτε με ταξί είτε με όχημα ενός εκ των εκπαιδευτικών.

Τα πιστοποιητικά (εμβολιασμού, νόσησης, διαγνωστικού και αυτοδιαγνωστικού ελέγχου) επιδεικνύονται από τους ταξιδιώτες συνδυαστικά με αστυνομική ταυτότητα ή δίπλωμα οδήγησης ή διαβατήριο ή άλλο αποδεικτικό ταυτότητας, προκειμένου να διενεργείται έλεγχος ταυτοπροσωπίας προς αυτά, κατά

την έκδοση των εισιτηρίων τους και πριν την επιβίβασή τους στα ως άνω μέσα μεταφοράς, από το προσωπικό της εκάστοτε υπηρεσίας/εταιρίας ή από προσωπικό εταιριών φύλαξης.

Μέσα μεταφοράς

Η λειτουργία των μέσων μαζικής μεταφοράς πραγαμτοποιείται με μέγιστη πληρότητα 85%. Η πληρότητα αφορά σε λεωφορεία δημόσιας χρήσης, ΚΤΕΛ, υπεραστικά ΚΤΕΛ, λεωφορεία μεμονωμένων αυτοκινητιστών άγονων γραμμών, τουριστικά λεωφορεία και ειδικά τουριστικά λεωφορεία περιήγησης πόλεων ανοικτού ή κλειστού τύπου, λεωφορεία ιδιωτικής χρήσης, καθώς και λεωφορεία δημοτικής συγκοινωνίας, λεωφορεία ΟΑΣΑ και ΟΑΣΘ, μέσα σταθερής τροχιάς αρμοδιότητας ΣΤΑΣΥ ΑΕ, σιδηρόδρομος, αναβατήρες (τελεφερίκ) κ.ο.κ.

  • Μέχρι πέντε (5) επιβάτες πλέον του οδηγού σε επιβατηγά οχήματα ιδιωτικής χρήσης (Ε.Ι.Χ.) έως επτά (7) θέσεων.
  • Μέχρι επτά (7) επιβάτες πλέον του οδηγού σε επιβατηγά οχήματα ιδιωτικής χρήσης (Ε.Ι.Χ.) έως εννέα (9) θέσεων.
  • Μέχρι τρία (3) άτομα πλέον του οδηγού στα διπλοκάμπινα, μικτής χρήσης και τύπου ΒΑΝ οχήματα που κυκλοφορούν
  • Μέχρι πέντε (5) επιβάτες, πλέον του οδηγούσε επιβατηγά οχήματα δημόσιας χρήσης (Ε.Δ.Χ., Ειδικής Μίσθωσης) και επιβατηγά ιδιωτικής χρήσης (Ε.Ι.Χ.) οχήματα με οδηγό του ν. 4093/2012 (Α’ 222) έως επτά (7) θέσεων.
  • Μέχρι επτά (7) επιβάτες, πλέον του οδηγού σε επιβατηγά οχήματα δημόσιας χρήσης (Ε.Δ.Χ. Ειδικής Μίσθωσης) και επιβατηγά ιδιωτικής Χρήσης (Ε.Ι.Χ.) οχήματα με οδηγό του ν.4093/2012 έως εννέα (9) θέσεων.

Η υπέρβαση του ορίου επιβαινόντων επιτρέπεται μόνο εφόσον στο όχημα επιβαίνουν:

  • αποκλειστικά γονείς με τα τέκνα τους. Στην περίπτωση που τα τέκνα είναι ενήλικα, η διαπίστωση της συνδρομής αυτής γίνεται με την επίδειξη αστυνομικής ταυτότητας ή άλλου επίσημου εγγράφου (διαβατηρίου ή διπλώματος οδήγησης) ή
  • άτομο που χρήζει βοήθειας από δεύτερο επιβάτη για τη μετακίνησή του.

Πληρότητα στα πλοία:

Μέχρι ποσοστό 80% του συνολικού αριθμού επιβατών των πλοίων ή μέχρι ποσοστό 85% του αριθμού αυτού, εφόσον το πλοίο διαθέτει καμπίνες.

Η κάλυψη των καθισμάτων αεροπορικού τύπου ανέρχεται στο πενήντα τις εκατό 50%

Στις καμπίνες επιβατών και πληρωμάτων δύνανται να ενδιαιτώνται μέχρι τέσσερα (4) άτομα, εφόσον είναι είτε σύζυγοι/συμβιούντες, συγγενείς α’ ή β’ βαθμού είτε άτομα με αναπηρία μετά του συνοδού τους,

Σε διαφορετική δε περίπτωση δυο (2) μεμονωμένοι επιβάτες ή μέλη πληρώματος, αντιστοίχως.

Πληρότητα στα επιβατηγά - οχηματαγωγά -ταχύπλοα, επιβατηγά-ταχύπλοα και επιβατηγά-υδροπτέρυγα:

Μέχρι ποσοστό 80% του συνολικού αριθμού επιβατών των πλοίων, εάν αυτά διαθέτουν φίλτρα τύπου HEPA (High Efficiency Particulate Air) και εφόσον βεβαιώνονται, με ευθύνη του πλοιοκτήτη, του διαχειριστή και των πλοιάρχων, καθώς και των φορέων κυβερνητικής πιστοποίησης αυτών, η τοποθέτηση και η λειτουργία τους σύμφωνα με τις οδηγίες του κατασκευαστή.

