Απόσταξη Κρίσης: Ολοκληρώθηκαν οι πληρωμές - Πότε καταβάλλεται η βασική ενίσχυση σε 540.000 αγρότες

Κρήτη
Απόσταξη Κρίσης: Ολοκληρώθηκαν οι πληρωμές - Πότε καταβάλλεται η βασική ενίσχυση σε 540.000 αγρότες

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Το συγκεκριμένο Πρόγραμμα ύψους 12 εκατ. ευρώ, αφορά σε 83 οργανώσεις από όλη τη χώρα, μεταξύ των οποίων και η μοναδική συνεταιριστική οργάνωση της Κρήτης, ΕΑΣΗ

Ολοκληρώθηκε η καταβολή της ενίσχυσης στην Ένωση Αγροτικών Συνεταιρισμών Ηρακλείου (ΕΑΣΗ), για την απόσταξη κρίσης, συνολικού προϋπολογισμού ύψους 1,253 εκατ. ευρώ, προκειμένου 2.700 τόνοι από τα αποθεματικά κρασιών που πήγαν στην Απόσταξη Κρίσης, να κατευθυνθούν στην παραγωγή οινοπνεύματος.

Υπενθυμίζεται ότι το συγκεκριμένο Πρόγραμμα ύψους 12 εκατ. ευρώ, αφορά σε 83 οργανώσεις από όλη τη χώρα, μεταξύ των οποίων και η μοναδική συνεταιριστική οργάνωση της Κρήτης ΕΑΣΗ, εντός του πλαισίου που οριοθετούν τα μέτρα για την απόσταξη οίνου σε περίπτωση κρίσης για το έτος 2021.

Πρόκειται για συμπληρωματικό κονδύλι, με σκοπό την ενίσχυση των οργανώσεων, οι οποίες λόγω της δυναμικής τους παρέμβασης στην αγορά των οινοσταφύλων, φέτος, δεν κατάφεραν να διαχειριστούν τον όγκο του προϊόντος, που απορρόφησαν στις εγκαταστάσεις τους και δεν ήταν αρκετό το πρώτο στάδιο της Απόσταξης Κρίσης που εφαρμόστηκε πέρυσι μέσα στην καραντίνα, αλλά και φέτος την περίοδο της άνοιξης.

Για το λόγο αυτό, άλλωστε, μεγάλες ποσότητες από σταφύλια που συγκεντρώθηκαν έξω από το οινοποιείο της ΕΑΣΗ στην Παλιανή κατέληξαν στην χωματερή, γεγονός το οποίο πυροδότησε αντιδράσεις, τόσο από τους αγροτικούς φορείς όσο και από τους βουλευτές.

Υπενθυμίζεται ότι η ΕΑΣΗ από την πρώτη στίγμη είχε ασκήσει πιέσεις σε κεντρικό επίπεδο, προκειμένου να εκταμιευθούν όσο το δυνατόν περισσότερα χρήματα για τη στήριξη των παραγωγών, μέσω του Προγράμματος. Και αυτό γιατί έγινε αισθητή η ανάγκη απορρόφησης πολύ μεγαλύτερων ποσοτήτων σε οινοστάφυλα, σε σχέση με τις αρχικές εκτιμήσεις, λόγω της θεμηνίας που έπληξε του αμπελώνες. Ειδικότερα, ένα μεγάλο μέρος της παραγωγής των σταφύλλων που προοριζόταν για άλλες χρήσεις, έπρεπε να κατευθυνθεί στην οινοποίηση, μετά και από τα προβλήματα που επέφερε ο καύσωνας.

Αγροτικές επιδοτήσεις: Πότε πιστώνονται οι λογαριασμοί των δικαιούχων

Την επόμενη Τετάρτη, 27 Οκτωβρίου 2021, θα ξεκινήσει η πίστωση της προκαταβολής της βασικής ενίσχυσης των αγροτών, με το ποσοστό του 70%, που αντιπροσωπεύει το 50% της ενιαίας ενίσχυσης. Όπως ισχύει κάθε χρόνο, το υπόλοιπο ποσοστό της βασικής ενίσχυσης συν το λεγόμενο «πρασίνισμα» θα καταβληθεί λίγο πριν τα Χριστούγεννα. Σημειώνεται πως η φετινή χρονιά - «γέφυρα», οδηγεί στη νέα προγραμματική περίοδο, αφού από τον επόμενο χρόνο τίθεται σε ισχύ η νέα Κοινή Αγροτική Πολιτική της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Υπενθυμίζεται ότι το 2020, η προκαταβολή ύψους 696.596.038,36 ευρώ αντιστοιχούσε στο 70% και πιστώθηκε στους λογαριασμούς 539.609 αγροτών.

Την Παρασκευή,15 Οκτωβρίου 2021,πληρώθηκαν οι παραγωγοί του μελιού με 4 ευρώ ανά κυψέλη και οι χοιροτρόφοι με 250 ευρώ ανά χοιρομητέρα. Συνολικά στους λογαριασμούς των δικαιούχων παραγωγών πιστώθηκαν 19,9 εκατ. ευρώ.

Την Κοινή Υπουργική Απόφαση, για τον καθορισμό των λεπτομερειών εφαρμογής του μέτρου της απόσταξης οίνου σε περίπτωση κρίσης για το έτος 2021, συνυπογράφουν οι υπουργοί Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, και Ανάπτυξης, Σπήλιος Λιβανός και Άδωνις Γεωργιάδης, αντίστοιχα, καθώς και ο υφυπουργός Οικονομικών, Απόστολος Βεζυρόπουλος.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News