Δίας - Αέλα: Οι φύλακες - άγγελοι του Αρκαλοχωρίου που ερευνούσαν προληπτικά στα χαλάσματα του σεισμού (vid)

Κρήτη
Δίας - Αέλα: Οι φύλακες - άγγελοι του Αρκαλοχωρίου που ερευνούσαν προληπτικά στα χαλάσματα του σεισμού (vid)

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Οι σκύλοι ανιχνευτές καθοδηγούν τις ομάδες έρευνας και διάσωσης, σε αναζητήσεις αγνοούμενων, παιδιών και ενηλίκων, που βρίσκονται σε κίνδυνο

Ο Δίας και η Αέλα είναι δυο πανέξυπνα και άρτια εκπαιδευμένα τετράποδα, που διαθέτει το χαμόγελου του Παιδιού στην Κρήτης και συμμετέχουν στις προληπτικές έρευνες στα ερείπια του σεισμού στην περιοχή του Αρκαλοχωρίου.

Οι σκύλοι - ανιχνευτές καθοδηγούν τις ομάδες έρευνας και διάσωσης, σε αναζητήσεις αγνοούμενων, παιδιών και ενηλίκων, που βρίσκονται σε κίνδυνο.

Διαβάστε επίσης

Ζώα συντροφιάς: Τι προβλέπει ο νέος νόμος - Οι υποχρεώσεις των ιδιοκτητών

Η ομάδα από το «Χαμόγελο του Παιδιού», με το Δία την Αέλα και τους χειριστές τους, εξηγεί πώς η εκπαίδευση των σκύλων αποτελεί μία εξελισσόμενη διαδικασία, με στόχο να αριστοποιήοσυν την ικανότητα του εντοπισμού ανθρώπων που βρίσκονται σε κίνδυνο.

Ο Δίας και η Αέλα ήρθαν στη ζωή από την διασταύρωση σκύλων ανιχνευτών του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας και του Λιμενικού Σώματος. Εκπαιδεύονται τα τελευταία τρία χρόνια και έχουν προστεθεί στην ομάδα του «Χαμόγελου του παιδιού», η οποία που επιχειρεί στην Κρήτη, με συνολικά τέσσερα σκυλιά. Όλοι συνέδραμαν στις προληπτικές έρευνες που έγιναν στα ερείπια στην περιοχή του Αρκαλοχωρίου, μετά από την ισχυρή σεισμική δόνηση μεγέθους 6 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ που σημειώθηκε στο νησί, την Δευτέρα, 27 Σεπτεμβρίου 2021.

Η Αέλα ειδικεύεται στον εντοπισμό ατόμων και ο Δίας στο διαχωρισμό οσμών. Στο σενάριο της άσκησης στην οποία συμμετείχε και δοκιμάστηκαν οι ικανότητές του, ο Δίας έπρεπε να εντοπίσει την οσμή πορτοκαλιού, όπως και έκανε αυτόματα και χωρίς δισταγμό ακολουθώντας τη χειρίστριά του.

Αφότεροι έχουν συμμετάσχει με επιτυχία σε τέσσερις επιχειρήσεις έρευνας και διάσωσης ανθρώπων στην Κρήτη, ενώ πρόσφατα εντόπισαν έναν 19χρονο στην περιοχή του Γαζίου. Το «Χαμόγελο του παιδιού» διαθέτει ομάδα με οχτώ σκύλους ανιχνευτές στην Αθήνα δύο  στην Θεσσαλονίκη και τέσσερις στην Κρήτη.

Στο βίντεο που ακολουθεί εκτενές ρεπορτάζ της ΚΡΗΤΗ TV και των δημοσιογράφων Γεωργία Μακάκη και Έλλη Κοκάλη.

 (φωτογραφία: pexels)

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News