Ηράκλειο: Τα «λαβωμένα» μνημεία από τον ισχυρό σεισμό (βίντεο)

Κρήτη
Ηράκλειο: Τα «λαβωμένα» μνημεία από τον ισχυρό σεισμό (βίντεο)

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ποιοι ναοί υπέστησαν σοβαρές βλάβες – Η λίστα από την Εφορεία Αρχαιοτήτων Ηρακλείου

Μια λίστα με περισσότερα από 40 μνημεία που χρονολογούνται πριν το 1830 , τα οποία υπέστησαν σημαντικές ζημιές και βλάβες από τους ισχυρούς σεισμούς, έχει καταρτίσει η Εφορεία Αρχαιοτήτων Ηρακλείου.

Πρόκειται για εκκλησιαστικά μνημεία,  τα οποία επλήγησαν από τον ισχυρό σεισμό των 6 Ρίχτερ στους δήμους Μινώα Πεδιάδας, Αρχανών Αστερουσιών και Γόρτυνας, με τις εικόνες να είναι ανησυχητικές.

Σύμφωνα με την Προϊσταμένη Εφορείας Αρχαιοτήτων Ηρακλείου κ. Βασιλική Συθιακάκη, υπάρχουν μνημεία τα οποία βρίσκονται σε προχωρημένη ετοιμορροπία καθώς έχουν υποστεί βλάβες και με πιθανό το ενδεχόμενο κατάρρευσης από τους συνεχόμενους μετασεισμούς.

Ακόμη, υπάρχουν μνημεία τα οποία εμφανίζουν ρηγματώσεις, με την κατάσταση τους να επιβαρύνεται ενώ άλλα έχουν υποστεί βλάβες μεγάλου, μετρίου και μικρού βαθμού.

Κυρίως τα μνημεία που βρίσκονται σε μεγάλα υψόμετρα φαίνεται ότι επηρεάστηκαν περισσότερο, ενώ οι ναοί που έχουν υποστεί σοβαρές βλάβες είναι του Αγίου Γεωργίου και Μιχαήλ Αρχαγγέλου στις περιοχές του Αρκαλοχωρίου και του Αρχοντικού.

Ακόμη, πιο ανησυχητική είναι η κατάσταση στο Φρούριο των Θόλων το οποίο βρίσκεται δυτικά από το Αλάγνι, καθώς κατέρρευσε ένα μεγάλο τμήμα, όπως και σε τμήμα παρακείμενου ναού.

Όπως δήλωσε στην ΚΡΗΤΗ TV η κ. Συθιακάκη, σοβαρές βλάβες καταγράφονται σε μνημεία στο Αρχοντικό, σε δύο εκκλησίες στο Χουμέρι και σε ένα ακόμη μνημείο στο Χουδέτσι.

Πρωταρχικός στόχος της Εφορείας Αρχαιοτήτων Ηρακλείου είναι η άμεση λήψη σωστικών μέτρων όπως αντιστήριξης, υποστηλώσεις, περιδέσεις και όχι, προκειμένου να μην χαθεί πολύτιμος χρόνος για την προστασία των μνημείων.

«Πρέπει να παρθούν άμεσα σωστικά μέτρα διότι η εκπόνηση μελετών αποκατάστασης τους απαιτεί αρκετό χρόνο.  Μέχρι τότε αν δεν ληφθούν μέτρα θα …χάσουμε τα μνημεία», όπως επισήμανε η κ. Συθιακάκη.

Προς τη κατεύθυνση κατατέθηκε αίτημα προς το υπουργείο ώστε να υπάρξει χρηματοδότηση από τα ειδικά κονδύλια φυσικών καταστροφών, ύψους ενάμιση εκατομμυρίου ευρώ, προκειμένου να … «τρέξουν» τα σωστικά μέτρα και να προσληφθεί εξειδικευμένο προσωπικό, όπως πολιτικοί μηχανικοί.

Παράλληλα, η Εφορεία Αρχαιοτήτων βρίσκεται σε επικοινωνία με τον Περιφερειάρχη Κρήτης με στόχο να υπάρξει χρηματοδότηση για την εκπόνηση των μελετών τελικής αποκατάστασης των «λαβωμένων» μνημείων.

(Φωτογραφία Αρχείου IN TIME)

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News