Με μέριμνα του πλοιοκτήτη, του διαχειριστή και των πλοιάρχων καταρτίζεται σχέδιο κάλυψης καθισμάτων αεροπορικού τύπου για κάθε πλοίο και μέχρι ποσοστό 50%, εφόσον στα εν λόγω πλοία δεν έχει εγκατασταθεί ο παραπάνω εξοπλισμός.

Απαγορεύεται σε όλα τα επιβατηγά πλοία, επιβατηγά – οχηματαγωγά πλοία, λάντζες, θαλάσσια ταξί, μικρά σκάφη, επαγγελματικά και ιδιωτικά πλοία αναψυχής, επαγγελματικά τουριστικά πλοία, καθώς και τα ημερόπλοια, ανεξαρτήτως σημαίας, η οργάνωση και η πραγματοποίηση εκδηλώσεων διασκέδασης, καθώς και η συμμετοχή σε αυτές.

Οι επιβάτες, οι πλοίαρχοι και τα μέλη του πληρώματος υποχρεούνται, πριν από την επιβίβαση, κατά τη διάρκεια του ταξιδιού και κατά την αποβίβαση των επιβατών, να συμμορφώνονται και προς τα λοιπά μέτρα πρόληψης και αντιμετώπισης κρουσμάτων κορωνοϊού COVID-19 στα επιβατηγά και επιβατηγά – οχηματαγωγά πλοία που εκτελούν θαλάσσιες ενδομεταφορές, τα οποία βρίσκονται αναρτημένα στην ιστοσελίδα του Υπουργείου Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής

Για τα κρουαζιερόπλοια, τα ιδιωτικά και επαγγελματικά πλοία αναψυχής, τα ιδιωτικά και επαγγελματικά πλοία αναψυχής ανεξαρτήτως σημαίας που διενεργούν τουριστικούς πλόες στην ελληνική Επικράτεια, καθώς και εκείνα που καταπλέουν από το εξωτερικό και τα επαγγελματικά τουριστικά ημερόπλοια ισχύουν οι κανόνες των Παραρτημάτων 6 και 7, τα οποία αποτελούν αναπόσπαστο μέρος της παρούσας

Αναφορικά με τις πτήσεις, ο έλεγχος πραγματοποιείται από τις αεροπορικές εταιρίες με την αγορά του εισιτηρίου και την επισύναψη των ψηφιακών βεβαιώσεων της αριστερής στήλης, καθώς και δειγματοληπτικά από αστυνομικές αρχές σεαεροδρόμια

Οι ταξιδιώτες προς Ελλάδα, ανεξαρτήτως υπηκοότητας, υποχρεούνται να επιδεικνύουν στα σημεία ελέγχου την ηλεκτρονική φόρμα Passenger Locator Form (PLF) η οποία εκδίδεται μέσω της διαδικτυακής πύλης

Σε περίπτωση προσκόμισης των βεβαιώσεων από αλλοδαπό σε άλλη γλώσσα εκτός της ελληνικής ή αγγλικής, ο έλεγχος εναπόκειται στην αεροπορική εταιρία.

Οι επιβάτες και τα μέλη του πληρώματος υποχρεούνται, πριν από την επιβίβαση, κατά τη διάρκεια του ταξιδιού, καθώς και κατά την αποβίβαση των επιβατών, να συμμορφώνονται και προς τα λοιπά μέτρα πρόληψης και αντιμετώπισης κρουσμάτων κορωνοϊού COVID-19 που είναι αναρτημένα στην ιστοσελίδα της Υπηρεσίας Πολιτικής Αεροπορίας

Σε περίπτωση που επιβάτης δεν φέρει μάσκα, δεν του επιτρέπεται η είσοδος στο μέσο μεταφοράς, στους χώρους προσέλευσης και αναμονής εντός αεροδρομίων, καθώς και κατά τη διάρκεια όλων των αεροπορικών πτήσεων εσωτερικού και εξωτερικού, το προσωπικό και οι επιβάτες υποχρεούνται να φέρουν μη ιατρική μάσκα προστασίας.

Σε κάθε επιβάτη του οχήματος/συρμού διοικητικό πρόστιμο τριακοσίων (300) ευρώ. Στους επιβάτες, τους ναυτικούς πράκτορες και τα μέλη του πληρώματος, διοικητικό πρόστιμο εκατόν πενήντα (150) ευρώ. Στον πλοιοκτήτη, τον διαχειριστή, τους πλοιάρχους και τους φορείς κυβερνητικής πιστοποίησης διοικητικό πρόστιμο χιλίων (1.000) ευρώ.

Σε όποιον αποπειραθεί να εκδώσει πλαστό πιστοποιητικό εμβολιασμού ή νόησης το πρόστιμο ανέρχεται σε 5.000 ευρώ. Για τη μη μάσκας (υποχρεωτική σε όλα τα ΜΜΕ) 150 ευρώ.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News